BSL, 6. forduló: (Ismét) megverte a Fener a Galatát

A Darüssafaka legyőzése után az ősi rivális Galatasaray elleni rangadót is megnyerte a Fenerbahce, köszönhetően remek harmadik negyedének. Az Efes és a Banvit továbbra is veretlenek, a Besiktas nagy sikerrel tért vissza a győzelem útjára, három meccs pedig csak hosszabbításban dőlt el a hétvégén.

Fenerbahce (5-1) – Galatasaray Odeabank (4-2) 92-74

Az Euroligában néhány héttel korábban egyszer már idegenben is legyőzte a Fenerbahce a nagy rivális Galatasarayt, most pedig az Ülker Sports Arenában is megtette ugyanezt a címvédő a bajnokságban. Két nappal a nagy rangadó előtt a Galata meg tudta szerezni első győzelmét az Euroligában az Olympiakosz ellen, a Fener viszont nagy zakót kapott Hangáéktól, az mindenestre közös volt a két csapatban, hogy egyikük sem lehetett túl friss az egymás elleni összecsapás előtt. Az első félidő még rendkívül szoros volt, majd egy 9-0-s roham után a Galata került 35-26-os előnybe. Erre egy 15-4-es szakasszal válaszolt a Fener, így félidőben már ők vezettek (41-39). Fordulás után aztán jelentősen változott a játék képe, Obradovicsék azt az ellenállhatatlan játékot produkálták támadásban és védekezésben egyaránt, amit már oly sokszor láthattunk tőlük. 21-7-re meg is nyerte a harmadik negyedet a Fener, innentől pedig biztosan őrizték az ekkor felépített előnyüket. Jan Vesely (22 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 10/9 dupla) az idei legjobb meccsét játszotta, mellette Luigi Datome (15/9 pont, 4 lepattanó), Kosztasz Szlukasz (12/3 pont, 7 gólpassz) és Bobby Dixon (12/6 pont, 5 gólpassz) is nagyon jó volt. A Galata legjobbja Sinan Güler (14/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) volt.

Anadolu Efes (6-0) – Demir Insaat Büyükcekmece (3-3) 98-74

A Fenerrel és a Galatával – illetve a Darüssafakával – ellentétben az Efes egy kicsit rápihenhetett a jövő heti, újabb dupla Euroliga-fordulóra, a négy kiváló csapatra a megszokottnál is keményebb terhelés vár majd az elkövetkező napokban. Ezt szem előtt tartva az Efes már az első félidőben igyekezett eldönteni a Büyükcekmece elleni mérkőzést, amit lényegében a 21-8-as kezdésükkel már a legelején meg is tettek a Heurtel és Honeycutt nélkül felálló kék-fehérek. Cedi Osman (17/9 pont, 2 blokk), DeShaun Thomas (16/9 pont) és Furkan Korkmaz (14/3 pont) vitték a prímet ezúttal pontszerzésben, a vendégeknél pedig Kenneth Hayes (16 pont) volt a legeredményesebb.

Besiktas Sompo Japan (5-1) – Darüssafaka Dogus (3-3) 77-75

Újabb nagy győzelmet aratott a Besiktas, hiszen ezúttal a Darüssafakát sikerült legyőzniük a fekete-fehéreknek. A Szolnok BL-ellenfele ezzel jelezte, hogy a múlt heti, Karsiyaka elleni vereség csak kisiklás volt, hiszen a hét közben a Zielona Gora ellen is biztosan nyertek, és immár idei 10. meccsükön a 9. sikerüket aratták. Pedig az első félidőben még végig a némileg esélyesebb Darüssafaka vezetett, a másodikban vált igazán kiegyenlítetté a találkozó, elsősorban Vladimir Stimac (28 pont, 5 lepattanó, 14/12 mezőnyből) jóvoltából. A vége aztán elképesztő izgalmakat tartogatott, hiszen 75-72-nél, fél perccel a vége előtt Adrien Moerman (11/9 pont, 5 lepattanó) egyenlített ki egy triplával, majd a Besiktas mindent megtett, hogy ne dőljön el idejekorán a mérkőzés. D.J. Strawberry (12/6 pont, 8 gólpassz, 8 lepattanó, 2 blokk) és Kyle Weems (11/6 pont, 7 lepattanó) is csak egy-egy büntetőt dobott be ugyanis, ám Brad Wanamaker (10/3 pont, 5 gólpassz) nem tudta megnyerni a meccset csapatának, így ismét egy egylabdás végjátékot bukott el a Darüssafaka.

Banvit BK (6-0) – Tofas Bursa (2-4) 84-82 h.u.

Tony Crocker (17/9 pont, 3 lepattanó, 2 labdaszerzés, 2 gólpassz) jó játékára (is) alapozva igencsak megnehezített a Tofas a Banvit dolgát, végül azonban a hazaiak hosszabbítás után megőrizték veretlenségüket. Pedig a Tofas a negyedik negyed közepén már 67-58-ra is vezetett, a Gediminas Orelik (25/18 pont, 12 lepattanó, 7/6 tripla) és Jordan Theodore (25/6 pont, 9 gólpassz) által húzott Banvit azonban utóbbi büntetőivel ki tudott egyenlíteni. Sammy Mejia (16/9 pont) még megnyerhette volna a meccset legvégén a bursaiaknak, ezt azonban nem tudta megtenni, így Kaloyan Ivanov (17/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) erőfeszítései ide vagy oda, Theodore és Orelik újabb büntetői balikesiri győzelmet eredményeztek a ráadásban.

Rönesans TED Ankara Kolejliler (0-6) – Pinar Karsiyaka (4-2) 78-84 h.u.

A fantasztikusan játszó Devin Thomas (12 pont, 18 lepattanó, 6 labdaszerzés, 3 gólpassz), Shannon Shorter (22/3 pont, 6 lepattanó), Dominique Morrison (20/12 pont, 4 lepattanó), Maurice Carter (17/3 pont, 4 gólpassz) négyes vezérletével idei legjobb játékát produkálta az Ankara. A fővárosiak hosszabbításra is kényszerítették a Karsiyakát, győzniük azonban nem sikerült, mivel 70-71-nél Shorter csak az egyik büntetőjét dobta be. Ez a hiba sokba került az Ankarának, hiszen a hosszabbítás első 9 pontját a Karsiyaka szerezte, akiknél DaJuan Summers (21/6 pont, 10 lepattanó) és J’Covan Brown (20/12 pont, 4 gólpassz) voltak a nyerőemberek.

Muratbey Usak Sportif (2-4) – Yesilgiresun Belediye (4-2) 79-86

Nem volt esélye a hazai pálya előnye ellenére sem az Usaknak a remekül játszó Yesilgiresun ellen, a házigazdák egyetlen másodpercig sem vezettek a mérkőzésen. Az Usakban csak Berkan Candan (20/15 pont) és Mark Lyons (16/6 pont, 9 gólpassz) játszottak jól, a vendégeknél viszont Malcolm Armstead (20/9 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés), Anthony Gill (17/3 pont, 9 lepattanó), Rasid Mahalbasic (14 pont, 13 lepattanó) és Okben Ulubay (15/9 pont) is remekelt.

Trabzonspor Medical Park (1-5) – Istanbul BBSK (2-4) 95-75

Megszerezte első győzelmét a Trabzonspor, miután a vártnál sokkal simább meccsen legyőzte az Istanbul együttesét. A hazaiak az első negyedben egy 16-0-s rohanást repesztettek, ezzel lényegében el is dőlt a találkozó, a második félidőben 20 pont alatt sem nagyon járt már a különbség. A trabzoni kulcsjátékosok, így Kenneth Kadji (29/9 pont, 5 lepattanó, 3 blokk), Dwight Hardy (23/12 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Caleb Green (10 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) most is nagyon jól játszottak.

Gaziantep Basketbol (1-5) – Best Balikesir (0-6) 88-80 h.u.

A Banvit-Tofas és az Ankara-Karsiyaka meccsek mellett a Gaziantep és a Best Balikesir csatája is hosszabbításba torkollott, a két nyeretlen csapat találkozóját aztán a hazaiak nyerték végül. Nagy lehetőséget hagyott kihasználatlanul a Leon Williams (22 pont, 17 lepattanó), Ümit Sonkol (16/12 pont, 11 lepattanó) és Michael Green (19 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) vezette újonc, hiszen a második félidőben már 54-41-re is vezetett a Best, de ezt követően is végig az ő kezükben volt a meccs. Két másodperc híján egészen a lefújásig, hiszen ekkor a szenzációs Marcus Denmon (27/9 pont, 4 lepattanó) egy duplával egyenlített, majd a hosszabbításban Will Cherryvel (16 pont, 7 lepattanó) együtt megnyerték a meccset övéiknek.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Demir Insaat Büyükcekmece – Fenerbahce 
Banvit BK – Anadolu Efes 
Darüssafaka Dogus – Rönesans TED Ankara Kolejliler
Galatasaray Odeabank – Besiktas Sompo Japan 
Pinar Karsiyaka – Muratbey Usak Sportif
Yesilgiresun Belediye – Istanbul BBSK
Tofas Bursa – Gaziantep Basketbol
Best Balikesir – Trabzonspor Medical Park

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus