BSL, 9. forduló: Vereséggel hangolt az Olajra a Besiktas

A zsinórban hatodszor kikapó Besiktas egy újabb fájdalmas, utolsó másodperces vereség után látogat majd Szolnokra.

A zsinórban hatodszor kikapó Besiktas egy újabb fájdalmas, utolsó másodperces vereség után látogat majd Szolnokra. Az élcsapatok a botladozó címvédő kivételével kisebb-nagyobb nehézségek árán, de behúzták a soros meccseiket.

 

Fenerbahce Ülker (6-3) – Türk Telekom (1-7) 96-93

A végeredmény nem tükrözi pontosan a Fenerbahce-Türk Telekom mérkőzés képét, hiszen a házigazda sztárcsapat végig magabiztosan, 10-15 pont körüli fórral vezetett. A hajrában aztán mégis észnél kellett lenniük Obradovicséknak, hiszen a szenzációs J’Covan Brown (38/6 pont, 9/9 dupla) vezérletével a vendégcsapat négyszer is feljött egyetlen pontra. Fordítaniuk azonban nem sikerült, hiszen ennél a különbségnél valaki mindig tolt egyet a Fener játékosai közül a csapat szekerén, így nem történt meglepetés. A Brownra hagyatkozó ankaraiakkal ellentétben a házigazdáknál nagyon jól eloszlottak a terhek, hatan termeltek 12 és 16 pont között, így kiemelni nem lehet senkit közülük, a legeredményesebbet, Kosztasz Szlukaszt (16/6 pont, 12/10 büntető) azonban meg kell említeni, hiszen az utolsó másodpercekben négy jó büntetőjével ő zárta le a meccset a Fenernek.

Anadolu Efes (6-2) – Trabzonspor Medical Park (3-6) 81-73

Az Efes meccse nagyon hasonlóan alakult, mint a nagy rivális Feneré, hiszen a kék-fehér isztambuliak is végig vezettek a jó formában érkező Trabzonspor ellen. Nekik azonban nem kellett izgulniuk a közvetlen végjátékban, hiszen 71-69 után tudtak csinálni egy 10-0-s sorozatot, amivel kényelmessé tették maguknak az utolsó perceket. A győztesnél Derrick Brown (17 pont, 6 lepattanó) és Thomas Heurtel (14/3 pont, 8 gólpassz) játszott a legjobban, a Trabzonsporban pedig elsősorban Darius Johnson-Odom (21/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) volt kiemelkedő.

Rönesans TED Ankara Kolejliler (4-5) – Pinar Karsiyaka (6-3) 65-62

Az Ankara a kaporszakállú Viktor Sanikidze (22/3 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) parádés játékával legyőzte a bajnoki címvédő Karsiyakát. A fővárosiak végig vezettek 5-10 pont körüli különbséggel, és a hajrá előtt átvette ugyan a vezetést a Karsiyaka, az Ankara egyből tudott válaszolni és megérdemelten nyerte meg a mérkőzést a nem túl jó passzban lévő izmiriekkel szemben. A Karsiyakából kiemelendő Kenny Gabriel (9/3 pont, 17 lepattanó) briliáns teljesítménye lepattanózásban, a hatékonyságot tekintve viszont ő is bőven hagyott kívánnivalót maga után.

Darüssafaka Dogus (5-4) – Demir Insaat Büyükcekmece (3-5) 82-76

A Darüssafaka az álomszerű kezdése után (19-6) a félidőben (41-42), illetve a teljes harmadik negyedben hátrányban játszott az újonc Büyükcekmece ellen. A záró játékrész elején viszont egy 8-0-s futással ismét átvették az irányítást a házigazdák, amit már nem is adtak ki a kezükből, így ha nem is egyszerűen, de behúzták a kötelezőnek tekinthető győzelmet. A Darüssafakában „szokás szerint” ezúttal sem volt kiemelkedő teljesítmény, a leghatékonyabban viszont a szezont gyengén kezdő, ám egyre inkább belelendülő Reggie Redding (12/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) játszott.

Galatasaray Odeabank (7-2) – Yesilgiresun Belediye (3-5) 90-74

Az esélyeknek megfelelően simán verte a Galatasaray az újonc Yesilgiresun csapatát, a bordó-sárgák már az első negyedben 14 pontos előnyben voltak. 53-53-nál aztán nagy munka árán kiegyenlítettek a vendégek, a vezetést viszont nem tudták átvenni, a Galata szigorított védekezésén, így ismét kétszámjegyű lett a különbség. Öten is 10 pont fölé jutottak az isztambuliak közül, a legeredményesebb most is Errick McCollum (18/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) lett közülük.

Muratbey Usak Sportif (6-2) – Besiktas Sompo Japan (4-5) 66-64

Kiénekelte a sajtot a Besiktas szájából az immár 6-2-vel elit helyen álló Usak, hiszen a vendégek 38 percen át vezettek a mérkőzésen. Ekkor aztán a mezőny legjobbja, az izmosat dupla-duplázó Paul Harris (14 pont, 16 lepattanó) révén a meccsen először átvette a vezetést az Usak, majd a Besiktas egyenlítése után az utolsó másodpercben a szintén remekül játszó Giordan Watson (16/6 pont, 8 gólpassz) kosarával nyertek is a hazaiak. A Besiktas tehát sorra szedi be a vereségeket, minden sorozatot figyelembe véve zsinórban már hatodszor kaptak ki a fekete-fehérek, így egy kiváló erőkből álló, ám meglehetősen megtépázott ellenfél érkezik szerdán a sorsdöntő szolnoki Eurocup mérkőzésre.

Torku Konyaspor (3-5) – Banvit BK (5-3) 74-92

A vártnál sokkal könnyebben tudott nyerni a Banvit a szezont jól kezdő, most viszont már zsinórban négy vereségnél tartó Konyaspor otthonában. A bombaformában lévő Adrien Moerman (22/12 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) most sem okozott csalódást, kiváló játékkal vezette győzelemre csapatát. Mellette még Jackie Carmichael (16 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt nagyon jó a Banvitban, a túloldalon pedig szokás szerint Clay Tucker (23/3 pont, 4 gólpassz) volt az alfa és az omega.

Royal Hali Gaziantep (5-4) – Istanbul BBSK (1-7) 71-65

Szépen csendben a Gaziantep is csipegeti győzelmeit, így a kezdeti néhány vereség után immár pozitívba fordította mérlegét Jure Zdovc csapata. Az Istanbulnak nem volt esélye a győzelemre, a Gaziantep végig távolt tudta tartani magától a mezőny talán leggyengébb csapatát. A találkozó legjobbja a hazaiak horvát légiósa, Tomislav Ruzic (21/12 pont, 4 lepattanó, 5/4 tripla) volt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Istanbul BBSK – Fenerbahce Ülker 
Yesilgiresun Belediye – Anadolu Efes 
Pinar Karsiyaka – Darüssafaka Dogus
Banvit BK – Galatasaray Odeabank 
Besiktas Sompo Japan – Rönesans TED Ankara Kolejliler
Türk Telekom – Muratbey Usak Sportif 
Trabzonspor Medical Park – Royal Hali Gaziantep
Demir Insaat Büyükcekmece – Torku Konyaspor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus