BSL: A Fener nyerte a török kupát

Az Efes és a Galata már az első napon búcsúzott, a döntőt pedig az MVP-nek is megválasztott Bogdanovics triplája döntötte el.

Negyeddöntők

Fenerbahce Ülker – Demir Insaat Büyükcekmece 89-69

Az esélyeknek megfelelően gond nélkül, a játékosait frissen tartva verte meg a Fenerbahce a Büyükcekmecét a Bursában zajló török kupadöntő első negyeddöntőjén. 25 percnél többet senki nem töltött a pályán az Obradovics-tanítványok közül, a kulcsemberek többsége még ennél is jóval kevesebbet játszott. Ennek megfelelően öten jutottak 10 pont fölé a Fenerből, a legeredményesebb és talán leghasznosabb is Bobby Dixon (14/12 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) volt közülük.

Pinar Karsiyaka – Anadolu Efes 67-66

A két évvel ezelőtti döntő „visszavágóján” a Karsiyaka ismét legyőzte a tavalyi győztes Efest, ráadásul szinte pontosan ugyanolyan eredmény született, hiszen akkor 66-65-re, most pedig 67-66-ra nyertek az izmiriek a címvédő ellen. A meccs legjobbja, Bracey Wright (19 pont) mellett Lazeric Jones (16/3 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) is kiválóan játszott a Karsiyakában, az izmiriek rendre betalálgattak a végén, így nem tudta megfordítani a meccset az Efes, akiknél csak Dario Saric (14/3 pont, 7 lepattanó) és Thomas Heurtel (15/9 pont) játszottak jól.

Darüssafaka Dogus – Trabzonspor Medical Park 83-52

A Fenerbahcéhoz hasonlóan a Darüssafakának sem nagyon kellett megizzadnia a győzelemért, és a másik isztambuli csapat is tudta pihentetni a legjobbjait. A Trabzonspor egy negyedre volt jó, ezt követően fokozatosan húzott el a Darüssafaka, majd a 29-13-as utolsó negyed után a különbség is tetemes lett. A Dogusban is öten jutottak 10 pont fölé, a legjobb itt a szinte hiba nélkül játszó, dupla-duplázó Furkan Aldemir (10 pont, 10 lepattanó, 4/4 mezőnyből) lett.

Galatasaray Odeabank – Banvit BK 73-74

A.J. Slaughter (14/6 pont) egészen elképesztő, dudaszóra dobott triplájával a Banvit sokkolta a Galatasarayt, így a balikesiriek jutottak be az elődöntőbe. Három másodperccel a vége előtt, 73-71-es állásnál a triplaspecialista Slaughter kapta meg a labdát, aki egy hihetetlenül hidegvérű dobócsellel elküldte emberét, majd kíméletlenül bevágta a meccsnyerő trojkát. A Banvitban Courtney Fortson (25/12 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó) és Adrien Moerman (18/12 pont, 9 lepattanó, 4/4 tripla) ismét szédületes teljesítményt nyújtottak, míg a Galatában nem akadt igazi húzóember ezúttal, ami a végén megbosszulta magát.

 

Elődöntők

Pinar Karsiyaka – Fenerbahce Ülker 72-82

A Karsiyaka és a Fenerbahce rendszerint összefut a kupadöntő ezen szakaszában, hiszen a legutóbbi három elődöntőben rendre találkozott ez a két csapat, eddig felemás eredménnyel. Az ex-szolnoki Lazeric Jones (22/6 pont, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés) parádés dupla-duplája és Kenny Gabriel (17/15 pont, 5 lepattanó) szintén jó játéka ide vagy oda, a Fener végül bedarálta a bajnoki címvédőt. Bogdanovicsék a harmadik negyedben döntötték el a meccset, ezt a játékrészt kiváló támadójátékkal 32-21-re nyerték meg. Bobby Dixon (18/12 pont, 6 lepattanó) alaposan elszomorította előző csapatát, de rajta kívül Luigi Datome (21/15 pont, 7 lepattanó) és Jan Vesely (12 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) is főszereplők voltak.

Darüssafaka Dogus – Banvit BK 76-74

Ami a negyeddöntőben sikerült a Banvitnak, az az elődöntőben nem, ezúttal a végjáték az ellenfélnek, nevezetesen a Darüssafakának kedvezett. A fáradtság döntő tényező volt ezen a találkozón, hiszen míg az isztambuliak bemasíroztak a legjobb négy közé, addig a Banvitnak vért kellett izzadnia ugyanezért. Így hiába nyerte meg 28-8-ra a második negyedet a Banvit, a második félidőre sokkal frissebbek maradt a Darüssafaka játékosai. Ez főleg a fantasztikus Milko Bjelicára (25/6 pont, 10 pont), illetve Manu Markoishvilire (16/9 pont, 5 lepattanó) igaz, akik győzelemre vezették csapatukat. A Banvit viszont nem bírta el Adrien Moerman (4 pont, 8 lepattanó) gyengébb támadójátékát, még akkor sem, ha Courtney Fortson (16 pont, 6 gólpassz) és A.J. Slaughter (15/9 pont) mellett Dominique Johnson (22/18 pont, 4 lepattanó) is nagyon jó volt ezen a meccsen.

 

Döntő

Fenerbahce Ülker – Darüssafaka Dogus 67-65

A bajnokság és az Euroliga mellett a kupában is farkasszemet nézett egymással a Fenerbahce és a Darüssafaka, és az eddigi meccsekhez hasonlóan ezúttal is az isztambuli zöld-feketék húzták a rövidebbet. Az eddigi vereségeknél is fájóbb lehetett ez a mostani számukra, és nem csak azért, mert a kupa döntőjében született. 15 másodperccel a vége előtt, Scott Wilbekin (15/3 pont) kosarával ugyanis 65-64-re átvette a vezetést a Darüssafaka, a 40 percen át tartó kemény munkájuk és „üldözésük” sikerrel járt. A Fenernek azonban volt még egy labdája, amivel nemhogy a hosszabbítást, hanem a győzelmet vívta ki Bogdan Bogdanovics (21/12 pont, 4 lepattanó). A kupadöntő MVP-jének is megválasztott szerb kiválóság ugyanis egy utolsó másodperces triplával feltette a koronát a teljesítményére és megnyerte a kupát csapatának. Bogdanovics mellett Jan Vesely (14 pont, 9 lepattanó) volt még nagyon jó a Fenerben, a Darüssfakában pedig Wilbekin és Manu Markoishvili (16/12 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) emelkedtek ki.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus