BSL, elődöntő: Hatalmas Fener- és Besiktas-győzelmek

Az első meccsekhez képest sokkal izgalmasabb derbiket hoztak a török bajnoki elődöntők második felvonásai, hiszen a Darüssafaka alaposan megizzasztotta a Fenerbahcét, a Besiktas pedig egy hatalmas utolsó másodperces kosárral verte az Efest. Ettől függetlenül mindkét párharc 2-0-ra áll, érik a Fener-Besiktas döntő.

Elődöntő, 2. mérkőzések

Fenerbahce (1.) – Darüssafaka Dogus (4.) 95-81

Érdekes meccset játszott egymással a Fenerbahce és a Darüssafaka, ami a végeredmény szerint magabiztos, ám a valóságban cseppet sem eseménytelen Fener-győzelemmel végződött, és ami után a címvédő egy lépésre van már csak az újabb döntőjétől. Mindkét csapat nagyon jól elkapta a mérkőzés rajtját, így a roppant színvonalas első negyed után 24-26-os Dacka-vezetéssel vonulhattak pihenőre a felek. A második játékrészben aztán még magasabb sebességfokozatba kapcsolt a Fener, ebben a felvonásban végül kétszer annyi pontot szerezve (34-17) rohant át ellenfelén a friss Euroliga-győztes és már 60 pont közelében tartott a nagyszünetben (58-43). Ekkor alighanem már sokan elkönyvelték, hogy az első meccshez hasonlóan simán nyer a legnagyobb isztambuli sztárcsapat, főleg, hogy a Darüssafaka nem igazán tudott közelebb férkőzni fordulás után sem. A vendégek azonban nem adták fel, és az előző betlije után ismét szebbik arcát mutató Brad Wanamaker (21/6 pont, 4 gólpassz), illetve Will Clyburn (14/6 pont, 7 lepattanó) és Furkan Aldemir (14 pont, 7 lepattanó) vezérletével mégiscsak elkezdték ledolgozni hátrányukat. Ennek köszönhetően aztán szinte minimális különbségre, 74-72-ig zárkózott fel a Blatt-legénység, ám a Fener megmutatta erejét, újítani tudott, és egy 17-4-es szakasszal zárta le a mérkőzést. Erre a meccsre már visszatért a címvédőhöz Bogdan Bogdanovics (18/3 pont), akinek az eredményes, jó játékára nagy szüksége is volt csapatának, csakúgy, mint Bobby Dixon (15/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó), Nikola Kalinics (15/3 pont), Ekpe Udoh (13 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és Luigi Datome (12/9 pont, 5 lepattanó) performanszára.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Fenerbahce javára.

 

Besiktas Sompo Japan (2.) – Anadolu Efes (3.) 74-72

Egy sokáig emlékezetes meccs szintén sokáig emlékezetes végjátékában tudott második hazai meccsén is felülkerekedni a Besiktas az Efesen, így a Fenerhez hasonlóan a fekete-fehérek is 2-0-ra vezetnek, és már csak egy győzelem választja el őket a döntőtől, ami ebben a mezőnyben óriási dolog lenne a Szolnok korábbi BL-ellenfelétől. Az egész mérkőzés roppant szorosan alakult egyébként, az első három negyedben maximum 6 pont volt a csapatok közti differencia, és hol az egyikük, hol pedig a másikuk vezetett. A záró felvonás elején aztán 10 ponttal ellépett a Besiktas (63-53), ám ahelyett, hogy itt eldőlt volna a mérkőzés, a Jayson Granger (22/6 pont) és Bryant Dunston (12 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) által húzott Efes egy 12-0-s rohammal ismét fordítani tudott. Az izgalmak a tetőfokára hágtak, az utolsó percben aztán Sertac Sanli (9 pont, 5 lepattanó) és D.J. Strawberry (18 pont, 4 gólpassz) léptek elő a hazaiaknál, akik eddig abszolút nyerőemberek ebben a párharcban. Mindketten kosarat szereztek az utolsó percben, az amerikai ráadásul nem is akármilyet, 72-72-nél ugyanis 3 másodperccel a vége előtt egy pokolian nehéz, nem mindennapi egylábas középtávolit dobott be emberről, ami a győztes kosár lett végül. A Besiktasban Stawberry és Sanli mellett Michael Thompson (20/12 pont) és a dupla-duplázó Vladimir Stimac (10 pont, 10 lepattanó) is elévülhetetlen érdemeket szerzett csapata győzelmében.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Besiktas javára.

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus