BSL, elődöntők: Az Efes és a Fener is előnybe került

A Fenerbahce sima győzelemmel kezdett a Galata ellen, az Efesnek viszont Heurtel heroikus játéka és egy nagy fordítás kellett a Darüssafakával szemben.

Elődöntő, 1. mérkőzések

Anadolu Efes (1.) – Darüssafaka Dogus (4.) 80-71

Hatalmas hajrával és Thomas Heurtel (16/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) negyedik negyedbeli parádéjával megfordította az Efes a Darüssafaka elleni elődöntő első meccsét, így a kék-fehérek megőrizték pályaelőnyüket. Pedig a hazai gárda három negyeden keresztül csak szenvedett, egyértelműen a Darüssafaka uralta a mérkőzést. Még úgy is, hogy a csapat legjobbja, Luke Harangody ezúttal csak 9 pontig jutott 10/4-es mezőnyözéssel, ami sokáig nem nyomta rá a bélyegét a Dogus játékára. Scott Wilbekin (17/12 pont, 5 gólpassz) és Semih Erden (11 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) ugyanis nagyon stabilak voltak, így a Darüssafaka már 16 pontos előnyben is volt a harmadik negyedben (35-51).

A záró játékrészben még mindig kétszámjegyű különbséggel mentek a vendégek, ekkor azonban a többször emberről is betaláló Heurtel főszereplésével valószínűtlenül nagy hajrát nyitott az Efes. 54-65 után 9 megválaszolatlan ponttal zárkózott a házigazda, majd a meccset egy ennél is nagyobb, 17-3-as futással zárta le az alapszakasz-győztes. A negyedik negyedet elképesztő fölénnyel, 33-14-re nyerte az addig betliző Efes, akiknél Heurtel mellett Dario Saric (17/9 pont, 3 labdaszerzés) és Cedi Osman (11/3 pont, 7 lepattanó) is jól teljesítettek.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az Efes javára.

 

Fenerbahce Ülker (2.) – Galatasaray Odeabank (3.) 93-79

Az Efeshez hasonlóan a másik magasabb kiemelésű csapata, a Fenerbahce is behúzta az első meccset és megvédte hazai pályáját a Galatasaray ellenében. Az alapszakasz-győztessel ellentétben azonban a Fener végig roppant magabiztos volt, nem bízta a véletlenre a dolgot az Euroligában is döntőbe jutott gárda. Az első félidőben játszott szinte tökéletesen az Obradovics-had, ekkor el is dőlt már minden lényegi kérdés, a másodikban pedig csak azt a minimumot hozták a hazaiak, amivel biztosan őrizték vezetésüket.

A Galata mintegy másfél negyeden át tudta tartani úgy ahogy a lépést a hazaiakkal, 38-36 után azonban állva hagyta őket a Fener. A sárga-kékek játékosai és közönsége egyaránt extázisba került ekkor, a csapat pedig egy 19-2-es rohammal hagyta faképnél a riválist és zárta le a félidőt. Fordulás után csak elvétve tudott bejönni 10 pont alá a Galata, és mikor ez megtörtént, akkor rögtön újítani tudott a Fener. A sok jó teljesítmény közül Jan Vesely (24 pont, 4 lepattanó, 14/10 mezőnyből) volt kimagasló hazai oldalon, illetve érdemes még kiemelni Bobby Dixont (16/6 pont, 4 lepattanó), illetve a padról nagy kosarakkal beszálló Melih Mahmutoglut (12/6 pont). A Galatában Errick McCollum (22/12 pont, 5/4 tripla) és Chuck Davis (17/3 pont, 4 lepattanó) voltak leginkább dicsérhetők.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Fenerbahce javára.

 

A rájátszás állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus