BSL, negyeddöntő: Meglepetés nélküli első meccsek

A pályaelőnyt élvező Fenerbahce, Besiktas, Efes, Darüssafaka négyes egyik tagjának sem volt sétagalopp az idei rájátszás első mérkőzése, ám végül mindannyian nyerni tudtak és 1-0-s előnnyel várhatják az idegenbeli folytatást.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

Fenerbahce (1.) – Tofas Bursa (8.) 92-76

Azt követően, hogy a Fenerbahce vasárnap első török csapatként szenzációs játékkal végre megnyerte az Euroligát, az isztambuli sztárcsapat lendületből hozta a Tofas elleni első negyeddöntős meccsét is. A Fener – a hétvégi világra szóló siker után talán érthető módon – nem túl nagy elánnal vetette bele magát ebbe a mérkőzésbe, amit a továbbra is Tony Crocker nélkül felálló Tofas remekül kihasznált, és az első negyedben végig vezetni tudott. 18-23-ról aztán egy 13-0-s rohammal fordított a Fener, ami után már nem tudott mit tenni a bursai gárda, a hazaiak pedig a hajrában a számok nyelvén is magabiztossá tették sikerüket. A mérkőzésen 13 pontnál többet egyik játékos sem szerzett, a Fenerben Kosztasz Szlukasz (13/6 pont), a Tofasban pedig Vaszilij Micics (13/9 pont, 4 gólpassz) érte el ezt a határt.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Fenerbahce javára.

 

Besiktas Sompo Japan (2.) – Gaziantep Basketbol (7.) 66-57

A Besiktas nagy hajrával, az Efes ellen az utolsó fordulóban aratott egypontos győzelmének köszönhetően a második helyről kezdhette meg a playoffot, és a Gazianteppel szemben rögtön érvényesíteni is tudta a fekete-fehér alakulat a hazai pálya előnyét. A vendégek azonban – főleg az alapszakasz második felében – senki számára sem bizonyultak könnyű ellenfélnek, és ez ezúttal is így volt. Tipikus rájátszás-meccset játszott egymással a két csapat, ahol főleg a védekezésen volt a főszerep, mindketten igyekeztek elrontani a másik játékát. Ebből aztán a Besiktas jött ki végül jobban, akik lényegében végig vezettek a mérkőzésen, ám előnyük pár pont volt csupán, a záró játékrészben hízott csak 7-8 pontosra a hazaiak fórja, ami ezen az összecsapáson már tetemes különbségnek számított. A Besiktasban csak D.J. Strawberry (15 pont, 3 labdaszerzés) és Kyle Weems (12/3 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) jutottak 10 pont fölé, ám ez is elegendő volt ezúttal a sikerhez. A Gaziantepben is csak ketten, Marcus Denmon (18/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Marcus Haislip (16/9 pont, 3 blokk) játszottak igazán jól, melléjük még kellett volna valaki a sikerhez.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Besiktas javára.

 

Anadolu Efes (3.) – Galatasaray Odeabank (6.) 95-85

Az alapszakasz zárása katasztrofálisan sikerült az Efes számára, a másik három, első négyben végző csapattól egyaránt kikaptak az utolsó három fordulóban, így az első helyett a harmadik pozícióba csúsztak vissza, és rögtön nagy rangadókkal, a Galatasaray elleni párharccal kezdhették a rájátszást. Az Errick McCollum (20 pont) vezette Galata alaposan meg is nehezítette a kék-fehérek dolgát az első meccsen, ám végül nyerniük nem sikerült, az Efes megőrizte pályaelőnyét. Pedig az első félidő abszolút az Ataman-tanítványoké volt, akik 29-40-nél kétszámjegyű különbséggel is vezettek, ám egy huszáros, 12-1-es rohamnak köszönhetően a nagyszünetben már egyenlő volt az állás. Fordulás után aztán úgy tűnt, hogy az Efes átvette a meccs irányítását, ám a negyedik negyed első felében már ismét a Galata játszott előnyben. 79-80 után azonban egy újabb, ezúttal 8-0-s futást produkált az Efes, ahonnan már nem volt visszaút Tyuséknak. A hazaiaknál több jó egyéni teljesítmény akadt, mint a Galatában, többek között Jayson Granger (20/15 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó), Cedi Osman (19/6 pont, 5 lepattanó), Derrick Brown (17/3 pont) és Thomas Heurtel (10/3 pont, 10 gólpassz) is remekelt náluk.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az Efes javára.

 

Darüssafaka Dogus (4.) – Banvit BK (5.) 72-67

Brad Wanamaker (22/12 pont) és Dairis Bertans (18/9 pont) eredményes játékára alapozva végül nem nagy különbséggel, de roppant magabiztosan nyert a Darüssafaka a Banvit ellen a negyedik és az ötödik helyezettek nyitó összecsapásán. A vendégek egyetlen másodperc erejéig sem vezettek az találkozón, a második félidőben pedig már szinte végig 10 pont felett járt a különbség, a legvégén pedig csak egy 9-0-s szakasznak köszönhetően zárkózott fel 5 pontra a Banvit, de ez már nem osztott vagy szorzott. A vendégek Furkan Korkmaz (18/9 pont, 10 lepattanó), Jordan Theodore (15/3 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) és Gasper Vidmar (14 pont, 14 lepattanó) kiváló performansza ellenére kaptak ki.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Darüssafaka javára.

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus