BSL, negyeddöntők: Villant a címvédő, bajban a Galata

A hatodik kiemelt Karsiyaka bravúros hajrával elvette a harmadik Galata pályaelőnyét a két győzelemig tartó első kör nyitómeccsén.

A hatodik kiemelt Karsiyaka bravúros hajrával elvette a harmadik Galata pályaelőnyét a két győzelemig tartó első kör nyitómeccsén. A többi párharcban nyertek a hazai csapatok, a Fener könnyedén, az Efes és a Darüssafaka viszont csak nagy izgalmak után kerültek előnybe.

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

Anadolu Efes (1.) – Royal Hali Gaziantep (8.) 83-71

Három negyeden keresztül nagyon jól tartotta magát, sőt szinte végig vezetett is a Gaziantep az Efes otthonában, végül azonban nem történt meglepetés és egy huszáros hajrával megvédte pályaelőnyét az első kiemelt. A Julyan Stone (15/9 pont, 7 lepattanó) és Andy Rautins (14/9 pont, 4 lepattanó) vezette Gaziantep ragyogóan kezdett, már 10 pont is volt az előnyük (31-41), a harmadik negyedben pedig még mindig 9-cel vezetek. 51-60 után azonban mintegy varázsütésre hatalmas rohamokat kezdett vezényelni az Efes, és egy szenzációs, 26-2-es szakasszal megfordították a meccset (77-62). A végig remek Dario Saric (21/6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) mellé a liga gólpasszkirálya, Thomas Heurtel (12 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Bryant Dunston (12 pont, 7 lepattanó) is feljavultak, ez volt az Efes sikerének a kulcsa.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az Efes javára.

 

Fenerbahce Ülker (2.) – Muratbey Usak Sportif (7.) 79-60

Borzasztó lelkiállapotban futhatott neki az idei rájátszásnak a Fenerbahce, hiszen néhány nappal korábban bukta el a CSZKA Moszkva ellen az Euroliga fináléját az isztambuli sztárcsapat. Ráadásul nem is akárhogyan, 20 pontos hátrányból felállva, hosszabbítás után, vitatható bírói ítéletekkel történt mindez, ami nyilvánvalóan megviselte az Obradovics-tanítványokat. Az Usak elleni negyeddöntőt ennek ellenére magabiztosan kezdte a Fener, ahogy az alapszakasz utolsó fordulójában, úgy ezúttal is simán győzték le ellenfelüket. Félidő előtt már 15 ponttal, 38-23-ra mentek a házigazdák, fordulás után pedig már végig 20 pont körüli volt a különbség. A Fener nagyszerű csapatmunkával rukkolt elő, öten jutottak el 10 és 13 pont közé, a legeredményesebb és talán leghasznosabb is Ekpe Udoh (13 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) volt közülük. Az Usakban Paul Harris (20/9 pont, 9 lepattanó) és Khem Birch (15 pont, 14 lepattanó) igyekeztek tartani a lelket, a többiek viszont nem sokat tettek hozzá a csapat teljesítményéhez.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Fenerbahce javára.

 

Galatasaray Odeabank (3.) – Pinar Karsiyaka (6.) 67-74

A szezon során a címvédő Karsiyaka több nehézséggel is kénytelen volt szembenézni, és végül csak a hatodik helyen fejezte be az alapszakaszt, a playoff első meccsén azonban ismét megdobbant a bajnok szíve. A Galatasaray elleni sorozat első meccsén ugyanis 67-67 után a meccs utolsó 7 pontját szerezték az izmiriek, így a tavalyi nagy menetelésükhöz hasonlóan – mikor a negyedik helyről nyertek bajnokságot – most is megtették az első lépést a nagyszerű idényzárás felé. A Galata ezzel szemben hatalmas bajba került már az első meccs után, hiszen az első kör csak két győzelemig tart, így már most a kiesés szélére sodródott az idei Eurocup-győztes. A meccsen egyébként hol az egyik, hol pedig a másik csapatnak volt egy-egy hosszabb-rövidebb ideig tartó jó periódusa, a hullámvasutazásból pedig a vendégek jöttek ki jobban végül. A Fenerhez hasonlóan a Karsiyaka győzelme is a kiváló csapatmunkának volt köszönhető, itt is öten dobtak 10 és 14 pont között. A legjobb statisztikákat Bracey Wright (14/6 pont, 10 lepattanó) és Colton Iverson (12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) hozták közülük, a Galata legjobbja pedig Vladimir Micov (18/12 pont, 7 lepattanó, 5/4 tripla) volt ezúttal.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Karsiyaka javára.

 

Darüssafaka Dogus (4.) – Banvit BK (5.) 77-76

Az Efes-Gaziantep meccshez hasonlóan itt is nagyot kellett dolgoznia a pályaelőnyben lévő Darüssafakának, hogy ledolgozza a Banvit elleni hátrányát és lépéselőnybe kerüljön. Az első meccshez hasonló hatalmas fordítás ugyan itt nem volt, ám ahogy a végeredmény és a két csapat kiemelése is jelzi, talán itt állnak játéktudásban legközelebb egymáshoz a felek. A feldobás után még felváltva vezettek a csapatok, ezt követően azonban a Banvit szépen csendesen 13 ponttal (24-37) ellépett. Félidőre 3 egységnyi távolságra (35-38) küzdötte vissza magát a Darüssafaka, ami nagyon fontos volt, hiszen így a fordulás utáni 17-4-es rohamuk után már ők kerültek előnybe (54-50). A záró játékrész aztán már a hazaiak szája íze szerint alakult, Semih Erden (14 pont, 4 lepattanó) büntetői után már csak egy semmit sem számító tripla tette minimálissá a különbséget a legvégén. A Darüssafakában Luke Harangody (23/15 pont, 8 lepattanó, 7/5 tripla) ismét tarthatatlan volt, a túloldalon pedig Adrien Moerman (27/12 pont, 8 lepattanó, 6/4 tripla) volt hasonlóan parádés, ám végül az előbbi örülhetett.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Darüssafaka javára.

 

A rájátszás állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus