Európai körkép - szeptember 23-25.

A hétvégén a kontinens több topbajnokságában elkezdődtek a küzdelmek, több helyen pedig a szuperkupa-döntőket játszották le: történelmet írt többek között a Gran Canaria és a Milano is, Kyle Kuric pedig kevesebb mint 11 hónappal agyműtétje után MVP lett - végignézzük, mi történt Európa legjobb kosaras nemzeteinél. A Szolnok, az Alba és főleg a Sopron ellenfelei jól muzsikáltak, a Körmend francia riválisa azonban meglepő zakóba szaladt bele.

Spanyolország

Spanyolországban Szuperkupa-négyesdöntőt rendeztek a hétvégén - a bajnokság pénteken, 30-án, egy Real Madrid - Unicaja Malaga mérkőzéssel indul majd. Mint arról volt már szó, Hanga Ádám és a Baskonia 84-80-ra kikapott a Gran Canariától pénteken, a másik elődöntőben pedig a 30 pontos, 34 VAL-ig jutó Tyrese Rice vezetésével nyert a Barcelona 99-93-ra a Real Madriddal szemben, hiába szórt 27 egységet Sergio Llull.

Rendeztek egy tripladobó versenyt is másnap, amelynek a döntőjében a Real Madrid játékosa, Jaycee Carroll 24-22-re megverte Rosco Allen csapattársát, Alberto Corbachót. A fináléban aztán a betliző gránátvörös-kékek súlyos zakóba szaladtak bele, a Gran Canaria 79-59-re diadalmaskodott - a legeredményesebb játékosuk Bo McCallebb volt (15 pont, 5 gólpassz), de kiegyensúlyozott produkciót tettek a parkettre, míg a túloldalon Rice ezúttal terített betlit hozott (-5 VAL). Ez a Kanári-szigeteki klub első trófeája egyébként fennállása során.

A torna MVP-je Kyle Kuric lett, aki egy éven belül megjárta a poklot és a mennyet is: agydaganata volt, novemberben meg kellett műteni, de idén nyáron már a Phoenix Suns színeiben játszott az NBA nyári ligájában, most pedig a legértékesebb játékosnak járó díjat is bezsebelte - egyébként 10 pontig jutott a döntőben, a Hangáék elleni elődöntőben viszont 24 ponttal messze kiemelkedett, neki volt leginkább köszönhető, hogy eljutottak a szombati fináléba.


Olaszország

Az olasz szuperkupát is megrendezték a hétvégén - a Serie A vasárnap, október 2-án rajtol majd. Az elődöntőben az EA7 Emporio Armani Milano 109-87-re verte a Vanoli Cremona csapatát a 18 pontos Krunoslav Simon és a 17 pontig jutó Rakim Sanders vezetésével - ennyire nem volt sima az egész meccs, félidőben még a Cremona vezetett 52-50-re, de erre jött egy 27-9-es szakasz a milanóiaktól, majd 32 pontot szórtak a negyedik felvonásban is. A másik elődöntőben a Sidigas Avellino óriási csatában nyert 74-72-re a 18 pontos Joe Ragland és a 16-ig jutó Levi Randolph segítségével - a félidőben egy (40-41), a negyedik negyed előtt pedig 7 ponttal állt jobban a Grissin Bon Reggio Emilia (51-58), de fordítani tudott Hanga Ádám volt csapata.

A döntőben aztán nem sok izgalom akadt, a Milano végig jobban játszott, fokozatosan húzott el ellenfelétől, így végül 90-72-re győzött, fennállása során először hódította el a szuperkupát. Az MVP a döntőben is 25 pontig, 8 gólpasszig és 5 pattanóig jutó Krunoslav Simon lett, aki Jasmin Repesa csapatának egyértelműen legjobbja volt a két nap alapján. A túloldalon Ragland ezúttal is 18 pontig jutott, de ez most kevés volt még a szoros mérkőzéshez is.


Franciaország

Ők elkezdték a pontvadászatot az elmúlt hétvégén, tegnap pedig be is fejezték az első fordulót. A Körmend FIBA Europe Cup-ellenfele, a BCM Gravelines Dunkerque egy betlivel kezdett - hiába nyerték meg az első negyedet 19-11-re, és vezettek 2 ponttal még a záró felvonás előtt is, végül a 15 ponttal elbukott utolsó felvonás miatt 75-62-re alulmaradtak a tavaly a másodosztályt megnyerő Hyeres-Toulon ellen Myles Hesson 16 pontja ellenére is.

A Sopron KC nemzetközi kupaellenfele, a JSF Nanterre ezzel szemben idegenben is tükörsimán, 84-65-re verte a másik feljutót, az ESSM Le Portel együttesét a 25 pontig és 9 gólpasszig (34 VAL) jutó Chris Warren, valamint a 17 pont mellett 7 pattanót is elérő Talib Zanna segítségének köszönhetően. Az Alba Fehérvárral összesorsolt Elan Chalon is könnyed sikerrel nyitott, ők otthon verték 87-67-re az Orleans-t - az ex-paksi John Roberson 5 pontot szórt csak, de volt 13 gólpassza, 4 pattanó és 3 szerzett labdája, így 21 VAL-lal a leghasznosabb volt a győztesnél.

A tavalyi nagyágyúk közül a bajnok ASVEL 90-74-re kikapott az alapszakaszgyőztes Monacótól hazai parketten, a rájátszásban és az alapszakaszban is második Strasbourg pedig 73-71-es vereséget szenvedett az alapszakasz-harmadik Le Mans-tól - jó kis meccsekkel indult a francia élvonal.

Eredmények az 1. fordulóból

ESSM Le Portel - JSF Nanterre   65-84
Hyeres-Toulon Var Basket - BCM Gravelines Dunkerque   75-62
Paris-Levallois - SLUC Nancy   75-67
ASVEL Lyon-Villeurbanne - AS Monaco   74-90
Champagne Chalons-Reims Basket - Sharks Antibes   77-92
Élan Béarnais Pau-Lacq-Orthez - Cholet Basket   81-79
Élan Chalon - Entente Orléansaise   87-67
Le Mans Sarthe Basket - Strasbourg IG   73-71
Limoges CSP - JDA Dijon   75-70


Németország

A németeknél péntektől vasárnapig lejátszották az első kört. A Szolnoki Olaj KK BL-ellenfele, az MHP Riesen Ludwigsburg a tavaly a 8. helyen PO-ba jutó s.Oliver Würzburg otthonában tudott nyerni 81-72-re - a középső két negyedet összesen 16 ponttal nyerték a vendégek, azzal zsebelték be a győzelmet. Legjobbjuk a 25 pontig, 6 pattanóig és 5 gólpasszig (28 VAL) jutó Alex Ruoff volt, mellette Wes Washpun volt még kiemelendő (15 pont).

A nagyágyúk közül senki nem botlott, az euroligás Brose Baskets Bamberg 84-55-re nyerte a bajnokság nyitómeccsét az előző alapszakaszban harmadik helyen végző, később elődöntőző, idén pedig a Bajnokok Ligájában érdekelt Fraport Skyliners ellen. A EuroCupban induló ALBA Berlin 96-89-re verte a FIBA Europe Cupozó Telekom Baskets Bonnt, de gyakorlatilag már az első negyedben eldöntötték a mérkőzést. A a EuroCupos Bayern München idegenben is 83-69-re verte a Bajnokok Ligája induló, az előző német alapszakaszban második helyen végző, de már a negyeddöntőben elhulló EWE Baskets Oldenburgot. A Bayernhez és az ALBA Berlinhez hasonlóan szintén EuroCup-induló, a tavalyi bajnokságban hetedik kiemeltként is döntőbe jutó ratiopharm Ulm pedig hosszabbítás után verti a medi Bayreuth csapatát 95-87-re, ez volt a kör messze legszorosabb meccse.

Eredmények az 1. fordulóból

Brose Baskets Bamberg - Fraport Skyliners   84-55
s.Oliver Würzburg - MHP Riesen Ludwigsburg   72-81
Rasta Vechta - Basketball Löwen Braunschweig   59-72
Phoenix Hagen - BG Göttingen   75-84
Giessen 46ers - Science City Jena   86-76
EWE Baskets Oldenburg - Bayern München   69-83
ALBA Berlin - Telekom Baskets Bonn   96-89
medi Bayreuth - ratiopharm Ulm    87-95 hosszabbítás után
Eisbären Bremerhaven - Walter Tigers Tübingen   92-84


Törökország

A törököknél október 8-án, jövő szombaton indul a bajnokság, előtte 5-én, szerdán játszik majd szuperkupa-döntőt az Anadolu Efes és a Fenerbahce.


Görögország

A görögöknél szintén október 8-án kezdődik a pontvadászat.


Adria Liga

Az Adria Liga ezen a héten csütörtökön, szeptember 29-én kezdődik.


Belgium

Mivel gyakorlatilag az összes kupainduló magyar csapat kapott belga ellenfelet, így idén őket is figyelemmel követjük. A bajnokság ezen a héten szombaton, október elsején rajtol majd náluk, ám szuperkupát ők is rendeztek a bajnok és a kupagyőztes között - náluk tehát egymeccses az egész, és mivel mindkét címet a Telenet Oostende zsebelte be az előző kiírásban, így az ellenfelük a kupadöntőben alulmaradó Port of Antwerp Giants volt, amely a Sopron KC FIBA Europe Cup-ellenfele. Sabáli Balázséknak nem túl jó hír, hogy az Antwerp elég komoly meglepetésre idegenben győzni tudott 89-81-re a 25 pontos Jason Clark vezetésével (aki ezzel természetesen MVP is lett), elég jó formában vannak a Nanterre-hez hasonlóan.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus