Fontos rangadó vár Hangáékra; tv-ben a két óriásklub

Ma este rendhagyó módon mind a 18 csapat parkettra lép Spanyolországban, amelyek összecsapásából a Sportklub kettőt is képernyőre tűz: a Barca és a Real Madrid ütközeteit. Míg előbbi fontos rangadót vív a tabella harmadik pozíciójáért, addig a Királyi Gárda magabiztosan gyűjtheti be újabb diadalát. Honfitársunk, Hanga Ádám csapata előtt is nehéz találkozó áll, de a baszkok hazai pályán javíthatnak az elmúlt fordulókban elszenvedett vereségekért. Izgalmakból tehát a mai napon se lesz hiány, nézzük meg mit érdemes tudnunk az egyes találkozókról!

FC Barcelona (8-3) – Herbalife Gran Canaria (8-3) – SPORTKLUB ÉLŐ
2013. december 27. – 19:30 

Rögtön egy pikáns összecsapással kezdődik a 12. forduló, amelyet hazánkban is megtekinthetnek a spanyol kosárlabda szerelmesei, ugyanis a Sportklub élőben tűzi műsorára. Két azonos mérleggel álló fél csap össze, a tét pedig nem kicsi: a harmadik pozíció bebiztosítása a tabellán. Borzasztóan nehéz dolga lesz a gránátvörös-kékeknek, ha otthon akarják tartani a győzelmet, ugyanis a kanárik vezetik a védő lepattanók megszerzésében mért statisztikát (27,8), így erre a szegmensre különösen figyelnie kell a vendéglátóknak, habár vendég oldalról Xavi Rey egészen január végéig nem állhat csapata szolgálatára. A Barcelonánál visszatértek a sérültek (Erazem Lorbek, Brad Oleson), egyedül az ifjú montenegrói, Marko Todorovic játékára nem számíthat Xavi Pascual. Érdekes match-upoknak tekinthető a Juan Carlos Navarro-Ben Hansbrough páros vagy éppenséggel a Brad Newley-Kosztasz Papanikolau duó. A festékbeli dominanciáját (Ante Tomic, Erazem Lorbek, Joey Dorsey) ha okosan használja a katalán gárda, egy szoros, küzdelmes mérkőzésen újabb diadalt arathat. 

CB UCAM Murcia (4-7) – Bilbao Basket (5-6) 
2013. december 27. – 19:30

A hazai egylet továbbra is kénytelen nélkülözni egyik legjobbját, José Angel Antelót, így Oscar Quintana vezetőedző nincs könnyű helyzetben. A Bilbao a kezdeti nehézségek (0-5) után egyre jobb formába lendült, a baszkok végre azt a teljesítményt nyújtják, amelyet elvártak tőlük. Bár hazai pályán a Murcia is jóval veszélyesebb, az egészséges vendég együttes ma meglepheti. Mindkét fél iszonyatosan sok hibával játszik, a Murcia vezeti a meccsenkénti technikai hibák statisztikáját átlag 23,18 (!) rossz döntésével, de a Bilbao is „előkelő” pozícióban tudhatja magát e téren (4.). Az amerikai duóra (Scott Wood-Davis Dwayne) és Kim Tilliére különösen nagy teher hárulhat, vendég oldalon pedig szükség lesz Raul Lopez újabb jó estjére illetve German Gabriel és Alex Hervelle palánk alatti uralmára. Nehéz jóslatokba bocsátkozni a győztes kilétét illetően, a minőségibb játékoskeret miatt azonban valamivel esélyesebb a 2010/2011-es szezon ezüstérmese. 

Gipuzkoa Basket (6-5) – Baloncesto Fuenlabrada (4-7)
2013. december 27. – 20:00

„Ostobaság lenne leírni a Fuenlabrada csapatát a tabellán elfoglalt helyezése miatt.” – erre hívta fel a figyelmet a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Sito Alonso, a Gipuzkoa Basket vezetőedzője. Igaz, ami igaz, a két gárda között 9 pozíciónyi a különbség (6. – 15.), mégse várható ez egy könnyű ütközetnek a Jason Robinson-David Doblas fémjelezte san sebastianiaknak. Ellenfélként tér vissza korábbi sikerei helyszínére Andy Panko, aki óriási fegyvertényt jelent a Fuenlabradának, ám muszáj, hogy az amerikai mellé felnőjön Ivan Paunics és James Feldeine – akkor lehet esélye egy szoros találkozóra a vendég egyletnek. Hanga Ádám ex-csapattársa, Charles Ramsdell ugyan kisebb sérüléssel bajlódik, ám készen áll arra, hogy edzője bármikor harcba küldje. A pillanatnyi forma hazai győzelmet ígér, de a vendégek is valószínűleg mindent megtesznek azért, hogy ne kerüljenek a kiesőzóna közelébe. 

Cajasol (5-6) – La Bruixa D’or (4-7)
2013. december 27. – 20:30

Óriási a különbség a kapott pontokat illetően: míg a Cajasol átlagban 71,1 egységgel ússza meg mérkőzéseit, addig a katalán kiscsapat 83,1 pontos derbikbe „szalad bele”. A sevillai csapatban mindenképp segítségére lehet Scott Bamforthnak és Tomas Satoranskynak a debütáló Marcus Landry, akinek neve talán ismerősen csenghet az NBA kedvelők számára. Örömteli hír a Manresának, hogy visszakaphatják Alex Hernándezt és a 19 éves dán, Rasmus Larsent. A katalánoknak égetően szükségük lenne egy bravúros győzelemre, de a papírforma a sokszor erőn felül teljesítő Cajasol diadalt jósol. 

Valencia Basket (9-2) – Tuenti Movil Estudiantes (2-9)
2013. december 27. – 20:30

Valószínűleg az est legsimább találkozója lehet a tabella második és utolsó előtti helyezettje között. A Valencia egészen az utolsó negyedig kezében tartotta a mérkőzést a Real Madrid ellen is, hiába a sok sérült, Velimir Perasovic mester kitűnő munkát végez legénységével. Lubos Barton, Vladimir Lucsics és Pablo Aguilar ugyan továbbra sem kapott zöld jelzést a csapatorvostól, míg a madridi kiscsapat minden játékosára számíthat. Új szerzeménye, Morris Finley még nem lép pályára, valószínűleg a következő körben debütál csak. A narancsmezesek nemcsak a tabellán, de a dobott pontok listáján is a második helyen tanyázik (86,2), míg az Estudiantes hátulról a harmadik (71,2). Minden poszton mélyebb rotációs lehetőséggel él Perasovic mester; Justin Doellmannak is kiváló gyakorlás lehet ez a meccs, hogy visszanyerje önbizalmát és feledtesse az elmúlt néhány fordulóban nyújtott gyengébb szereplését. 

Laboral Kutxa (5-6) – Iberostar Tenerife (6-5)
2013. december 27. – 20:30

Kőkemény mérkőzés vár Hanga Ádám csapatára: a Laboral Kutxa hazai pályán fogadja a tenerifei gárdát. Sergio Scariolo mester munkáját nehezíti, hogy nem számíthat egyik legjobbjára, a német válogatott Tibor Pleissre, akinek kificamodott a bokája; helyére Milko Bjelica ugrik be. A citromsárga mezeseknél is akad gond bőven: a hét elején tartott edzéseken nem vett részt Blagota Sekulic, Nicolás Richotti és Jaime Heras sem, ám a mai összecsapásra nevezte őket Alejandro Martinez. Döntő faktor lehet, hogy Blagota Sekulicból mennyit vett ki sérülése valamint milyen formában lesz képes érvényesülni Bjelica mellett. Honfitársunkra is kemény feladatot oszthat a spanyol mester: a múlt heti MVP, Saul Blanco őrzésével bízhatja meg. A vitoriai együttesnek létfontosságú lenne megtörnie rossz sorozatát és zárkózni a rájátszást érő helyekre, az út azonban a kellemetlen stílusú kanári-szigeteki gárdán át vezet. Reméljük Hanga Ádám minél több percet kap a bizonyításra és jó játékával újra győzelemhez segítheti a baszkokat.

Unicaja Malaga (7-4) – CAI Zaragoza (5-6)
2013. december 27. – 20:45

Mindkét gárda súlyos vereséget szenvedett az elmúlt fordulóban, így várhatóan nagy lesz a nyomás rajtuk, hogy kijavítsák botlásukat. Joan Plaza újra pályára küldheti legértékesebb játékosát Nik Caner-Medleyt, de a szlovén Zoran Dragic is újra beöltözhet, így mindenképp a Malagának áll a zászló. A Zaragoza helyzetét tovább bonyolítja, hogy Jon Stefansson mellett Alex Urtasun is megsérült, így valószínűleg nem láthatjuk a testvérpáros (Txemi és Alex Urtasun) csatáját. A Zaragozánál Pere Tomás mérföldkőhöz érkezett: sokáig a badalonai együttesben pallérozódó játékos 150. spanyol elsőosztályos tétmeccsét vívja. Az Euroliga Top 16-ba kvalifikáló Unicaja mindenképp a meccs esélyese a mostanában kissé fásult és hullámzó teljesítményt nyújtó Giorgi Shermadini fémjelezte vendégek ellen. 

CB Valladolid (1-10) – Rio Natura Monbus (4-7)
2013. december 27. – 20:45

Saját közönsége előtt még nem tudott győzni a Valladolid és kevés a sansz arra, hogy éppen a Rio Natura Monbus ellen töri meg az átkot. Ricard Casas 250. mérkőzése lesz a mai, mint ACB ligás edző, ám nem sok öröme lehet ebben az idényben, főleg ha csapata ma este ismét saját közönsége előtt kapitulál. A hazaiak átlagban 65,8 pontos mérkőzéseikkel sereghajtók a dobott pontok listáján (is), nagyon fontos lenne a győzelem érdekében, hogy ma ezt jó pár egységgel megtoldják. „Szegény embert még az ág is húzza"– tartja a közmondás, amely tökéletesen illik a Valladolidra: a sorozatos kudarcok mellett Drew Viney is elhagyta a klubot. Ha fizikális fölényét megfelelően használja ki a festékben a Monbus, könnyen diadalmaskodhat a „pofozógép” otthonában. 

FIATC Joventut Badalona (5-6) – Real Madrid (11-0) – SPORTKLUB FELVÉTELRŐL 00:30-kor
2013. december 27. – 21:15

Valószínűsíthető, hogy nem a Joventut fogja elvenni a Királyi Gárda veretlenségét, az ugyanis csodaszámba menne a kirobbanó formában pattogtató fővárosiak ellen. Az elmúlt fordulóban a Real Madrid túlélte a valenciai kirándulást, igaz csak az utolsó negyedben, de a maguk javára hajtották a mérkőzés alakulását. Ahol esetleg egyensúlyban lehet a katalán kiscsapat a sztárklubbal az a periméteren való ütközet, ám ott is csak egy extra napot kifogó Badalona nehezítheti meg a „blancók” dolgát. Rudy Fernández érzelmileg fűtött állapotban térhet vissza első klubjához, amellyel Király Kupát is nyert. A mélyebb rotációs lehetőséggel bíró Pablo Laso rendelkezésére áll a görög óriás, Buruszisz is, így teljes keretével állhat fel a regnáló bajnok. A Joventut szeme előtt csak egy cél lebeghet: a tisztességes helytállás. 

A mai játéknaphoz nem sok streamet kapunk spanyol kollégáinktól, csupán négy mérkőzést tűznek képernyőre, ám számunkra a legfontosabb, hogy – habár a tv-ben nem, de - élőképpel követhetjük Hanga Ádámékat.
Az alábbi linkre kattintva a következő négy derbi követhető nyomon:
- FC Barcelona – Herbalife Gran Canaria
- UCAM Murcia – Bilbao Basket
- LABORAL KUTXA – Iberostar Tenerife
- FIATC Joventut Badalona – Real Madrid

Hajrá Hanga, Hajrá Magyar Kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus