Francia bajnokság, 1. forduló - Nikolovék súlyos veresége

Tegnap este véget ért a kicsit elnyújtott, négy naposra sikeredett első forduló a francia első osztályban, a ProA-ban. A címvédő Nanterre két szoros, de idegenbeli győzelemmel kezdett, mivel a 12. fordulóból előrehoztak egy találkozót szombatra - emiatt is csúsztak el a két akkor mérkőző csapat meccsei keddre. Hristo Nikolovék az első kör legsúlyosabb vereségét szenvedték el, majdnem 30 ponttal zakóztak. Lássuk, mi történt az egyes találkozókon!

12. forduló

Strasbourg IG - JSF Nanterre   74-78

Rögtön a tavalyi döntő visszavágójával indult a szezon, hiszen a meglepetésbajnok Nanterre látogatott a nem csak a rájátszásban, de az alapszakaszban is második helyen végző Strasbourghoz. A címvédő jól kezdte a szezont, hiszen Will Daniels (17 pont) vezetésével rögtön sikerült is nyerniük egyik legnagyobb kihívójuk otthonában egy pazar harmadik negyednek köszönhetően - igaz, ez kevéssé Daniels érdeme volt, inkább annak volt köszönhető, hogy nyolcan is eljutottak legalább 7 pontig, elképesztően kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak. A túloldalon a francia válogatott friss Európa-bajnok trénere, Vincent Collett ezúttal nem tudott sikert aratni, pedig válogatott játékosa, Alexis Ajinca egészen kiemelkedő produkcióval rukkolt elő - 21 pont, 10 pattanó, 8 kiharcolt fault.

1. forduló

STB Le Havre - Elan Bernais Pau-Lacq-Orthez   106-79

Az első forduló legnagyobb zakóját kapta a Hristo Nikolovot és Mike Scottot is foglalkoztató vendég alakulat, amely az első és a harmadik negyedet 16, illetve 17 ponttal bukta el. A bolgár kiscsatár nem nyújtott rossz teljesítményt (10 pont, 4 gólpassz), Scott annál gyengébb volt (4 pont, 5 pattanó), de az Ahmad Nivins (22 pont, 8 pattanó, 7 kiharcolt fault), Michael Thompson (17 pont, 6 gólpassz), David Denave (14 pont, 6 gólpassz) trió produktuma is nagyon kevés volt még a szoros meccshez is. A hazaiaknál ugyanis kilencen léptek pályára, nyolcan elértek legalább 8 pontig, és a William Hatcher (20 pont, 8 gólpassz), Cedrick Banks (16 pont) kettős vezetésével tükörsimán tartották otthon a két pontot.

Cholet Basket - JDA Dijon Bourgogne   85-75

Kiegyenlített első félidő után a harmadik negyedet 12 ponttal nyerő Cholet diadalmaskodott a nyitányon. A hazaiaknál John Cox (16 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz, 7 kiharcolt fault) és Terrell Stoglin (27 pont) alkottak kifejezetten nagyot, míg Andre Harris (24 pont) és Anthony Dobbins (11 pont, 7 pattanó, 6 kiharcolt fault) voltak a dijoniak vezérei. A különbség ott volt, hogy heten is kifejezetten hasznosak voltak a vendéglátóknál, addig a vendégeknél már a 7 gólpassz mellett 4 hármast is elsüllyesztő TJ Campbellre sem lehetett ugyanezt elmondani.

ES Chalon-Sur-Saone - Entente Orleans 45   54-67

A viszonylag sima végeredmény ellenére nagyon sokáig szoros találkozó volt ez, az utolsó negyedet tudta megnyerni az Orleans 9-25-re, ezzel tudtak diadalmaskodni. A győztesnél a Torrell Martin (17 pont), Brian Greene (13 pont, 6 pattanó), Terrence Dials (13 pont, 9 pattanó, 6 kiharcolt fault) hármas mellett kifejezetten jól játszott David Noel (6 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz) is. A túloldalon is négyen emelkedtek ki - AJ Slaughter (17 pont), Josh Bostic (14 pont), az ex-NBA-s Jon Brockman (7 pont, 11 pattanó) és Clint N'Dumba-Capella (4 pont, 8 pattanó) -, de az utolsó negyedes leolvadást nem bírta el a két évvel ezelőtti EuroChallenge-döntős.

Paris-Levallois - Le Mans Sarthe Basket   62-85

Botrányosan kezdte az évet a tavaly a Szolnoki Olaj KK-t a EuroChallenge második csoportkörében kétszer is megverő Paris-Levallois, pedig a húzóembereik, Sean May, Jawad Williams és Andrew Albicy maradtak az együttesnél. Mindhárman pocsékul, de legalábbis messze tudásuk alatt teljesítettek a középső két negyedet összesen 23 ponttal elveszítő hazaiaknál - egyedül Aloysius Anagonye (12 pont, 8 pattanó, 5 kiharcolt fault) volt dicsérhető. A túloldalon hatan értek el legalább 9 pontot, heten jegyeztek két számjegyű VAL-t - közülük DaShaun Wood emelkedett ki leginkább 9 pontjával és 15 gólpasszával.

BCM Gravelines Dunkerque - Chorale de Roanne Basket   65-64

A nyitókör egyik legszorosabb meccsét nyerte a tavalyi alapszakaszgyőztes Gravelines. Egyik oldalon sem voltak túl kiemelkedő teljesítmények, de míg a hazaiaknál ketten, Marcus Lewis (16 pont) és Mouloukou Diabate (14 pont) legalább valamennyire kiemelkedtek a tömegből, addig a vendégeknél nagyon homogén volt a keret - 7 és 10 pont között hatan teljesítettek, ez azonban ezúttal nem járt együtt a győzelemmel.

Sharks Antibes - Limoges CSP Elite   71-89

A hazai gárda mindössze az első negyedben tudott pariban lenni ellenfelével, nagyon könnyedén nyertek a vendégek, akik a második felvonástól kezdve abszolút ráerőltették akaratukat a vendéglátókra. Az Antibes-nél Tim Blue (14 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz) és Mouhamed Sene (12 pont, 6 pattanó) kiemelkedtek hasznosságban a többiek közül, a túloldalon viszont hatan is 10 VAL fölé kerültek, közülük Nobel Boungou Colo (16 pont, 7 pattanó, 7 kiharcolt fault), JK Edwards (10 pont, 6 pattanó, 6 gólpassz) és JR Reynolds (14 pont) voltak a legjobbak.

Sluc Nancy Basket Pro - JSF Nanterre   68-72 hosszabbítás után

Hatalmas meccset játszott egymással a tavaly a 16 csapat közül mindössze 14. helyen végző Nancy és a bajnok. A második negyedet hiába nyerte 13 ponttal a Nanterre, a második félidőben kiegyenlített a hazai alakulat. A hosszabbítás aztán nagyon pontszegényre sikeredett, ezt az öt percet ugyanis 2-6-ra nyerték a vendégek, ezzel nyerték meg az összecsapást. A győztesnél Will Daniels (15 pont, 10 pattanó, 5 kiharcolt fault) megint a legjobbak között volt, mellette az ukrán válogatott Szerhij Hladir (13 pont), Trenton Meacham (11 pont) és Mouhammadou Jaiteh (13 pont, 6 pattanó) voltak a vezérek. A Nancy-nál is négy embert érdemes megemlíteni - Austin Nicholst (21 pont), Florent Pietrust (12 pont, 11 pattanó, 5 gólpassz, 9 kiharcolt fault), Nicholas Pope-ot (15 pont) és Randal Falkert (13 pont, 7 pattanó, 4 blokk).

ASVEL Lyon-Villeurbanne Basket - Strasbourg IG   82-86

A nyáron nem kicsit megerősített ASVEL hiába loholt ott végig a tavalyi ezüstérmes mögött, nyerniük nem sikerült. A nagy nevek közül Marko Keselj (15 pont) és Travis Leslie (13 pont) is jók voltak, a legjobban viszont a 24 éves francia hátvéd, Edwin Jackson (23 pont, 10 kiharcolt fault) teljesített. A túloldalon Alexis Ajinca kifejezetten pocsék volt, de ezúttal ez is belefért. Louis Campbell (13 pont, 7 gólpassz, 6 kiharcolt fault), Kevin Murphy (20 pont), Ricardo Greer (10 pont, 8 pattanó) és Axel Toupane (9 pont, 5 szerzett labda) voltak a legjobbak, éppen elég volt ez a győzelemhez.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus