Görög bajnokság: Trotter 17 pontja mellé győzelem járt

Elrajtolt a görög élvonal, jól indított a Panathinaikosz, Trotter kiemelkedően játszott, eddig csak kullog a PAOK.

Október második hétvégéjén rajtolt el a görög első osztály küzdelemsorozata. A kérdés továbbra is az a végelszámolást illetően, mint az elmúlt tíz szezonban, hogy a Panathinaikosz vagy az Olympiakosz hódítja-e el a bajnoki trófeát. Kihívók persze akadnak, hiszen három EuroCup résztvevőt is adnak a görögök. Nevezetesen az 53. élvonalbeli szezonját kezdő, 10-szeres bajnok Arisz, az AEK Athén - ők szabadkártyával indultak az ULEB második sorozatában -, valamint az előző idény bronzérmese, a PAOK. Három újoncot köszönhetünk idén a legjobbak között. Az Arkadiosz és az idén fennállása 25 éves évfordulóját ünneplő Lavrio először szerepelhetnek az élvonalban, míg a Kavala a másodosztály bajnokaként mérheti össze tudását a legjobb hazai csapatokkal.

Bár nincsenek előre kiosztva a helyezések, de a csapatok közti különbségek előrevetítik, hogy rétegekre oszlik majd a bajnokság. Lesznek, akik a bajnoki címért harcolnak, akik a legjobb négy közé kerülésért, lesznek, akiknek marad a középszer, míg akadnak, akik a kiesés ellen menekülnek majd. Magyar érdekeltsége is van a görög pontvadászatnak, ugyanis Trotter Obie a Koroivosz Amaliadasz játékosként szerepel, így kiemelt részt szentelünk majd az irányító mérkőzéseinek összefoglalóinkban.


1. forduló

Az október 10-i nyitónap talán legmeglepőbb eredményét az AEK Athén szolgáltatta azzal, hogy nagyon simán nyert a Szolnokot később legyőző, mindössze 53 pontig jutó PAOK ellen.

Trotter Obie csapata, a Koroivosz egészen a negyedik negyedig partiban volt ellenfelével, viszont a hazaiak a záró tíz percben mindössze 10 pontot tudtak az eredményjelzőre tenni, így kilencpontos (64-73) vereséget szenvedtek a Trikallatól. A magyar útlevéllel is rendelkező játékmester kezdőként kapott 30 játékperc alatt, mely alatt 7/3 pont3/12-es mezőnymutató (1/6 hárompontos), 4 lepattanó, 2 gólpassz, 3-3 kiharcolt fault és szerzett labda, valamint 1 blokk került a statisztikájába. 

Az Olympiakosz egy negyed alatt lerendezte az érdemi kérdéseket, tíz perc alatt 32-16-ra lépett el a Kolosszosz ellen, s ezt az előnyt már magabiztosan kezelte a piros-fehér mezes alakulat. Egyedül az utolsó negyedet engedték ki kezükből Printeziszék, igaz akkor is csak egyetlen ponttal (88-62).

A Panathinaikosz annak köszönhette az Arisz otthonában véghezvitt fordítást, hogy a második félidőben pontosabban játszott (70-76), a harmadik és negyedik negyedet összesen tíz ponttal nyerték meg a vendégek. Hazai oldalon a kispadról mindössze 11 pont érkezett, így komoly eredmény, hogy Pelekanoszéknak volt győzelmi esélyük a Pana ellen.

Az AGOR a játéknap legtöbb pontot hozó találkozóján (87-73) győzte le az Apollon Patraszt. A vendégeknél kiemelkedően játszott Tony Meier, aki hibátlanul triplázott, 31/15 ponttal zárt. Meg kell említeni csapattársát, az ex-pécsi Martin Pahlmbladot is, aki 38 játékperce alatt 11/3 pontot, 6 lepattanót, 4 gólpasszt és 4 kiharcolt faultot tett a közösbe, valamint csupán 1 eladott labdát vétett. Rajtuk kívül viszont senki sem tudta átlépni a tízpontos határt, így nem meglepő, hogy simán kikapott a vendég együttes.

A három újonc közül kettőnek komoly sansza volt arra, hogy rögtön az első játéknapon győzedelmeskedjen, de az Arkadios a Nea Kifisia (68-66), míg a Lavrio a Kavala (68-66) otthonában szenvedett vereséget. 
 

2. forduló

A második kör rangadóján a Panathinaikosz fogadta az Olympiakoszt, gyorsan összejött a gigászok csatája. A vendégek pont olyan határozottsággal és ponterős játékkal kezdték a találkozót, mint az első játéknapon. Az első negyedet 32-18-ra nyerték a piros-fehér mezesek. Ezt követően azonban jött számukra a fekete leves, ugyanis a fennmaradó három játékrészben összesen 37 pontot tudtak az eredményjelzőre írni, ezzel szemben a Pana 55-öt, mely bár nagyon korán szedett össze nagy hátrányt, a második negyedben átvette a mérkőzés irányítását, melyet végig kézben tartott, bár az Olympiakosz mindent megpróbált, hogy a nagy leolvadás után fordítani tudjon, de csak annyira futotta, hogy üldözzék a vendéglátó együttest. (73-69)

Az újonc Lavrio a klub történetének első bajnoki mérkőzését játszotta hazai pályán, az AEK Athént fogadta. A hazaiak kezdése egyáltalán nem volt rossz, sikeres külső dobásaiknak köszönhettek tapadtak a sárga-feketékre, akik ugyan elléptek a második negyed elején, de Young (22/3 pont) és a dupla-duplázó Danasz (15 pont, 12 lepattanó) által húzott vendéglátók tartották a lépést, ismét felzárkóztak. A negyedik negyed elején viszont Milosevics duplája és triplája azt jelentette, hogy több mint tíz pontra nőtt az AEK előnye, maradt azonban még fordulat. Két perccel a lefújás előtt Perakisz hárompontosával kiegyenlítettek a hazaiak, ezt követően viszont két második esély is adódott támadó oldalon a fővárosiaknál, akik így ha nehezen is, de hozták a kötelező feladatot. (64-70)
 

A Trikalla alaposan bekezdtett a bajnokság elején, ugyanis már második győzelmüket könyvelhették el, ez alkalommal a másodosztály tavalyi bajnokát, a Kavalát múlták felül. Pedig az újonc jól kezdett, vezetett egy negyednyi játék után, de a hazaiak egy 23-14-re megnyert második játékrésszel fordítottak, s mivel a lepattanózást magabiztosan nyerték (36-27), az is belefért számukra, hogy 17(!) eladott labdát vétettek, ezzel együtt is behúzták a mérkőzést. (73-64)

Bár az eredmény azt mutatja, hogy nagyon szoros csatát hozott az Apollon Patrasz és a Koroivosz mérkőzése (60-62), valójában csak a vendégek gyengébb dobóformáján és 8 kihagyott büntetőjén múlt, hogy nem alakult ki nagyobb, meggyőző különbség a javukra. Két játékos nem panaszkodhatott a dobófromájára, a dupla-duplát szállító Darrell Harris (16 pont, 14 lepattanó), valamint Trotter Obie, aki sokkal jobban játszott, mint a nyitó játéknapon. 37 percet kapott, természetesen kezdőként, s 17/9 pontjával (11-ből 7 mezőnyből, 6-ból 3 hárompontos) csapata legeredményesebb játékosaként végzett, továbbá 2 lepattanó, 3 gólpassz és 3-3 szerzett, valamint eladott labda került a lőlapjára. A hazaiaknál játszó ex-pécsi Martin Pahlmblad a mezőny legeredményesebbjeként végzett, 20/12 ponttal (16-ból 8 mezőnyből, 10-ből 4 tripla), de csak egy csapattársa, Kevin Galloway jutott el tíz pontig.

A vereséggel kezdő Kolosszosz az első fordulóban magabiztos győzelmet elkönyvelő AGOR-t látta vendégül. A hazaiak alaposan bekezdtek, 11 pontot vertek ellenfelükre az első negyedben, s főleg Larencakisz (25/12 pont, 9 lepattanó, 9 kiharcolt fault) és Will Davis II. (20 pont, 7/11 mezőnyből) ponterős játékának hála, a harmadik negyedbeli hullámvölgyet is átvészelték. Ekkor ugyanis csupán tíz pontra futotta a vendéglátóktól, a rengeteg triplával (10/31) pedig 4 pontra feljött az AGOR. Ezen a ponton azonban elfogyott a vendégek energiája, a hazaiak pedig egy újabb erős negyedet vágtak ki, amivel eldöntötték a győzelem sorsát. (80-67)

Az újonc, első élvonalbeli szezonját kezdő Arkadiosz hamar megtapasztalta mekkora különbség van a két bajnokság között, első hazai bajnokijukon az Ariszt fogadták. A jóval esélyesebb, EuroCup-ban szereplő gárda már az első tíz perc során megmutatta, hogy a kis csapatnak még bőven van hova fejlődni. A nyitó negyedben 16, a folytatásban további 8 pontot vertek a vendégek a hazaiakra. Ezt követően sem álltak le a sárga-feketék, s a végén kereken 40 pontos különbséggel nyerték az összecsapást. (50-90)

Ahogy az első fordulóban, úgy a másodikban sem termett sok babér a PAOK számára. A Szolnok legyőzése után túlzottan nem került formába a hazai gárda, a triplákkal ugyanis csak szenvedtek (5/18), a büntetővonalra pedig kevésszer állhattak oda (8/13). A Nea Kifiszia a kezdeti bizonytalanság után két erős negyeddel fordította maga javára a mérkőzést, ezt többek között a jó külső dobóformának, nevezetesen Jherrod Stiggers-nek köszönhették aki mind az öt triplakísérletét gyűrűbe juttatta, tette mindezt 18 játékperc alatt. A vendég együttes 50% feletti mezőnyhatékonysággal dolgozott, míg a PAOK ettől erősen elmaradt. (67-73)

A játéknapok statisztikái erre a linkre kattintva elérhetőek.

Az aktuális fordulók mérkőzéseiről ITT találhatóak élőképes linkek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus