Hanga Ádám csapata Manresába látogat

Ma estétől tovább folytatódnak a csatározások Spanyolországban is, ahol ismételten fantasztikus derbik várnak az európai kosárlabda szerelmeseire. Hanga Ádám jelenlegi gárdája Manresába, honfitársunk ex-csapatához látogat, míg az egyetlen veretlen együttes, a Real Madrid újabb kiütést mérhet egy, a tabella végén kullogó kiscsapatra. A hullámzóan teljesítő Barcelona ma este idegenben lép pályára, amely különleges esemény élő legendájuknak, Juan Carlos Navarrónak: 16 évvel ezelőtt éppen ezen a napon debütált az ACB ligában! Több középcsapat is izgalmas csatát vívhat, lássuk hát, milyen találkozókat tartalmaz az alapszakasz hetedik fordulója!

Baloncesto Fuenlabrada (2-4) – Valencia Basket (5-1)
2013. november 23. – 19:30

Eddig remekül viselte a Valencia hiányzói távollétét (Pablo Aguilar, Bojan Dubljevic, Vladimir Lucsics), de most a sérültek listájához csapódott még Serhiy Lischuk is, ám Velimir Perasovic így is pozitívan látja a dolgokat. „Nem gondolkodunk azon, mennyi sérültünk van, úgy hiszem eddig is kiválóan teljesítettek a pályán lévő játékosaim.” E szavakkal pedig nem is lehet vitatkozni a vezetőedzővel, elképesztő formában pattogtat a narancsmezes alakulat. Érdekesség, hogy mindkét gárda 40% felett értékesíti a triplákat a szezon során, így talán ezen a téren nem is lesz különbség. A Fuenlabrada az elmúlt körben győzni tudott a fent említett statisztikai mutatónak és a hibátlan napot kifogó Carlos Cabezasnak köszönhetően. Ám hiába a rengeteg sérült, a Valencia a találkozó toronymagas esélyese, Justin Doellman élete formájában pattogtat, vezeti a Liga Endesa pontvadászatát, a hasznossági indexmutatót valamint a labdaszerzések listáját is. Plusz olyan játékosokkal van körülvéve, mint Romain Sato, Rafa Martinez, Pau Ribas…

Rio Natura Monbus (1-5) – FC Barcelona Regal (5-1)
2013. november 23. – 20:30

Az obradoiro-i csapat nem számíthat sok jóra még egy nagyon hullámzóan teljesítő Barcelona ellen sem. Még soha nem nyertek otthoni környezetben a katalánok ellen, a szakértők erre ma sem adnak túl sok esélyt. A Mike Muscala-Mario Delas fémjelezte Monbus esetleg csak megnehezíteni tudja a jóval mélyebb rotációval rendelkező gránátvörös-kék had dolgát. Juan Carlos Navarro ugyan még mindig nem teljesen egészséges, ám az a tény, hogy napra pontosan 16 éve debütált az ACB bajnokságában és csupán 3 tripla hiányzik az 1000 értékesített hárompontos mérföldkőhöz; extra motivációt adhat a csapatkapitánynak. Maciej Lampe számára is különleges lehet a mai összecsapás - 75. mérkőzése lesz a spanyol élvonalban. Óriási meglepetés lenne, ha ma veszítene Xavi Pascual legénysége, amely tovább erősítheti pozícióját az élbolyban. A Rio Natura Monbus dolgát tovább nehezítheti, hogy nem számíthat Moncho Fernández segítségére, míg vendég oldalon mindenki bevethető állapotban van, ám valószínűleg Erazem Lorbek pályára küldését ma sem reszkírozza meg a vezetőedző. 

Bilbao Basket (1-5) – Unicaja Malaga (4-2)
2013. november 24. – 12:15

Talán ennél a mérkőzésnél lehetne a legkevésbé megmondani, melyik fél kerül ki végül győztesen. A Bilbao azzal, hogy múlt héten két vállra fektette az addig veretlen Barcelonát, új erőre kaphat az utóbbi fordulókban fásultnak tűnő Malaga ellen. Mindkét csapatban szerepelnek a legértékesebb játékosok top 10-es listájáról: a bilbaót Alex Mumbrú erősíti, míg az Unicaját Nik Caner-Medley. A mérkőzés pikantériájához külön hozzátartozik, hogy az Unicaja vezetőedzője (Joan Plaza) újra találkozik Raul Lopezzel, Alex Mumbrúval és Alex Hervelle-lel, akikkel a 2006/2007-es bajnokságot megnyerte a Madrid színében. A mérkőzés kimenetelére befolyással lehet, hogy Mamadou Samb és Kavaliuskas nem léphetnek parkettre, míg az andalúzoknál mindenki bevethető állapotban van.

CAI Zaragoza (3-3) – FIATC Joventut Badalona (3-3)
2013. november 24. – 12:15

Azonos mérleggel álló csapatok csatájával folytatódik majd a vasárnapi játéknap, ahol az egyre jobb performansszal előrukkoló katalánok újabb meglepetést okozhatnak – idegenben. A Zaragoza nincs könnyű helyzetben - a múlt héten extra napot kifogó Devoe Joseph-Tariq Kirksay vezette együttest látja vendégül és ha hasonlóan fantasztikus formát mutatnak a badalonaiak - egymás után másodszor is kapitulálhat saját közönsége előtt. A hazaiaknak mindenképp szükségük lesz Giorgi Shermadini ponterős játékéra a palánk alatt, hiszen periméteren veszélyesebb a katalán gárda, ahol mindenki egészséges. A zaragozaiak tovább kényszerülnek nélkülözni Henk Norelt. Külön kiemelendő, hogy a Joventutnak gazdálkodnia kell a faultokkal, ugyanis másodikként a Zaragoza dobja leghatékonyabban a büntetőket (85,1%), míg a vendégek csak 69,6 százalékkal. Pere Tomásnak igazán furcsa lehet a derbi: most először játszik volt és egyetlen csapata ellen, ahol hosszú évekig pallérozódott.   

UCAM Murcia (2-4) – CB Valladolid (1-5)
2013. november 24. – 12:30

Szegény embert az ág is húzza! – tartja a mondás, és ez most felettébb igaz a Murcia együttesére. Hosszú időre elvesztették kapitányukat, Berni Rodriguezt, akinek hiánya amúgy is felkavarta az együttest, múlt héten pedig másik ászuk, Rodrigo San Miguel is határozatlan időre kiesett. A CB Valladolid múlt héten majdnem meglepte Hanga Ádám ex-csapatát Panagiotisz Vaszilopulosz nélkül is, Jordi Grimau is erre utalt: - „Hiába állnak egy győzelemmel a tabella végén, kemény csapatról beszélünk, hosszasan ki kell elemeznünk ellenfelünk játékát, hogy sikert érjünk el.” Fantasztikus match-upnak tűnik a Scott Wood-Danilo Andjusic páros, mindketten vezérszerepet töltenek be klubjuknál, akár aktuális formájuk is eldöntheti a mérkőzés kimenetelét. 

Iberostar Tenerife (3-3) – Gipuzkoa Basket (3-3)
2013. november 24. – 13:00

Új névadóval bővült a CB Canarias együttese, az Iberostar Hotels&Resorts támogatásával a „kanárik” először léphetnek Iberostar Tenerife név alatt pályára a spanyol elsőosztályos bajnokságban. Talán az új támogató és Ricardo Uriz 250. ACB ligás mérkőzésének elérése segíti átlendíteni a holtponton a sárgamezeseket, akik sorozatban negyedszer veszíthetnek. Sito Alonso kifejezetten jó munkát végez, a san sebastani alakulat egyre nagyobb veszélyt jelent a riválisokra, Jason Robinson jelenleg 18,7-es pontátlagával a második helyen áll a pontvadászati tabellán, míg a hazaiaknál Blagota Sekulic „lecsúszott” a harmadik helyre 18,3-as átlagával. Míg a baszkoknál mindenki bevethető, addig a hazai alakulat több sebből is vérzik: Juan P. Gutierrez, Nicolás Richotti, Diego Fajardo, Fociusz Lampropulosz kénytelen a kispadon szurkolni társainak. Így bőven elképzelhető egy vendég siker is, ennek elkerülése érdekében Blagota Sekulic mellé fel kell nőnie a feladathoz Saul Blancónak, Ricardo Uriznak és Carles Biviának is. 

Herbalife Gran Canaria (5-1) – Cajasol (3-3)
2013. november 24. – 13:00

Az elmúlt fordulóban majdnem sikerült a bravúr a Herbalife Gran Canariának, a Real Madrid csak öt ponttal bizonyult jobbnak nála, míg a sevillai gárda saját közönsége előtt lepte meg a Zaragozát, így várhatóan nem lesz izgalommentes ez a találkozó sem. A két legjobban lepattanózó csapat néz farkasszemet egymással: a Gran Canaria átlagosan 40,8, míg a Sevilla 38,67 lecsorgó labdát tép le mérkőzésenként. Emellett az edzők „párbajáról” sem feledkezhetünk meg: a két legaktívabb edző osztja intelmeit, Aito Garcia Reneses 974, míg Pedro Martinez 646 összecsapást vezényelt már le Európa legnívósabb bajnokságában. A hetedik forduló egyetlen találkozója, ahol mindkét mester számíthat összes játékosára. A Brad Newley-Eulis Báez fémjelezte kanári-szigeteki egylet a derbi favoritja, ám bizonyára a Scott Bamforth-Tomas Satoransky duónak is lesz hozzáfűznivalója ehhez.

Real Madrid (6-0) – Tuenti Movil Estudiantes (1-5)
2013. november 24. – 18:00

„Nem érkezünk feltartott kezekkel, ám az elmúlt időszakban egyértelműen a legjobban teljesítő gárdával kell(ene) felvennünk a harcot.” – jegyezte meg a madridi kiscsapat vezetőedzője, Txus Vidorreta. A Tuenti Movil Estudiantes vezetőedzője ezzel a kijelentésével nem is tévedett, egyszerűen elképzelhetetlennek tűnik, hogy a Marko Banic-Guille Rubio irányította vendég egylet akárcsak megszorongassa a „Királyi gárdát”. A 2016. június 30-ig meghosszabbított szerződéssel bíró Pablo Laso ugyan valószínűleg nem számíthat a rutinos Felipe Reyes szolgálataira, ám annyi kiváló játékos alkotja a „blancókat”, hogy valószínűleg fel sem fog tűnni a csapatkapitány hiánya. Kiütésszerű vereséget szenvedhetnek a vendégek, a Madrid pedig tovább őrizheti makulátlan mérlegét. 

La Bruixa D’or Manresa (3-3) – Laboral Kutxa (3-3)
2013. november 24. – 19:00

Hanga Ádám ex- illetve jelenlegi csapata mérkőzik meg egymással – egyenlőre sajnálatos módon még honfitársunk nélkül. A baszk gárdához a héten visszatért Lamont Hamilton, aki mindenképpen nagy segítség lehet a palánk alatt; ugyanis egykoron Dávid Kornélt is a soraiban tudó együttes tovább kényszerül jegelni Hanga Ádámot, Andrés Nocionit és Fabien Causeurt. A katalánoknál sem fényesebb a helyzet: Salva Arco és Derryl Monroe mellett kétséges Max Kouguere parkettre lépése is, így a minőségibb rotációs lehetőségekkel bíró Sergio Scariolo legénység a találkozó esélyese. Minden poszton erődemonstrációt tarthat a Laboral Kutxa és ha netalántán hasonló jeleneteket láthatunk Thomas Heurteltől - aki szimplán csak passzolni szeretett volna – akkor a Laboral Kutxa pozitív tartományba kerülhet.

Az első derbi és a Herbalife Gran Canaria-Cajasol összecsapás kivételével minden mérkőzést élőképpel lehet megtekinteni az alábbi linken!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus