Hanga Ádám holnap pályára léphet?!

A nyolcadik forduló is jópár izgalmas összecsapással csábítja a spanyol kosárlabda szerelmeseit! Nagy eséllyel Hanga Ádám, az idei szezonban először pályára léphet Euroligás csapata színében, míg Dobos Lászlót is a soraiban tudó Zaragoza Barcelonába látogat. Érdekesnek ígérkezik a Cajasol-Real Madrid mérkőzés, a nagy lendületben lévő sevillai csapat talán megtudja nehezíteni a címvédő dolgát. A forduló rangadójának beharangozott Valencia Basket-Herbalife Gran Canaria derbit vasárnap tekinthetik meg a kedves nézők. Lássuk, mit érdemes tudnunk a spanyol alapszakasz 8. fordulójáról. 

Cajasol (4-3) – Real Madrid (7-0)
2013. november 30. – 18:30

„Nagy kihívásnak tekintünk elébe, a Cajasol nagy lendületben van és fizikálisan is felénk kerekedhetnek.”- nyilatkozta a 2016-ig szerződéssel bíró Real Madrid edző, Pablo Laso. Tény, hogy a sevillai kiscsapat sorozatban negyedik győzelmét aratta, legyőzve köztük az eddig remekül szereplő Herbalife Gran Canariát, ám a Real Madrid ellen nagy bravúr lenne, ha megtudná ezt ismételni. Aito Garcia Reneses minden tanítványára számíthat, a „Királyi Gárdánál” Marcus Slaughter bajlódik kisebb sérüléssel, így valószínűleg nem lép majd pályára. A zászló mindenképp a jóval mélyebb rotációs lehetőséggel rendelkező címvédőnek áll, irányító poszton lehet érdekes csatározásra számítani Scott Bamforth és Sergio Rodriguez között. 

Tuenti Movil Estudiantes (1-6) – La Bruixa D’or Manresa (3-4)
2013. november 30. – 19:00

Guille Rubio 1999-ben éppen ezen a napon az Estudiantes ellen debütált az ACB-ben, ma pedig őket erősítve lép fel Hanga Ádám ex-csapata ellen. Az erőviszonyokat tekintve érdekes találkozónak nézhetünk elébe, hiába a madridi kiscsapat nem túl impozáns mérlege. Salva Arco visszatérésével teljes kerettel állhat fel a Manresa, míg a hazaiaknál Lucas Nogueira került fel a hiányzók listájára. Mindkét csapat vereséget szenvedett az előző fordulóban, így várhatóan izgalmas, feszült találkozót játszanak a sokat jelentő diadalért. A Guille Rubio-Kyle Kuric-Marko Banic fémjelezte Estudiantesnek nem lesz könnyű dolga az amerikai Dominic Waters-Darryl Monroe párossal, főleg ha a svéd Marcus Eriksson is jobb formáját mutatja. Akár egy kosár is dönthet a győztes kilétéről, érdekes összecsapásnak ígérkezik a mai nap második meccse. 

FIATC Joventut Badalona (3-4) – Baloncesto Fuenlabrada (2-5)
2013. november 30. – 19:55

Ma egy új játékossal bővül a Liga Endesa, Eloy Vargas debütál a fuenlabradai együttesnél. A periméteren mindenképp erősebb katalánok a mérkőzés esélyesei, de rossz emlékként élhet bennük tavalyi összecsapásuk, ahol James Feldeine 29 ponttal terhelte meg gyűrűjüket és vezette győzelemre együttesét. A dominikai mellett Andy Panko és Carlos Cabezas jó napjára is szüksége lesz a vendég gárdának, ha siker jegyében szeretnék elhagyni Badalonát. Bizonyára ehhez lesz némi hozzáfűznivalója az egymást remekül kiegészítő Tariq Kirksay-Devoe Joseph-Guillem Vives triónak. Érdekfeszítő, szoros mérkőzésre van kilátás, ahol a pillanatnyi forma dönthet a teljesen egészséges játékosokat felvonultató két fél között. 

CB Valladolid (1-6) – Bilbao Basket (1-6)
2013. november 30. – 20:15

Azonos mérleggel álló csapatok csatája lesz a szombati játéknap utolsó derbije, ám az erőviszonyokat tekintve – hiába is gyengült meg a nyáron - továbbra is nagy nevekkel bíró Bilbao előtt nagy lehetőség áll, hogy megszerezze második diadalát. Hullámzó performanszot mutat a baszk egyesület, amely nagy skalpot gyűjtött a Barcelona legyőzésével, de amely gyengébb csapatoktól is jókora pofonba szaladt bele. A svéd Damir Markota ismét parkettre léphet bilbaoi színekben valamint German Gábriel is mérföldkőhöz érkezett: Európa legerősebb bajnokságának 450. mérkőzésén lép pályára. A jobb pontarányoknak köszönhetően a Bilbao nem áll kieső helyen, de egy újabb győzelem nagy lépés lenne, hogy még távolabb kerüljön ettől a zónától. De nem lesz ez egy sima, hátradőlős meccs Raul Lopezéknak – aki a héten őrületes buzzer-beater triplával mentette hosszabbításra az Európa Kupában a találkozót -, az elmúlt forduló MVP-jével, Jason Rowe-val valamint Danilo Andjusiccsal felálló Valladolid hű nagyérdeműjét akarja megajándékozni egy értékes sikerrel. Panagiotisz Vaszilopulosz továbbra sincs bevethető állapotban, ez tovább növelheti a Bilbao győzelmi esélyeit.  

FC Barcelona Regal (5-2) – CAI Zaragoza (4-3)
2013. december 1. – 12:15

„Az elmúlt néhány év során már sikerült nyernünk a Palau Blaugranában, de az utóbbi időben erős kritikákat kapó Barcelona nagyon veszélyes lehet.” – fogalmazott José Luis Abós a sajtótéjékoztatón. Igaz, ami igaz a gránátvörös-kék had játékát, ha egy szóval lehetne aposztrofálni az a hullámzó lenne. Pénteken, az Euroligában szerzett győzelmükkel ugyan csillapodtak a kedélyek, ám fontos lenne számukra a vasárnapi játéknap első derbijét is behúzni. Brad Oleson még biztos nem lehet a katalánok segítségére, míg Erazem Lorbek állapotára day-to-day van kiírva, amely azt jelenti, hogy akár már holnap, az idényben először pályára léphet a szlovén magasember. Pikáns csatározás lehet a palánkok alatt: Ante Tomic és Giorgi Shermadini teljes mellszélességgel feszülhetnek egymásnak. Bostjan Nachbar is egyre jobb formába lendül valamint a görög fiatal tehetség, Kosztasz Papanikolau is oroszlánszerepet vállal a sztárklub győzelmeiből. A találkozó esélyese a vendéglátó együttes, ám a Dobos Lászlót is a soraiban tudó Zaragoza megnehezítheti dolgát.

Gipuzkoa Basket (3-4) – Rio Natura Monbus (2-5)
2013. december 1. – 12:15

A Barcelona legyőzésével az elmúlt fordulóban óriási meglepetést okozott a Rio Natura Monbus, míg a san sebastiani egylet egy ponttal maradt alul Tenerifén. A Gipuzkoanál szereplő Jason Robinson kitűnő formában pattogtat, átlagosan 18 pontot termel és ebben az idényben még nem esett meg vele, hogy nem érte el a 10 pontot. Talán mondani sem kell, milyen sok fog múlni rajta holnap is. Hátvéd poszton nem mindennapi párosítást találhatunk: két 1992-ben született brazil kisember mozgatja társait, kettejük közül a nevesebb Raul Neto a baszkoknál, Rafael Luz pedig a Monbusnál, csatározásuk döntő befolyással bírhat a mérkőzés kimenetelére. A vendégeknél Moncho Fernández továbbra sincs bevethető állapotban, míg a hazaiaknál mindenki játékra jelentkezett. Sito Alonso tanítványai gyors lerohanásokkal operálhatnak a fizikálisan erősebb Monbus ellen. A fogadóirodák hazai diadalra tippelnek, ebben azonban a fenti sorokban említett amerikai aznapi formája döntő szerepet fog játszani.

Unicaja Malaga (5-2) – Tenerife Ibostar (4-3)
2013. december 1. – 13:00

A felek győzelemmel hangolódhattak e rangadóra, így nem ígérkezik izgalommentesnek kettejük ütközete sem! Bár egyik sem csapat tud felállni hiányzók nélkül, hazai oldalon Txemi Urtasun mellett lehet Ryan Toolson is harcképtelen lesz; az Euroligában szenvedett kisebb sérülést, ám Joan Plaza valószínűleg nem fogja pihentetni amerikai ászát, aki az előző körben a győzelmet szállította a zöldmezeseknek. A vendégeknél sem rózsás a helyzet, ami a sérülteket illeti; Juan P. Gutiérrez továbbra sem kapott zöld jelzést orvosaitól, ahogy Fociusz Lampropulosz sem. Hazai környezetben nagyobb sansz van az Unicaja sikerére, Zoran Dragic mellett Nik Caner-Medley, Jayson Granger is főszerepet vállalhat az élbolyban való maradáshoz, míg a túloldalon Blagota Sekulic vezérszerepével törhet borsot a kanári-szigeteki együttes. 

Valencia Basket (6-1) – Herbalife Gran Canaria (5-2)
2013. december 1. – 18:00

A forduló rangadójának kikiáltott mérkőzésen az őrült tempóban száguldó narancsmezesek fogadják a múlt héten meglepetésre, otthoni pályán kapitulált Herbalife Gran Canaria együttesét. A Real Madrid mellett a Valenciáról mondható még el, hogy magabiztos, hatékony és látványos produkcióval örvendezteti meg rajongóit hétről-hétre. A palánk alatti páros(ok) ismételten igazi csemegének számít(anak): Justin Doellman néz farkasszemet Nacho Martinnal és Xavi Rey-jel. A Valencia játékába eddig a sok sérült hiánya sem rondított bele, Perasovic mester továbbra sem számíthat Bojan Dubljevic, Serhiy Lishchuk, Pablo Aguilar és Vladimir Lucsics szolgálataira, ám így is jóval esélyesebb az idei idényben otthonában veretlen Valencia. 

Laboral Kutxa (4-3) – CB UCAM Murcia (3-4)
2013. december 1. – 19:30

Hanga Ádám visszatérése egyre közelebb, akár már holnap bevetheti Sergio Scariolo mester! A legmagasabban jegyzett magyar kosarasunk, már hetek óta teljes értékű munkát végez csapattársaival, így komoly esély van rá, hogy az idei szezonban először végre bemutatkozzon az Euroligás csapat színeiben. Újfent a Laboral Kutxa játssza a nyolcadik forduló utolsó mérkőzését, amely kedvező abból a szempontból nézve, hogy pénteken küzdött meg a Panathinaikosszal. A Murcia még sosem távozhatott kellemes érzésekkel, a felek 15 összecsapásából mindegyiket a vitoriai együttes nyerte meg. A vendégek életét tovább keseríti Berni Rodriguez hiánya, ám a spanyol klasszis helyett az utóbbi körökben José Angel Antelo kezébe került a vezérkari pálca, aki az elmúlt két fordulóban is 21-21 ponttal járult csapata teljesítményéhez. Ám ezzel együttvéve is a meglepetés kategóriába tartozna, ha a Laboral Kutxa veszítene; Lamont Hamilton múlt heti visszatérésével még tovább mélyült Scariolo mester rotációja. 

A második mérkőzés kivételével az összes találkozó az alábbi linken élőképpel követhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus