Hangáék a bajnokságban is tovább menetelnének

Hanga Ádámék a Tenerife együttesét fogadják, míg Jermaine Thomasék katalán rangadón csapnak össze a Barcelonával! 

Montakit Fuenlabrada – Dominion Bilbao Basket
2015. december 5. – 19:30

„Ha megengedjük a Bilbaónak, hogy érvényesítse gyors játékát, akkor kevés esélyünk marad a győzelemre.” – nyilatkozta Jota Cuspinera, a Montakit Fuenlabrada vezetőedzője. A baszkok azonban nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis Raul Lopez játéka kétséges illetve Shawn James sem lép parkettre, így korántsem tűnik esélytelennek az erőn felül teljesítő fővárosi egylet. Ricardo Uriz és Hannah Clevin külön párbaja nagy jelentőséggel bír: amennyiben a hazaiak irányítója kellőképpen megtudná zavarni a baszk játékmestert, úgy lassíthatná a vendégek rohanós offenzíváját. Sito Alonso legénységének periméter játéka mellett érdemes a betöréseket is erőltetnie, ugyanis a Bilbao dobja a legjobb százalékkal (86,5%) a büntetőket, míg a Fuenlabrada utolsó előtti e műfajban (71,3%). A festékben azonban felveti a versenyt a vendégek magasembereivel a Josip Sobin-David Wear-Ernest Scott triumvirátus, így esélye nyílhat megszorongatnia az esélyesebb baszkokat.

Morabanc Andorra – Retabet Gipuzkoa Basket
2015. december 5. – 21:00

Tovább folytatódhat a san sebastiani egylet vesszőfutása, ugyanis a jobb erőkből álló Andorra otthonába látogat. A baszk egylet legnagyobb gondja, hogy támadása mellett a védekezésben sem mutat acélos összképet: messze a legtöbb pontot kapja a bajnokságban, a mezőny minden szegletében óriási hiányoságokkal küzd. A hazaiak hatékony tripladobóival a Pedro Llompart-Txemi Urtasun duónak kellene tartania a lépést, míg az egyik leglátványosabb match-up David Navarro és Jordi Grimau között alakulhat ki. Amennyiben képtelenek lesznek a vendég magasemberek koncentráltan pattogtatni a festékben, úgy idejekorán a maga javára fordíthatja a mérkőzést a Giorgi Shermadini-Luka Bogdanovics-Daniel Clark fémjelezte Andorra. 

Herbalife Gran Canaria – Rio Natura Monbus
2015. december 6. – 13:00

Remeknek ígérkező rangadóval folytatódik az alapszakasz 9. fordulójának második játéknapja: a kanári-szigeteki együttes a leghatékonyabb tripladobó alakulatot látja vendégül. A vendég irányítópárosnak (Fran Cardenas-Donnie McGrath) kellő figyelmet kell szentelnie a Kevin Pangos-Albert Oliver duó fékentartására, ugyanis a játékszervezésen túl a ponttermelésben is rendkívül produktív. A vendégek a legnagyobb veszélyt periméterről jelentik: az Adam Waczynski-Eimantas Bendzius-Santiago Yusta trió precíz csuklója már számtalan együttes életét nehezítette meg. Azonban hazai fronton sem lehet megfeledkezni Brad Newleyékről, ám Aito Garcia Reneses tanítványai a palánkok alatt tarthatnak igazi erődemonstrációt. Kiváló összhangban pattogtat az Alen Omic-Sitapha Savané páros, amely a lepattanócsatában is a kanárik felé billenti a mérleg nyelvét. Nagy valószínűséggel nem ölthet magára mezt Pablo Aguilar – aki nagy veszteség a kanárik számára -, ám hazai oldalon egy új debütálóval gazdagodik a spanyol bajnokság DJ Seeley személyében. Ha kellő figyelmet tud szentelni periméter védekezésére a Gran Canaria és erőlteti a festékbeli játékot, úgy nem lehet gondja a siker megszerzésével. 

FIATC Joventut – Unicaja
2015. december 6. – 13:00

Némiképp talán helyrehozta az Unicaja önbizalmát az elmúlt fordulóbeli diadal - amely egy négyes vereségi sorozatot tört meg -, de a Joventut személyében újfent egy roppant kellemetlen egylettel kell, hogy szembenézzen. Nem akármilyen match-upoknál dörzsölhetjük tenyereinket: rögtön egyes poszton a játékszervezés mellett igazi dobópárbaj színesítheti a találkozót a Demond Mallet-Brandon Paul és a Nemanja Nedovics-Stefan Markovics duók között, míg Sergi Vidal egykori csapata ellen bizonyíthat. A spanyol hátvédre nem vár könnyű találkozó, mivel támadásban is főszerepet kell hogy vállaljon, de Mindaugas Kuzminskas játékból való kikapcsolásával is meg kell birkóznia. A lepattanócsatában nagy adok-kapok helyezhető kilátásba: ha Richard Hendrix vállalni tudja a mérkőzést, akkor vezérletével fizikai fölényben lehet az andalúz gárda. Kiegyenlített, szoros küzdelem várható, de hazai pályájukon, konstans teljesítményüknek köszönhetően valamivel esélyesebbek a katalánok. 

Real Madrid – UCAM Murcia
2015. december 6. – 13:00

Hiába vérzik több sebből a Királyi Gárda, így is jóval mélyebb rotációval rendelkezik, mint ellenfele. Rudy Fernández kiesésével fontos láncszemet veszítettek el a „blancók”, akiknél Andrés Nocioni és Trey Thompkins is sérüléssel bajlódnak. Pikáns párharc emelheti a mérkőzés színvonalát: a 300. elsőosztályos tétmeccsén parkettre lépő Sergio Rodriguez és tavalyi csapattársa, Facundo Campazzo néz farkasszemet egymással. Jelenleg a vendégek irányítója mutat jobb formát: az argentin eddig minden mérkőzésén igazi vezéregyéniség, sokszor döntő faktor volt, élvezi társai bizalmát, egyik főszereplője annak, hogy remek kohéziós erő alakult ki a gárdában. Nyilván Sergio Rodriguez is bármikor képes ugyanerre, akinek Sergio Llull is fontos támasza lehet az offenzívában. A Real Madrid 16 éves csodagyereke, Luka Doncic is megérezte a siker ízét az elmúlt fordulóban, lelkesedésével törhet borsot a Murcia orra alá. A Királyi Gárda két spanyol ásza mellett Jaycee Carrollt is érdemes szorosan követni, ugyanis bármikor elsülhet a csuklója a 6,75-ös vonalon túlról. A vendégek leginkább a palánkok alatt izzaszthatják meg a bajnokcsapatot: az Augusto Lima-José Angel Antelo-Serhiy Lishchuk trió fizikálisan is fölényt élvezhet Felipe Reyesék ellen. 

Baloncesto Sevilla – Valencia Basket Club
2015. december 6. – 13:00

Sokat fejlődött a Sevilla az idénykezdet óta, de az egyetlen veretlen csapat menetelését minden bizonnyal e tény sem fogja megállítani – főleg, hogy a hazaiak egyik kulcsfigurája, Scott Bamforth az előrejelzések szerint nem fog pályára lépni. A Valencia simán elbírja egyik legjobbjának, Bojan Dubljevicsnek hiányát, aki lehet ebben a  fordulóban már visszatér – bár minden bizonnyal nem fogja erőltetni szerepeltetését Pedro Martinez. Nélküle is ugyanolyan gördülékeny a narancsmezesek támadójátéka, amely a második legtöbb pontot dobó együttesévé tette a ligában (86,8). Ebben főszerepet játszik a tarthatatlannak bizonyuló Justin Hamilton, akit november hónap legjobbjának is megválasztottak. Nem jelenthet komolyabb kihívást a hazaiak nyerőpárosának  (Bernie Rodriguez- Bostjan Nachbar) produktivitásának csökkentése sem, ha olyan játékosok pattogtatnak a keretben, mint pl. Rafa Martinez, Fernando San Emeterio vagy akár John Shurna. Jelenleg egyszerűen annyira egyben van ez a Valencia, hogy nem okozhat gondot számára a Sevilla két vállra fektetése. 

Laboral Kutxa – Iberostar Tenerife
2015. december 6. – 18:00

Megkérdőjelezhetetlen a Tenerife előbbre lépése a katasztrofális idénykezdet után, ám – a Valenciához hasonlóan – a Laboral Kutxa is egészen fantasztikus összképet mutatva menetel; Hanga Ádámék pazar játékkal rukkolnak elő hétről-hétre. Ennek egyik vezére Darius Adams, aki az irányítás mellett a pontgyártásban is kiemelkedő szerepet vállal – bőven okozhat kellemetlen perceket Rodrigo San Miguelnek. Periméteren is előnyt élveznek a baszkok: a hátvédek mellett magasembereiket sem vehetik félvállról Nicolás Richottiék. A kezdő5-ben stabilan helyet foglaló Hanga Ádám ezúttal is látványos megoldásokkal – mind támadó, mind védőoldalon – vetetheti észre magát, aki Javier Beirán ellen kamatoztathatja atletikus képességeit. Bár a palánkok alatt is egyértelműen a Laboral Kutxa rendelkezik nívósabb rotációval, azért Jannisz Burusziszéknak akadhatnak problémáik a Blagota Sekulic-Joseph Jones centerpárossal. Csak extra performanszok sokaságával veszélyeztetheti a Tenerife a szemrevaló kosárlabdát alkalmazó Laboral Kutxa sikerét. 

ICL Manresa – FC Barcelona Lassa
2015. december 6. – 19:00

A katalán rangadón feledtetné euroligás vereségét a Barcelona, amely azonban egy sokkal harciasabb Manresával találhatja magát szemben, mint az elmúlt pár évben. Külön öröm számunkra, hogy ebben Jermaine Thomas is aktívan veszi ki részét. A Manresának azonban támadójátékán is van még mit javítania, amelyet nagyon nehéz lesz megvalósítania a legjobban védekező óriásklub ellen (amely átlagban 68 ponton tudja tartani ellenfeleit). Bár a két fél nincs azonos súlycsoportban, de a Manresa lelkesedése okozhat némi fejtörést a Szuperkupa győztesnek. Minden poszton jóval mélyebb rotációval variálhat Xavi Pascual; honfitársunknak azonban komoly tanulási lehetőséget nyújthat olyan játékosok ellen játszania, mint Tomás Satoransky vagy éppenséggel Carlos Arroyo. Amennyiben a Barcelona jobbik énjét mutatja a triplavonalon túlról, úgy heves triplaesővel áztathatja el a periméter védekezésben gyengélkedő Manresát. A meccs leglátványosabb szegmense Dejan Musli és Ante Tomic között alakulhat ki, akik csapatuk legeredményesebbjei. 

Movistar Estudiantes – CAI Zaragoza
2015. december 6. – 19:30

Bár mindkét gárda azonos mérleggel kullog a pontvadászat sereghajtói között, ez sokkal inkább fájhat a Zaragoza szurkolóknak, ugyanis ennél jóval több potenciál rejlik a csapatban. A vendégek elsősorban agresszív védekezésükkel billenthetik ki komfortzónájukból a fővárosiakat. Érdekes és akár meghatározó része lehet a találkozónak Tomás Bellas és Javier Salgado ütközete, ahogy periméteren sem hanyagolható el a Joan Sastre-Pere Tomás duó fölénye. A Movistar Estudiantes egyik üde színfoltjának nevezhető Juancho Hernangómez fejlődése, vele meggyűlhet a bajuk a vendégeknek. Xavi Rey érkezésével javult lepattanózásban a fővárosi egylet, de Henk Norelék ellen ez is kevés lehet. Kerete alapján több sansza lenne a Zaragozának a diadalra, amelyet új vezetőedzőjével talán ki is tud használni. 

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ THOMAS, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

Csak a negyedik, ötödik, hatodik, nyolcadik valamint kilencedik mérkőzés tekinthető meg élőképpel az alábbi linken.
Hangáék összecsapását csak statisztikailag lehet követni itt

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus