Hangáék az elődöntőben - kiesett a Barca és a Valencia

Hatalmas bravúrt hajtott végre a Bilbao és a Herbalife Gran Canaria, míg a Real hozta a kötelezőt. Hanga extrája győzelmet ért csapatának!

FC Barcelona Lassa – Dominion Bilbao Basket: 72 – 73 (18-20, 19-20, 18-15, 17-18)

Rögtön a Király Kupa első negyeddöntőjében meglepetés történt, hiszen az eddig felemás arcát mutató Bilbao igazán impozáns játékkal ütötte ki a döntőbe várt katalán óriást...Feszült hangulatban, pontatlan megoldások sokaságával tarkítva kezdődött a találkozó, ám először az első negyedben már 11 pontig jutó Axel Hervelle fémjelezte baszkok nyugodtak meg (9-13). A technikai hibák ellenére szorosan tapadtak ellenfelükre Pau Ribasék: az első negyed végén csupán egy kosárnyi fórban tudhatta magát Sito Alonso legénysége (18-20). A folytatásban azonban újra a baszkok szája íze szerint alakult a találkozó: ezúttal Alex Rouff vette vállára csapatát, a 16. percben kialakult addigi legnagyobb előnyük (24-32). Még mielőtt komolyabb bajba került volna a gránátvörös-kék egylet, Justin Doellman vitt új lendületet a katalánok offenzívájába (30-32). Az első félidő végén kiegyenlített küzdelem zajlott, minimális fór tudatában térhetett a Bilbao a nagyszünetre (37-40). A harmadik etap elején úgy tűnt, hogy a Barcelonának sikerül átlépni árnyékán és koncentráltabb játékkal rukkol elő. Ám Sito Alonso tanítványai nem hagyták lerázni magukat és kemény védekezésük látszólag nagyon nem ízlett magasabban rangsorolt riválisaiknak – a negyed végén ismét egált mutatott az eredményjelző tábla (55-55). Bár a katalánok kifejezetten gyengén játszottak – nyoma sem volt legendás defenzív játékuknak -, Brad Oleson tartotta győzelmi reményeiket. A rendes játékidő utolsó perceiben azonban újra robbantott a Bilbao: 44 másodperccel a lefújás előtt eldőlni látszott a rangadó (68-73). Ám ekkor az ihletett állapotban pattogtató alaszkai hátvéd, Brad Oleson hatalmas hárompontost süllyesztett el, majd a katalánok kivédekezték a Bilbao támadását. Xavi Pascual rögtön maga köré hívta tanítványait és az eltervezett játék szerint a biztos kétpontosra hajtottak a katalánok. Ekkor váratlan fordulat történt: Georgios Bogris egyértelmű faultot vétett Ante Tomic ellen, akinek megmozdulását sportszerűtlennek ítélték! (Vitatható ítélet született, ahogy a harmadik negyedben Sztratosz Perperoglu hasonló technikaija miatt). Az egész meccsen a büntetőkkel hadilábon álló horvát azonban ismét csak első szabad dobását tudta értékesíteni, ám maradt még 3,2 másodpercük a katalánoknak megnyerniük a derbit. A labdát Justin Doellman kapta meg, aki rádobhatta volna, ám az üresen érkező Pau Ribas-t választotta – vagyis csak választotta volna, mert Alex Mumbrú rutinosan észrevette szándékát és elorozta a labdát, amellyel az elődöntőbe repítette gárdáját! 
A mérkőzés egészét tekintve megérdemelten jutott elődöntőbe a baszk együttes, amelyben érdemi részt tudhat magáénak Sito Alonso kiváló taktikája. 

Az FC Barcelona Lassa legjobb dobói: Oleson 14/12, Doellman 11, Ribas 9
A Dominion Bilbao Basket legjobb dobói: Ruoff 18/3, Hervelle 15/9, Mumbrú 12/3

A mérkőzést összefoglaló videó

Valencia Basket Club – Herbalife Gran Canaria: 78 – 83 (26-16, 16-26, 23-15, 13-26)

Fordulatos meccsen, őrült végjátékban – a Barcelona után – a listavezető is távozni kényszerült a trófea küzdelmeiért folytatott harcból. Annak ellenére, hogy az első negyed után úgy tűnhetett, könnyed győzelmet arat majd a narancsmezes alakulat. A Fernando San Emeterio-Luke Sikma párosra egyszerűen nem találta az ellenszert a kanári-szigeteki együttes, amely már az első negyed végére kétszámjegyű hátrányba került (26-16). A második negyedben azonban csattanós választ adott Aito Garcia legénysége: más felfogásban lépett parkettre és egy 0-9-es etapot repesztve szinte azonnal eltüntette felhalmozott lemaradását. Sőt a Pablo Aguilar-DJ Seeley duó a meccs ezen szegmensében képtelen volt hibázni, amelyet Pedro Martinez időkéréssel próbált megtörni (28-37). Az intelmek nyitott fülekre találtak: ezúttal a Rafa Martinez-Bojan Dubljevics kettős húzta a Valencia szekerét, így a felek egállal térhettek a félidei szünetre (42-42). A Valencia ritmusa a harmadik negyedre is kitartott: bár Justin Hamilton ponterős játéka nagyon hiányzott a palánkok alól, a túloldalon Sitapha Savané is nagyon szenvedett. A bajnoki listavezetőnél mindig akadt olyan játékos, aki továbblendítette csapatát, így nem is volt meglepő, hogy a záró etap előtt viszonylag kényelmes előnyt alakított ki (65-57). Bojan Dubljevics duplája nyitotta a negyedik szakaszt, amelyre azonban Kevin Pangos és Eulis Báez is reagálni tudott – újra látótávolságon belül volt a Gran Canaria (67-63). Az addig támadásban kevésbé brillírozó Alen Omic azonban ekkor nőtt fel a pontgyártásba, így újra főhetett a feje a Valenciának (73-77). A végjátékban is remekül tudták kezelni a nyomást a kanárik, Kevin Pangos pedig megadta a kegyelemdöfést a narancsmezeseknek (78-83).

A Valencia Basket Club legjobb dobói: San Emeterio 17/6, Dubljevics 14, Martinez 9/3
A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Aguilar 16/6, Seeley 14/6, Pangos – Omic 10/3 – 10

A mérkőzést összefoglaló videó

Real Madrid – Montakit Fuenlabrada: 101 – 84 (25-21, 29-13, 23-25, 24-25)

A Király Kupa címvédő fantasztikus formával rukkolt elő, amellyel az így is erőn felül teljesítő Fuenlabradát könnyedén ütötte ki. A kiscsapat pechjére a Real Madrid kitűnő performanszot nyújtott periméterről is, így esélye sem volt megszorongatnia. Gustavo Ayón irányításával jól kezdtek a „blancók” (12-5), ám Oliver Stevic is bátran pattogtatott a festékben, nem hagyta lerázni magát a Fuenlabrada (25-21). A második etapban azonban szintet emelt a tornán a gólpasszok területén rekordot felállító (26) Királyi Gárda: periméterről és közelről is pontosan tüzeltek Jaycee Carrollék, a meccs ezen szakaszában képtelenek voltak hibázni, amely magabiztos vezetést eredményezett (54-34). A Fuenlabrada becsületére szólva egy percig sem adta fel a találkozót: az Ivan Paunics-Alex Urtasun páros pedig igazán látványos megmozdulásokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, ám közelebb férkőzni így sem tudott a szintén pompás akciókat végrehajtó Real Madridhoz. A negyedik etap már csak formalitás volt, a Fuenlabrada számára csak az eredmény kozmetikázása maradhatott célul. 
A védekezésén ezúttal sem tudott szigorítani a fővárosi kiscsapat, így még inkább rá tudta kényszeríteni akaratát az amúgy is pazar napot kifogó Pablo Laso legénység. 

A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 18/12, Maciulis 15/12, Nocioni 14/6
A Montakit Fuenlabrada legjobb dobói: Paunics 27/9, Urtasun 22/12, Stevic 9

A mérkőzést összefoglaló videó


Rio Natura Monbus – Laboral Kutxa: 77 – 79 (12-24, 18-11, 30-23, 17-21)

A Laboral Kutxa győzelméről valamint Hanga Ádám kiemelkedő teljesítményéről az alábbi linken bővebben olvashattok.
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus