Hangáék megtörnék a Barca veretlenségi sorozatát

A Laboral Kutxa a katalán óriással csap össze, míg Jermaine Thomasék a Murciát látják vendégül. 

Montakit Fuenlabrada – Iberostar Tenerife
2015. november 21. – 20:30


Az elmúlt fordulóban megtört a tenerifei átok és győzedelmeskedni tudtak Rodrigo San Miguelék a Herbalife Gran Canaria ellen. Ez a diadal feloldhatta a csapat görcsösségtől teli játékát, amelynek színvonalát tovább emelheti a mai napon debütáló Salva Arco és Joseph Jones! Salva Arco neve ismerősen csenghet azoknak, akik figyelemmel követték Hanga Ádám manresai karrierjét is – akkoriban a hátvéd csapattársa volt honfitársunknak. Joseph Jones pedig a palánkok alatt jelenthet nagy segítséget a vendégeknek – Blagota Sekulic-csal méltó ellenfelei lehetnek az amúgy remek párost alkotó Josip Sobin-David Wear kettősnek; így nagy adok-kapok várható a festékben. A tavaly még tenerifei színekben pattogtató Ricardo Úriz vezényli a fővárosi támadásokat, míg túloldalon Rodrigo San Miguel tartja kezében a karmesteri pálcát – kettejük ütközete is meghatározó lehet. Periméteren a Tenerife együttese élvez előnyt; ennek ellenére is kiegyenlített, szoros találkozó helyezhető kilátásba, ahol a vendégek is jó eséllyel lépnek parkettre a győzelemért. 

Baloncesto Sevilla – Dominion Bilbao Basket
2015. november 22. – 12:30

„Kiváló alkalom lesz a Raul Lopeztől való tanulásra a holnapi összecsapás.” – nyilatkozta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a Sevilla fiatal irányítója, Nenad Miljenovics. Hiába a baszkok az összecsapás favoritjai, nagyon komolyan kell számolniuk az óriási javulást felmutató Sevillával, amely az elmúlt körben az Unicaja együttesét kényszerítette térdre. A csapat élére álló Bostjan Nachbar élete formájában pattogtat, az elmúlt három fordulóban 24,7 pontot átlagolt az ex-barcás erőcsatár. A szlovén mellett elengedhetetlen a Bernie Rodriguez-Scott Bamforth duó jó performansza is, csak így lehet esélyük megszorongatniuk Alex Mumbrúékat. A mélyebb rotációval rendelkező Bilbao elsősorban a festékben kényszerítheti rá akaratát riválisára: a Georgios Bogris-James Shawn páros fölényben lehet Uros Slokarék ellen, főleg a támadólepattanóért vívott csatában. Amenyiben újfent jobbik arcát mutatná a Sevilla, úgy korántsem biztos Sito Alonsóék diadala. 

Morabanc Andorra – Unicaja
2015. november 22. – 13:00

A hetek óta botladozó andalúz gárda Andorrában szakíthatja meg rossz sorozatát, ám minden bizonnyal ehhez a 400. tétmérkőzésén pályára lépő Victor Sada fémjelezte hazai félnek is lesz némi hozzáfűznivalója. Az Unicaja szerb irányítópárosának (Stefan Markovics-Nemanja Nedovics) teljesítményétől ismét sok függhet; elengedhetetlen hogy ezúttal is hozza megszokott, konstans teljesítményét. A meccs egyik leglátványosabb csatáját a David Navarro-Edwin Jackson párharcból láthatjuk, amelybe Jamar Smith is beleszólhat vendég oldalról. Periméterről mindkét fél jól céloz, némiképp azért az Unicaja e téren is előnyben érezheti magát. Az igazi erődemonstrációt a palánkok alatt tarthatja Joan Plaza hada: a Fran Vázquez-Richard Hendrix-Will Thomas triumvirátus könnyedén átgázolhat Daniel Clarkékon. Ha nem szeretne negatív mérleggel és még nagyobb bajba kerülni az euroligás gárda, akkor az esélyeknek megfelelően nem hibázhat Andorrában. 

Herbalife Gran Canaria – CAI Zaragoza
2015. november 22. – 13:00

Fizikálisan nehéz derbivel folytatódik a vasárnapi játéknap, ugyanis a támadó szellemű Gran Canaria a sokszor kemény védekezéssel előrukkoló Zaragozát látja vendégül. A vendégek borzalmas pozíciójukat a pontvadászatban (1-5) elsősorban nehéz sorsolásuknak köszönhetik, bár a múlt hétvégén nem várt vereséget szenvedtek hazai pályán az Andorrától. Csak akkor lephetik meg ellenfeleiket, ha megálljt tudnak parancsolni a kanári-szigeteki egylet rohanásának. Ehhez elsősorban a Kevin Pangos-Albert Oliver hátvédpárost kellene Tomás Bellaséknak kikapcsolniuk a játékból, de Brad Newley-ékra is komoly figyelmet kell szentelniük, ha nem szeretnének elveszni triplazuhatagjukban. A palánkok alatt várható a legkiegyenlítettebb küzdelem: a Sitapha Savané-Alen Omic-Pablo Aguilar trió feszül neki a Stevan Jelovacs-Henk Norel párosnak, ám előbbi hatékonysága kiemelkedőbb. Bizonyára nagy ellenállásra készül a Zaragoza, ám a csapatként is remekül funkcionáló Aito Garcia Reneses legénység a mérkőzés esélyese. (Jó hír minden spanyol kosárlabda szurkolónak, hogy a Herbalife Gran Canaria színeiben pattogtató Kyle Kuric – aki az elmúlt hetekben vívta élete legnagyobb küzdelmeit – agyából eltávolított daganat jóindulatúnak bizonyult.)

Valencia Basket Club – Retabet Gipuzkoa Basket
2015. november 22. – 13:00

Az eddig minden versenysorozatban – Liga Endesa, Eurocup – veretlen Valenciának nem okozhat gondot a több sebből vérző, továbbra is nyeretlen san sebastiani egylet két vállra fektetése. Támadásbeli hatékonyságban is óriási fölény mutatkozik a narancsmezesek részére: átlagban 22 (!) ponttal dobnak többet riválisaiknál (86,17 – 64,17). Pedro Martinez tanítványai minden poszton erőt fitogtathatnak, nincs egy súlycsoportban a két fél; a Valencia jóval minőségibb kerete már idejekorán eldöntheti a mérkőzés érdemi kérdését. Ugyan Bojan Dubljevics nem kapott zöld jelzést orvosaitól a játékra, de a Valencia új csillaga, Justin Hamilton kisebb sérülése ellenére is várhatóan vállalja az összecsapást. A vendégeknél Pedro Llompart mellett Mikel Motos is sérült, míg Andrew Lawrence és Jordi Grimau sem egészséges teljesen. 

Laboral Kutxa – FC Barcelona Lassa
2015. november 22. – 18:00

A forduló rangadóját vívja Hanga Ádám együttese a listavezető katalán óriással, amely tíz év után legjobb szezonkezdetén van túl. Elsőosztályú, nívós összecsapással számolhatunk, ahol látványosabbnál látványosabb match-upoknál dörzsölhetjük tenyereinket. Meghatározó szegmense lehet a derbinek az irányítópárosok (Darius Adams-Mike James kontra Tomás Satoransky-Carlos Arroyo) támadásbeli szervezettsége, de a klasszikus hátvédek külön dobópárbaja (Fabien Causeur vs Pau Ribas-Brad Oleson-Juan Carlos Navarro) is izgalmas fordulatokat tartogathatnak. Honfitársunkra ezúttal is komoly feladat hárul a támadáson kívül védekezésben is: a periméterről aktívan vállalkozó, ám atletikus megmozdulásokra is képes Alex Abrines-t kellene féken tartania. A festékben is igazi presztízscsatákat vívhatnak a felek: a liga két legértékesebb játékosának egymásnak feszülése (Jannisz Buruszisz – Ante Tomic) csak emelheti a rangadó színvonalát. A lepattanócsatában megkeserítheti a baszkok dolgát a Samardo Samuels-Shane Lawal vendégpáros keménysége. Óriási taktikai küzdelem is várható a két vezetőedzőtől – hazai pályán azonban kontrollált, hullámvölgyektől mentes, néhány extra performanszot felmutatva esélyes a Laboral Kutxa, hogy megszakítsa a katalánok nyerő szériáját.  

Rio Natura Monbus – Movistar Estudiantes
2015. november 22. – 18:00

A fővárosi kiscsapat kemény mérkőzés elé néz, ugyanis egy borzasztóan kellemetlen ellenfél otthonában szeretne meglepetést okozni. A védekezés intenzítása mellett a támadásokra is kiemelkedő hangsúlyt fektet az obradoiroi gárda, amelynél elsősorban a bedobók (Adam Waczynski-Eimantas Bendzius-Santiago Yusta) periméterről való produktivitása szembetűnő. A vendégek akkor vehetik fel a versenyt riválisaikkal, ha erőltetik a betöréseket és magasembereiket (Xavi Rey, Juancho Hernangómez, Nacho Martin) helyezik offenzíváik középpontjába. A csapatként is extra performanszot nyújtó Rio Natura Monbus azonban a mérkőzés esélyese, amely egy fizikális, akár alacsony pontszámú derbin kerekedhet ellenfele fölé. 

ICL Manresa – UCAM Murcia
2015. november 22. – 19:00

Ugyanolyan mérleggel rendelkező felek néznek farkasszemet egymással, ám mégis nagyon nehéz dolga lesz a Jermaine Thomas-t is a soraiban tudó Manresának otthon tartania a diadalt. Honfitársunkra ezúttal sem vár könnyű feladat: a Murcia nyerőemberét, Facundo Campazzot kellene több hibára kényszerítenie Alex Hernándezzel, ugyanis az ex-madridos irányító a vendégek legnagyobb sikerkovácsa, akit Carlos Cabezas segít rutinjával. A katalánoknak periméter védekezésükre is nagy hangsúlyt kell fektetniük, ahogy a festékben sem feledkezhetnek meg a José Angel Antelo-Nemanja Radovic-Augusto Lima triumvirátus sokrétű játékáról, amely minden figyelmetlenséget keményen büntet. A hazaiaknál muszáj, hogy többen felnőjjenek Dejan Musli mellé a pontgyártásba - csakis úgy nehezíthetik meg ellenfeleik életét.

FIATC Joventut – Real Madrid
2015. november 22. – 19:00

A hetedik forduló utolsó összecsapása sem tűnik izgalommentesnek: az Euroligában nagyon nehéz helyzetbe kerülő Királyi Gárda látogat Badalonába. Bár a katalán egylet sem várhatja a legjobb szájízzel a találkozót, ugyanis nélkülözni kényszerül Demond Mallet megbízható játékát – így ezúttal is extra teher nyomja majd Sergi Vidal vállát, akinek emellett Sergio Rodriguez termelékenységét is csökkentenie kellene. Látványos párharc alakulhat ki Brandon Paul és Sergio Llull között, akik elsősorban támadásban érvényesíthetik erősségeiket. A rugólábú Rudy Fernández egykori sikerei helyszínére tér vissza. A bajnokcsapatnak elsősorban a festékben gyűlhet meg a baja a Joventuttal: a legtöbb támadó pattanót (átlagban 12,33 meccsenkét) összeszorgoskodó hazai félnél az Albert Miralles-Nacho Llovet-Goran Suton triumvirátus rutinja keserítheti meg életét. A papírforma ugyan vendég sikert ígér, de nem veheti félvállról a sok csapat orra alá borsot törő katalán gárdát a Real Madrid. 

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ THOMAS, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

A harmadik, a negyedik, az ötödik, a hatodik valamint az utolsó összecsapás élőképpel követhető az alábbi linken!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus