Hangáék újabb lépést tehetnek a Király Kupa kvalifikációja felé

Ma este tovább folytatódnak a küzdelmek Spanyolországban is, ahol egyre közelebb járunk ahhoz, hogy megtudjuk kik vehetnek majd részt a februárban, Malagában megrendezendő Király Kupán. Hanga Ádám csapata hazai pályán fogadja a szintén harcban lévő Zaragozát, nem is lehet kérdéses mennyire fontos megmérettetés előtt állnak újfent a baszkok. A két óriásklub könnyű találkozóra számíthat, az UCAM Murcia színeiben pedig egy régi-új ismerőst köszönthetünk: Pete Mickeal, a Barca korábbi ásza két tüdőembólia után tér vissza a kosárlabda parkettre. Nézzük meg, mit várhatunk a Liga Endesa 16. fordulójától! (+ÉLŐKÉPES LINKEK) 

CB Valladolid (2-13) – Baloncesto Fuenlabrada (4-11)
2013. január 18. – 19:00

Kiscsapatok pikáns összecsapásával kezdődik a spanyol bajnokság 16. fordulója, mindkét gárdán óriási a nyomás: a Valladolid az elmúlt fordulóban nyújtott katasztrofális meccsét javíthatná ki egy hazai győzelemmel, míg a Fuenlabrada bizonyíthatná, hogy erősebb kerettel rendelkezik, mint amelyet a tabellán elfoglalt helyezése mutat. Roman Montanez számára különleges lehet a mérkőzés, hiszen 6 évig a Valladolid színeiben pattogtatott - most ellenfélként tér vissza. Egyik csapat sem foglal el előkelő helyet a dobott pontok listáján: a hazaiak az utolsók (66,8), míg a vendég egylet hátulról a negyedik 74-es pontátlagával. Jason Rowe és Danilo Andjuszics jó formájára mindenképp szüksége lesz a vendéglátóknak, ha megakarják nehezíteni az Andy Panko-James Feldeine-Carlos Cabezas fémjelezte Fuenlabrada dolgát. Némiképp a Valladolid malmára hajtja a vizet, hogy ellenfele egyik legjobbja, Marcus Arnold nincs bevethető állapotban, de még így is nagyobb esély van a vendég győzelemre. 

FIATC Joventut (8-7) – Cajasol (7-8)
2013. január 18. – 20:00

Parázs hangulatú, kemény ütközetre van kilátás, ugyanis mindkét fél szeme előtt csak egy cél lobog: a februári Király Kupán való szereplés! „Nem lehetünk önelégültek, vízválasztó összecsapás előtt állunk.” – hívta fel a figyelmet a mérkőzés fontosságára Salva Maldonado, a katalánok vezetőedzője. A Cajasol teljes kerettel léphet parkettre, míg a badalonaiaknál Nacho Llovet játéka erősen kérdéses. Egy statisztikai mutatóban mindkét gárda helyet kapna a képzeletbeli dobogón: a Joventut a legrosszabbul büntetőző egylet a ligában (69%), de a Cajasol sem büszkélkedhet hátulról a harmadik helyével (72,7%). Egy szoros derbin azonban ennek fontos szerepe lehet, akár egy-egy büntető is dönthet Európa legrangosabb hétvégi kosártornájának kvalifikációjáról. Joseph Franch vendégként tér vissza nevelőegyesületéhez, jó játékára nagy szüksége van a sevillaiaknak. Devoe Joseph és Scott Bamforth valamint Tariq Kirksay és Joan Sastre match-upjai is döntő faktorok lehetnek, de egy Joventut sikerhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott periméter játék. 

Bilbao Basket (6-9) – Iberostar Tenerife (9-6)
2013. január 18. – 20:15

Nincs könnyű helyzetben a Bilbao, főleg ha nem tudja összedrótozni a szombati játéknap utolsó felvonására egyik legjobbját, Alex Mumbrút. A spanyol válogatott térdproblémákkal küzd, de túloldalon sem teljes a létszám: Jaime Heras és Fociusz Lampropulosz is egészen biztosan nem állhat majd Alejandro Martinez szolgálataiba. A 350. elsőosztályos tétmérkőzésén pályára lépő Raul Lopeznek extra motivációt nyújthat ez a mérföldkő, a kisemberre egészen biztos főszerep vár ma este is. Ha a tenerifei együttes rátudja kényszeríteni akaratát a baszkokra, vagyis alacsony pontszámú eredménybe torkollik a találkozó, az vendég diadalt érhet. A 2011-es bajnoki döntős gárda gyors lerohanásokkal illetve hatékony triplázással tarthatja otthon a sikert. Raul Lopez és Carles Bivía párharca csemege a javából, de ugyanez elmondható a Germán Gabriel-Blagota Sekulic palánk alatti csatáról is, nagy adok-kapokra lehet számítani, megjósolhatatlan győztessel. 

Laboral Kutxa (8-7) – CAI Zaragoza (8-7)
2013. január 19. – 12:15

Azonos mérleggel álló, azonos céllal rendelkező csapatok néznek farkasszemet egymással a vasárnapi játéknap első összecsapásán. Hanga Ádámék a Zaragoza legyőzésével újabb lépést tehetnek a Király Kupában való szereplésért, de ezúttal sem lesz egyszerű dolguk, holott otthon még soha nem kaptak ki ellenfelüktől. Giorgi Shermadini védelme kiemelt fontossággal bír, Tibor Pleiss és Lamont Hamilton összefogása sokat érhet a grúz magasember kikapcsolásában. A palánk alatt mindkét gárdának van min javítania: a Laboral Kutxa a második legkevesebb támadó lepattanót szedi (8,47), amelyet a Zaragoza követ 8,87-tel. Ám a baszkok támadó játékára nem lehet panasz, a harmadik legtöbb pontot szóró gárda a Liga Endesában. Guiseppe Poeta remekül mutatkozott be az elmúlt fordulóban, az olasz szépen mozgatta társait. Andres Nocioni mellett Hanga Ádám is főszerephez juthat, honfitársunk egyre magabiztosabban tüzel a triplavonalon túlról illetve atletikusságával, gyors irányváltásaival okozhat fejtörést a vendég védőknek. A vitoriai együttes a találkozó esélyese, de nem szabad lebecsülni a Damjan Rudez-Giorgi Shermadini fémjelezte Zaragozát. 

FC Barcelona (10-5) – Tuenti Movil Estudiantes (3-12)
2013. január 19. – 12:30

Csodálatos győzelemmel hangolódhatott a Barcelona a hétvégi derbire, a katalánok csütörtökön idegenben verték az Euroliga bajnok, Olimpiakoszt, amelynek hőse a gránátvörös-kékek kapitánya, Juan Carlos Navarro volt, így egészen biztosan holnap is pályán láthatjuk az élő legendát. Az egykor a Barcelonában pallérozódó Xavi Rabaseda ellenfélként tér vissza a Palau Blaugranába, ahol nem sok jóra számíthat csapatával. Minden poszton jóval minőségibb játékoskerettel rendelkezik a hazai együttes, a vendégeknek csak a tisztes helytállás maradhat célul. A legnagyobb csatát a horvát páros szolgáltathatja: Ante Tomic honfitársával, Marko Baniccsal kerül szembe. De Navarro és Kyle Kuric dobópárbajánál is izgatottam dörzsölhetjük tenyereinket, ám a végső győztes személye nem lehet kérdéses. 

UCAM Murcia CB (5-10) – Rio Natura Monbus (4-11)
2013. január 19. – 12:30

Pete Mickeal visszatérése csodaszámba megy, az amerikai két tüdőembólia után tér vissza az UCAM Murcia klubjához – egy hónap áll rendelkezésére, hogy bizonyítsa tudása, elhivatottsága, szenvedélye a kosárlabda iránt semmit sem fakult. A spanyol liga két legjobb lepattanózójára, Augusto Lima és Mike Muscala szereplésére külön érdemes lesz odafigyelni, de a Scott Wood-Kim Tillie amerikai duó is nehéz perceket okozhat a Monbusnak. Ha Mike Muscala mellé Alberto Corbacho és Mario Delas feltud nőni, lehet keresnivalója a vendég együttesnek. 

Unicaja Malaga (10-5) – Herbalife Gran Canaria (10-5)
2013. január 19. – 13:00

Komoly vezéráldozattal járt a hétközi Euroliga győzelem: Fran Vázquez a Fenerbahce ellen vívott találkozón megsérült, Joan Plaza nem tarthat igényt szolgálataira. Pedro Martinez keményen illette csapata teljesítményét az elmúlt hétvégén, mint ismeretes a kanárik otthon szenvedtek demoralizáló vereséget a manresai egylettől. Ezzel szemben az Unicaja földbe döngölte ellenfelét, így jóval magabiztosabban várhatja a találkozót. A mélyebb rotációs lehetőségek malagai sikert ígérnek, csapatként is egészségesebb összképet mutatnak Nik Caner-Medleyék, de a bármikor extázisba kerülő Brad Newley-Ben Hansbrough-Eulis Báez trió megkeserítheti a hazaiak életét, egy vendég diadal sem menne bravúrszámba. 

Gipuzkoa Basket (8-7) – Real Madrid (15-0)
2013. január 19. – 18:00

Sito Alonso legénységét komoly veszteség érte, így aligha a Gipuzkoa Basket lesz az a csapat, amely megakadályozza a Real Madrid újabb történelmi tettét, vagyis a valaha volt legjobb szezonrajt elérését, ugyanis legjobbjuk Jason Robinson orvosai nem adtak zöld jelzést a játékosnak. A Rudy Fernández-Sergio Rodriguez-Nikola Mirotic hármas ellen aligha lesz ellenszere a Raul Neto-David Doblas fémjelezte baszkoknak, esetleg csak momentumai lehetnek a vendéglátóknak. Magyar szemszögből plusz értelmet nyerhet egy újabb fővárosi diadal, ha Hangáék is betudják húzni mérkőzésüket, ugyanis akkor helyet cserélhetnek a felek a pontvadászatban. 

La Bruixa D’or (5-10) – Valencia Basket Club (13-2)
2013. január 19. – 19:00

„Bár nem kedvezőek az előrejelzések, győzni jöttünk.” – nyilatkozta Peraszovics mester, a Valencia vezetőedzője. Tény, hogy a sok sérült mellett (Lucsics, Lishchuk, Aguilar) a narancsmezesek legjobbja is kétséges, hogy beöltözik ma; Justin Doellman az Európa-Kupában szenvedett orrtörést. Ám e tényeket figyelembe véve is vendég sikerre tippelnek a fogadóirodák, mivel a Valencia nem egyszer bizonyította már kitűnő csapatszellemét, a hiányzók tökéletes pótlását. Szintén az ő győzelmük mellett szól az az érv is, hogy a második legmagasabb dobott pontszámmal büszkélkedhetnek (87,6), míg a katalánok a kapott egységek statisztikai elemében állnak a harmadik helyen (84,2). 

Az első mérkőzés kivételével - elvileg - az összes összecsapás megtekinthető az alábbi linken. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus