Hihetetlen, de igaz: A Cibona az Adria Liga bajnoka!

A toronymagas favorit Crvena Zvezda elődöntőbeli kiejtése után egy sima meccsen tette fel a koronát az idei teljesítményére a Cibona, a városi rivális Cedevita legyőzésével története során először nyerte meg az Adria Ligát az ezer sebből vérző, ám csapatként kiemelkedően működő gárda. Nemcsak az ABA Liga, hanem az európai kosárlabdázás egén is új csillag született, Dario Saric az MVP címével is jelezte, hogy biztosan sokat hallunk róla még a jövőben.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

Döntő
Cibona (4., horvát, 17-9) – Cedevita (2., horvát, 19-7) 72-59

Nem mindennapi előzmények után jutott be a döntőbe a horvát kosárlabdázás két remek reprezentánsa, a Cibona a bombaerős Crvena Zvezdát, a Cedevita pedig egy ritkán látható dobással a Partizant búcsúztatta az elődöntőben. Érthető módon a szerbek nem erre számítottak, ezért kis túlzással kongott az ürességtől a belgrádi Kombank Arena, amit a horvát szurkolók hangja lengett be csupán.

Idegesen kezdtek a csapatok, főként a Cibonára igaz mindez, hiszen négy perc után még nem találtak be, ám riválisuk is 4 pontot szerzett csupán. A következő négy perc aztán már sokkal jobban sikerült a pályaválasztóként jegyzett zágrábiaknak, 14-4-re hozták ezt a szakaszt és megfordították az állást (14-8), ami mint később kiderült, már nem is változott a hátralévő időben. 23-14-nél már a tíz pontot ostromolta a különbség, ekkor azonban megakadt a Cibona gépezete, és egy 7-0-s etappal két pontra zárkózott a Cedevita. Visszavenniük azonban nem sikerült a vezetést a piros-fehéreknek, percekre befagyott az eredmény, majd újfent a Cibona percei következtek, egy 8-0 után közvetlenül a félidő előtt már kialakult az említett kétszámjegyű különbség (31-21).

Kisebb meglepetésre az első félidőben a legeredményesebb játékosa nem Dario Saric vagy Jerel Blassingame volt a Cibonának, Marin Rozic termelt 10 pontot 20 perc alatt. Saric csendesebb időszaka azonban fordulás után szinte varázsütésre véget ért, a harmadik negyedben egymaga szerzett 9 pontot, nagyrészt ennek köszönhetően tartotta előnyét csapata (50-39). A záró felvonásban is folytatódott a Cibona kiváló előadása, a 34. percben pedig Marko Jagodic Kuridza gyűrűszaggató zsákolása után végleg eldőlt minden kérdés.

A hátralévő idő már csak formaság volt, a végső dudaszó után aztán elkezdődhetett a Cibona játékosainak és szurkolóinak önfeledt ünneplése. A horvátok tündérmeséjének csúcspontja tehát az Adria Liga megnyerése lett végül, amit karácsony tájékán, a pénzügyi nehézségek és több kulcsjátékos távozása idején még a legelvakultabb Cibona-szurkolók sem remélhettek. A nehézségek azonban igazi nagybetűs csapattá kovácsolták a gárdát, amit Dario Saric vett a hátára, az addig is hűségesen kitartó, még mindig csak 20 éves erőcsatár igazi hősnek számít Zágráb kék-fehér felében, erőfeszítéseit, és valószínűleg jó darabig az utolsó Cibona mezben játszott Adria Liga meccsét pedig a trófea felemelésével koronázta meg. Azzal a trófeáéval, ami az egyetlen hiányzó darab volt a nagy múltú klub vitrinjében. A Cedevita ezzel szemben 2012 után másodszor is elbukta a döntőt, szurkolóiknak tovább kell várniuk az ő első győzelmükre.

Természetesen Saricot választották a Final Four MVP-jének, mindkét meccsen dupla-duplát ért el az NBA draftra is jelentkező játékos. A döntőben 23/15 pontot, 11 lepattanót, 7 gólpassz, 5 blokkot és 7 kiharcolt faultot hozott össze. Nem mindennapi számok ezek, érdekesség, hogy Saric egymaga 33 VAL pontot gyűjtött, a Cedevita játékosai pedig összesen 38-at! Ezzel a Legtöbbet fejlődött játékos és az Alapszakasz MVP-je díjak mellé ezt az elismerést is bezsebelte a közönségkedvenc.

A Cibona legjobb dobói: Dario Saric 23/15 (11 lepattanó, 7 gólpassz, 5 blokk), Marin Rozic 13/6 (11 lepattanó), Jerel Blassingame 12/3 (9 gólpassz)
A Cedevita legjobb dobói: Tomislav Zubcic 13/3 (6 lepattanó), Goran Suton 10/6 (5 lepattanó, 3 labdaszerzés)

1. elődöntő (csütörtök)
Crvena Zvezda (1., szerb, 22-4) – Cibona (4., horvát, 17-9) 70-75
A találkozó összefoglalója IDE KATTINTVA elérhető.

2. elődöntő (péntek)
Cedevita (2., horvát, 19-7) – Partizan (3., szerb, 18-8) 81-79
A találkozó összefoglalója IDE KATTINTVA elérhető.

Fotók: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus