Jön a Hanga csapata által rendezett Szuperkupa!

Ma este kezdődik négy európai élgárda részvételével az immáron hagyományosnak nevezhető Spanyol Szuperkupa négyes döntő, mely eredetileg a rendező Laboral Kutxa új magyar igazolásának, Hanga Ádámnak lett volna a bemutatkozása, ám honfitársunk felépülése hetekkel kitolódik, így csak a pálya széléről szoríthat csapattársainak a Real Madrid, a Barcelona és a Bilbao elleni idénynyitó villámtornán. Nézzük, miért is érdemes követni a Spanyol Szuperkupát!

A tornán a bajnoki címvédő, azaz a Real Madrid, a tavalyi idényben a nemzetközi fronton a legjobban szereplő spanyol klubcsapat, az Európa Kupa döntőéjig jutó Bilbao (ez a jog az Euroliga-döntős Realtól szállt tovább a baszkokra), illetve a spanyol Király Kupa nyertese, a Barcelona vesz részt a rendező Laboral Kutxa mellett.

1984 és 1988 között a bajnoki címvédő és az aktuális Király Kupa-győztes játszotta a Szuperkupa finálét, mely akkor még csak két csapatos volt, aztán egészen 2004-ig kellett várni a következő erre a névre hallgató szezonfelvezető rendezvényre, ahol már négy gárda vett részt, a mostanihoz hasonló lebonyolítás alapján.

Érdekesség, hogy 2004 és 2008 között sorozatban négyszer nyerte meg ezt a címet az akkor még Dávid Kornélt is soraiban tudó (és akkor még TAU Ceramica névre hallgató) Laboral Kutxa, mely nem csak idén, de jövőre is rendezője a Szuperkupa Final Fournak és a sorozat valaha volt legeredményesebbje a maga négy elsőségével, holtversenyben a Barcelonával - legalábbis a mostani rendszert figyelembe véve. A katalánok viszont a régi rendszerben is nyertek egy kupát, így ötszörös győztesként hivatalosan ők a listavezetők. Real és a Joventut Badalona nyert még az említetteken kívül ebben a sorozatban, kétszer-kétszer.

Tavaly Zaragozában rendezték a tornát, s a Real Madrid a Barcelonát verte a döntőben 95 - 84-re, az akkor Spanyolországba visszatérő Rudy Fernandez pedig az MVP-címet is a magasba emelhette a kupa mellett. 2010-ben egyébként volt már Szuperkupa Final Four a Fernando Buesa Arenában, tehát másodszor ad otthont az eseménynek a Baszkföldön található Vitoriai városa.

Ma este a két elődöntővel kezdődik meg a program:

Real Madrid - Bilbao (19:10)

Laboral Kutxa - Barcelona (21:30)

Holnap már le is "zavarják" a döntőt, a két győztes 19:00-kor feszül egymásnak, ami előtt 18:15-től még egy zsákolóversenyt és egy tripladobóversenyt is láthat a vitoriai publikum.

Az esélyeket illetően nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, de az biztos, hogy a hazai pálya előnye sokat számíthat a két kisebb kupát már a felkészülési időszak végén, az utóbbi napokban begyűjtő Laboral Kutxa számára. A címvédő Real Madrid a görög Buruszisszal és a tunéziai óriással, Mejrivel megerősített centersorával abszolút favoritnak tekinthető a szintén baszk Bilbao ellenében az első elődöntőben, a Barcelona pedig igencsak megacélosodott a nyáron - jött többek közt Joey Dorsey, Jacob Pullen, Bostjan Nachbar, Maciej Lampe és Kosztasz Papanikolau - és épp a mai ellenféltől, a hazai Laboraltól csenték el az egyik legjobb magasembert, a lengyel Lampét. A csontödémából felépülőben lévő Hanga mellett az argentin válogatott érkező, Leo Mainoldi is hiányzik a vendéglátóknál, így a palánk alatt lehetnek gondjaik, ráadásul nagyon keveset tudott csak közösen készülni a Scariolo-legénység. Mindenképp érdekes mérkőzéseket várunk ma este, de azon felül, hogy hivatalosan tétmérkőzésekről beszélünk, ez a torna még inkább a jövőhéten rajtoló ACB Ligára való felkészülést szolgálja a résztvevők számára.

A játéknap összes mérkőzésének élőképes közvetítése megtalálható erre a linkre kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus