Kezdetét veszi a 80. spanyol Király Kupa!

A Király Kupa első játéknapján a Barcelona a Bilbaóval csap össze, míg a Valenciának a Herbalife Gran Canarián át vezet az út az elődöntőbe!

A 80. spanyol Király Kupának a galíciai „La Coruna” ad otthont, amelyen az alapszakasz felénél lévő első nyolc helyezett méri össze tudását. Európa legnívósabb hétvégi tornáját négy napon keresztül élvezhetik a spanyol kosárlabda szerelmesei, amelyen Hanga Ádámék (is) komoly sansszal indulnak a rangos trófea megszerzéséért. 

A csütörtöki játéknapon elsőként a Barcelona csap össze a Bilbaóval, majd a Valencia-Herbalife Gran Canaria találkozó zárja az estét.

Pénteken - szintén külön beharangozóval - előbb a két fővárosi gárda feszül egymásnak (Real Madrid-Montakit Fuenlabrada), majd Hanga Ádámék lépnek parkettre a Rio Natura Monbus ellen. 

 

FC Barcelona Lassa – Dominion Bilbao Basket
2016. február 18. – 19:00

Érdekesnek tűnő negyeddöntővel veszi kezdetét a 2016-os Király Kupa sorozat, ám csak akkor lehet esélye a Bilbaónak megnehezíteni a Barcelona dolgát, ha képes jobbik énjét mutatni. Izgalmas párharcok sora emelheti az összecsapás színvonalát: rögtön irányító poszton kiemelkedő feladat hárul a Clevin Hannah-Raul Lopez duóra, amelynek az energiabomba Tomas Satoransky-t és a sérüléséből visszatérő Carlos Arroyót kellene féken tartania. Periméteren komoly ellenállásba ütközhet az egyénileg legtöbb kupát bezsebelő (6) Juan Carlos Navarro-Pau Ribas fémjelezte katalán óriás; Alex Mumbrúék szintén remek statisztikával értékesítik a hárompontosokat. A baszkoknak a legnagyobb figyelmet belső játékukra kell szentelniük: a megbízhatóságáról ismert Justin Doellman mellett Ante Tomic fineszes megmozdulásaival és Samardo Samuels keménységével is meggyűlhet a bajuk. Habár Shane Lawai sérülés miatt nem állhat Xavi Pascual rendelkezésére, Mirza Begic-éknek így is elsőrangú és sokoldalú játékosokkal kell felvenniük a versenyt. Sito Alonso legénységének nem férhet bele egyetlen „áramszünet” sem a liga legjobban védekező csapata ellen. A két fél ütközete mindig presztízscsatának tekinthető, s bár a rangadó egyértelmű esélyese a kitűnő formában lévő gránátvörös-kék egylet, a Bilbao minden bizonnyal nem fog feltett karokkal a parkettre lépni. 

Valencia Basket Club – Herbalife Gran Canaria
2016. február 18. – 21:30

Az Európa Kupában nagy malőrt bemutató, ám a spanyol pontvadászatot továbbra is vezető Valencia az agresszív védekezéséről ismert Herbalife Gran Canariával küzd meg az elődöntőbe kerülésért. A narancsmezesek a második leghatékonyabb támadójátékkal rendelkeznek, valamint a védekezésben is kiemelkedőt nyújtanak: a harmadik legkevesebb pontot kapó egylet a ligában. Így a defenzív elemek meghatározóak lehetnek: a kanárik a legtöbb labdát elorozó gárdának számítanak, míg Pedro Martinez együttesének offenzívájába csúszik a legkevesebb eladott labda. A listavezetőnél sérülés miatt nem ölthet magára mezt Sam Van Rossom, akinek higgadtsága döntő pillanatokban jókora érvágás lehet. Míg a narancsmezes irányítók (Antoine Diot-Guillem Vives) sok egyéni akciókat vállalnak, addig az Oliver Albert-Kevin Pangos duó elsősorban a csapatjátékot helyezi előtérbe. Mindkét csapat jól céloz a 6,75-ös vonal mögül, ám ahol egy Fernando San Emeterio-Rafa Martinez párossal kell farkasszemet nézni, ott nagyon komoly ellenállásra van szükség Brad Newley-éktól. A Valencia leginkább a belső játékban fordíthatja maga javára a találkozót: a Bojan Dubljevics-Justin Hamilton nyerőduó mellett John Shurna és Luke Sikma is nagy fenyegetést jelentenek a palánkok alatt Alen Omic-éknak. A Valencia sikere mellett szól jóval mélyebb rotációja is, ám ha kontrollált játékkal tud előrukkolni a kanári-szigeteki egylet, úgy hozhat izgalmakat az összecsapás. 

Mindkét összecsapás az alábbi linken élőképpel követhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus