Ma este kezdetét veszi a spanyol Szuperkupa

A bajnokságot megelőző Szuperkupának ezúttal Malaga ad otthont, ahol négy csapat küzd meg a 2015/2016-os szezon első trófeájáért!

Spanyol Szuperkupa 2015

Résztvevők: a házigazda automatikusan kvalifikálja magát a kupára, amely az idei évben az Unicaja együttese. Az erőpróbán való szerepléshez elengedhetetlen, hogy vagy spanyol vagy nemzetközi versenysorozatokban legalább a fináléig eljusson egy gárda – a Real Madrid tökéletes évadával, míg a Barcelona minden hazai kiíráson való döntőbeli szereplésével biztosította helyét a nívós tornán. Ugyancsak elismerésre méltó a Herbalife Gran Canaria Európa Kupában elért második helyezése, amellyel kivívta a jogot a jelenlétre. 
 

Elődöntők

Herbalife Gran Canaria – FC Barcelona Lassa
2015. október 2. – 19:00

A két csapat csupán egyszer találkozott eddig a Szuperkupa történelmében, még 2009-ben, amelyet a Barca nyert meg 51-74-es arányban. Ezúttal kevésbé várható ennyire sima mérkőzés, ugyanis a komoly vérfrissítésen átesett katalánok még keresik optimális játékukat; a múlt hétvégén megrendezett Katalán Kupán – bár megnyerték a trófeát – nagyon megszenvedtek a döntőben az Andorra egyletével. A 2015/2016-os idényben a Barcelona vezetősége nem tartott igényt Marcelinho Huertas további szolgálataira – a brazil irányító helyett azonban megszerezte Carlos Arroyót, aki gyors tempót diktálhat támadásban Thomas Satoransky-val. Így az Albert Oliver-Kevin Pangos duónak nagy hangsúlyt kell fektetnie a gránátvörös-kékek irányítópárosának féken tartására. Ráadásul a cseh rendkívül sikeres Eb-t tudhat maga mögött, de a tavalyi idényben is számtalanszor megmutatta már, hogy tud vezére lenni csapatának. Periméteren kiváló matchupok alakulhatnak ki a friss Európa-bajnok, Pau Ribas-Brad Oleson, valamint a Kyle Kuric-Brad Newley kettősök között. A palánkok alatt nagy erősítést jelent a kanári-szigeteki együttesnek Pablo Aguilar jelenléte, aki távolról is bármikor életveszélyesen képes tüzelni – az erőcsatár játékból való kiiktatása Justin Doellman feladata lesz. A festékben sem veheti félvállról ellenfelét a gránátvörös-kék egylet: bár távozott Walter Tavares a Herbalife Gran Canariától, de a helyére érkező Sitapha Savané-Alen Omic duó okozhat fejtörést az egyébként masszívnak tűnő Ante Tomic-Moussa Diagné-Shane Lawal triumvirátusnak. A katalán mesternek, Xavi Pascualnak azonban hiányzókkal is számolnia kell: sérülés miatt kénytelen jegelni Samardo Samuelst – aki még a felkészülési időszakban törte el ujját -, de a csapatkapitány, Juan Carlos Navarro játéka is kérdéses. Mindent egybevéve az idei szezonban is bajnokesélyes csapatot raktak össze Barcelonában; a mérkőzés esélyesei így Alex Abrinesék. 
 

Unicaja – Real Madrid
2015. október 2. – 21:30

Ezúttal a hazai pálya nem hozott szerencsét az ötödik Andalúz Kupát a múlt hétvégén elhódító Unicaja számára, ugyanis a Szuperkupa regnáló bajnokával kell hogy szembenézzen. Az öt (!) friss Európa-bajnokot a soraiban tudó Real Madrid önbizalmát tovább növelhette az egy hete bezsebelt Interkontinentális Kupa is – így az Unicaja elsődleges feladata az lesz, hogy ne engedje már idejekorán ellépni ellenfelét. Joan Plaza hadának irányításában nagy segítségére lehet Stefan Markovics mellett Nemanja Nedovics sokrétű játéka. Hátvéd posztokon remek egymásnak feszülések várhatóak, amennyiben az ex-barcás Edwin Jackson is jobbik énjét mutatja a Sergio Rodriguez-Sergio Llull-Jaycee Carroll hármas ellen. A kontinensviadalon – a döntőt kivéve – gyengélkedő Rudy Fernández performansza is meghatározó lehet a mezőny bármely szegletében otthonosan mozgó Mindaugas Kuzminskas-Dani Diez kettős ellen. Jóval mélyebb rotációjának köszönhetően Pablo Laso legénysége erőcsatár poszton is képes lehet dominálni, háttérbe szorítva Will Thomasékat. A palánkok alatt, illetve a lepattanózásban azonban akadhatnak gondjaik a blancóknak: Richard Hendrix és a blokkirály Fran Vázquez rutinja e téren a Malaga felé billentheti a mérleg nyelvét az ifjú Willy Hernangómez és a debütáló Trey Thompkins ellen. Ennek ellenére is az összecsapás toronymagas esélyese a Királyi Gárda – a papírforma egy újabb „El Clasico” döntőt ígér.

A tornát beharangozó videó


A mérkőzések az alábbi linkre kattintva élőképpel követhetőek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus