Mától rajtol a 79. spanyol Király Kupa!

8 csapat, 1 cél - a nívós Király Kupa elhódítása. Lesz-e olyan egylet, amely megállítja a most is favoritnak számító Real Madrid gárdáját? 

A 79. Király Kupának ezúttal - első ízben - Gran Canaria ad otthont, amely február 19-22-ig tart. A kanári-szigeteki Aréna 10.000 néző befogadására alkalmas. Európa legrangosabb hétvégi tornáját nemcsak az öreg kontinensen övezi nagy érdeklődés - az Egyesült Államokban is rengeteg nézőt vonz a képernyő elé a világ második legerősebb ligájának aktuális nyolc legjobb csapatának összecsapásai. 
A legtöbb trófeával a Real Madrid rendelkezik (24), de szorosan követi ősi riválisa, az FC Barcelona (23). A tavalyi döntőt egy ponttal a Királyi Gárda nyerte meg a katalán óriás ellen (77-76), Sergio Llulll parádés utolsó másodperces dobásával.
A kérdés most is adott: vajon bele tudnak-e szólni mások is a két gigászi klub menetelésébe? Esetleg a pontvadászat éllovasa, az Unicaja? Vagy ezúttal is egy "El Clasicóval" ér véget a sportesemény? Minderre választ kapunk a "négynapos adrelinnal teli torna" során. 

A Király Kupa sorsolása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


FC Barcelona – Valencia Basket Club
2015.02.19 – 19:00

Pikáns negyeddöntővel veszi kezdetét Európa legnívósabb négynapos tornája, a spanyol Királykupa. A szezon során kétszer találkoztak a felek, mindkét mérkőzést a katalánok húzták be – ezúttal is Xavi Pascual tanítványai az esélyesek. Az edzőváltáson átesett Valencia iszonyatosan nehéz feladat előtt áll, ugyanis a gránátvörös-kékek rotációja kibővült a sérülésből visszatérő klub legendával, Juan Carlos Navarróval illetve a higgadtságáról híres Brad Olesonnal. Impozáns névsorok mellett igazán látványos összecsapásra van kilátás, nagyobbnál-nagyobb match-upokkal tarkítva. Rögtön irányító poszton feszül egymásnak a varázslatos gólpasszokat kiosztó Marcelinho Huertas a szintén extra megoldásokra képes Sam Van Rossommal. De nem mehetünk el szó nélkül a fiatal cseresor mellett: a cseh Tomas Satoransky rengeteget fejlődött, a Barcelona üde színfoltja, akinek játékból való kikapcsolása Guillem Vivesre vár. Hátvéd poszton szintén nagyon mély a katalán óriás kerete: a Juan Carlos Navarro-Edwin Jackson-Brad Oleson triumvirátus féken tartása nagy dilemma elé állíthatja a Rafa Martinez-Pau Ribas duót. A narancsmezeseknek kellő figyelmet kell szentelniük periméter védekezésükre, ugyanis az Alex Abrines-Mario Hezonja páros – de említést tehetünk Bostjan Nachbarról is - könnyen triplafesztivált rendezhet. Amennyiben a Valencia képes lenne a Barcelona egyik „méregfogát” – Ante Tomicot – kihúzni az offenzívából és magasembereinek dominálni a festékben (Pablo Aguilar-Luke Harangody-Vlagyimir Lucsics-Kresimir Loncar), úgy lehet keresnivalója. Kérdéses Maciej Lampe játéka, de a lengyel nélkül is erődemonstrációt tarthatnak Tibor Pleissék. Az összecsapás favoritja a katalán óriás, de nem veheti félvállról Romain Satóékat, főleg hogy formája sokszor kiszámíthatatlan. 

Unicaja Malaga – Bilbao Basket
2015.02. 19 – 21:30

Két jó formában lévő gárda néz farkasszemet egymással: a liga éllovasa találkozik az élcsapatokat is térdre kényszerítő baszk Bilbaóval. Külön pikantériát hordoz egy nemrégiben véghez vitt átigazolás: már az andalúzok csapatát erősíti a néhány hete még a baszkok sikereiért küzdő Germán Gabriel. Hasonló játékstílust képvisel mindkét gárda: egyaránt a gyors kosárlabdát preferálják illetve rendkívül jó tripladobó egyletnek számítanak. Az irányítók különcsatája (Jayson Granger-Raul Lopez) ezúttal is nagy befolyással bírhat a végső diadalra – a spanyol hátvédre hárul a nehezebb feladat. Nagy adok-kapok várható a 6,75-ös vonalon túlról: a Quino Colom-Danilo Andjuszics-Dairis Bertans trió méltó ellenfele lehet a hazai Ryan Toolson-Kosztasz Vaszileidisz-Mindaugas Kuzminskas hármasnak – a mezőny ezen szegmensében kiegyenlített küzdelem jósolható. Az erőcsatárok hatékonysága is döntő faktornak bizonyulhat: kérdés mennyire tudja a Green Caleb-Thomas Will duó ráerőltetni akaratát Marko Todorovicsékra; a fiatal montenegrói a festékbeli dobások értékesítésével az egyik legjobb statisztikával bír a pontvadászatban. A meccs leglátványosabb pontja és igazi csemegéje a centerek összeakaszkodása lehet: Latavious Williamséknek legjobb formájukra lesz szükségük, hogy féken tartsák a malagai nyerőembereket (Fran Vázquez, Vlagyimir Golubovics, Germán Gabriel). Amennyiben Sito Alonso legénysége újfent kiemelkedő csapatjátékkal, lepattanózásbeli fölénnyel rukkolna elő, úgy lehetne keresnivalója az amúgy esélyesebb  Unicaja ellen. 

Real Madrid – CAI Zaragoza
2015.02.20 – 19:00

A „legsimább” mérkőzés alakulhat ki a Real Madrid – CAI Zaragoza összecsapásból; kevés esély mutatkozik arra, hogy az aragóniai egylet megállítja majd a sokak szerint a végső sikerre is nagy favoritnak mondható Királyi Gárdát. A mezőny minden szegletében erőt demonstrálhat a regnáló Király Kupa bajnok, ám egyes poszton izgatottan dörzsölhetjük tenyereinket a Sergio Rodriguez-Pedro Llompart match-upnál. Ha a zaragozai hátvéd hozni tudná a tőle megszokott sokrétű, nagyon hasznos játékot mind támadó- mind védőoldalon, úgy okozhatna kellemetlen perceket a spanyol válogatott ásznak. Chris Goulding személyében kitűnő kettes posztos játékossal büszkélkedhet a Zaragoza, ám nagy kérdés lesz mire megy a brit a Sergio Llull-Jaycee Carroll duóval. Pere Tomásra elképesztően nehéz feladat vár a rugólábú Rudy Fernández játékból való kikapcsolásával, de Joan Sastrénak is meggyűlhet a baja a triplagyáros KC Rivers megállításával. A fővárosiak elsősorban a festékben dönthetik el a mérkőzés érdemi részét: a Rasko Katics-Stevan Jelovac duónak csak momentumai lehetnek a Felipe Reyes-Jannisz Buruszisz-Salah Mejri triumvirátussal szemben. A győzelmi kényszer egyértelműen a „blancók” vállát nyomja, de valószínűleg ez nem fog kihatni játékukra - már az is nagy meglepetésnek számítana, ha a Zaragoza szoros meccset játszana Andrés Nocioniékkal. 

Herbalife Gran Canaria – FIATC Joventut
2015.02.20 – 21:30

Ugyanezen az ágon viszont a legszorosabbnak és legfordulatosabbnak tűnő rangadó is helyet kapott: a közönsége előtt pattogtató kanári-szigeteki együttes a konstans – habár az utóbbi fordulóban csúnya hazai vereségbe beleszaladó – teljesítményt nyújtó katalánokat szeretné térdre kényszeríteni – ám valószínűleg ehhez a Badalonának is lesz némi hozzáfűznivalója! Mindkét csapat jó hárompontos dobó egyletnek számít, ám meg kell említeni, hogy Aito Garcia Reneses legénysége jóval nívósabb nevekből áll (Brad Newley-Kyle Kuric-Txemi Urtasun) – a kanárik fő fegyvere tehát külső soruk. Amennyiben a távoli dobások mégsem ülnének, úgy a hátvédeknek betörésekből kellene operálniuk, hogy faultproblémákba kergessék a Joventut masszív belső sorát. A festékben ugyanis komoly fölényt tudhat magáénak a katalán egylet: Walter Tavares kevés lehet a roppant magabiztos Sitapha Savané-Nacho Llovet-Albert Miralles trió ellen. A hazai hórihorgas center mellé muszáj, hogy felnőjjön Levon Kendall vagy DaJuan Summers, hogy ne legyen a palánkok alatt alárendelt szerepben a kanári-szigeteki alakulat. A legszórakoztatóbb összecsapás ezúttal is egyes poszton valószínűsíthető: a robbanékony Demond Mallet vívhat ádáz csatát az Albert Oliver-Tomás Bellas párossal. A Herbalife Gran Canaria minden támogatást megkap majd a közönségtől, a „hatodik játékostól”, amely belehajszolhatja majd a győzelembe. Nehéz lenne egyértelmű esélyest megnevezni, meglepetésként az szolgálna, ha az egyik fél nagyarányú diadalt érne el. 

A mérkőzések az alábbi linken élőképpel követhetőek!

Fotók: acb.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus