Megszerezte első győzelmét a Laboral Kutxa!

Izgalmas és fordulatos találkozók, több kiváló egyéni teljesítmény mellett már csak három gárda maradt veretlen a Liga Endesa 4. fordulójában!

Gipuzkoa Basket (0-4) – FC Barcelona (4-0): 43 – 57 (4-6, 6-22, 18-15, 15-14)

Alacsony színvonalú találkozón feszült egymásnak a két csapat, amelyen több negatív rekordot is megdöntöttek – illetve csak a Gipuzkoa Basket. Bár az sem sűrűn fordul elő egy férfi kosárlabda mérkőzésen – pláne nem Európa legerősebb ligájában – hogy 57 dobott ponttal győztessen hagyja el az egyik fél a parkettet – a Barcelona viszont erre is képes volt. A negyedik forduló minden összecsapása előtt egy perces néma gyászszünettel emlékeztek a súlyos betegségben elhunyt zaragozai vezetőedzőre, José Luis Abosra.  A baszk közönség az első két támadásból született egységek után további hat (!) percig egy találatnak sem örülhetett; a hosszú gólcsendet végül Justin Doellman törte meg. A fentmaradó négy minutumban is rengeteg hiba tarkította a derbit, főként vendég oldalról, amellyel azonban nem tudott élni Jaume Ponsarnau legénysége – nem mindennapi eredménnyel zárult az első etap (4-6). A második negyedet már jobban megnyomta a gránátvörös-kék egylet, amely offenzívája mellett védekezésére is nagy hangsúlyt fektetett: 11 blokkot osztott ki Justin Doellman és Maciej Lampe vezetésével (10-28). A liga történelmében még soha nem fordult elő olyan, hogy egy fél tíz pontot dobott volna csak 20 perc alatt illetve hogy – 10-es (!!!) hatékonysági mutatóval térhetett az öltözőbe. A fordulást követően bár javult a baszkok támadása, a bajnokcsapat szépen kontrollálta a játékot. Mindkét együttesnél csak egy-egy (!) játékos ért el kétszámjegyű pontszámot – a hazaiaknál a dupla-duplát összeszorgoskodó Dani Diez (10 pont, 10 lepattanó), míg a katalánoknál Ante Tomic (10 pont, 8 lepattanó). A Barcelona festékbeli dominanciájával (35-49) sem tudott mit kezdeni a vendéglátó gárda, így esélye sem volt egy könnyen felejthető meccsen megnehezítenie a címvédő dolgát. 

A Gipuzkoa Basket legjobb dobói: Diez 10/3, Doblas 8, Jordan 7/3
Az FC Barcelona legjobb dobói: Tomic 10, Satoransky 9/3, Nachbar 8/3

A mérkőzést összefoglaló videó:

Marcelinho Huertas azért csempészett némi varázslatot a találkozóba:

Montakit Fuenlabrada (1-3) – CAI Zaragoza (2-2): 67 – 69 (10-19, 19-9, 15-19, 23-22)

Túlzás nélkül állítható, hogy a szezon legérzelmesebb diadalán van túl a Zaragoza: az andalúzok korábbi vezetőedzőjük, José Luis Abos emléke előtt méltán tisztelegtek újabb sikerükkel! Ennek megfelelően hatalmas elánnal vetette bele magát a rangadóba a vendég alakulat: Joan Sastre és Jason Robinson irányításával 0-10-es etapot repesztett. Azonnal jött is Luis Casimiro időkérése, amely némiképp helyretette a hazai fejeket: Jimmy Baron kettőször illetve Alberto Diaz is betalált a 6,75-ös vonalon túlról; megkezdte felzárkózását a fővárosi egylet (9-15). Az első negyed vége azonban a vendégek szája íze szerint alakult: egymást követő labdaszerzéseikkel magabiztos fórt építettek fel (10-19). A második etapban más felfogásban lépett parkettre a hazai fél: Marcus Landry mit sem törődve bokasérülésével vállára véve csapatát a 16. percben már hazai előnyt mutatott az eredményjelző tábla (25-23). Láthatóan megakadt a zaragozai támadójáték, de a sokat hibázó Fuenlabrada nem tudta kihasználni a helyzetet – a nagyszünetre minimális hátránnyal térhetett Juaquín Ruiz legénysége (29-28). A harmadik tíz percet nagy rohanással indította a Jeleel Akindele fémjelezte Fuenlabrada: a mérkőzésen először kilenc ponttal ment (39-30). Még mielőtt bajba kerülhetett volna a vendég együttes Jason Robinson aktivizálta magát és egymás utáni egységeivel eltüntette a felhalmozott különbséget (39-39). A fentmaradó percekben érvényesítette akaratát a Zaragoza: a rendes játékidő záró szakaszára némi fölénnyel vághatott neki (44-47). Fej-fej mellett haladtak a felek, megjósolhatatlan volt a győztes kiléte (53-57). Két perccel a lefújás előtt a Jason Robinson-Stevan Jelovacs páros vezette Zaragoza úgy tűnt, hogy végleg megtörte a fővárosi kiscsapat lendületét (54-60), de Daniel Clark és Andrés Miso visszahozták a meccsbe csapatukat (67-67). A taktikai faultért járó két büntetőt magabiztos csuklóval értékesítette Pedro Llompart (67-69) és bár volt idejük visszatámadni a vendéglátóknak, a tiszta helyzetből tüzelő Dani Perez trojkája célt tévesztett, így óriási csatában diadalmaskodott az andalúz együttes.

A Montakit Fuenlabrada legjobb dobói: Baron 23/15, Akindele 12, Panko 10
A CAI Zaragoza legjobb dobói: Robinson 15/9, Jelovacs 11/6, Sastre 9/6

A mérkőzést összefoglaló videó:

Egy perces néma főhajtással emlékeztek a zaragozai sikeredzőre, José Luis Abosra:

Joan Sastre óriási blokkja:

FIATC Joventut (2-2) – Rio Natura Monbus (3-1): 72 – 78 (20-13, 23-23, 17-26, 12-16)

Az első félidőben még az esélyesebbnek vélt katalán együttes akarata érvényesült, ám a fordulást követően sokkal egységesebb képet mutatott a Rio Natura Monbus és újfent Maxi Kleber vezetésével meglepte a Joventutot. A mérkőzés legelején agresszív védekezéssel keserítette meg ellenfele életét Salva Maldonado legénysége (11-4), amelyet kiváló triplamutatóval egészített ki; de Maxi Kleber és Adam Waczynski erőfeszítései révén látótávolságon belül maradt a vendég alakulat (20-13). Nagyon dekoncentráltan vágott neki a második etapnak az obradoiroi kiscsapat, amelyet a katalánok 7-0-ás rohanással bosszúltak meg (27-13 – 14. perc). Tovább nőtt a szakadék a két gárda között: a hazaiak a Demond Mallet-Albert Miralles duó révén tökéletes pick and roll akciókat mutattak be, tehetetlennek bizonyult Moncho Fernández együttese (41-25). De jól nyúlt bele a mérkőzésbe a vendégek vezetőedzője: sikeresen törte meg a Badalona lendületét; a félidőre közelebb férkőzött riválisához a Rio Natura Monbus (43-36). Sokkal harciasabban lépett parkettre a nagyszünet után a vendég alakulat: Maxi Kleber extázisban pattogtatott, akihez Alberto Corbacho és Keaton Nankivil is fel tudott nőni – nemcsak hogy utolérte,  hanem a harmadik szakasz végére át is vette a vezetést ellenfelétől (60-62). Mindkét gárda idegesnek látszódott a záró etapban: a galíciaiak viszont előbb meg tudtak nyugodni és a derbi 34. percében addigi legnagyobb fórjukat mutatta az eredményjelző tábla (62-70). Nagy hajrát indított a katalán alakulat (72-76), de az utolsó másodpercekben helyén volt az esze és a szíve a Maxi Kleber fémjelezte Rio Natura Monbusnak, amely 16 pontos hátrányból kapaszkodott vissza, így teljesen megérdemelten orozta el a diadalt. A katalánoknál nagyon hiányoztak a Goran Suton-Sitapha Savané belső páros egységei és a lepattanók begyűjtése, amely a feljavult galíciai védelem érdeme is egyben. 

A FIATC Joventut legjobb dobói: Mallet 21/12, Miralles 13, Kirksay 9/3
A Rio Natura Monbus legjobb dobói: Kleber 19/3, Waczynski 12/6, Corbacho – Nankivil 11/9 – 11/3

A mérkőzést összefoglaló videó:

UCAM Murcia (3-1) – Baloncesto Sevilla (0-4): 98 – 68 (23-14, 28-22, 20-19, 27-13)

Nem volt egy súlycsoportban a két fél: a Murcia már az első percektől tudatosította ellenfelében hogy nincs keresnivalója. Diego Ocampo legénysége nagyon koncentráltan és intenzíven kezdett - Audie Norris időkéréssel sem tudta megtörni a Scott Wood-Augusto Lima fémjelezte hazaiak lendületét (23-14). A folytatásban sem lassított a palánkok alatt domináló Murcia; teljesen megbénította a Kristaps Porzingis-Willy Hernángómez párost – a hazai fél gyakorlatilag már az első félidő végére eldöntötte a találkozó érdemi részét, minden statisztikai elemben felülkerekedett a csapatként atomjaira hulló Sevillán (51-36). A harmadik etap elején hiába rázta meg magát Jacob Pullen, a „liga feketelovasa” könnyűszerrel vert vissza mindenféle vendég zárkózási kísérletet (71-55). A záró szakaszban sem lassítottak Diego Ocampo tanítványai: igazi kosárlabdafesztivált varázsoltak a parkettre, a dupla-duplát összeszorgoskodó Nemanja Radovic (12 pont, 10 lepattanó) irányításával még egy szintet emeltek játékukon. Újabb megsemmisítő vereséget szenvedett el a sevillai együttes, amelynek esélye sem volt kozmetikázni a végső eredményen (98-68). Raul Netóék kiválóan céloztak a festéken belül, főként ennek és példamutató csapategységüknek köszönhetik az újabb sikert. 

Az UCAM Murcia legjobb dobói: Wood 20/18, Lima 16, Radovic 12
A Baloncesto Sevilla legjobb dobói: Pullen – Byars 11/6 – 11/3, Balvin 10

A mérkőzést összefoglaló videó:

Herbalife Gran Canaria (1-3) – Unicaja Malaga (4-0): 67 – 74 (22-14, 16-18, 17-22, 12-20)

Várható volt és nem is szolgált túlzott meglepetésként, hogy az Euroligás Unicaja ki tudta használni a kanári-szigeteki együttes idei gyengébb szereplését. Nagy intenzitással vetette bele magát a rangadóba Aito Garcia Reneses legénysége: nemcsak támadóoldalon brillírozott a Kyle Kuric-Brad Newley triplagyáros páros, hanem védekezésben is egész pályás letámadásokkal zavarta ellenfelét (14-5). Rendkívül jól mozgatta csapattársait Thomas Bellás: Joan Plaza hada pedig nem találta az ellenszert a hazaiak könnyed játékára (20-10). Amint az andalúzok közelebb férkőztek (22-18), a vendéglátók szintet tudtak emelni és elbizonytalanították riválisukat (31-22). Még mielőtt azonban nagyobb bajba kerülhetett volna a Malaga, Ryan Toolson ismerte fel kiválóan a kínálkozó alkalmakat és szerzett könnyű kosarakat (38-32). A meccs további része hullámzóan alakult: eltűnt a hazaiak magabiztossága, amely felébresztette Jayson Grangerékben a motivációt – a 30. percre teljesen nyílttá vált az ütközet (55-54). Láthatóan elkészült minden erejével a kanári-szigeteki együttes, de Thomas Bellás erőn felül teljesített: egységei tovább éltették a hazai győzelmi reményeket (65-63). Egyedül azonban kevésnek bizonyult a nagyot hajrázó Malaga ellen, amely az utolsó percekben Ryan Toolson irányításával hibák sorozatába kergette bele a Herbalife Gran Canariát, amelyek végleg megpecsételték sorsukat. Külön kiemelendő tény, hogy az andalúzok egyik legjobbja, Fran Vázquez csak két percet tölthetett a parketten – a hórihorgas centert Walter Tavares igyekezett blokkolni, ám helyette orrát találta el, amely – a hírek alapján – el is tört. E tudattal még inkább felértékelődik a malagai győzelem, amellyel a klub továbbra is veretlenül robog. 

A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Bellás 14/3, Báez – Kuric – Newley 10/6 – 10/6 – 10/3
Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Toolson 18/6, Granger – Thomas 11/3 – 11/3

A mérkőzést összefoglaló videó:

A kemény védekezést Fran Vázquez orra bánta:

Remek összjáték Albert Oliver és Ian O'Leary között:

Valencia Basket Club (3-1) – Tuenti Movil Estudiantes (1-3): 84 – 67 (20-16, 26-22, 20-14, 18-15)

Kényelmesen, negyedről negyedre növelte előnyét a jóval erősebb játékoskerettel, ám Romain Sato és Vlagyimir Lucsics nélkül felálló Valencia a lelkes fővárosi egylettel szemben. A hazai szurkolók örömére három hónapnyi kihagyás után tért vissza a vállműtéten átesett Bojan Dubljevics, aki fontos egységekkel segítette csapatát a sikerhez. Koncentráltan rugaszkodott neki mindkét fél a találkozónak: Velimir Peraszovics legénysége az első komolyabb előnyt csupán a 17. percben tudta kialakítani (35-20). Nem engedte magát leszakítani a Jaime Fernández-Nacho Martin fémjelezte Tuenti Movil Estudiantes: előbbi tripláival, míg utóbbi a festékben okozott kellemetlen perceket - a félidőre látótávolságon belül maradt a vendég alakulat (46-38). A nagyszünet a hazaiaknak tett jót: Rafa Martinez mellett Pau Ribas is a 6,75-ös vonalon túlról villant, az elhibázott kísérleteket pedig Luke Harangody váltotta pontokra, amellyel megnyugtató előnyben várhatták a záró szakaszt a vendéglátók (66-52). Nem történt nagy változás a játék képében: a Valencia tökéletesen kontrollálta a derbi alakulását, egy percig sem engedte, hogy ellenfele vérszemet kapjon és esélyt lásson a felzárkózásra. Nem történt meglepetés, a tavalyi bronzérmes a játék minden elemében felülkerekedett Txus Vidorreta tanítványain, akik bár becsülettel küzdöttek, nem tudták meglepni magasabban rangsorolt ellenfelüket. 

A Valencia Basket Club legjobb dobói: Martinez 17/12, Harangody 15/9, Ribas 11/6
A Tuenti Movil Estudiantes legjobb dobói: J. Fernández 19/9, Martín 14, Simpson 11

A mérkőzést összefoglaló videó:

Juancho Hernangómez tökéletes védekezése:

La Bruixa D’or Manresa (1-3) – Morabanc Andorra (1-3): 88 – 80 (20-17, 19-21, 18-24, 31-18)

Némiképp meglepetésként szolgál a végső eredmény, hiszen az Andorra már tekintélyesebb csapatok skalpjait is megszerezte, ám a horvát Zeljko Sakic-csal nem tudott mit kezdeni. Már rögtön a meccs elején időkérésre kényszerült Joan Penarroya a katalánok 7-0-s rohama láttán, de a rövid taktikai szünet sem segített a Victor Sadát továbbra is nélkülöző Andorrának: a negyedik percben is csupán két egység árválkodott a neve mellett (11-2). A vendégek lendületét egyértelműen Roman Martinez indította el, s bár vezetésével kiegyenlítettek (15-15), a bomba formában pattogtató Zeljko Sakic triplája végül hazai fórt generált (20-17). A második etapban fej-fej mellett haladtak a felek: se a Manresa, se az újonc gárda nem tudott hatást gyakorolni ellenfelére, Roger Grimau utolsó másodperces kosarával került csak minimális hátrányba a vendég egylet (39-38). A harmadik szakasz elején mintha az öltözőben ragadt volna a Manresa: támadójátéka mellett defenzívája sem működött, könnyű kosarakat engedélyezett a Jordi Trias-Marc Blanch fémjelezte Andorrának (41-50). Zeljko Sakic és Roger Grimau azonban nem hagyták meglépni riválisukat: néhány pazar összjáték után ismét ellenfele nyakában lihegett a katalán kiscsapat (49-52). A negyed fentmaradó minutumai azonban ismét a vendégek szája íze szerint alakult: nagyon izgalmas végjátékra volt kilátás (57-62). Óriási hajrát indított a Manresa: a meccs ezen szegmensében a hazaiak hármasa periméterről és festékben is megállíthatatlan üzemmódban lépett fel, amely új reményt adott csapattársainak (78-70). Ugyan még egyszer megkörnyékezték vendéglátójukat David Navarróék (78-75), de a Manresa már nem engedte kicsúszni a győzelmet kezei közül: akcióit pontokra váltva védte ki riválisa feltámadási kísérleteit (88-80).
Nem jött volna össze a bravúr Hanga Ádám ex-csapatának, ha a horvát erőcsatár Zeljko Sakic nem vette volna vállára gárdáját és nem nyújtott volna extra teljesítményt, amellyel a forduló MVP díját is kiérdemelte (29 pont, 7 lepattanó, 5 kiharcolt fault – 34 VAL). 

A La Bruixa D’or Manresa legjobb dobói: Sakic 29/12, Grimau 16, Grigonis 14/6
A Morabanc Andorra legjobb dobói: Blanch 18/6, Trias 12, Ivanov – D. Navarro 11/3 - 11

A mérkőzést összefoglaló videó:

Amikor minden beesik:

A forduló MVP-je, Zeljko Sakic:

Iberostar Tenerife (2-2) – Real Madrid (4-0): 82 – 93 (21-25, 18-27, 19-22, 24-19)

Megerőltetés nélkül kontrollálta végig a mérkőzést a Királyi Gárda, amely kiváló második negyedével gyakorlatilag eldöntötte a találkozó érdemi kérdését. Nagyon látványos összecsapásnak lehetett tanúja a kanári-szigeteki együttes publikuma, amelyen a védekezés kevésbé került előtérbe. Nagyobb vehemenciával vetette bele magát a találkozóba a Real Madrid (9-15), amely az Andrés Nocioni-Sergio Rodriguez párossal már a mérkőzés kezdeti szakaszában kellemetlen peceket okozott a hazai egyletnek (9-23). Nem várhatott tovább Alejandro Martinez: maga köré hívta tanítványait, a vezetőedző tanácsai pedig nyitott fülekre találtak. A leghatékonyabb centerpáros (Blagota Sekulic-Luke Sikma) ezúttal is pazar performansszal szolgált, irányításával 12-0-s futással szépített a Tenerife (21-23). A második etap azonban döntő faktornak bizonyult: Salah Mejri lépett elő a vendégek fő pontgyárosává (25-34), aki mellé Rudy Fernández csatlakozott – komoly fejtörésre késztetve a hazai együttest (39-52). A folytatásban sem hátrált meg egy pillanatra sem a kanári-szigeteki együttes: nagy odaadással küzdve lopta a távolságot a kissé elkényelmesedett „blancók” ellen (47-54). A tavalyi ezüstérmes azonban időben reagált és képes volt emelni játéka színvonalán - így a negyed végére már ismét megnyugtató előnyben érezhette magát (58-74). Hiába igyekezett feljebb kapaszkodni a Tenerife, a Real Madrid meggyőző periméter játéka és a második negyedben kialakított előnye elegendő volt arra, hogy Sergio Llull-ék simán húzzák be meccset. 

Az Iberostar Tenerife legjobb dobói: Sekulic 21/6, Blanco – Sikma 12/6 – 12/3
A Real Madrid legjobb dobói: Nocioni 14/12, Fernández – Mejri 13/6 – 13

A mérkőzést összefoglaló videó:

Erőteljes alley-oop - a feladó Ricardo Uriz, végrehajtója Luke Sikma:

Három egymást követő Salah Mejri-féle zsákolás:

Fájdalmas labdamentés:

Laboral Kutxa (1-3) – Bilbao Basket (3-1): 86 – 74 (13-23, 28-11, 21-19, 24-21)

Óriási gát szakadhatott fel Marco Crespi tanítványaiban, akik a baszk rangadón megszerezték első szezonbeli győzelmüket! Hiába rajtolt jól a találkozót megelőzően esélyesebbnek vélt Bilbao Alex Mumbrú és Quino Colom révén, a második etapban zseniális formával rukkolt elő a Fernando San Emeterio (15 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 10 (!) kiharcolt fault) húzta Laboral Kutxa, amely óriási rohanást repesztett: a 16. percben előbb utolérte a teljesen összezavarodott vendég egyletet (30-32), a 18. percben pedig már nála volt az előny (35-32). A félidőig tovább növelte előnyét a vendéglátó fél, amelyben az újjáéledő Davis Bertans a meccs ezen szegmensében periméterről tüzelt nagy hatékonysággal (41-34). A nagyszünet után ugyan Raul Lopez vállára vette csapatát (49-46), de Fernando San Emeterio mellett Thomas Heurtel is sokrétű játékkal állt elő, amelyre nem tudott érdemben reagálni Sito Alonso legénysége (62-53). A záró szakaszban felváltva estek a kosarak, állandósulni látszott a 8-10 pontos különbség. De Fernando San Emeterio és Doron Perkins újabb hárompontosai megadták a kegyelemdöfést a vendégeknek: a 15 pontos hátrányból már nem volt képes visszatérni a Bilbao, amely ezzel elveszítette veretlenségét! Nagy tehertől vált meg a vitoriai együttes, amely ezzel a magabiztos győzelemmel megkezdheti a felzárkózást. 

A Laboral Kutxa legjobb dobói: San Emeterio 15/3, Bertans 12/12, Perkins – Heurtel 10/6 – 10/3
A Bilbao Basket legjobb dobói: Mumbrú – Colom 13/6 – 13/3, Lopez 10

A mérkőzést összefoglaló videó:

Lamont Hamilton egykezes zsákolása:A forduló legszebb jelenetei:

Még több látványos megmozdulás:


Október hónap MVP-je: Blagota Sekulic

A hónap legfontosabb eseményei 135 másodpercbe sűrítve:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus