Nem lesz ott a Szuperkupa döntőjében a Real Madrid!

Az Unicaja kisebb csodát vitt véghez: nagyarányú vereséget mért a Királyi Gárdára, így az andalúz gárda csap össze a döntőben a Barcával!

Herbalife Gran Canaria – FC Barcelona Lassa: 60 – 88 (13-16, 19-25, 15-30, 13-17)

A vártnál jóval könnyedebben fektette két vállra ellenfelét a Juan Carlos Navarro nélkül pályára lépő Barca, amely a 20. (!) egymást követő Spanyolországban megrendezett kupasorozatok döntőjébe került ezáltal. Nagy elánnal vetették bele magukat az összecsapásba a felek – az első két perc után már 14 pontot számlált az eredményjelző tábla (4-10). Ezután mindkét gárda szigorított védelmén, hibák sorozatába hajszolva egymást. Justin Doellman vezérletével lélegzetvételnyi előnnyel zárta az első etapot a gránátvörös-kék egylet: a Sitapha Savané-Alen Omic vezette kanári-szigeteki együttes azonban szorosan ellenfele nyakában lihegett (13-16). A második szakaszt is jobban kezdte a Barca – ezúttal periméterről Brad Oleson, míg betörésekből Carlos Arroyo érvényesítették akaratukat (15-21). Ugyanakkor nem illetődött meg Aito Garcia Reneses legénysége sem: a Kevin Pangos-Sasu Salin duó vitt új lendületet csapata játékába (26-28). Az első félidő utolsó percei azonban ismét a tavalyi bajnoki ezüstérmes szája íze szerint alakult: Alex Abrines kitűnő ütemben vállalta el dobásait, az addigi legnagyobb különbséggel térhettek a felek a nagyszünetre (32-41). Tomas Satoransky és Justin Doellman triplái nyitották a második félidőt, rögtön időkérésre kényszerítve a hazaiak vezetőedzőjét (32-47). A technikai szünet sem törte meg a katalánok lendületét: az egy évet térdsérülés miatt – keresztszalag-szakadás – kihagyni kényszerülő, svéd 21 éves ifjonc Marcus Eriksson ihletett állapotban pattogtatott: 13 perc alatt 16 pontot termelt, amellyel csapata már elérte a harmincpontos fórt a 27. percben (41-71). A rendes játékidő záró részét 9-0-ás rohanással indította a Herbalife Gran Canaria, de Pau Ribasék nyomban hűtötték a kedélyeket. Remekül kontrollálta a látványra is sokat adó katalán óriás a mérkőzést, kiváló csapatjátékával és triplamutatójával megérdemelten jutott újra fináléba. A kanári-szigeteki együttes ugyan jól tartotta magát az első félidőben, ám a harmadik negyedben teljesen összeomlott a katalán roham alatt.

A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Pangos 13/6, Savané 12, Salin 10/6
Az FC Barcelona Lassa legjobb dobói: Eriksson 16/9, Doellman 14/12, Satoransky 11/3

A mérkőzést összefoglaló videó


Unicaja – Real Madrid: 94-79 (17-17, 29-20, 26-15, 22-27)

Óriási meglepetést produkált a pokoli hangulatot teremtő közönsége előtt az Unicaja azzal, hogy gyakorlatilag kiütötte az újdonsült Interkontinentális Kupa győztesét! Igaz, Rudy Fernández nem állt Pablo Laso rendelkezésére, ám mindez nem von le semmit az andalúzok érdemeiből. Kitűnő ütemben lépett meg az első percekben a Királyi Gárda (2-10), de a Stefan Markovics-Will Thomas páros révén előbb utolérte, majd át is vette a vezetést a Malaga (17-12). A regnáló bajnok szekerét szinte egymaga, Felipe Reyes húzta – az erőcsatár már az első etapban 9 pontot hintett, 4 lepattanót gyűjtve mellé (17-17). Az Unicaja jól használta ki a fáradtnak tűnő Real Madrid hibáit: Nemanja Nedovics és Mindaugas Kuzminskas a meccs ezen szegmensében képtelenek voltak hibázni ; a rangadón először kétszámjegyű előnyre tett szert a hazai együttes (28-18). Bár Felipe Reyes mellé Sergio Rodriguez is megérkezett a pontgyártásba, ám a lepattanózásban ekkor domináló andalúz gárda csapatjátéka többet ért (46-32). A félidő végén azonban újra a blancók csapatkapitánya villant meg: Felipe Reyes egymást követő öt egységével tízen belülre hozta a Real Madridot (46-37). Ebben a párharcban is a harmadik etap volt a meghatározó: nem lehet eleget dicsérni a hazai publikumot, igazi katarzist varázsolt, amelyet csapata alázatos kosárlabdával hálált meg. Bár szenvedett a fővárosi együttes, mégis egy-egy megmozdulás Sergio Llull-tól vagy Jaycee Carroll-tól tartotta a lelket a blancókban egészen az utolsó három és fél percig (58-48). Akkor ugyanis - még egy szintet emelve ritmusán-  átrohant az elképzelés nélkül pattogtató ellenfelén az andalúz gárda – a harmadik negyed végére már húsz ponttal égett a festékben gyengélkedő Real Madrid (72-52). Az utolsó tíz percben már csak kozmetikázni tudtak a végeredményen Pablo Laso tanítványai, de így is komoly erődemonstrációt tartott a Malaga (94-79). A Királyi Gárda palánk alatti játékából hiányzott a tavaly megszokott Jannisz Buruszisz-Salah Mejri páros keménysége – egyenlőre a most debütáló Trey Thompkins (2 pont, -4 VAL) nem tudott érdemben felnőni a rá háruló feladathoz. 
A várakozással ellentétben így elmarad az „El Clasico” finálé és az Unicaja fog farkasszemet nézni a katalán óriással! 

Az Unicaja legjobb dobói: Thomas 15/9, Kuzminskas 13/6, Nedovics – Smith 12/6 – 12/6
A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 18/3, Rodriguez 16/12 – Carroll 16/6

A mérkőzést összefoglaló videó

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus