Óriási rangadó a Sportklubon: Hangáék a Barcelonát fogadják

Ma este újra a tv képernyői előtt izgulhatunk Hanga Ádámékért: a Laboral Kutxa a katalán óriást fogadja, amely összecsapást a Sportklub élőben tűzi műsorára. Egyértelműen a forduló legnagyobb párharcán lehet ismét főszereplője legmagasabban rangsorolt honfitársunk, de emellett számos rangadót vívnak Európa legnívósabb bajnokságában, a Liga Endesában. Lássuk, mit érdemes tudnunk a 14. forduló egyes találkozóiról!

CAI Zaragoza (7-6) – Real Madrid (13-0)
2014. január 4. – 19:15

„Európa jelenlegi legjobb csapatát fogadjuk, de nem adjuk fel, küzdeni fogunk, míg erőnk bírja.” – nyilatkozta José Luis Abos, a Zaragoza vezetőedzője. A spanyol mester nem tévedett, az „El Clásicón” is végig kezében tartotta a Királyi Gárda a mérkőzést illetve azóta megszerezte 13. győzelmét is az Euroligában. Egyenlőre nem találni fogást a regnáló bajnokon és szombati összecsapásán is neki áll a zászló. Hatalmas önbizalommal léphetnek pályára Rudy Fernándezék, a Zaragoza dolgát az sem könnyíti meg, hogy egyik legjobbjuk, Giorgi Shermadini továbbra is hátproblémákkal küzd, továbbá Henk Norel és Jon Stefansson sem kapott zöld jelzést csapatorvosuktól. A hazaiak egyetlen célja a tisztes helytállás lehet a sokkal mélyebb rotációs lehetőséggel bíró Pablo Laso irányította Real Madrid ellen. A fogadóirodák 95 százaléka vendég győzelmet jósol.

Rio Natura Monbus (4-9) – Tuenti Movil Estudiantes (2-11)
2014. január 4. – 20:00

Kis csapatatok csatájával folytatódik a szombat este, ahol a monbusi együttes látja vendégül a jelenleg kiesőzónában tartózkodó fővárosiakat. Txus Vidorreta tanítványai nincsenek egyszerű helyzetben, a Monbus otthonában még veszélyesebben játszik, extra motivációt nyer odaadó közönsége szurkolásából, így mindenkinek nehéz bevenni a Multiusos Fontes De Sart. Az elmúlt fordulóban Hanga Ádámék hihetetlenül izgalmas végjátékot követően tudták csak legyűrni az extra formában pattogtató Alberto Corbacho vezette monbusiakat. Mike Muscala védelme döntő faktor lehet, a center festékbeli uralmát meg kell törnie az Estudiantesnek, ha megakarja nehezíteni ellenfele dolgát. Guille Rubio és Kyle Kuric  extra motivációjára mindenképp szüksége lesz a vendégeknek, ha nem akarnak ismét simán kapitulálni. 

CB Valladolid (2-11) – Gipuzkoa Basket (7-6)
2014. január 4. – 20:15

Abból a szempontból mindenképp érdekes összecsapás lehet, hogy a legkevesebb pontot dobó Valladolid (67,8) találkozik a második leghatékonyabban védekező együttessel (69,2), így újfent egy nagyon kemény mérkőzés vár a sereghajtóra. Öröm az ürömben, hogy mindkét gárda teljes játékoskeretével áll harcra készen. A san sebastiani alakulat sokkal kiegyensúlyozottabban, szebb csapatjátékot bemutatva masíroz rájátszást érő pozícióban, Jason Robinson és Charles Ramsdell jó estéjére azonban szüksége lesz a vendégeknek; de mindenképp nagy meglepetésként szolgálna, ha a Jason Rowe irányította Valladolid érne révbe.

La Bruixa D’or (4-9) – Unicaja Malaga (8-5)
2014. január 4. – 20:30

Magát az Euroligában is reprezentáló Unicaja számára nem lehet akadály az idegenbeli győzelem jóval alacsonyabban rangsorolt ellenfelével szemben. Bár a támadó lepattanók megszerzéséért folytatott csatában nincs sok különbség a két fél között – az Unicaja átlagosan 12,6-ot szed, míg a Manresa 11,8-at – ám minden másban annál több. Bár Fran Vázquez részvétele kérdéses - továbbra is bokaficammal küszködik a spanyol magasember -, ezzel együtt is jóval nagyobb presztízzsel bír a Nik Caner-Medley-Zoran Dragic fémjelezte vendég együttes. Az Unicaja gyors kosárlabdával erőltetheti rá akaratát ellenfelére, minden előjel az ő győzelmüket ígéri. 

Laboral Kutxa (6-7) – FC Barcelona (9-4) – SPORTKLUB ÉLŐ
2014. január 4. – 21:00

A kosárbarátok számára kevésbé lehetne jobb programot találni szombat estére, mint Hanga Ádám csapatának ütközetét a katalán óriással – amelyet szerencsére a hazai sporttv is így gondol, a Sportklub élőben tűzi képernyőre a 14. forduló legnagyobb rangadóját. Nagyon hullámzó játékot mutat mindkét együttes, borzasztóan kemény feladat vár honfitársunk gárdájára, még akkor is ha visszakaphatja Tibor Pleisst. A harmadik legjobban védekező csapat Barcelona (71,1 pontot engedélyez ellenfeleinek átlagosan) győzelemért utazik a harmadik legtöbb pontot szóró vitoriai egylethez (82) és bár a fogadóirodák 69 százalékban vendég diadalra voksolnak, Juan Carlos Navarróék sem számíthatnak könnyű összecsapásra. Minden poszton érdekes match-upokra van kilátás, izgatottan dörzsölhetjük tenyereinket például egy Hanga Ádám-Kosztasz Papanikolau párharcnál. Nagy nyomás nehezedik mindkét egyletre, a Laboral Kutxa még harcol a Király Kupában való részvételért, míg a Barcelona egy esetleges újabb vereséggel lecsúszhat a negyedik pozícióba. A tekintetben is kiemelkedő lesz a találkozó, hogy többen is mérföldkőhöz érkeznek: Xavi Pascual 250. mérkőzésén dirigálhat, mint a Barcelona edzője; Fernando San Emeterio 400. ACB ligás összecsapásán szerezhet egy létfontosságú diadalt, míg a gránátvörös-kékek csapatkapitánya, Juan Carlos Navarro elérheti a legtöbb időt a pályán töltők top 15-ös mezőnyét (13761 perc jelenleg, 23 perccel kevesebb, mint az utolsó helyezett José Lluis Llorente-é). 

Bilbao Basket (6-7) – Valencia Basket Club (11-2)
2014. január 5. – 12:15

A 14. kör vasárnapi játéknapja is egy izgalmas derbivel veszi kezdetét, a baszk gárda a hihetetlenül jó formában lévő Valenciát fogadja. Velimir Perasovic legénysége az elmúlt hetekben számtalanszor bizonyította, hogy sérüléseik ellenére kiválóan teljesít, erre most is szüksége lesz, ha győztesként szeretné elhagyni a parkettát, ugyanis a Lubos Barton-Pablo Aguilar-Vladimir Lucsics trió mellett Serhiy Lishchuk szolgálataira sem számíthat a szerb mester. Így némiképp azért borulhat a papírforma, amennyiben Alex Hervelle és German Gabriel ki tudja kapcsolni a játékból az elmúlt hét MVP-jét, Justin Doellmant. Valószínűleg nem maradunk triplaparádé nélkül sem, a főszereplők előkelő helyen állnak a hárompontosok értékesítésében; a Bilbao a képzeletbeli dobogó legalsó fokára állhatna fel ebben a műfajban (39,5 százalékkal), míg a Valencia a másodikra (40,8-cal). Hátvéd poszton külön pikantériát adhat a Raul Lopez-Romain Sato párharc. 

UCAM Murcia CB (5-8) – FIATC Joventut Badalona (6-7)
2014. január 5. – 12:30

„Amikor jól kosarazunk és fut a csapat szekere, akkor úgy gondolom nagyon sok csapatra vagyunk veszélyesek.” – nyilatkozta az előző fordulóban remekül teljesítő Sergio Sanchez, az UCAM Murcia játékosa. Komoly, szoros összecsapásra van kilátás, hasonló játékerőt képvisel mindkét gárda, közvetlen riválisaik egymásnak. José Angel Antelo kiesése továbbra is nagy érvágás a Murciának, de a badalonaiak sem számíthatnak Salva Maldonado hasznos játékára. Talán a hazaiak sikerére többen fogadnának, Oscar Quintana tanítványai biztos mindent elfognak követni annak érdekében, hogy vezetőedzőjük 350. mérkőzésén győztesként hagyhassa el a pályát. 

Baloncesto Fuenlabrada (4-9) – Herbalife Gran Canaria (9-4)
2014. január 5. – 12:30

 
Carlos Cabezas, a Fuenlabrada kiválósága a mérkőzés nehézségre hívta fel a közönség figyelmét, a harmadik leghatékonyabban védekező együttes érkezik otthonukba (70 kapott pont), míg a hazaiak hátulról a negyedikek a dobott pontokat illetően (73,1). Pedig a Fuenlabradának nagyon fontos lenne egy diadal, legutóbbi találkozóján a nagyérdemű egy része kifütyülte őket – de még fontosabb indok, hogy eltávolodjon a kiesőzóna közeléből. A kanári-szigeteki együttesnél Xavi Rey továbbra sincs bevethető állapotban, ám ezzel együttvéve is a Herbalife Gran Canaria győzelme az elvárás. 

A következő mérkőzések az alábbi linken megtekinthetőek:
- CAI Zaragoza - Real Madrid
- La Bruixa D'or - Unicaja Malaga
- Laboral Kutxa - FC Barcelona
- Bilbao Basket - Valencia Basket Club
- UCAM Murcia CB - FIATC Joventut.

Hajrá Hanga, Hajrá Magyar Kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus