Serie A – Elbukó címvédő, ébredező trónkövetelők

Két forduló után nem kis meglepetésre már csak a Virtus Bologna, JuveCaserta, Virtus Roma trió veretlen az olasz első osztályban. A bajnok Siena Reggio Emiliában kapott ki nagyon simán, míg a forduló rangadóit az eddig nyeretlen Milano és a Sassari nyerte meg a Varese és a Cantu ellenében. Gázolt a Velence, és már erejéhez és esélyességéhez méltóan hozta a kötelező idegenbeli győzelmet az Avellino. Nézzük a második forduló részleteit:

EA7 Emporio Armani Milano - Cimberio Varese 84 - 72  (14-13,40-38,64-52)

Két kínos és kellemetlen vereség (a bajnokságban a Brindisi, az Euroligában a török Efes Isztambul verte simán Langfordékat) után ezúttal nagyon fontos győzelemmel engesztelte ki szurkolóit az Olimpia Milano. Milano-Varese - egykor BEK és bajnoki döntők legendás párosítása volt a lombard derbi, manapság már ennek fénye megkopott, de még mindig a szezon egyik legfontosabb presztízs rangadója mindkét fél számára. A milánói Mediolanum Forum több mint 7 ezer nézője (egész pontosan: 7010) jól szórakozott, és döntő többségük (kivéve pár száz vareseit) ünnepelhetett is a derbi végén. Luca Banchi mester fiai végre jól játszottak, végre nemcsak Keith Langford (19 pont) nyújtott kiemelkedőt, Samuel Samardo (ex-Cleveland Cavaliers) dupla duplája, 21 pontja és 11 lepattanója méltó volt egy egykori NBA profihoz, nem kétséges, a jamaicai center volt a találkozó hőse. Gentiléék főleg a nagyszünet után mutatott játékukkal múlták felül a ljubljanai Eurocup-vereségből érkező Vareset. A vendégeknél a 21 éves Achille Polonara 26 pontos felnőtt karriercsúcsa emelhető csak ki, társai közül senki nem tudott valós tudásának közelében nyújtani.

Dinamo Sassari - Pallacanestro Cantu  83 - 69  (18-17,36-40,51-54)

A két eurokupás olasz élcsapat bajnokija is rangadónak számít manapság a Serie A-ban. Már a kezdésnél sokan meglepődtek, amikor Meo Sachetti, a szárdok mestere egy váratlan húzással a kispadon hagyta elsőszámú pont-felelősét, Drake Dienert. Talán Aradoriékat is meglephette ez, mindenesetre a vendégek nem igazán tudtak élni azzal, hogy a Sassari ekkor még pihentette egyik legnagyobb ászát, szoros, fordulatos mérkőzésen, hol az egyik hol a másik félnél volt az előny. A második negyedben aztán már az idősebbik Diener fiú is belekóstolt a rangadó légkörébe, de a javát a hajrára és a 4. negyedre hagyta... A végjátékban a pihent és friss Drake Diener szenzációsan játszott, 28 perc játékidő alatt jutott el 31 pontig (ebből 18-at az utolsó negyedben szerezve!), a Dinamo pedig félelmetes záró negyedet repesztett, 32-15-re nyerve azt, valósággal állva hagyták a Joe Ragland (17 pont), Pietro Aradori (14 pont, 8 lepattanó), Stefano Gentile (13 pont) által húzott, és a 3. negyed végéig győzelmi esélyeket is tápláló Cantut.
 

Grissin Bon Reggio Emilia - Montepaschi Siena 67 - 59  (22-10,35-23,53-38)

A címvédő első bajnoki vereségéről  Az olasz meló - című, állandó heti rovatunk legújabb írásában, az ex-soproni Jeff Viggiano szereplése kapcsán már érintőlegesen beszámoltunk, de nemcsak a bajnok veresége, hanem az EuroChallenge kupa olasz reprezentánsának számító Reggio Emilia szép győzelmének méltatása is megérdemel néhány sort. Mert nagyszerű győzelem volt, a védekezés (az euroligás Montepaschi az első negyed 7. percében, 13-0-ás hazai vezetést követően szerezte első kosarát!), a csapatmunka és a szív diadala volt ez, és persze a csereként beálló Troy Bell ihletett játéka (26 perc alatt 22 pont) kellett ahhoz, hogy a Reggio Emilia kereken 20 év után újra legyőzze hazai pályán a Montepaschi Sienát. Hackették végig hátrányban voltak, a 3. negyed végén már 53 - 38 (!!)-ra vezetett a házigazda, és elsősorban Jeff Viggiano (12 pont) és az orosz Szentpétervártól érkező Josh Carter (18 pont, 5 lepattanó, 5 kiharcolt fault) átlagnál jobb produkciójának köszönhető, hogy nem lett kínosan megalázó a 8-szoros bajnok veresége.

Acea Roma - Enel Brindisi 67 - 59  (13-14,25-31,48-44)

A 2013-as bajnoki döntő római mérkőzésein történt kisebb rendbontások miatt 1 meccses pályabezárást (pontosabban egy hazai bajnokit minimum 300 km-re Rómától kellett lejátszaniuk a fővárosiaknak) kapott a Virtus Acea Roma, így Lóránt Péter egykori egyesülete északra, egész pontosan a bolognai Unipol Arénába (ez a bolognai Virtus otthona) vitte az olasz csizma déli sarkából érkező ellenfelét, az első fordulóban az euroligás Milanót is viszonylag simán verő Enel Brindisit. Ez a húzás pedig bejött, hiába vezetett még a félidőban 31-25-re az ekkor még rendkívül gyengén dobó Roma ellen a Brindisi, elsősorban két kezdő magas emberének, Delroy Jamesnek (15 pont, 7 lepattanó) és Alade Aminunak (11pont, 10 lepattanó) köszönhetően a fordulás után feljavuló Virtus a cserepadról érkező lengyel válogatott "négyes", Michal Ignierski (18 pont) vezetésével megfordította az összecsapást, és megérdemelten verve a Brindisit továbbra is veretlen.

Vanoli Cremona - Granarolo Bologna 82 - 87 hu.  (28-7,40-27,55-55,71-71)

A nem is oly rég még Szolnokon pattogtató Ernest Kalve újdonsült olasz egyesülete ismét kikapott, bár ezúttal már komoly esélye volt a sikerre. Jason Rich (21 pont) és Kelly Curtis (20 pont, 14 lepattanó) által valósággal szárnyaltak a cremonaiak az első negyedben, 28-7-re gyakorlatilag állva hagyták a Bolognát. Végül mégsem örülhetett a hazai közönség, a szívósan küzdő Virtus a 3. negyed végére utolérte a Cremonát, és mélyebb rotációjának, valamint elsősorban Dwight Hardy (27 ponttal a mezőny legjobbja volt) és Matt Walsh ponterősségének köszönhetően nemcsak visszajöttek a meccsbe, hanem a hosszabbítás után győztesen távoztak Cremonából.

                  az újonc Pistoia szurkolói látványos élőképpel ünnepelték a  debütálást

Giorgio Tesi Group Pistoia - Sidigas Avellino 75 - 83  (15-19,35-48,51-68)

1999-ben rendeztek utoljára első osztályú mérkőzést Pistoia-ban. A 14 éves böjtöt követően a Sidigas Avellino látogatott Toscanaba. Az ünnepi hangulat adott volt, a PalaMadigan  zsúfolásig megtelt,  több mint 4 ezer néző fantasztikus hangulatot teremtett, de szinte csak a kezdő feldobásig tarthatott az öröm. A jóval erősebb Avellino esélyeshez méltóan végig vezetve, magabiztosan hozta el a két bajnoki pontot az újonc otthonából. A Pistoianál továbbra is komoly problémát jelent, hogy amerikai kvintettjén (közülük ezúttal Kyle Gibson és Deron Washington vitték a prímet) kívül szinte senki nem szerez pontot (ezúttal a 75 hazai pontból 73 volt jenki produktum). Az avellinói klasszisok többsége ezúttal hozta magát: Jaka Lakovic, Kalojan Ivanov, Will Thomas vezérletével nyertek a látogatók, akik még azt is elviselték, hogy az első fordulóban renekül játszó ex-NBA menőjük, Jarvis Hayes ezúttal betlizett.

Umana Venezia - Sutor Montegranaro  102 - 68  (21-13,39-31,79-50)

Az első két negyedet követően még nem úgy nézett ki, hogy ilyen kíméletlen kiütés lesz a találkozó vége, a fordulás után azonban összeroppant a legnagyobb ászát, Mardy Collinst (ex-New York Knicks, LA Clippers) még mindig nélkülöző Montegranaro. A főleg a 3. negyedben parádésan játszó velenceiek mind a 12 játékosa pontot szerzett, közülük 6 két számjegyű dobóteljesítményig is eljutott. A Sutor ideális áldozati báránynak bizonyult: a legkisebb ellenállást sem kifejtve csak asszisztált a még kissé korai velencei karneválhoz.

Victoria Libertas Pesaro - Pasta Reggio Caserta  84 - 93 hu.  (16-27,32-42,53-60,77-77)

A forduló másik hosszabbításba torkolló ütközetét a pesaroi Adriatic Arenában rendezték, és ahogy cremonában, itt is a vendégek örülhettek a túlórát követően. Az első forduló két meglepetésgyőztese emlékezetes csatát vívott, a Caserta a rendes játékidőben végig vezetett, egyetlen pillanatig nem volt előnye a hazaiaknak, ám az utolsó másodpercekben a nyitófordulóban Avellinóban is remeklő pesarói, Bernardo Musso két büntetőjével mégis hosszabbításra mentették a találkozót. De ezzel el is lőtte minden puskaporát a "Vuelle", a ráadásban már nem kegyelmezett a hosszabb kispaddal és erősebb amerikai különítménnyel bíró dél olasz Caserta. A látogatók kezdőjében helyet kapó 4 amerikai (Hannah, Moore, Brooks, Roberts) összesen 68 pontot szerzett, közülük is kiemelkedő volt a dobóhátvéd Chris Roberts 22 pontja, valamint az erőcsatár Jeff Brooks 14 pontja és 15 lepattanója. A tavaly épphogy bentmaradó JuveCaserta pedig két forduló után vezeti az olasz első osztály tabelláját.

 

                       A BEKO Serie A tabellája a 2. fordulót követően:

A 3. forduló programja (2013 10. 27.-én  18 óra 15):

Cimberio Varese - Umana Venezia

Pallacanestro Cantu - Victoria Libertas Pesaro

Dinamo Sassari - Giorgio Tesi Group Pistoia

Pasta Reggio Caserta - EA7 Emporio Armani Milano

Enel Brindisi - Vanoli Cremona

Sutor Montegranaro - Grissin Bon Reggio Emilia

Sidigas Avellino - Acea Roma (20.30 RaiSport1)

Montepaschi Siena - Granarolo Bologna (2013 10. 28.-án  20 óra 30)

fotók: legabasket.it, facebook/pistoia basket

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus