Serie A. 14. forduló - Tülekedés az első helyért

A tabellaelsőségért és a dobogóért rég nem látott verseny folyik az olasz élvonalban, jelen állás szerint is még legalább hat gárda reménykedhet abban  hogy  listavezetőként zárja az „őszi” szezont. Nem kis meglepetésre az Enel Brindisi a pillanatnyi első, de mivel említett hatosunk egyetlen győzelmen belül tapossa egymás sarkát, a 15. fordulót követően,  félévi bizonyítványosztáskor, akár meg is fordulhat a jelenlegi sorrend. A 14. forduló sem szűkölködött izgalmakban és érdekességekben, nézzük a részleteket!

        

           (Az eredményekre kattintva érhetőek el a hivatalos statisztikák.)

Acqua Vitasnella Cantu (10-4)  -  Grissin Bon Reggio Emilia (7-7)    73 - 65

A 14. forduló összefoglalóját kezdjük Cantuban ahol a Szolnok EuroChallenge csoportellenfele a Reggio Emilia vendégeskedett. Cinciariniék az esélytelenek nyugalmával léptek fel az ebben az évadban bevehetetlennek tűnő Palapianellában, persze ez nem jelentette azt hogy feltett kézzel álltak volna ki, ám a jóval esélyesebb hazaiak már a kezdetektők jelezték hogy eszük ágában sincs most eldobni hazai veretlenségüket. Különösen a liga egyik legalacsonyabb centere, a "mindössze"  két méter magas, ám rendkívül atlétikus jamaicai Adrian Uter ( 18 pont - ez saját szezoncsúcs, 5 lepattanó) és az ezúttal kissé indiszponált Joe Ragland helyére beálló idősebbik Gentile fivér Stefano Gentile (19 pont) volt elemében. A Reggio Emilia általában sem az erős palánk alatti játékáról híres, Cantuban azonban még a megszokottakat alúlmúlta ez a szekció, így hiába játszott jól Cinciarini, hiába varázsolt megint csereként beszállva az öreg mágus (Rimantas Kaukenas), hiába volt eredményes Troy Bell (15 pont), a Cantu végig vezetve, ha nem is fölényesen, de a kialakult végeredménynél magabiztosabban verte a Reggianát.

Montepaschi Siena (10-4)  -  Cimberio Varese (6-8)     87 - 79

Egy éve ez még csúcs-rangadó volt, idén, köszönhetően a Varese látványos gyengélkedésének már inkább csak nevében az, így a Sienánál joggal várhatták hogy két vereség (Caserta, Brindisi) után hazai pályán a Varese ellen térnek vissza a helyes útra Crespi fiai. Két új fiút is köszönthetett a PalaEstra 5 ezer nézője, Matt Janning már az elmúlt évadban is viselte a Siena mezét, és egy igencsak felemásan sikerült zágrábi fél év után hagyta ott a csőd szélére sodródó Cibonát, és igazolt vissza Itáliába. A másik sienai debütáló Marquez Haynes volt, a Hackett-deal részeként Milánóból Toscánába  tanácsolt amerikaiban komoly bizonyítási vágy dolgozhatott, hiszen 24 pontos olasz karriercsúcsa nélkül aligha nyert volna a címvédő a Keydren Clark (19 pont és 4 assziszt), Adrian Banks (24 pont) amerikai hátvéd duó által húzott, ám ezúttal sem igazán jól játszó  Varese ellen. Az uralkodó bajnok győzelmével továbbra is versenyben maradt az első helyért, ám az utolsó "őszi" fordulóban az önbizalomtól duzzadó, bivalyerős Olimpia Milano otthonába látogat, és egy esetleges vereségével akár a 6. helyre is visszacsúzhatnak Viggianóék.

Victoria Libertas Pesaro (2-12)  -  Enel Brindisi (10-4)      86 - 91 hu.

Az utolsó az első ellen, már önmagában ez is furcsa egy Pesaro-Brindisi összecsapás kapcsán, ám az hogy  nem az egykori bajnok Pesaro hanem az eledig szinte ismeretlen Brindisi az első 14 forduló után, az több mint döbbenetes. A listavezetőnél az elküldött center Alade Aminu  ( a török Banvit csapott le rá) már, a Milánótól "frissen" elcsábított David Chiotti még lehetett ott, így kissé tartalékos volt a dél olasz csapat. A sereghajtó Pesaro pedig érezte hogy a meggyenglő favorit ellen  lehet esélye, ennek megfelelő elánnal ugrottak neki Bulleriéknak: 23-9-es hazai vezetést mutatott az első negyed után az Adriatic Aréna eredményjelzője! A Pesaro amerikai magasembere O.D. Anosike ihletett formában kosarazott, 23 ponttal és 17(!!) lepattanóval (38-as teljesítmény index) a forduló MVP-je lett.  A Brindisi gondjait súlyosbította hogy pontgyárosuk Jerome Dyson  elsősorban fegyelmezetlenségével és hibáival hívta fel magára a figyelmet, mintsem ahogy szokta, pontjaival (már a 3. negyed közepén, két sportszerűtlen hibával "megkoronázva" pesarói teljesítményét, kipontozta magát). Sokáig úgy tűnt, révbe érhet a már hónapok óta nyeretlen Pesaro, ám a rendes játékidő utolsó negyedében visszajött a sírból a Brindisi, és hosszabbításra mentette a meccset. A ráadásban már nem kegyelmezett az erősebb vendégcsapat, és két kiegészitő emberének remeklése ( a bosnyák Miro Todic 22 ponttal, míg az amerikai Ron Lewis 26 ponttal ért el saját szezonrekordot) elég volt ahhoz hogy elhozza idegeneből azt a két bajnoki pontot, amelynek köszönhetően az Enel Brindisi a 15. fordulóban az őszi bajnoki címért játszhat saját katlanjában a Sassari ellen!

Virtus Acea Roma (9-5)  -  Umana Venezia (7-7)      87 - 92

Lóránt Péter egykori egyesülete komoly esélyt szalasztott el, ha Rómában legyűrik az Umana Veneziát 3.-nál rosszabb helyen  biztosan nem végeztek volna a félévi záráskor. Persze még akár az élre is ugorhat a Roma, de ehhez egy varesei győzelmen túl, a többiek eredményeinek szerencsés alakulására  is szükségük lesz. A macedón Zare Markovszki által dirigált velenceiek elsősorban parádés produkciót bemutató erőcsatáruknak, Andre Smith-nek köszönhetik a bravúros idegenbeli sikert, az amerikai 32 pontot (közte 9 triplát) és 12 lepattanót tett be  a közösbe. A végig jóval nagyobb hibaszázalékkal dolgozói rómaiaknál Quinton Hosley és Jordan Taylor is 20-20 egységig jutott. A fővárosiakkal kapcsolatos hír, hogy a Virtus Roma szerződést bontott az elvileg épp Lóránt Péter státuszába igazolt, és elődjéhez képest alulteljesítő Callistus Eziukwuval, és helyére egy rutinos nemzetközi klasszissal a lengyel válogatott Szymon Szewczykkel erősítettek.

Dinamo Sassari (9-5)  -  EA7 Emporio Armani Milano (9-5)    69 - 75

A forduló csúcs-rangadója volt a Sassari - Milano, egy olyan rangadó ahol a házigazdák az első hely megtartásáért, míg a vendég milánóiak a közvetlen élbolyhoz való felzárkózásért küzdöttek. A lombard sztár-alakulatnak az utóbbi években nagyon nem ment Szardínián, ember emlékezet óta nem nyertek ott mérkőzést. A milánóiak erejét jelzi, sem Jerrels, sem Langford, sem Samardo nem volt ott a kezdő ötösükben, mégsem nevezhettük őket tartalékosnak már a kezdő feldobáskor sem. A rangadó végig kiegyensúlyozott játékot hozott, persze ehhez már kellett a csereként beszálló Keith Langford (24 pont ) kivételes klasszisa, az amerikai bedobó a 2013/2014-es európai klub-szezon talán legjobb amerikai játékosaként, legyen szó bajnokságról vagy Euroligáról,elképesztően kiegyensúlyozott és magas színvonalon produkál október eleje óta. A szardíniai meccs végjátékában a jobban összpontosító és rutinosabb vendégek, a Langford mögé felnövő Hackett, Melli és Moss pontjainak, valamint Wallace higgadtságának köszönhetően  végre és újra nyert a szárdok otthonában. A 15. fordulóban mindkét társaságra pokoli nehéz feladat vár, a Sassari a listavezető Brindisi csarnokába látogat, míg a milánóiak a nagy mumus, éd bajnoki címvédő Sienát fogadják.

Giorgio Tesi Group Pistoia (6-8)  -  Granarolo Bologna (7-7)   80 - 79

Az újonc már-már megállíthatatlan, magunk sem gondoltuk hogy ez az öt amerikaira épülő csapatjáték ilyen eredményes lehet, pedig az. Hiába dobja szinte mindig  a pontok  minimum 90-95%-át az öt jenki, Paolo Moretti olyan játékrendszert alakított ki amely így is hatékony tud lenni. Apropó Paolo Moretti, a korábbi Virtus Bologna legenda az olasz sajtó hírei szerint, saját jövője ellen, és átvitt értelemben az ellen is  játszott a hétvégén, sokak szerint a fiatal mester nem kerülheti el a sorsát, és előbb utóbb a bolognai kispadon találja majd magát.Persze a Virtus Bologna elleni sikerben nem kis része volt a szerencsének is, mint azt a lentebbi videónkban is látható.

                      A  forduló buzzer beatere,  JaJuan Johnson  győztes kosara:

Sidigas Avellino (7-7)  -  Sutor Montegranro (4-10)    103 - 92

Nem volt ez olyan egyszerű, ahogy ezt előtte Avellinóban elképzelték, a felsőházért, mi több akár a dobogóért is hajtó Avellino jócskán megszenvedett az egyik kiesőjelölttel. Olyannyira jól tartotta magát az avellinói gyűrűben 14 triplát elsüllyesztő Montegranaro, hogy 2 perccel a találkozó vége előtt mindössze 3 pontos hátrányban (87-90) volt, köszönhetően annak hogy Daniele Cinciarini (25 pont) és a bosnyák Nemanja Mitrovic(15 pont) alig hibázott távoli dobást. A hajrában, az utolsó két percben, az olasz válogatott Daniele Cavaliero 8 pontot szerzett (összesen 18-ig jutott), és az avellóni farkasok (6 játékosuk is kétszámjegyű dobóteljesítményig) csak begyűjtötték a papírforma győzelmet.

Vanoli Cremona (3-11)  -  Pasta Reggia Caserta (6-8)   69 - 64

7 balul sikerült mérkőzés, 7 vereség után nyert végre, immáron az ex szolnoki Kalve nélkül, a Vanoli Cremona. A cremonaiak ezzel a sikerrel elmozdultak az utolsó helyről, és bár sokat nem léptek előre(mindössze egy pozíciót), de Cremonában már az is örömre ad okot, hogy hosszú idő után nem velük zárul a tabella. A vendég casertaiak egyik legjobbjuk, a térdésrülése miatt hosszú hetekre kidőlő Cameron Moore nélkül szálltak harcba. A ponterős amerikai center hiánya rányomta a bélyegét, az összecsapás előtt még olasz kupadöntős (a legjobb 8-ba kellett volna ehhez kerülniük) álmokat szövögető Caserta játékára és teljesítményére. A Kalve helyére hozott litván Donatas Zavackas már bemutakozásképp is 8 egységig jutott, és a végjátékban szerzett pontjaival döntő érdemei voltak a sikerben. Zavackas mellett Jarrius Jackson (14 pont), Jason Rich (14 pont) és Sime Spralja (12 pont) húzta a Cremonát, míg a vendégeknél egyszemélyes volt a "sereg", a 20 pontig és 11 lepattanóaig jutó Jeff Brooks mellé senki nem tudott felnőni.

                          A BEKO Serie A tabellája a 14. fordulót követően:

                         A Serie A 14. fordulójának 10 legszebb jelenete:

                    A 15. forduló programja (2014 01.11. től - 01.12.-ig):

Grissin Bon Reggio Emilia -  Sidigas Avellino  11/01 20:30    gazzetta.it    
 Umana Venezia -  Victoria Libertas Pesaro  12/01 17:00      
 Sutor Montegranaro -  Vanoli Cremona  12/01 18:15      
 Enel Brindisi -  Banco di Sardegna Sassari  12/01 18:15      
 Cimberio Varese -  Acea Roma  12/01 18:15      
 Pasta Reggia Caserta -  Giorgio Tesi Group Pistoia  12/01 18:15      
 Granarolo Bologna -  Acqua Vitasnella Cantù  12/01 18:15      
 EA7 Emporio Armani Milano -  Montepaschi Siena  12/01 20:30     Rai Sport 1    

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus