Serie A 19. forduló - Továbbra is élen a furcsa páros

Milánó és Brindisi, jelenleg eme két város legjobb kosarasi uralják az olasz bajnokságot. Furcsa páros, hiszen míg az egyik oldalon a milliós észak-olasz metropolisz csillogó gazdagsága (ez Milánó), addig a másik oldalon az egyik legszegényebb olasz régió, a dél- olasz Puglia egyik kisvárosa, Brindisi áll. Egyelőre az ő hátukat nézi a teljes mezőny. Próbál kapaszkodni az ezen a hétvégén a Roma ellen rangadót nyerő Cantu is, de a bajnoki címvédő Siena, vagy a friss kupagyőztes, és nem titkoltan bajnoki favoritnak is számító Sassari már "kettő, illetve három lépés" távolságra van a furcsa párostól. Nézzük a 19. forduló részleteit!

           (Az eredményekre kattintva érhetőek el a hivatalos statisztikák.)

Giorgio Tesi Group Pistoia (8-11)   -  EA7 Emporio Armani Milano (14-5)    79 - 88

Közel volt az újabb bravúrhoz a Pistoia, a 3. negyed végén már 10 ponttal, 65-55-re vezetett az újonc, ám az influenzás Gentile nélkül felálló Milano a bajnokságban megállíthatatlannak tűnik, és zsinórban immáron 8. sikerét aratva a pistoiai PalaCarrarát is kipipálhatják a milánói piros fehérek. A hazaiak színamerikai kezdő ötöse, a 21 pontos Kyle Gibsonnal és a 20 egységig jutó Brad Wanamakerrel az élen, szinte végig méltó ellenfele volt a milánói sztároknak, azonban 5 emberrel nagyon nehéz kiélezett derbit nyerni, ezúttal sem sikerült. Nem sikerült, mert a vendégeknék a padról is olyan játékosok szálltak be, mint a végül 20 perc alatt 15 pontot dobó Gani Lawal, vagy a 16 pontot elérő Daniel Hackett. Apropó Hackett: a legutóbb bajnoki döntő MVP-je már megérkezésekor megrökönyödést keltett, hiszen megszabadult az utóbbi években már már vádjegyévé váló jellegzetes raszta frizurájától, és szinte kopaszon jelent meg Pistoiában.

Enel Brindisi (14-5)  -  Umana Venezia (9-10)       88 - 78

Menetel és tartja a lépést az észak-olasz "óriással" az Enel Brindisi, a pugliai kiscsapat az Umana Venezia ellen sem hagyott sok kétséget, újabb magabiztos és sallangmentes győzelemmel jelezte: esze ágában magára hagyni a Serie A élén az Euroliga olasz nagyágyúját. A Brindisi legjobbja ezúttal is az a Jerome Dyson volt, aki 25 ponttal, 8 assziszttal és 13(!) kiharcolt faulttal (klubrekord!) bizonyította kivételes tudását és tehetségét. Dyson mellett Andrea Zerini (9 pont, 10 lepattanó) és Michael Snaer emelhető ki a Massimo Bulleri súlyos sérülése, és David Chiotti betegség miatti hiányzása okán csak 8 játékos forgató Piero Bucchi mester csapatából. A vendég velenceiek pedig hiába múlták felül a játék több fontos elemében (dobószázalék, lepattanók) a hazaiakat, gyakorlatilag végig hátrányban játszva képtelen voltak mégcsak igazán megszorítani is a Brindisit.

Dinamo Sassari (11-8)  -  Vanoli Cremona (6-13)      95 - 61

Friss kupagyőztesként, imponáló játékkal ünnepelt hazai közönsége előtt Szardínia büszkesége. A Vanoli Cremona egy pillanatig sem tudott méltó ellenfel lenni az ezúttal (is)
megállíthatatlanul száguldó szárd-expressznek. A Sassari mind a 10 benevezett kosarasa pontot szerzett, a hazaiak még arra is tudtak ügyelni, hogy legjobbjaikat (Travis és Drake Diener, Drew Gordon, Caleb Green) kellőképpen pihentessék az EuroCup második csoportkörének sorsdöntő, hétközi zárófordulója előtt. Így nem véletlen, hogy a 16 pontig jutó Omar Thomas mellett ezúttal két talján kiegészító ember, Manuel Vanuzzo (13 pont) és Brian Sachetti (11 pont) húzta a győztes Sassari szekerét. A 34 pontos zakóba belefutó kiesőjelöltnél csak a horvát center, Sime Spralja igyekezete és dupla duplája (15 pont, 10 lepattanó) dicsérhető. A találkozó krónikájához tartozik még, hogy a Sassari a mérkőzés szünetében mutatta be saját közönségének új szerzeményét, a Montepaschi Siena egykori nigériai-olasz "tornyát", Benjamin Ezét, aki hosszú kihagyás után a szezon végéig a Sassari keretét fogja erősíteni.

Acqua Vitasnella Cantu (13-6)  -   Virtus Acea Roma (11-8)    83 - 80

A forduló rangadója volt a Cantu-Roma, és a találkozó mind színvonalában mind izgalmaiban méltó is volt erre a címre. Lóránt Péter egykori olasz klubja Jordan Taylor nélkül (már szerződést bontottak a sérül amerikai karmesterrel, és bőszen keresik az utódját) érkezett Cantuba, és a rendkívül tehetséges amerikai irányító kiesése eddig szinte minden esetben megoldhatatlan gondot okozott a fővárosiaknak, így Cantuban sem igazán lehettek igazán vérmes reményei a vicebajnoknak. Ehhez képest szépen helyt álltak Gossék, a 25 pontos Pietro Aradori és a 16 pontot elérő Joe Ragland által vezetett Cantu csak a végső dudaszó pillanatában lélegezhetett fel, a hazaiaknak alaposan meg kellett izzadniuk a két bajnoki pontért. A rómaiak elsősorban a Phil Goss, Jimmy Baron, Szymon Szewczyk trió ragyogó triplamutatóinak (említett hármas együtt 12 kísérletéből 10-et sikerrel értékesített) köszönheti, hogy végig versenyben maradhatott esélyesebb riválisával szemben, azonban a Taylor kiesésével megjelenő űrt ezúttal sem tudta feledtetni, így a Virtus továbbra is aktívan "nézelődik" a nemzetközi átigazolási piacon. Első számú kiszemeltjük az a Walter Hodge volt, aki eddig száműzött volt Hanga Ádám Laboral Kutxájánál, azonban Poeta sérülése keresztül húzta a rómaiak terveit, a baszkok (egyelőre) még ragaszkodnak Hodge-hoz. A rómaiak legújabb kiszemeltje sem akárki, a hírek szerint az NBA veterán Jamaal Tinsley is esélyes arra hogy szerződést kapjon a Románál.

Pasta Reggia Caserta (9-10)  -  Grissin Bon Reggio Emilia (9-10)    74 - 68

A Szolnoki Olaj olasz EuroChallenge-riválisának (főleg idegenben) továbbra sem megy igazán. Pedig ezúttal már a milánói kispad széléről (kölcsönben) megszerzett olasz válogatott center, Angelo Gigli is pályára léphetett a Reggiana mezében. Azonban Gigli sem igazán tudott sokat lendíteni a sérüléséből még mindig csak lábadozó (a kispadon ezúttal is ott ült) Andrea Cinciarini hiányában igencsak akadozó reggio emiliai támadójátékon. A James White, Troy Bell, Rimantas Kaukenas trió egyéni klasszisa valódi csapatjáték és igazi karnester hiányában ezúttal is kevésnek bizonyult. Persze ne kissebbítsük a 19 pontos Chris Roberts és a cserepadról érkező 15 pontos Carleton Scott által húzott hazaiak érdemeit. A Juve Caserta ugyan a mérkőzés jelentős részében (minimális) hátrányban volt, de végül felőrölte a Reggio Emilia ellenállását, és ha szoros csatában is, de megérdemelten diadalmaskodott.

Sidigas Avellino (10-9)  -  Cimberio Varese (8-11)     83 - 63

Hiába szerezte az első két kosarat, és hiába vezetett 4-0-ra ezzel az Avellinóba látogató Cimberio Varese, a Sidigas Avvelino egy szinte páratlan, 25-0-ás (!) "futással" nemcsak megfordította, de gyakorlatilag már az első negyedben meg is nyerte az összecsapást. A hazaiak szakvezetője, Francesco Vitucci tavaly még a vendég Varese (siker)edzője volt, így remekül ismerhette a látogatók jónéhány játékosát, sőt talán a bizonyítási vágy is fűthette egykori munkaadója felé, így a hazaiak motívált és harcos játéka senkinek nem okozott nagy meglepetést. Ezúttal már Taquan Dean és Jeremy Richardson nélkül (mindkettejükkel gyengébb játékuk miatt szerződést akar bontani az Avellino) felálló hazai zöldek saját szezonjuk legjobb játékát nyújtva, a továbbra is szenzációs Kalojan Ivanov újabb nagyszerű produktumának (22 pont 13 lepattanó) is köszönhetően, fölényesen verték a tavalyi alapszakasz győztest.

Montepaschi Siena (12-7)  -  Victoria Libertas Pesaro (4-15)     80 - 70

Sienában a sereghajtó vizitált, így a hazai hívek joggal várhattak sima győzelmet. Nem is kellett csalatkozniuk, a bajnoki címvédő ha nem is habkönnyen, de alapvetően simán verte a jobb sorsra érdemes Pesarót. A találkozó hőse az az Erick Green volt, aki élete talán legjobb játékát nyújtva, egyeten dobást hibázva szerzett 34 pontot, és a teljesítményindexét jelző 40 egységnél sem volt jobb ezen a hétvégén az olasz első osztályban, így kérdés sem férhetett ahhoz: Erick Green a 19. forduló MVP-je! A vendégek részéről a 26 pontot szóró Elston Turner próbálta tartani a lépést Greennel, de ez, társak hiányában, csak a tisztes vereség eléréséhez volt elég a Pesarónak.

Sutor Montegranaro (6-13)  -  Virtus Granarolo Bologna (8-11)    86 - 84

A 19. kör legnagyobb meglepetése Porto San Giorgioban született: a kiesés ellen harcoló, és súlyos anyagi gondokkal küzdő Sutor Montegranaro ugyanis óriási szívvel játszva legyőzte a nagyon jó évad-kezdést követően csúnyán visszaeső Virtus Bolognát! Pedig a hétközben még arról szóltak a hírek a Montegranarónál, hogy a csapat sztrájkba lépett és nem edz, hogy ezzel is felhívják a figyelmet: a klub már több havi fizetésükkel is elmaradt. A találkozó előtt tovább súlyosbodtak a hazaiak gondjai, úgy tűnt, egyik amerikai légiósukra sem számíthatnak majd. Végül az erőcsatár Jamie Skeen meggondolta magát, őt bevetette Carlo Recalcati mester, azonban a csapat kezdő irányítója, Josh Mayo makk egészségesen, a cserepadon ülte végig a mérkőzést... A helyettesek, elsősorban Daniele Cinciarini, Dimitri Lauwers és Valerio Mazzola, hatalmas lelkesedéssel bizonyítottak, és ha nagy csatában is, de végül felülmúlták a 7 légióssal, de rendkívül indiszponáltan játszó Virtus Bolognát.

                            A BEKO Serie A tabellája a 19. fordulót követően:

                         A Serie A 19. fordulójának 10 legszebb jelenete:

                         A 20. forduló programja (2014 02.22. től - 02.23.-ig):

Grissin Bon Reggio Emilia -  Enel Brindisi  22/02 20:30      
 Cimberio Varese -   Banco di Sardegna Sassari  23/02 16:30    gazzetta.it    
 Vanoli Cremona -   Giorgio Tesi Group Pistoia  23/02 18:15      
EA7 Emporio Armani Milano  -  Granarolo Bologna  23/02 18:15      
 Sidigas Avellino -   Acqua Vitasnella Cantù  23/02 18:15      
 Victoria Libertas Pesaro -   Sutor Montegranaro  23/02 18:15      
 Acea Roma -   Pasta Reggia Caserta  23/02 18:15      
 Umana Venezia -    Montepaschi Siena  23/02 20:30    Rai Sport 1

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus