Serie A 5. forduló:Virtus Bologna - győzelem, mint a régi szép időkben

Az olasz első osztályú kosárlabda bajnokság 5. fordulójában már-már a dicső múltját idéző játékkal "örökrangadót" nyert a Bologna a Milano ellen, szárd siker született az eurokupás itáliai csapatok összecsapásán, folytatta ragyogó szereplését a Brindisi, a hazaiak örülhettek a  forduló két kiesési rangadóján, míg a bajnok otthonában elszenvedett vereség a velenceiek mesterének állásába került, és Casertában nyert a Virtus Roma. Nézzük a forduló részleteit:

(Az eredményekre kattintva érhetőek el a hivatalos statisztikák)

Virtus Granarolo Bologna (4-1) - EA7 Emporio Armani Milano (2-2)   79 - 71

40 scudetto (a bajnoki cím olasz elnevezése) csapott össze a 160.  Virtus Bologna - Olimpia Milano bajnokin. A hangulat ( több mint 8 ezer néző), a körítés, a két klub legszebb napjait idézte, de a játék színvonalára és az izgalmakra sem lehetett panaszunk. A Bologna pedig főleg 3. és 4. negyedbeli határozottságának köszönhetően legyőzte euroligás riválisát. A  csapatként is erős házigazda  legjobbja megint az a Matt Walsh volt aki újra a cserepadról beállva volt a bolognaiak legeredményesebbje, a 31 éves amerikai 15 pontig jutott. A hazai szurkolók nemcsak légiósaik ( Walsh mellett elsősorban Shawn King, Casper Ware és Dwight Hardy) jó teljesítményének örülhettek, fiatal olasz játékosaik (Matteo Imbro, Aristide Landi és Simone Fontecchia) is tevékeny részesei voltak a szép  sikernek. A vendégcsapat oldalán ismét csak Keith Langford  dícsérhető (20 pontjával a mezőny legeredményesebbje volt), rövidke és erősen feledhet játékkal bemutatkozott a héten igazolt Gani Lawal is, és egyre inkább feltűnő  a fantasztikus tavaszt produkáló, és a szlovéniai EB-n Európa felnőtt élmezőnyébe is berobbanó Alessandro Gentile hetek óta tartó indiszponáltsága. A Bologna bajnokin 71.- szer  győzte le a Milánót ( a piros fehérek maradtak 89 győzelemnél) és  négyes holtversenyben vezeti a Serie A-t ( erre sem volt példa már vagy egy évtizede ), míg Luca Banchi fiai  már a  második idegenbeli találkozójukat bukják el ebben az évadban.

Dinamo Sassari (3-2)  -  Cimberio Varese (3-2)    105 - 74

Alaposan rájárt a rúd a héten a Varesere, előbb Valenciában szaladtak bele egy 34 pontos zakóba, majd Szardínián részesültek kiadós verésben, ráadásul a lombardok az utolsó percekre már kozmetikáztak is az eredményen: a 3. negyed 5. percében már 39 egységgel (99-60) vezetett az olasz bajnokság leghatékonyabb támadógépezeteként üzemelő szárd alakulat. A Sassari ráadásul úgy parádézott hogy nem klasszikus pontgyárosai (Travis és Drake Diener,  Omar Thomas )brillíroztak igazán, hanem az a Caleb Green(a basketinside.com fotóján balra) játszott fantasztikusan, és példátlanul ponterősen, aki eddig nem pontözöneiről volt híres. A 28 éves oklahomai magasember 29 perc alatt 45 pontot dobott!  Green 1.55 pont/perc átlaga a   legmagasabb 1986 óta,  amióta a Serie A-ban részletes statisztikák állnak rendelkezésre. A szárdok amerikai kiscsatárának vasárnapi káprázatos performansza olyan legendás klasszisok csúcsteljesítményeit utasítja maga mögé, mint Dejan Bodiroga (még a Stefanel Triest játékosaként) 33 perc alatt szerzett 51 pontja (1.54 pont/perc) a Reggio Calabra ellen, ,Carlton Myers (Virtus Roma) 28 perc alatt szórt  "negyvenese" a Napoli kosarában, vagy a néhai Alphonso Ford (Scavolini Pesaro) 41 pontja 29 perc alatt. Természetesen Green lett az 5. forduló MVP-je, a Sassari pedig újra 100 fölé jutva tartja a lépést az élmezőnnyel.

Pallacanestro Cantu (4-1)  -  Sidigas Avellino (2-3)    74 - 67

Elvileg Cantuban is rangadót játszottak, és ha nem is nagyon magas színvonalú, de kiélezett küzdelmet vívott a két gárda, és ebben a küzdelemben  csak a hajrát nem bírta igazán a sérült Jarvis Hayest csak a kispadon "jegelő", és a még mindig nem 100%-kos bolgár Kaloyan Ivanovot csak korlátozottan bevető Avellino. A sorozatban  6. meccsét  megnyerő Cantu pedig kíméletlenül kihasználta vetélytársa  említett "fogyatékosságait", és a 24 pontos  Joe Ragland vezetésével győzelemmel, és méltóképpen ünnepelte szakvezetője Pino Sacripanti jubileumi, 450. bajnoki mérkőzését.

Pasta Reggia Caserta (2-3)  -  Virtus Acea Roma (3-2)    63 - 68

Heti európai hírösszefoglalóink állandó szereplője volt eddig Bobby Jones. Lóránt Péter tavalyi csapattársa mostanáig útlevél ügyével borzolta a kedélyeket, és volt a figyelem középpontjában. Casertában azonban, immáron egyenlítői guineaiként is, újra parkettre léphetett az olasz  bajnokságban, és ha már ott volt, 20 pontjával jelezte, méltó volt a Virtus Roma bizalmára, és türelmére. Jones mellett egy másik amerikai, Jimmy Baron is szezoncsúcsot (15 pont) ért el a fővárosiaknál.  A Roma végig vezetve verte a lelkes, de ezúttal igazi húzóember nélkül (az elmúlt szezonban még Cantuban szereplő Jeff Brooks  volt a hazaiak legjobbja 13 ponttal és 10 lepattanóval)  maradó Casertát.

Montepaschi Siena (4-1)  -  Umana Venezia (1-4)    69 - 54

Ha nem is meggyőzően, ha nem is látványos játékkal, de alapvetően magabiztosan győzött a bajnok Siena az idei évadot is pocsékul kezdő Venezia ellen. Hackették elsősorban a velenceiek hibáiból építkeztek, és kiváló triplamutatójuk (53%) mellett a lepattanóharcban is domináltak. A Montepaschi legjobbja Josh Carter volt (21 pont), de figyelemre méltó a fiatal David Cournooh újabb kétszámjegyű "előadása" is. Az ex soproni Jeff Viggiano csereként, 18 perc alatt 2 büntető értékesítéséig és 2 lepattanóig jutott. A keretük alapján sokkal többre hivatott lagunariknál Andrea Mazzon edző állásába került az újabb fiaskó (az első 5 körből csak egyet nyertek), a Veneziát 3 év után elhagyó szakvezető utódjául a macedón Zare Markovskit nevezték ki Velencében,

Enel Brindisi (4-1)  -  Grissin Bon Reggio Emilia (2-3)    72 - 71

A forduló legszorosabb és legizgalmasabb mérkőzésén folytatta menetelését az Enel Brindisi. A dél olasz kiscsapat még legjobbja Jerome Dyson gyengélkedését is elviselte. Dyson hiányzó pontjait ezúttal két honfitársa, az erőcsatár Delroy James (18 pont) és a dobóhátvéd Ron Lewis (16 pont) szállította. Az EuroChallenge fordulóra készülő Reggio Emiliának (James White 23 és Troy Bell 18 ) volt esélye a győzelemre , de szinte a záró dudaszó pillanatában Coby Karl elhibázta a hárompontost.

Giorgio Tesi Group Pistoia (1-4)  -  Vanoli Cremona (1-4)   65 - 60

Már nem nyeretlen az újonc, ráadásul, és ez duplán növeli a győzelmük értékét, első, és nagyon fontos sikerüket épp egy közvetlen riválisuk ellen érték el. Hiába volt már ott Kalvéék (az ex-szolnoki nevéhez kezdőként 1 sikeres tripla és 4 lepattanó tartozott)  soraiban Uros Tripkovics, a cremonaiak szekerén a szerb  válogatott sem tudott sokat lendíteni, így a Pistoia hazai közönsége (majd 4 ezer néző) fergeteges buzdítása mellett, és elsősorban a center JaJuan Johnson és a csereként beálló kiscsatár Deron Washington remeklésének köszönhetően megérdemelten nyert. A találkozó, és a forduló jelenete a 3. negyed utolsó másodpercében jött el, a hazaiak olasz bedobója Riccardo Cortese szinte a saját büntetővonaláról engedett el egy dobást, íme... :

Sutor Montegranaro (2-3)  -  Victoria Libertas Pesaro (1-4)    95 - 90

Nemcsak kiesési rangadó, de Marche tartományi derbi is volt a Montegranaro - Pesaro ütközet. A két szomszédvár összecsapásán sokáig vezetett a vendég piros fehér egylet, de nyerni már nem tudott, mert a hazaiak két amerikai kisembere Josh Mayo és az egykori NBA profi Mardy Collins a (számukra) legjobbkor, a végjátékban zúzta porrá az addig eredményesen és hatékonyan működő pesarói zónavédekezést, a végül 21 egységig jutó Mayo és 25-öt elérő Collins hajrában beeső hármasai "gyilkosnak" és döntőnek bizonyultak, A Montegranaro győzelmével elmozdult a sereghajtók zónájából, abból a zónából ahová a Pesaro  megérkezett az elbukott derbi után.

                         A BEKO Serie A tabellája az 5. fordulót követően:

      

                       A Serie A 5. fordulójának 10 legszebb jelenete:

                         Az 6. forduló programja (2013 11. 16.- 18.-ig):

 Sidigas Avellino -  Pasta Reggia Caserta  16/11 20:30 gazzetta.it    
 Montepaschi Siena -  Sutor Montegranaro  17/11 18:15      
 Grissin Bon Reggio Emilia   -  Giorgio Tesi Group Pistoia  17/11 18:15      
 Victoria Libertas Pesaro -  Banco di Sardegna Sassari  17/11 18:15      
 Vanoli Cremona -  Pallacanestro Cantù  17/11 18:15      
 Cimberio Varese -  Enel Brindisi  17/11 19:00      
 Acea Roma -  Granarolo Bologna  17/11 20:30 Rai Sport 1    
 Umana Venezia -  EA7 Emporio Armani Milano   18/11 20:30  

 

 fotók: basketinside.com, legabasket.it

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus