Söpréssel bajnok a Real Madrid!

Hiába küzdött óriásit az Ante Tomic fémjelezte Barca, a Madrid ezúttal is kiemelkedő teljesítményt nyújtva lett bajnok a Palau Blaugranában! 

FC Barcelona – Real Madrid: 85 – 90 (17-17, 17-31, 33-17, 18-25)

Az odaadásra ezúttal sem lehetett panasz: fordulatos, szoros, parázs hangulatú mérkőzésen tudta elhódítani ősi riválisa otthonában a bajnoki trófeát a Real Madrid - hiába mutatta ezúttal tudása legjavát Ante Tomic, a periméterről kiválóan tüzelő Királyi Gárda ellen ez sem volt elég.

Ezúttal a Barcelona nem tette meg azt a szívességet ellenfelének, hogy már az első negyedben eldöntse a találkozó érdemi kérdését: Ante Tomic, a horvát center remeklésével – aki már az első etapban 12 egységet hintett (6/6-os mezőnymutatóval) – tartotta a lépést a Real Madriddal (17-17). A második szakaszban azonban megváltozott a játék képe: a gránátvörös-kékek idegesen, sok hibával pattogtattak, míg a „blancók” keményítettek védekezésükön illetve emeltek offenzívájuk hatékonyságán – a Jaycee Carroll-Jonas Maciulis- Sergio Llull triumvirátus pedig tökéletes üzemmódban tüzelt a 6,75-ös vonalon túlról (26-35). Az ifjú cseh Tomas Satoransky-nál ekkor szakadt el a cérna, nem bírta idegekkel a látottakat: szándékosan könyökölte le Gustavo Ayónt, amiért természetesen járt a sportszerűtlen fault. Hiába igyekezett lopni a távolságot a Justin Doellman-Brad Oleson duó, a meccs ezen szegmensében a Királyi Gárda nem tudott rontani periméterről – kényelmes és magabiztos fórt alakított ki a nagyszünetre (34-48). A nagyarányú differenciát egyértelműen a hárompontos statisztika jelentette: míg a hazaik 16 kísérletükből csupán háromszor találtak be, addig a fővárosiak tíz próbálkozásából hét a gyűrűben landolt! 

A fordulást követően azonban magasabb fokozatba kapcsolt a katalán óriás, mindent egy lapra feltéve: Justin Doellman hárompontosa nyitotta a harmadik negyedet, s bár nehezen tudta lefaragni tízpont körüli hátrányát, egy 7-0-ás etap repesztésével végül látótávolságon belülre érkezett (49-55). A hazai kedélyeket Sergio Llull hűtötte, aki Andrés Nocionival együtt kiváló megoldásokkal kesereítették Marcelinho Huertasék életét – újra kétszámjegyű vendég előnyt mutatott az eredményjelző tábla (51-62). Ez azonban nem tartott sokáig, vért izzadva játszott a Barcelona: a katalánok pontgyártásához Alex Abrines nőtt fel – talpra ugrasztva ezzel az egész Palau Blaugranát (61-62). Az extázisban pattogtató Ante Tomic fémjelezte Barca már öt egységgel is vezetett az utolsó másodpercekben (67-62), de Sergio Rodriguez hatalmas hárompontosával szoros etapot zártak a felek (67-65). „El Chacho” motivációja felélesztette csapattársai lelkesedését is: a rendes játékidő záró szakaszának első percei ismét Pablo Laso legénységének szája íze szerint alakult (73-79). Négy perccel a lefújás előtt Andrés Nocioni újabb triplája révén nagy bajba került a Barca (73-84), de Marcus Slaughter sportszerűtlen személyi hibája Ante Tomic ellen újra magához térítette Xavi Pascual tanítványait (76-84). A véghajrában óriásit dobbant a katalán szív: Tomas Satoransky és Alex Abrines egységei után a palánkok alatt heroikus küzdelmet vívó Ante Tomic sikeres találatával három pontra csökkent a felek közti különbség (83-86). 35 másodperc volt hátra, amikor egy – ésszerűen - hosszú Real Madrid támadás végén Felipe Reyes lépéshibája után Jaycee Carroll hintett egy középtávolit – megpecsételve ezzel a gránátvörös-kékek sorsát (83-88). A bírók szabályosnak vélték az offenzívát, így a fentmaradó 14 másodpercben egy kihagyott távoli kísérlet után már nem tudott csodát művelni a Barcelona – a Királyi Gárda ezzel söpréssel nyerte meg a bajnoki trófeát (85-90)! 

Óriási erőfeszítése, történelmi harmadik negyede – a döntők során még egy gárda sem dobott 33 pontot tíz perc alatt - és egy extra Ante Tomic (29 pont, 7 lepattanó)ellenére sem sikerült a szépítés a Barcelonának. A Real Madrid ezúttal is kiváló hárompontos mutatójának (61%) és remek csapatjátékának köszönhette a sikert. Mindent egybevéve megérdemelten lett ismét spanyol bajnok a Királyi Gárda, amely a 2014/2015-ös szezon alatt minden lehetséges trófeát begyűjtött vagyis tökéletes idényt futott (Szuperkupa, Király Kupa, Euroliga, Liga Endesa trófea)!
A finálé legértékesebb játékosának a spanyol válogatott ászt, Sergio Llull-t választották, aki főleg a második összecsapáson nyújtott sokáig emlékezetes performanszot. 

Nem elhanyagolható rekord az sem, hogy a klubnak minden korosztálya (!!) spanyol bajnokként zárta a szezont – a liga történelmében ezelőtt még soha egy klubnak sem sikerült ezt végrehajtania!

A három győztes mérkőzésig tartó finálét a Real Madrid nyerte 3-0 arányban.

Az FC Barcelona legjobb dobói: Tomic 29, Abrines 16/12, Doellman 12/12
A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 19/9, Rodriguez – Nocioni 11/9 – 11/9, Maciulis – Llull 10/6 – 10/6

A bajnokcsapat


A mérkőzést összefoglaló videó

A Real Madrid egyik legnagyobb karakterének ünneplése - Andrés Nocioni
Az önfeledt madridi ünneplés
A tökéletes évad két percbe sűrítve
A finálé legszebb momentumai


A bajnokcsapat képgalériája elérhető az alábbi linkre kattintva!
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus