Spanyol Kupa: Nincs meglepetés a negyeddöntők után

A negyeddöntőbeli meccsek végeredményei nem zárultak meglepetéssel: négy közé jutott a két gigászi klub, az éllovas Unicaja valamint a Joventut Badalona! (+STATISZTIKÁK, VIDEÓK)

FC Barcelona – Valencia Basket Club: 85 – 80 (25-21, 19-17, 18-19, 23-23)

Hatalmas csatát hozott a két fél egymásnak feszülése, a Valencia végig partiban volt a periméterről extrán tüzelő (62% !!!) katalánokkal. Sőt olyannyira, hogy az első percekben még a Romain Sato-Pablo Aguilar fémjelezte narancsmezesek ragadták magukhoz a vezetést (4-8 – 4. perc). Justin Doellman vette vállára a Barcát: az erőcsatár három egymást követő kosarával egyenlített ki a katalán óriás (13-13 – 7. perc). A folytatásban remek adok-kapok alakult ki a festékben: Ante Tomic és Bojan Dubljevics különcsatája hozta magával a kellő izgalmakat. Az első negyedet a horvátok fiatal csillaga, Mario Hezonja elképesztően nehéz triplája zárta, amellyel lélegzetvételnyi fórhoz jutott a gránátvörös-kék egylet (25-21). Úgy tűnt, energikusabban és védelmén keményítve lépett parkettre a második etapban a Barcelona, melynek következtében Alex Abrines irányításával hétpontos előnyre tett szert (30-23 – 11. perc). Azonnal érkezett is túloldalról Carles Duran időkérése – a vezetőedző remek érzékkel nyúlt bele a találkozóba, ugyanis a Sam Van Rossom-Luke Harangody kettős futásával újra riválisa nyakában lihegett a Valencia (32-31 – 14. perc). Még mielőtt bajba kerülhettek volna a katalánok, Ante Tomic új lendületet vitt az offenzívába, amellyel az első félidő végéig tartotta a néhány pontos differenciát a tavalyi finalista (44-38). A fordulást követően Romain Sato hárompontossal nyitott, amelyre azonnal jött is a válasz szintén a 6,75-ös vonalon túlról előbb Tomas Satoransky-tól, majd Brad Olesontól – pillanatok alatt súrolta a kétszámjegyű fórt Xavi Pascual legénysége (52-43). A következő percekben kosár kosarat követett, a Barcelona kontrollálta a játék alakulását (62-53 – 29. perc). Talán kissé meg is nyugodtak Juan Carlos Navarróék, ám a kiváló napot kifogó Bojan Dubljevic (19 pont, 6 lepattanó) húzta Valencia egy pillanatig sem hátrált meg, kihasználva riválisa kissé dekoncentrált pattogtatását ismét közel férkőzött a rendes játékidő záró szakasza előtt (62-57). 8-2 rohanást repesztett a száz százalékos formát nyújtó Alex Abrines (16 pont, 3 lepattanó) – Mario Hezonja duó, úgy tűnt rá tudja erőltetni akaratát a katalán óriás ellenfelére (70-59 – 32. perc). A Rafa Martinez-Sam Van Rossom kettős viszont nem így gondolta: a hátvédpáros gyors egységei után Xavi Pascual kényszerült időkérésre (74-69 – 36. perc). A technikai szünetet követően ismét Mario Hezonja villant (78-69), de Bojan Dubljevic trojkája és Sam Van Rossom szerzett labdából született ziccerével izgalmassá vált a hajrá. A Barcelona azonban nem engedte ki kezei közül a győzelmet, így a vártnál nehezebben, de hatékony triplamutatójának köszönhetően behúzta a rangadót egy összeszedett, a végletekig harcoló Valencia ellen. 

Az FC Barcelona legjobb dobói: Abrines – Doellman 16/12 – 16/6, Tomic 14, Hezonja 13/9
A Valencia Basket Club legjobb dobói: Dubljevic 19/9, Van Rossom 11/6, Sato – Aguilar 10/6 – 10/3

A mérkőzést összefoglaló videó:


Unicaja Malaga – Bilbao Basket: 86 – 78 (21-17, 20-20, 27-22, 18-19)

A második negyeddöntő is nagy csatát eredményezett, de az Unicaja hozta a papírformát elsősorban irányítójának, Jayson Grangernek (18 pont, 4 gólpassz) és litván bedobójának Mindaugas Kuzminskasnak (15 pont, 7 lepattanó) köszönhetően. Lassú ütemben, sok elhibázott lehetőséggel kezdtek a felek; az első nagyobbnak számító fórral a Dairis Bertans-Alex Mumbrú irányította Bilbao rendelkezett (6-11 – 6. perc). Ám Jayson Granger nem nézte tétlenül a helyzetet, egymás után két triplát is elsüllyesztett a baszk gyűrűben, majd csodálatos alley-oopja Fran Vázquezzel már az andalúz szurkolókat ugrasztotta talpra. Mindaugas Kuzminskas is belelendülni látszott a játékba, a baszkoknak mindenképp jól jött a negyed végét jelző dudaszó (21-17). A litván azonban ott folytatta, ahol abbahagyta: periméterről újabb sikeres találalot jegyezhettek a neve mellé – Sito Alonso nem várt tovább, maga köré hívta tanítványait (29-21 – 14. perc). A mesteredző intelmei nyitott fülekre találtak, a következő percekben a Latavious Williams-Marko Todorovic erőcsatárpáros percei következtek: a duó erőt demonstrálva kiegyenlített a 18. percben (33-33). A fentmaradó időben azonban nem tudta megtartani koncentrációját a Bilbao, amelyet kihasznált a listavezető – a félidőre az Unicaja térhetett jobb szájízzel (41-37). A harmadik szakaszban villámrajtot vett a Stefan Markovics-Ryan Toolson hátvéd kettős: 8-0-ás rohanást téve állva hagyta Sito Alonso együttesét (49-37 – 21. perc). Marko Todorovic „jött ki először az öltözőből”: a fiatal montenegrói új tempót vitt együttese támadásaiba, de Jayson Granger gondoskodott arról, hogy kellő távolságban maradjon riválisa (56-49 – 25. perc). Raul Lopez nem tudta kikapcsolni a játékból az amerikai irányítót, a záró szakasz előtt kilencpontos differenciát mutatott az eredményjelző tábla (68-59). Minden erejét összeszedve megindította nagy hajráját a Dairis Bertans-Quino Colom fémjelezte Bilbao, amely a 34. percben régen látott közelségbe érkezett (35-30). A malagaiak azonban még egy szintet tudtak emelni támadó oldalon, így a mérkőzés végére már nem maradt izgulnivalójuk (84-74 – 39. perc). Esélyeshez méltóan pattogtatott az Unicaja, amely a Barcelonával találkozik az elődöntőben. 

Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Granger 18/12, Kuzminskas 15/3, Markovics – Toolson 10/6 – 10/6
A Bilbao Basket legjobb dobói: Bertans – Colom 17/9 – 17/6, Mumbrú 13/9, Todorovic 12

A mérkőzést összefoglaló videó:

Real Madrid – CAI Zaragoza: 85 – 73 (21-21, 16-20, 30-15, 18-17)

A Zaragoza meglepte a Királyi Gárdát az első félidőben, ám Felipe Reyeséknek elég volt egy negyednyi kiváló játék ahhoz, hogy kvalifikálják magukat az elődöntőbe. A galíciaiak elsősorban egy nem várt területen, a lepattanózásban érvényesítették akaratukat Henk Norel és Stefan Jelovacs révén. A holland center nagyon jól indított az összecsapáson, a fővárosiaktól KC Rivers tartotta vele a lépést – a pontgyártást illetően (10-11 – 6. perc). Rudy Fernández kapcsolt magasabb fokozatba, Joan Sastre nagyon megszenvedett a védelmével (21-17 – 9. perc). Ennek ellenére sem illetődőtt meg a Zaragoza; Marcus Landry egységeivel kiegyenlített a negyed végére (21-21). A második etapban igazán érdekesen alakult a találkozó, az első percekben még felváltva vezettek a felek, ám a 13. perctől hatalmas lelkesedésének köszönhetően, ihletett állapotban játszottak a galíciaiak, amelyre nem találták az ellenszert a „blancók” (28-32). A Henk Norel-Rasko Katics duó egymás után ontotta a szebbnél szebb megmozdulásokat – a regnáló Kupa bajnok centerei pedig tétlenül nézték azokat (33-39). Rudy Fernández és Sergio Llull vették vállukra csapatukat, ám ez is csak ahhoz volt elegendő, hogy közelebb férkőzzenek riválisukhoz (37-41). Pablo Laso ingerült arcáról azt lehetett leolvasni, hogy hatalmas fejmosásban részesítette tanítványait a nagyszünetben. A második félidő elején tovább nőhetett a Királyi Gárda szurkolóinak félelme: Chris Goulding egységeire nem érkezett reakció (39-46). Ekkor azonban vészriadót fújt a spanyol klasszis Rudy Fernández: motivációja, eltökéltsége átragadt társaira is (Sergio Rodriguez, Jaycee Carroll), amellyel 15-0-ás szakaszt repesztett a Real Madrid, megtörve az addigi zaragozai tündérmesét (54-46). A galíciaiak teljesen összeomlottak, kikényszerítetlen labdaeladásaiknak köszönhetően kétszámjegyűre nőtt a fővárosiak fórja (61-51 – 27. perc). Bár Rasko Katics igyekezett meccsben tartani övéit, a Real Madrid ellentmondást nem tűrően kosárlabdázott (67-56). A 32. percben ugyan még felvillant egy röpke pillanatig a felzárkózás lehetősége (67-60), de Jaycee Carroll egymás utáni tripláival hűtötte a zaragozai kedélyeket (78-64 – 36. perc). A fentmaradó időintervallumban már nem változott a játék képe, a Real Madrid is a vártnál nehezebben, de egy negyednyi jó játékával hozta a kötelezőt, annak ellenére hogy pocsék százalékkal tüzelt a büntetővonalról (38%). 

A Real Madrid legjobb dobói: Fernández 16/9, Carroll 13/9, Rodriguez – Llull 11/9 - 11
A CAI Zaragoza legjobb dobói: Norel 14, Goulding – Landry – Katics 12/9 – 12/3 – 12

A mérkőzést összefoglaló videó:

Herbalife Gran Canaria – FIATC Joventut: 67 – 74 (16-11, 12-23, 25-14, 14-26)

Az előre jósolt fordulatok maximálisan beigazolódtak: eseménydús rangadón esett egymásnak a házigazda a katalán együttessel – a végjátékot azonban nem bírta hidegvérrel Aito Garcia Reneses legénysége, így a vendéglátók rögtön ki is estek. Már az összecsapás legelejétől inkább a küzdés, semmint az esztétikai szépség játszotta a főszerepet – bár Kyle Kuric első etapban szerzett 8 pontja megsüvegelendő volt. Mindkét fél idegesen, sok hibával tarkította a derbit, nem született sok egység az első negyedben (16-11). Ahogy kezdte levetkőzni feszültségét a három veterán (Demond Mallet (36), Sergi Vidal (34), Sitapha Savané (37)) húzta Badalona, egyre impozánsabb akciókat szervezett, láthatón összhangba került offenzívája (21-29 – 18. perc). Ám ahelyett, hogy a differenciát tíz pont fölé növelte volna, buta hibákat vétett, amellyel feljebb zárkózott a félidőre az Albert Oliver-Levon Kendall fémjelezte kanári-szigeteki együttes (28-34). A nagyszünetet követően óriási elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe a Herbalife Gran Canaria: elsősorban Brad Newley villant (37-36), de Kyle Kuric sem maradt adós a pontokkal (49-41 – 28. perc). Túloldalon Sergi Vidal váltott tempót a negyed végére, amelyet a hazaiak csak fault árán tudtak megállítani: a hátvéd öt egymást követő egységével látótávolságon belül maradt a Joventut gárdája (53-48). Óriási küzdelem zajlott a záró szakaszban, szinte tapintani lehetett a feszültséget. Míg hazai oldalon a Kyle Kuric-Eulis Báez-Thomas Bellás trió szenvedett meg minden egyes pontért, addig túloldalon a centerek (Sitapha Savané, Nacho Llovet) léptek elő húzóemberekké – ám így is fej-fej mellett haladtak a csapatok (62-63 – 37. perc). Az utolsó három percben azonban képes volt a megújulásra a katalán együttes, elsősorban Sergi Vidal extra performansza miatt dőlt a mérleg nyelve a Joventut felé. A kiélezett szituációkban higgadtabb arcát mutatta Salva Maldonado legénysége valamint a büntetőzés kivételével minden statisztikai elemben felülmúlta riválisát, így megérdemelten csap majd össze az elődöntőben a Királyi Gárdával. 

A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Kuric 19/9, Báez 11/9, Oliver – Kendall 9/3 - 9
A FIATC Joventut legjobb dobói: Vidal 21/12, Mallet 14/6, Savané – Hannah – Suárez 8 – 8 - 8

A mérkőzést összefoglaló videó:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus