TBL, 1. forduló: Vereséggel kezdett az Efes

A török bajnokságban is feldobták a labdát, ahol több megújult, megerősödött csapat is farkasszemet nézett egymással. Győzelemmel nyitott a két tavalyi döntős, a Fener és a Galata, az Efes azonban elbukott a nyitókörben, a Karsiyaka pedig újfent megtréfálta a Banvitot. Az összefoglalókon kívül bemutatjuk a csapatoknál történt változásokat is, jöjjenek hát a részletek!

Európa egyik legerősebb bajnokságában, a török ligában is útjára indult a labda az elmúlt hétvégén. Ismét garantáltan nagy lesz a küzdelem az első helyért, illetve várhatóan a rájátszásért is sok csapat verseng majd, hiszen lényegében mindenkinek sikerült erősítenie. Az állandó Euroligában szereplő gárdák, így a címvédő Fenerbahce, a másik döntős Galatasaray és a tavaly nagyon leszerepelő Efes ezúttal is a legnagyobb esélyesek, akik mindent meg is tettek a lehető legjobb játékoskeret kialakításáért a nyáron (erre az egyes mérkőzéseknél részletesebben is kitérünk). A három sztárcsapat versenyfutásába a Eurocup-induló gárdák szólhatnak bele elsősorban, így a tavalyi alapszakaszt simán megnyerő Banvittól, a kupát elhódító Pinar Karsiyakától, vagy a Szolnokkal idén ismét összecsapó Besiktastól elvárható a jó szereplés. Meglepetéscsapat szinte garantáltan lesz ebben a szezonban is, mint volt legutóbb az Usak, akik újoncként jutottak be a bombaerős mezőnyben a rájátszásba. Utóbbi gárda idén már az EuroChallenge-ben is indul, csakúgy, mint a Tofas vagy a Pakssal egy csoportban szereplő Trabzonspor. A kiesett Aliaga Petkim és Mersin helyett a Darüssafaka és az Istanbul BSB. szerepel a TBL-ben.

Lássuk, milyen eredmények születtek az első fordulóban, és mik voltak a legjelentősebb változások az egyes csapatoknál!

 

Türk Telekom (0-1) – Fenerbahce Ülker (1-0) 61-73

A Fenerbahce megnyerte ugyan a bajnokságot tavaly, ám évek óta egy igazán sikeres Euroliga-szereplés (végső győzelem, de minimum Final Four) a cél, amitől viszont rendre nagyon messze állnak Isztambulban. Az idei nyáron is ennek fényében fogtak neki a csapat átalakításának a vezetők, melynek sikerességéről kizárólag a tavaszi eredmények árulkodnak majd. A húzóemberek közül a legnagyobb veszteség az NBA-be távozó Bojan Bogdanovic, de nem marasztalták a döntőben jól játszó Bo McCalebbet, vagy az összességében nagy csalódást keltő Linas Kleizát (Armani Milano) sem, csak hogy a legnagyobb neveket említsük. Az érkezők listája meglehetősen veretes, a megtartott Emir Preldzic, Nemanja Bjelica, Luka Zoric trióhoz több klasszis is csatlakozott. Nem maradt Bogdanovic nélkül a Fener, hiszen a horvát Bojan helyett a 22 éves szerb Bogdan Bogdanovics érkezett a Partizantól, akinek nagyon fényes európai karrier jósolható. Hátvédposzton további jelentős igazolás a két amerikai, az Euroliga győztes Maccabit elhagyó Ricky Hickman, illetve az Eurocup sorozat tavalyi MVP-je, Andrew Goudelock. Palánk alá a csalódást keltő NBA kaland után Európába visszatérő gumilábú cseh, Jan Vesely, illetve a rivális Efestől Semih Erden érkezett.

A Türk Telekom is jól igazolt, a rutinos, sokszoros válogatott Kerem Tunceri tűnik csak nagy veszteségnek. Sikerült viszont átcsábítani Baris Ermist a Gazianteptől, valamint Evren Bükert a Tofastól. Légiós fronton lesz sokkal erősebb az ankarai gárda, mint tavaly, Josh Carter (Siena), Michael Roll, Ben McCauley (mindkettő Zaragoza), Devoe Joseph (Badalona) és Milovan Rakovics (Triumf) neve európai szinten is jól cseng.

Láthatóan a rájátszást célozta meg a Türk Telekom ezzel a kerettel, az első meccsen a Fener azonban még túl nagy falat volt számukra, a címvédő 10 pont körüli különbséggel végig vezetett és biztosan nyert. Bogdan Bogdanovics (19/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) nagyszerűen mutatkozott be, Emir Preldzic (10/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) pedig a vb-n is megcsodált pazar, sokoldalú játékát hozta.

 

Galatasaray Liv Hospital (1-0) – Usak Sportif (0-1) 94-85

Érdekes körülmények között ért véget a Galata tavalyi szezonja, a döntő hetedik, mindent eldöntő meccsére ki sem álltak Arroyoék. A sérülések alaposan megtizedelték a Galatát, sokszor felforgatott csapattal álltak ki, idén viszont több változást is eszközöltek, és sokkal mélyebb is lett a keretük. Macsvan, Markoishvili, Hairston, Domercant, Gordon, Mensah-Bonsu és Dagli is távoztak a meghatározó emberek közül, az újak viszont fiatalabbak, és mindenképpen több potenciál van bennük, mint elődjeikben. Martynas Pocius (Zalgiris), Pietro Aradori (Cantu), Vladimir Micov (CSZKA), Jan Vojukasz (Kazany), Nolan Smith (Cedevita) és a nagy öreg, Kerem Gönlüm (Efes) azok, akikből Ergin Atamannak csapatot kell gyúrnia, őket Carlos Arroyo és Zoran Erceg mellé illesztve nagyon szép, az eddigieknél is jobb eredményeket érhet el a Galata.

A tavalyi szezon abszolút meglepetéscsapatánál, a bombaerős mezőnyben újoncként rájátszást elérő Usaknál az állandóságra esküsznek. Elijah Holman az egyetlen jelentős távozó, helyette két amerikait, Eric Bucknert (Istanbul) és Courtney Fellst (ex-Spurs) igazoltak. 

A Fenerhez hasonlóan a Galata is biztosan indította a szezont, ők is 10 pont körüli előnyben voltak a meccs nagy részében, de volt, hogy a 20-at is ostromolta a különbség (64-45). A végén még ráijesztett az Usak a hazaiakra, de 87-84-nél sem remegtek meg a hazaiak, végül izgalmak nélkül nyertek. Arroyo (23/12 pont, 8 gólpassz) vitte a Galatát, de nagyon erőset dupla-duplázott Furkan Aldemir (13 pont, 15 lepattanó) is. Az újak közül Pocius (20/6 pont) és Micov (13/3 pont, 6 gólpassz) nyújtottak átlag felettit. Az Usak legjobbjai Justin Carter (17/3 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Chris Warren (21/9 pont, 4 gólpassz, 10/9 mezőnyből) voltak.

 

Royal Hali Gaziantep BSB. (1-0) – Anadolu Efes (0-1) 65-63

A Fenerhez és a Galatához hasonlóan az Efes is alaposan átalakult, igaz rájuk is fért az erősítés, a tavalyi keret még a bajnokságban sem volt elég a négybe jutáshoz, nemhogy az Euroligában. Kipucolták a keretet a kék-fehérek, Gordonnak, Szavanovicsnak, Planinicnek, Vasziliadisznak, Gönlümnek és Erdennek is megköszönték az eddigieket. Milko Bjelica maradt csak hírmondónak a régiek közül, az érkező edzőlegenda, Dusan Ivkovics azonban minőségi játékosokat kapott a keze alá. Az Adria Liga MVP, friss NBA draftolt Dario Saric (Cibona) mellett Dontaye Draper (Real Madrid), Sztratosz Perperoglu (Olympiakosz), Matt Janning (Siena), Stephane Lasme (Panathinaikosz) és Nenad Krsztics (CSZKA Moszkva) is az Efes sikereiért küzd az ősztől.

A szintén erősödő Gaziantep azonban rögtön az első meccsen útját állta a sztárcsapatnak. Az Euroliga tapasztalattal is rendelkező, Malagából igazolt Earl Calloway, és a Triumf Ljubercivel a Körmend és a Szolnok ellen is villogó Cory Higgins a legnagyobb fogások a Royal Halinál. Hektikus, változatos mérkőzést játszottak a csapatok, egymásnak adták át a vezetést. A negyedik negyed azonban egyértelműen a hazaiaké volt, ekkor már nem engedték ki a kezükből az előnyt, a végjátékban is koncentráltak tudtak maradni, hiába próbált meg mindent az Efes. A keretekben hat külföldit engedélyező szabály miatt Saric maradt ki az isztambuliaktól, pedig elkelt volna a feltörekvő sztár, még akkor is, ha Lasme (19 pont, 8 lepattanó, 4 blokk, 9/8 mezőnyből) dominált a palánk alatt. Calloway (12/6 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Paul Harris (16/6 pont, 6 lepattanó) azonban az őrületbe kergették a vendégeket, hatalmas skalpot gyűjtöttek be ezzel.

 

Pinar Karsiyaka (1-0) – Banvit BK (0-1) 64-60

A tavaly az alapszakaszt meglepetésre utcahosszal megnyerő Banvit azzal erősített a legtöbbet, hogy megtartotta csodatrióját, Chuck Davist, Sammy Mejiát, és E.J. Rowland-et, illetve a lassan ősbanvitosnak számító Keith Simmonst. A melléjük igazolt két Vladimir, Veremejenko (Zaragoza) és Dragicsevics (Zielona Gora) nagyon jó fogásnak tűnnek. A tavalyi alapszakaszbeli eredményt szinte lehetetlen megismételniük, de kulcspillanatokban ez a keret talán az előzőnél is többre lehet képes. 

A kupagyőztes Karsiyaka számára a legpozitívabb történés szintén egy kulcsjátékos, Bobby Dixon maradásra bírása, a kiváló irányító mellől azonban a Panához távozott a dupla-dupla gép, Esteban Batista, ő hatalmas veszteség. A dologból azonban a legjobbat próbálták kihozni Izmirben, a sokat látott Juan Palacios (Lietuvos) érkezett, valamint a hátvédsor a Cibonából ismert D.J. Strawberryvel lett masszívabb.

A Banvit tavaly nem nagyon akart kikapni, mindössze két vereséggel hozták le a szezont, érdekesség, hogy akkor az első 29 forduló alatt mindössze egyszer, épp a Karsiyaka ellen kaptak ki. A történelem ismételte önmagát, így rögtön vereséggel indította a szezont a Banvit. Érdekesség, hogy esélyük sem volt a győzelemre, a 4 pontos különbség ellenére nem volt igazán szoros a meccs, a Karsiyaka végig kézben tartotta az ütközetet. A már említett hátvédpáros, Dixon (15/9 pont) és Strawberry (15/3 pont) nagyon jól működtek együtt, valamint Palacios (8 pont, 12 lepattanó) is jól tette a dolgát. 

 

Darüssafaka Dogus (1-0) – Besiktas Integral Forex (0-1) 74-71

A Besiktas holtszezonja felemásra sikerült, az érkezők közül Kerem Tunceri (Türk Telekom), Hilton Armstrong (Golden State), JaJuan Johnson és John Holland (Gravelines) jó nevek, viszont a távozók nagy űrt hagytak maguk mögött. Doron Perkins, Bradley Buckman, Colton Iverson és Tomislav Ruzic egyaránt nagyon fontos láncszemek voltak.

A másodosztály bajnokánál, a Darüssafakánál nem aprózták el a nyáron az igazolásokat, nem kevés Euroliga meccsel a lábukban érkeztek játékosok. Elhozták a sztárcsapatoktól kiebrudalt rutinos játékosokat a hazaiak, Ersin Dagli (Galata), Jamon Lukas Gordon (Efes) és Gasper Vidmar (Fener) is náluk folytatja, de Renaldas Seibutis (Lietuvos) is hatalmas fogás.

A hallatlan rutin ki is fizetődött az első fordulóban az újonc számára, hiszen a Besiktas vezetett a meccs nagy részében, a végén azonban a sírból hozták vissza a meccset a hazaiak. 64-71 után a meccs utolsó tíz pontját a Darüssafaka szerezte, ezzel nagyon értékes győzelmet zsebeltek be. Gordon (15 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) volt az abszolút vezér, de Taylor Brown (16 pont, 7 lepattanó) is egészen kiemelkedő volt. Sokkal több volt a kiegyensúlyozott, jó egyéni teljesítmény a hazaiaknál, így hiábavaló volt Johnson (26 pont, 7 lepattanó) és Tunceri (18/12 pont, 7 gólpassz) extrája.

 

Tofas Bursa (1-0) – Edirne Eskisehir (0-1) 88-79

Ahogy eddig is láthattuk, nemcsak a sztárklubok, de a legtöbb kiscsapat is remekül erősített. Nem lóg ki a sorból a Tofas sem, a karmester, Marcus Denmon távozott ugyan, de az új amerikaiak, így például Lance Harris (Ural), DaShaun Wood (Le Mans) és Andre Smith (Venezia) is kiváló spílerek. Az Edirne-től nem meglepő módon elvitték a liga tavalyi pontkirályát, Darius Washingtont (Nymburk), az új nevekkel kérdéses, hogy mire mennek majd, várhatóan a kiesés elleni harc lesz reális számukra.

A meccs első félideje egyértelműen a vendégeké volt, 27-43-nál már egészen tetemes volt a csapatok közti differencia. A második félidőre aztán elfogyott az erő, szépen lassan dolgozta le hátrányát a Tofas, a negyedik negyed közepén átvették a vezetést és magabiztosan zárták le a meccset. Craig Brackins (25/15 pont, 4 lepattanó) illetve Andre Smith (18/3 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) voltak a legjobban teljesítők a két oldalon.

 

Istanbul BSB. (0-1) – Rönesands TED Kolejliler Ankara (1-0) 70-71

A másik újonc, az Istanbul is fel tud vonultatni ismerősen csengő neveket az új szezonra, hiszen például a Panától hozták el Zach Wrightot, a Ljubljanától Alex Stephensont, vagy a Tofastól Jure Balazicot. A tavaly leszerepelő Ankara elvesztette a kiváló Vladimir Golubovicsot (Malaga), az újak közül Maques Green (Sassari) és Matt Gatens (Himik Juzsnyij) tűnik jó fogásnak.

A két csapat szoros meccset játszott egymással, többnyire a hazaiak vezettek, de nagyon kicsi volt a különbség a csapatok között. A végjáték izgalmasan alakult, kosárra korár volt a válasz, ebből a végén aztán az Ankara jött ki jobban, minimális különbséggel. Alade Aminu (22 pont, 5 lepattanó) volt a fővárosiak legjobbja, Stephenson (13 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 3 blokk) pedig a hazaiaktól emelkedett ki.

 

Trabzonspor Medical Park (0-1) – Torku Selcuk Universitesi (1-0) 70-76

A Trabzonspor és a Selcuk is próbált lépést tartani a többi csapattal, Gani Lawal (Milano), Novica Velicskovics (Mega Vizura), Jerome Randle (Aliaga), illetve a túloldalon Alekszandar Rasics (Ankara) és Sean Williams (Kína) remek játékosok. 

A mérkőzés forgatókönyve nagyban hasonlít a Tofas-Edirne csatáéhoz. Itt a Trabzonspor szerzett nagy előnyt az első félidőben (32-14), amit aztán szépen fokozatosan ledolgozott a Selcuk. Randle (21/3 pont) és Velicskovics (18/6 pont, 4 elpattanó, 3 gólpassz) igazolták, hogy miért szerződtették őket, a Selcukban pedig Troy DeVries (19/9 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) volt a nyerőember.

 

A következő forduló programja:

Fenerbahce Ülker – Royal Hali Gaziantep BSB.
Banvit BK – Galatasaray Liv Hospital
Anadolu Efes – Trabzonspor Medical Park 
Edirne Eskisehir – Pinar Karsiyaka
Besiktas Integral Forex – Türk Telekom
Usak Sportif – Istanbul BSB.
Aykon TED Kolejliler Ankara – Darüssafaka Dogus
Torku Selcuk Universitesi – Tofas Bursa

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus