TBL, 30. forduló: A Fener lett az első, a Galatával kezd

Véget ért a török bajnokság alapszakasza, kiegyenesedtek a kérdőjelek és fantasztikus playoff várható.

 

A török bajnokság alapszakaszának záró fordulójában a Fenerbahce legyőzte a Besiktast, az Ankara pedig a Galatasaray otthonában aratott bravúrgyőzelmet. Ennek köszönhetően a két sztárcsapat rögtön a negyeddöntőben találkozik egymással, a fővárosiak bentmaradtak, a Besiktas pedig a legrövidebbet húzta és lecsúszott a rájátszásról.

 

Besiktas Integral FOREX (15-15) – Fenerbahce Ülker (23-7) 74-94

A fantasztikus triplaparádét bemutató Melih Mahmutoglu (22/18 pont, 4 lepattanó, 8/6 tripla), illetve a hibátlanul dobó Bogdan Bogdanovics (20/6 pont, 9/9 mezőnyből) vezérletével nem bízta a véletlenre a Besiktas elleni meccsét a Fenerbahce. A címvédő ezzel a szép győzelemmel nemcsak az alapszakaszt nyerte meg, de a hétvégi Euroliga Final Fourra is nagyszerűen hangolt. A címvédő 10-2-vel kezdte a meccset, az első negyed végén pedig már 36-15-re vezetett. Minden eldőlt tehát tízpercnyi játék után, a különbség sokszor a 30 pontot is meghaladta. A Besiktasból egyedül Hilton Armstong (30 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés) hozta magát, ám az ő extrája is kevés volt csapatának. Ez a vereség ráadásul azt is jelenti a Besiktas számára, hogy ők jöttek ki legrosszabbul a 7-9. helyek közti körbeverésből, így nem kis meglepetésre ők maradnak le a rájátszásról a fordulókon át tartó öldöklő küzdelem után.

 

Türk Telekom (15-15) – Anadolu Efes (22-8) 67-88

A Fener győzelme okán nem maradt esélye az Efesnek az alapszakasz megnyerésére, ám így is roppant magabiztos sikert aratott a playoff előtt az Ivkovics-legénység. A Türk Telekomnak sincs oka szomorkodni ugyanakkor, hiszen vereségük ellenére is bejutottak a rájátszásba a fővárosiak, ahol ugyanez a párosítás fog megismétlődni. Ez a meccs nagyon hasonlított a Fener összecsapásához, hiszen a 10-0-s kezdés után az Efes 17 ponttal vezetett már az első negyed után (14-31).  A mezőny legjobbjai Sztratosz Perperoglu (23/12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Dario Saric (14 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) voltak a vendégektől.

 

Istanbul BSB. (12-19) – Darüssafaka Dogus (21-9) 74-76

A Fener és az Efes elleni kijózanító pofonok után ha nem is könnyen, de végül behúzta a győzelmet az Istanbul     ellen a Darüssafaka. Az önbizalomszerzés szempontjából nagyon kellett ez a siker a vendégeknek, akikre a nagy formába lendült Trabzonspor ellen biztosan kőkemény meccsek várnak a negyeddöntőben. Elsősorban Damir Markota (18/9 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) és Sasha Vujacic (16/9 pont, 3 labdaszerzés) révén az Istanbul is megtett mindent a győzelem érdekében, ám a szerencse végül a Darüssafakának kedvezett az újoncok összecsapásán. A látogatók közül ezúttal Renaldas Seibutis (13/3 pont, 5 gólpassz) és Gasper Vidmar (14 pont, 6 lepattanó) játszottak a legjobban. 

 

Galatasaray Liv Hospital (15-15) – Rönesands TED Kolejliler Ankara (11-19) 84-88 h.u.

A Galatasaray a szezon során már sokadik meglepő vereségét szenvedte el, ez utóbbival pedig azt érték el, hogy rögtön a Fenerbahcéval találkozhatnak az első körben. Az Ankara nézőpontjából viszont egy fantasztikus siker volt ez, akik nem bízták a véletlenre és a Trabzonsporra a sorsukat, és csont nélkül bent maradtak az első osztályban. A záró játékrésznek még 15 pontos hátrányból (56-41) futottak neki a fővárosiak, ekkor azonban főként Kalin Lucas (29/12 pont, 7 gólpassz) és Clay Tucker (21/18 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) révén sorra szórták a triplákat és hosszabbításra mentették a mérkőzést. A túlórában aztán már a lélektani előny is az Ankaránál volt az elfáradó hazaiakkal szemben, akik így behúzták ezt az élvezetes, jó kis meccset. A Galata legjobbja Zoran Erceg (25/3 pont, 9 lepattanó) volt.

 

Pinar Karsiyaka (19-11) – Usak Sportif (12-18) 88-80

A Karsiyaka és az Usak összecsapása mindkét fél számára abszolút tét nélkül zajlott, hiszen a tavalyi szezon meglepetéscsapata már korábban bebiztosította bentmaradását, a Pinar pedig már régóta megbarátkozhatott a negyedik hellyel. Ennek megfelelően a rotáció mindkét oldalon bővebb volt a megszokottnál, de azért a legjobbak is pályára léptek, így az erőviszonyoknak megfelelően nagyobb gond nélkül nyert a Karsiyaka. Az izmirieknél Juan Palacios (16 pont, 11 lepattanó), a vendégeknél pedig Orhan Haciyeva (17/12 pont, 8 lepattanó) játszott a legjobban.     

 

Trabzonspor Medical Park (16-14) – Edirne Eskisehir (9-21) 93-91

A hatalmasat hajrázó, az alapszakaszt hat győzelemmel záró Trabzonspor az Edirne ellen sem botlott, így megszerezte a hatodik helyet, ezáltal elkerülve a Fener-Efes duót. Ezzel szemben a vendégek nem tudták elérni céljukat, hiszen ezzel a vereséggel kiestek az élvonalból, igaz az Ankara újabb bravúrgyőzelme miatt ez egyébként is megtörtént volna velük. Pedig három negyeden keresztül vezettek a vendégek, ám Novica Velicskovics (22/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Sean Marshall (22/12 pont, 4 lepattanó) vezérletével 64-69-ről egy 13-0-s rohammal fordított a Trabzonspor és megnyerte a találkozót. Az Edirne legjobbjai Marcus Haislip (25 pont, 9 lepattanó) és Jared Homan (18 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak.

 

Tofas Bursa (8-22) – Banvit BK (16-14) 67-95

Tükörsimán gázolt át a múlt héten kiesett, mentálisan már teljesen leamortizálódott Tofason a Banvit. Ezzel megszerezték az alsóház legelőkelőbb, ötödik pozícióját a nagy harc után a balikesiriek és a Karsiyaka ellen játszanak valószínűleg egy nagyon szoros negyeddöntős párharcot. Ennek a meccsnek túlzottan nagy sportértéke nem volt, a csapatok minél gyorsabban túl akartak lenni rajta. Vladimir Dragicsevics (16 pont, 9 lepattanó) főszereplésével egyre növelte fórját a Banvit, amely végül közel 30 pontos lett.

 

Royal Hali Gaziantep BSB. (14-16) – Torku Selcuk Universitesi (12-18) 87-78

A Karsiyaka-Usak meccshez hasonlóan itt sem volt tétje a két érintett fél, a Gaziantep és a Selcuk randevújának. Ráadásul ez mindkét gárda számára a szezon zárómeccse is volt, hiszen egyikük sem jutott be a rájátszásba, de a kiesés ellen sem kellett harcolniuk. Ennek megfelelően el is maradtak az izgalmak, a Gaziantep pedig a vártnál sokkal könnyebben fektette két vállra a konyaiakat. Az első negyedet már 30-9-re megnyerték a házigazdák, a továbbiakban pedig a különbség még ennél is tovább nőtt, így a végeredmény még a Selcukra nézve hízelgő. Cory Higgins (24/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Domen Lorbek (24/18 pont) alaposan megszórták magukat, a látogatóknál pedig Hakim Warrick (19 pont, 10 lepattanó) hozott ismét szép statisztikákat.

 

Az alapszakasz végeredménye:


A rájátszás párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus