TBL döntő, 5. mérkőzés: Nagyot lépett a Fener a bajnoki cím felé

A török bajnokság döntőjének kulcsfontosságú, ötödik összecsapását egy félidőnyi parádés játékkal simán nyerte a Fenerbahce a Galatasaray ellen. Ezzel McCalebbék szereztek 3-2-es előnyt és kerültek közel a negyedik győzelem begyűjtéséhez.

Döntő, 5. mérkőzés
Fenerbahce Ülker (2.) – Galatasaray Liv Hospital (4.) 76-63
A döntő eddigi négy mérkőzésén mindkét csapat kihasználta a hazai pálya előnyét. Előbb a Fenerbahce egy nagyon sima, majd egy egylabdás meccsen szerzett 2-0-s vezetést, amit a Galatasaray meggyőző játékkal kiegyenlített. Az ötödik felvonás előtt újra a Fener vállát nyomta a nagyobb teher, ezt azonban elbírták Kleizáék és egy félidőnyi csúcskosárlabdával eldöntötték a derbit.
Mindkét csapat megvillant az első percekben, 7-7 után aztán nagyon meghúzta a védekezést a házigazda, ebből pedig lendületes támadásokat tudtak vezetni, így egy 14-0-s rohammal alaposan kinyílt az olló a csapatok között. Ellenállhatatlan volt a Fener, 26-11-re nyerték az első negyedet, de a folytatásban sem volt megállás. A második játékrészt 9-0-lal nyitották, így már 24 ponttal, 35-11 arányban döngölték földbe riválisukat. Ez a differencia a félidőre is megmaradt (45-21), a palánkok alatti dominancia volt elsősorban a döntő faktor a felek között (lepattanók: 36-26; duplák: 37/27, 73% - 28/9, 32%). Lényegében 20 perc alatt el is dőlt a derbi, fordulás után már hiába tett meg mindent a Galata. A harmadik negyedben egy tízest ugyan faragtak még hátrányukból a vendégek (60-46), de sokkal közelebb nem jutottak, hamarosan ismét majd húsz pont lett közte (73-54). 
Csapatként remekelt a hazai gárda, öten is kétszámjegyű pontot értek el, mindannyian 12 és 14 egység között termeltek. Közülük Emir Preldzic (12/3 pont, 11 lepattanó) dupla-duplával, Bo McCalebb (13/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) pedig elsőrangú irányítójátékkal jelentkezett. A Galatából egyedül Cenk Akyol (16/12 pont) érte el a 10 pontos határt.
Behúzta tehát a 2-2 után kulcsfontosságúvá váló meccset a Fener, akik így karnyújtásnyira kerültek a bajnoki trófeától, a következő meccs után akár bajnokot is avathatnak Törökországban. Folytatás hétfő este a címvédő pályaválasztásával, akik számára a tét a túlélés lesz egy igazi „do or die” mérkőzésen.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-2 a Fenerbahce javára.

A rájátszás alakulása:


Fotó: tbf.org.tr

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus