TBL, elődöntők: Rögtön odalett a Fener pályaelőnye

Az év meccsét játszotta egymással a Fener és a Karsiyaka, ami után az izmiriek vezetnek 1-0-ra. Az Efest nem tudta meglepni a Trabzonspor.

 

Elődöntő, 1. mérkőzések

Fenerbahce Ülker (1.) – Pinar Karsiyaka (4.) 96-97 h.u.

Egy szenzációs meccsel, és egy hatalmas bravúrral kezdődött a címvédő Fenerbahce és a Karsiyaka párharca, amit teljesen megérdemelten nyert meg hosszabbításban az izmiri alakulat. A meccs hőse a végig remeklő Bobby Dixon (27/12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt, aki egész estés produkciójára két jó büntetővel tette fel a koronát, amivel egyetlen ponttal jobbnak bizonyult a Karsiyaka. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy elmaradnak az izgalmak, hiszen a vendégek 22-14-re megnyerték az első negyedet, majd tartósan 10-15 pont körüli fórjuk volt a folytatásban. A véghajrá előtt is még 80-70-re vezetett a Pinar, a Fener azonban attól a Fener, hogy ilyen vesztettnek tűnő állásból is fel tud állni. Javarészt büntetőkkel araszolt közelebb az isztambuli sztárcsapat, néhány másodperccel a vége előtt, 82-85-nél pedig okosan beütötte a faultot a vendégcsapat. A pontgyáros Andrew Goudelock (25/9 pont) dobhatott két büntetőt, az első a helyére is került, a másodikat kihagyta, a lepattanót pedig ki más, mint a rugólábó Jan Vesely (14 pont, 8 lepattanó) simogatta a helyére, így jöhetett a hosszabbítás. Úgy tűnt, hogy a lélektani előnyt meglovagolja a Fener, hiszen a meccsen először átvették a vezetést (91-87). A Karsiyakában azonban még volt tartalék, és akkor sem omlottak össze, mikor 93-95-nél Melih Mahmutoglu (12/12 pont) kíméletlenül beverte a negyedik tripláját. A már említett Dixont azonban csak szabálytalanul tudták megállítani a hazaiak, így elcsípte az igen fontos első meccset a Karsiyaka, érdekesnek tűnik a folytatás tehát. Az említetteken kívül a Fenerben Bogdan Bogdanovics (16/3 pont, 6 gólpassz), a Karsiyakában pedig Juan Palacios (22 pont, 5 lepattanó) és Baris Hersek (19/3 pont, 7 lepattanó) játszottak még nagyot.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Karsiyaka javára.

 

Anadolu Efes (2.) – Trabzonspor Medical Park (6.) 85-65

A másik elődöntős sorozatban elmaradtak az izgalmak az első meccsen, hiszen a szezon meglepetéscsapata, a meccs előtt nyolcas győzelmi szériában lévő Trabzonspor sorozatát gond nélkül szakította meg az Efes. A kiváló erőkből álló Darüssafaka kiejtése is hatalmas bravúr volt a Paks korábbi EC ellenfelétől, ám úgy tűnik ez kedvezett az Efesnek is, hiszen így relatíve könnyebb riválist kapott az Ivkovics-legénység. Nem történt semmi rendkívüli ezen a mérkőzésen, az Efes már az elején nagyon jó védekezéssel mutatta meg, hogy mire számíthat ellenfelük. A második negyedben aztán már 20 pont közelében járt a csapatok közti differencia (41-22), a záró játékrészt pedig 30-16-ra nyerték meg a kék-fehérek, így kiütéses különbség alakult ki a végére. Egy ilyen kollektív csapatteljesítmény után nehéz bárkit is kiemelni a győztes féltől, talán a palánk alatti fölény miatt Dario Saric (11/6 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Nenad Krsztics (13 pont, 7 lepattanó) neve említhető leginkább, illetve önmagához képest Birkan Batuk (14/12 pont, 5 lepattanó, 4/4 tripla) volt kiemelkedően hatékony és eredményes. A rengeteg fanatikus szurkolója által elkísért Trabzonsporban csak Dwight Hardy (19/3 pont) játszott jól, a többiek mélyen tudásuk alatt teljesítettek.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az Efes javára.

 

A rájátszás állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus