TBL negyeddöntő, 1. mérkőzések: Három sima, egy fordított

A hét elején a két győzelemig tartó negyeddöntők első felvonásaival elkezdődött a török bajnokságban is a rájátszás. Az első három helyen rangsorolt Banvit, Fener, Efes trió kisebb-nagyobb nehézségekkel, de megvédte saját arénáját. Az utolsó fordulókban a pályaelőnyért nagy versenyfutást folytató Galatasaray és Besiktas ismét óriási harcot vívtak, ahol viszont nem lett előny a hazai pálya.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések
Banvit BK (1.) – Tofas Bursa (8.) 82-78
Toronymagasan, 28-2-es mutatóval nyerte meg az alapszakaszt a Banvit, így hasonlóan jó esélyekkel várta a nyolcadik kiemelt Tofas elleni negyeddöntő első meccsét is, ezt pedig ha kínkeservesen is, de azért behúzta a balikesiri gárda. Több meccsét is remek küzdőszellemével nyerte meg a Banvit a szezon során, és ez a rájátszás első meccsén sem volt máshogy. A Tofas is nagyon összeszedte magát, roppant kiélezett meccsre késztette már az elejétől riválisát, amit remekül mutat, hogy 24-23-as állásig a vezetést addig már 13-szor adták át egymásnak a csapatok. A folytatásban aztán lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a Banvit, ám a félidőt 11-1-gyel zárta a Bursa, így egypontos vendégelőnyt mutatott az eredményjelző a nagyszünetben (39-40). Fordulás után aztán a Tofas uralta a meccset, néhány ponttal csak ugyan, de végig vezettek a harmadik negyedben. A záró felvonásban aztán összekapta magát a ligaelső, 58-61-ről egy 10-0-s szériával fordította a maga javára a derbit. A Tofas többször is feljött egy pontra, ám a vezetést már nem sikerült visszavennie, így az állás 1-0 a Banvitnak. Sammy Mejia (27/6 pont, 9 lepattanó) extraklasszis teljesítménye kellett a házigazdáknak a sikerhez, az ő kimagasló teljesítménye nélkül aligha győzte volna le a Banvit a csapatként kiemelkedőt nyújtó Tofast (gólpasszok aránya: 11-27).

A párharc állása: 1-0 a Banvit javára.

Fenerbahce Ülker (2.) – Usak Sportif (7.) 87-75
Toronymagas favoritként várta az Usak elleni párharcot a Fenerbahce. Az újonc hatalmas meglepetésre magabiztosan vívta ki a rájátszásban való szereplés jogát, ám a szezon végére nagyon kemény sorsolást kaptak és talán kissé el is fáradtak a csekélyebb rotációs lehetőség miatt. Ennek ellenére nagyszerűen összekapták magukat nagynevű riválisuk ellen, szinte végig partiban voltak, jó darabig győzelmi esélyük is volt. Az első negyed roppant szorosan alakult, egymástól vették át a vezetést a csapatok, a kiváló színvonalú játékrész 23-24-es eredményt hozott. A folytatásban, 26-27-nél aztán robbantott a Fener, fantasztikus, 18-2-es rohanást produkált, amivel úgy tűnt, megtöri rutintalanabb ellenfelét. Ez azonban nem így történt, félidő után kapaszkodni kezdett az Usak, aminek következtében ismét csak 1-2 pont volt a hazaiak fórja. Fordítaniuk azonban nem sikerült a vendégeknek, 65-63 után látta a Fener, hogy itt még baj is lehet, így ismét begyújtotta a rakétákat, így egy 10-0-s villámgyors futással ismét biztonságos távolságba növelte előnyét, amit már meg is őrzött a végéig. Luka Zoric (19 pont, 7 lepattanó, 10/8 mezőnyből), Bojan Bogdanovic (19/9 pont, 5 lepattanó) és Bo McCalebb (17 pont, 4 gólpassz, 9/7 mezőnyből) egyaránt remekeltek és a siker fő letéteményesei voltak. Az Usak legeredményesebbje Justin Carter (19 pont), leghasznosabbja pedig Elijah Holman (13 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) volt.

A párharc állása: 1-0 a Fenerbahce javára.

Anadolu Efes (3.) – Pinar Karsiyaka Izmir (6.) 96-90
A Galata-Besiktas rangadó után az Efes és a Karsiyaka párharca tűnt a leginkább kiegyenlítettnek. Ez a későbbi meccsek után lehet, hogy így is lesz, de a szorosnak tűnő végeredmény ellenére az első találkozó nagyon egyoldalú játékot hozott, biztosan őrizte meg pályaelőnyét az Efes. Az első negyed végén, 17-17-nél indította meg első rohamát a kék-fehér gárda, válasz nélkül dobott három triplával elléptek ellenfelüktől a játékrész végére (26-17). A folytatásban ez a különbség inkább csak nőtt, mint csökkent volna, továbbra is remekül dobtak bentről és kintről egyaránt a hazaiak (dupla: 32/22, 69%; tripla: 23/13, 57%), így a simán elveszített lepattanócsata (22-37) is belefért nekik. 43-28-nál már 15 pont volt a felek között, de a záró felvonás legelején is még 17 volt a csapatok közti differencia (81-64). A meccs végén az egészen kiváló Esteban Batista (25 pont, 16 lepattanó) – Bobby Dixon (17/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) tandem egy 10-0-s rohammal még közelebb zárkóztatta az izmirieket, de az Efes nem tette meg azt a szívességet, hogy az utolsó másodpercekben is kienged. Hat isztambuli játékos is 10 pont fölé jutott, Milko Bjelica (24/9 pont, 4 lepattanó) volt a legeredményesebb közülük.

A párharc állása: 1-0 az Efes javára.

Galatasaray Liv Hospital (4.) – Besiktas Integral Forex (5.) 70-72
Az alapszakasz utolsó néhány fordulójában óriási csatát vívott egymással a negyedik, utolsó pályaelőnyt jelentő pozícióért a Galatasaray és a Besiktas. Akkor elsősorban a fekete-fehérek Tofas elleni, hazai botlásának köszönhetően a Galata ért el részsikert, ami rögtön az egymás elleni pároscsata első felvonásán semmivé lett. A rájátszás más műfaj, mint az alapszakasz, ez minden bajnokságban így van, és ezt bizonyította be most újfent a Besiktas. A vendégként jegyzett isztambuli gárda ugyanis csak nagyon rövid ideig, ám a lehető legjobbkor vezetett a mérkőzés során. A címvédő nagyon sokáig kézben tartotta az irányítást, már a félidőt megelőzően, sőt egy darabig azt követően is stabilan 10 pont feletti előnnyel vezetett. A negyedórás pauza után aztán feléledt a Besiktas is, aminek következtében visszajöttek egy pontra (53-52). A folytatásban újítani tudott a Galata, a remeklő Zoran Erceg (22/18 pont, 8 lepattanó, 11/8 mezőnyből, 8/6 tripla) illetve Cenk Akyol (16/12 pont) pontos dobásai után ismét 2-3 kosárnyi távolságba helyezték magukat. A slusszpoén aztán a Chris Lofton (24/18 pont, 4 labdaszerzés) és Tomislav Ruzic (19/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) vezette Besiktasé volt, akik éppen a Galata nagy fegyverével, azaz a végjátékban szerzett két gyilkos triplával 67-68-nál, majd 69-71-nél, 0-2 után ismét a maguk javára fordították a meccset. A Galata játékosok keze megremegett a végjátékban, így egy hatalmas győzelemmel elvette a pályaelőnyt a Besiktas, amit pénteken próbálhat majd megőrizni. 

A párharc állása: 1-0 a Besiktas javára.

A rájátszás alakulása:


Fotó: tbf.org.tr

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus