TBL negyeddöntő, 2. mérkőzések: A Banvit és a Fener lezárta, a címvédő életben maradt

A török bajnokság két győzelemig tartó negyeddöntőjének második meccsei után a ligaelső Banvit fogcsikorgatva, a Fener pedig könnyedén lépett tovább a második körbe. Óriási izgalmak után egyenlíteni tudott a Karsiyaka az Efes ellen, a Galata pedig túlélte a hétvégét, visszavette a pályaelőnyt a Besiktastól.

Negyeddöntő, 2. mérkőzések
Tofas Bursa (8.) – Banvit BK (1.) 77-78
Kiharcolta a továbbjutást a Banvit a Tofas ellen, az első meccshez hasonlóan ezúttal is nagyon szoros, küzdelmes csatát vívtak a felek. A meccs jelentős részében a Tofas vezetett, azonban a végén újfent nagy lelkierőről tett tanúbizonyságot az első kiemelt, és behúzta a győzelmet és egyben a párharcot is. Félidő után elléptek a házigazdák, az 51-43 a legnagyobb különbséget jelentette a mérkőzésen, a negyed végére azonban visszahozta magát a Banvit, és 30 perc után már 60-58-as vendégvezetést mutatott az eredményjelző. A kiélezett csata folytatódott, majd az utolsó perceket már a balikesiriek uralták, 68-68 után nem adták már ki a vezetést a kezükből. A végén mindent megpróbált a Tofas, de annál többre nem futotta erejükből, hogy minimálisra csökkentsék a különbséget. A vendégek kiváló triója, Sammy Mejia (19/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), E.J. Rowland (18/6 pont, 4 lepattanó) és Keith Simmons (16/6 pont, 9 lepattanó) hozták a meccset csapatuknak.

A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2-0 a Banvit javára.

Usak Sportif (7.) – Fenerbahce Ülker (2.) 62-100
Kiütéses idegenbeli győzelemmel zárta le az Usak elleni párharcot a Fenerbahce, ezúttal nem tudta megnehezíteni esélyesebb ellenfele dolgát az újonc. Egy félidőn keresztül tudta úgy-ahogy tartani a lépést a házigazda, de ezzel is csak látótávolságon belül maradtak, a Fener egy jó hajrával már 14 ponttal, 44-30-ra vezetett a nagyszünetben. Fordulás után indult be aztán igazán a henger, elsöprő lendülettel érkeztek vissza a parkettre a vendégek játékosai, 29-12-re nyerték a harmadik negyedet. Ezzel végleg el is dőlt minden, formalitás volt a hátralévő játékidő, a Fener végső esélyeshez méltón fejezte be az Usak minden várakozást felülmúló szezonját. A vendégek mind a 12 nevezett játékosa szerzett pontot, közülük az egyébként nem túl sokat játszó (20-25 perc) Bo McCalebb (15 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Bogdan Bogdanovic (18/3 pont) voltak igazán kiemelkedők.

A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2-0 a Fenerbahce javára.

Pinar Karsiyaka Izmir (6.) – Anadolu Efes (3.) 65-64
A Karsiyakának sikerült az, ami a Tofasnak és az Usaknak nem, azaz saját pályáját megvédve kiegyenlítenie az Efes ellen. A meccs nagy részében az izmiriek vezettek, a végén mégis bravúr kellett nekik a minimális arányú győzelem megszerzéséhez. 2-3 kosárnyi volt a különbség végig a mérkőzés folyamán, egyszer, a harmadik negyed elején volt csak kétszámjegyű a csapatok közti differencia (37-25). Innen azonban nagy hajrát nyitott az Efes, a pontszegény meccsen minden kosárnak nagy értéke volt. Egy triplával 47-50-nél, 0-2 után először átvette a vezetést az isztambuli gárda, amit hosszú perceken keresztül, egészen 60-62-ig tartani is tudott. Ekkor viszont még egyszer meg tudott újulni a Karsiyaka, óriási izgalmak közepette ismét előnybe kerültek, majd miután 65-62-nél tripla helyett csak duplát tudott szerezni az Efes, így behúzta az oly fontos sikert a Pinar. Az állás tehát 1-1, döntés hétfő este. Baris Hersek (17/3 pont, 5 lepattanó) volt az X-faktor a hazaiaknál, Bobby Dixon (12/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) és Esteban Batista (13 pont, 8 lepattanó) elvárható jó játéka mellett az ő előlépése volt a kulcs a sikerhez. Az Efes legjobbja Dusko Szavanovics (15/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) volt.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-1.

Besiktas Integral Forex (5.) – Galatasaray Liv Hospital (4.) 64-66
A Besiktas és a Galatasaray borítékolhatóan izgalmas csatái miatt sajnálhatjuk igazán, hogy az első körben csak két győzelemig tartanak a küzdelmek (az elődöntő három, a döntő négy nyert meccsig megy). Ahogy az első meccsen, úgy ezúttal is két pont döntött csupán a felek között, és ahogy akkor, úgy ezúttal is a vendégek örülhettek, hatalmas izgalmak után egalizálni tudott a címvédő Galata. Hamisítatlan playoff rangadó volt ez az ütközet is a két patináns csapat között, ahol végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a hangsúly pedig a kőkemény védekezésen volt elsősorban. A végjáték is ugyanolyan izgalmasan alakult, mint a meccs korábbi szakasza, 1-1 ponttal felváltva vezettek a csapatok, végül pedig a Galata örülhetett, ők jöttek ki jobban az adok-kapokból. Pops Mensah-Bonsu (17 pont, 8 lepattanó) érte el egyedül a tízpontos határt a győztesektől, de mind a tíz pályára lépő narancssárga-bordó mezes játékos betalált, így a terheket megosztva, igazi csapatmunkával vívta ki a sikert a Galata.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-1.

A rájátszás alakulása:


Fotó: tbf.org.tr

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus