Újabb El Clásico; Hangáék kötelező győzelem előtt!

Tovább robog a Liga Endesa, melynek leginkább várt mérkőzésével kezdődik a forduló: a Barcelona fogadja örök riválisát, a Real Madridot! A Sportklub ugyan ezt a mérkőzést nem tűzi műsorára, de a Valencia-Cajasol összecsapást igen, ahol a hazai győzelem még Hangáéknak is segíthet. A Laboral Kutxa a Rio Natura Monbus gárdájával vív élet-halál meccset, ugyanis a baszk egylet már nem igazán hibázhat, ha mindenképp saját erejéből szeretne ott lenni a rájátszásban. Nézzük meg, mit várhatunk az egyes találkozóktól! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

FC Barcelona – Real Madrid
2014. május 10. – 18:00

Spanyolország két legnívósabb, legpatinásabb klubjának örök rivalizálásával veszi kezdetét a Liga Endesa 32. fordulója! Óriási küzdelemre, feszült hangulatra van kilátás, ahol a Barcelonát bőven fűtheti a visszavágás vágya: a katalánok ebben a szezonban még nem tudtak győzedelmeskedni a Királyi Gárda ellen. Három rangadón maradtak alul: ebből az első a Szuperkupa döntő volt, amelyet négy ponttal nyert meg a Real Madrid (79-83). A december végi bajnokit nagyon magabiztosan hozták a blancók (98-84), míg a Király Kupában óriási izgalmak közepette, Sergio Llull emlékezetes dobásával hódították el Európa legrangosabb hétvégi versenysorozatát (77-76). Ezeket figyelembe véve talán némiképp meglepetésszerűen, de a spanyol szakértők 68 százaléka gránátvörös-kék győzelemre voksolt, miután kiderült hogy Juan Carlos Navarro pályára léphet; míg vendég oldalon Dontaye Draper egészen biztosan nem ölthet magára mezt. A két óriás klub csatározása mindig – tabellán elfoglalt helyezésüktől függetlenül – élményszámba megy: a legjobban támadó együttes (Real Madrid, átlagban 89 ponttal) érkezik a legjobban védekező gárda (Barcelona, átlagban 70,5 egységgel) otthonába. A spanyol kosárlabda szerelmeseire fantasztikus match-upok  sora várhat. Rögtön az egyes azaz irányító poszton: elfogultság nélkül állítható, hogy a madridiak 13-asa, Sergio Rodriguez egészen elképesztő idényt fut, a pontvadászat legjobb formájában lévő hátvédje. Így a hazaiak brazil kisemberére, Marcelinho Huertasra óriási feladat vár Rodriguez őrzésével. Egy posztot feljebb lépve is igazán pikáns harcot vívhat Juan Carlos Navarro Rudy Fernándezzel – a derbi egyik leglátványosabb szegmensét varázsolhatja elénk a két spanyol ász. A négyes poszt is hihetlen magas színvonalú párharcnak lehet a „színhelye”: Bostjan Nachbar és Nikola Mirotic főszereplésével. A festékben, palánk alatt pedig az Ante Tomic-Joey Dorsey Iannisz Buruszisz-Marcus Slaughter párosok egymásnak feszülése szülhet számos látványos megoldást, de akár a kiegészítő emberek aktuális formája is dönthet a hajrában. Egyértelmű esélyest megnevezni szinte lehetetlen, csak egyet javasolhatunk: dőljünk hátra és élvezzük a showt!

Unicaja Malaga – Baloncesto Fuenlabrada
2014. május 10. – 19:00

A 600. blokkját elérő és az e kategória örökranglistáján második helyre felkapaszkodó Fran Vázquez a ligautolsó otthonában megsérült, így egészen biztosan nem léphet parkettre. Ám ennek ellenére is az Euroligás csapat a mérkőzés esélyese: Zoran Dragicék sorozatban nyolcadszor hagytatják el győztesen a pályát, amennyiben ma átlépnek a madridi csapaton. A Malaga, mint a legtöbb támadó pattanót szerző csapat (13) néz farkasszemet a harmadik legkevesebb védő lepattanót begyűjtő gárdával (21,7), így valamelyest Vázquez kiesése okozhat némi kellemetlenséget, de a helyét átvevő Hettsheimer sérüléséből visszatérve újra nagy esélyt kaphat a bizonyításra. Az összecsapás legnagyobb match-upja erőcsatár poszton várható: a malagaiak legjobbjának, Nik Caner-Medley-nek kellene kivonnia a játékból a Fuenlabrada ikonját, Andy Pankót. Joan Plaza legénységének érdemes lesz odafigyelnie még a James Feldeine-Carlos Cabezas duóra, de az Unicaja hosszabb és mélyebb kispadjának kötelező megoldania ezt a feladatot. 

Bilbao Basket – La Bruixa D’or
2014. május 11. – 12:15

Két nagyon rosszul védekező egylet találkozik a vasárnapi játéknap első meccsén: a katalán kiscsapat a második legtöbb pontot kapó együttes (84,8 egységgel), de a Bilbao sem büszkélkedhet a maga 80,5-ös átlagával. Már egyik csapat számára sincs tétje a mérkőzésnek, csupán a jobb szezonzárás reményében hajthatnak. Baszk oldalon nem felhőtlen a helyzet, ami a sérüléseket illeti: Raul Lopez mellett lehet Alex Mumbrú sem lesz bevethető állapotban, de a vendégek is valószínűleg egyik legjobbjukat, Alex Hernándezt kénytelenek nélkülözni. Hiába a nehéz szezon, a Bilbao jóval mélyebb rotációval élhet - a nagy meglepetések kategóriájába tartozna, ha elbukna a jóval szerényebb költségvetésű katalán kiscsapat ellen. A Manresa még soha nem nyert Bilbaóban és az esélyeket tekintve most is hazai diadalra van kilátás.

UCAM Murcia CB – Iberostar Tenerife
2014. május 11. – 12:15

Nyomás nélkül léphetnek pályára a csapatok: mindkét fél biztosította már helyét a következő idény első osztályában. Egyik alakulat felkészülése sem történt zökkenőmentesen: hazai oldalon egészen biztosan nem láthatjuk majd Augusto Limát és José Angel Antelot, de Rodrigo San Miguel játéka is kérdéses. Túloldalon is akad egy neves hiányzó Fociusz Lampropulosz személyében, akinek festékbeli kreativitása okozhat  majd némi hiányérzetet. A Barcelona elleni derbin, néhány periódusban mutatott játéka a Dwayne Davis-Kim Tillie-Scott Wood fémjelezte Murciának elég lehet a defenzív kosárlabdát preferáló Tenerife ellen, amennyiben rá tudja kényszeríteni akaratát. A hazaiaknak érdemes a festékbeli játékot erőltetnie, ott nagyobb mértékben dominálhatnak. Könnyen kialakulhat egy szoros, akár egylabdás mérkőzés is, ám hazai pályán nagyobb sansza van otthon tartania a sikert a Murciának.

CB Valladolid – CAI Zaragoza
2014. május 11. – 12:15

A hétközi fordulóban egy rossz sorozatot tört meg a Zaragoza, így joggal bízakodhatnak a galíciai szurkolók kedvenceik feltámadásában. Sarkalatos pontja lehet a találkozónak a palánk alatti játék: a ligautolsó a legrosszabb a védő pattanók megszerzéséért folytatott csatában (20,6), de a Zaragoza is csak hátulról a harmadik a támadó lepattanók megkaparintásában (9). A Henk Norel-Damjan Rudez párosnak muszáj lenne kihasználnia az alacsony szerkezetű Valladolid helyzetét, a festékben könnyen el is dönthetné a mérkőzés érdemi részét a vendég alakulat. A hazaiak gyűrűit terhelik meg leginkább ellenfeleik; első helyen állnak a kapott pontokat illetően. José Luis Abos legénysége előtt adott minden az újabb diadal megszerzéséhez, a  rájátszásbeli szereplés további erősítéséhez.

Valencia Basket Club – Cajasol – SPORTKLUB ÉLŐ
2014. május 11. – 12:30

A Sportklub élőben tűzi műsorára a friss Európa Kupa győztes Valencia és a Cajasol párharcát, amely magyar szemszögből is érdekes lehet, ha a hazaiak legyűrik a sevillaiakat - ez ugyanis segíthet a Laboral Kutxának, amennyiben Hanga Ádám csapata is győzedelmeskedni tudna. Már pedig a papírforma egyértelműen hazai sikert ígér, elképesztő formában pattogtat a Justin Doellman vezette Valencia. A második legtöbb pontot dobó gárda nagyon elronthatja Aito Garcia Reneses újabb mérföldkőhöz érkezését: a rutinos mester 1000. (!) ACB ligás meccsén oszthatja taktikai utasításait. Ugyan lehetnek látványos match-upok (Justin Doellman vs Kristaps Porzings; Oliver Lafayette vs Tomas Satoransky; Vladimir Lucsics vs Marcus Landry), de mind periméteren, mind festékben nagy dominanciát mutathat a hazai fél. A vendégeknek csak momentumaik lehetnek; az aktuális formákat eltekintve egy nagy kiütésbe is beleszaladhatnak, amennyiben már az elején hagyják meglépni Pau Ribasékat.

Gipuzkoa Basket – Herbalife Gran Canaria
2014. május 11. – 19:00

Azzal, hogy Vitoriában győzött a Gipuzkoa Basket újra megalapozta a lehetőséget, hogy részt vegyen a rájátszásban. A Gran Canaria már biztosan ott lesz a legjobb 8-ban, ám egy idegenben szerzett győzelemmel - szintén - nagyon sokat segíthetne a Laboral Kutxának. Nagy eséllyel alacsony pontszámú mérkőzést léthatunk majd, hiszen a baszk egylet a második legjobban védekező együttes (71,3), de a kanári-szigeteki egylet is előkelő helyen áll (72,3). Továbbra sem épült fel a Raul Neto-Charles Ramsdell baszk duó, ám ha Javi Salgado tudja hozni azt a kiváló, robbanékony formáját, amelyet a Laboral Kutxa ellen, akkor Neto hiánya nem fog feltűnni Sito Alonso legénységének. A festékben David Doblas őrzésére nagy figyelmet kell szentelnie Pedro Martineznek – amennyiben Xavi Rey vállalni tudja a játékot, úgy kiegyenlített párharc várható ötös poszton. Az összecsapás legnagyobb match-upját egyértelműen a Jason Robinson-Brad Newley páros nyújthatja: kettejük külön párharca akár döntő faktornak is bizonyulhat. A játékoskeret összetételét tekintve azonban bízhatunk a vendég győzelemben. 

FIATC Joventut – Tuenti Movil Estudiantes
2014. május 11. – 19:00

Két teljesen egészséges csapat ütközik meg egymással és egy hazai diadal esetén tovább bonyolódhatna a helyzet a playoff még meglevő pozícióiért. A katalán expressz hazai pályán akkor reménykedhet a sikerben, ha legnagyobb fegyverével, kitűnő periméter játékával élni tud. A palánk alatt ugyanis némi hátránnyal indul a Marko Banic-Dejan Ivanov-Uros Slokar triumvirátus ellen. Sőt Devoe Joseph-re a pontgyártás mellett nagy feladat hárul a szintén triplagyáros, amerikai Kyle Kuric megfékezésében. Így idegenben sem lehet leírni a madridi együttest, akár egy nagyon szoros véghajrában meg is tréfálhatja a hazaiakat.

Laboral Kutxa – Rio Natura Monbus
2014. május 11. – 20:30

Két vereség után, nagy formajavulást kellene felmutatnia a Laboral Kutxának, hogy ne okozzon gondot a Rio Natura Monbus két vállra fektetése. Hanga Ádám csapata nemcsak a harmadik legjobban támadó együttes, de a hármasok értékesítésében is az előkelő második pozícióban helyezkedik el (39 %-kal). Míg aktuális ellenfelük csak az utolsó előtti 32 százalékkal. Az obradoiroi kiscsapat továbbra sem számíthat Junyent és Sanz szolgálataira, hazai fronton azonban elvileg mindenki harcra kész állapotban várhatja az igen fontos derbit. A festékben óriási fölény mutatkozik a baszkok javára, így érdemes lesz sok támadást kijátszaniuk a Lamont Hamilton-Tibor Pleiss duóra. Kellemes emléke lehet Hanga Ádámnak a Monbus otthonában lejátszott találkozóról: ott nagyon jól szállt be honfitársunk a mérkőzésbe és remek hajrábeli megmozdulásaival főszerepet vállalt az ott született sikerben. Egy hasonló teljesítmény sokat lendíthetne Hanga önbizalmán, akire ismét nagy küldetés várhat Alberto Corbacho esetlegesen Pavel Pumprla őrzésével. A rájátszás célegyenesébe érve a Laboral Kutxa bizonyosan átérzi az összecsapás súlyosságát és teljesen más felfogásban lép majd parkettre, mint tette azt csütörtök este. Amennyiben a jóval mélyebb játékoskeretét optimálisan használni tudó Sergio Scariolo mester rendet tud tenni a baszk fejekben, nem okozhat gondot a vitoriai gárdának a Monbus legyőzése.

Az Unicaja Malaga-Baloncesto Fuenlabrada valamint a Gipuzkoa Basket-Herbalife Gran Canaria mérkőzések kivételével az összes találkozó élőképpel megtekinthető az alábbi linken! Amennyiben nem működik, erre a linkre kattintsatok!

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus