VTB Liga, 1. hét: Három győzelemmel kezdett a Kazany

Egy sűrű első héttel elkezdődött a VTB Liga 2016/17-es szezonja, ahol a tavalyi ezüstérmes Kazany már három meccset lejátszott és mindegyiket meg is nyerte, Nando De Colo pedig már most MVP formában van. Az első hét összefoglalója mellett szemügyre vesszük a nagycsapatok háza táján történt változásokat, és megvizsgáljuk, hogy idén veszélyes lehet-e valaki az öt éve regnáló bajnok CSZKA Moszkvára.

A VTB Liga 2016/2017-es szezonjának lebonyolítási rendjében és a mezőny összetételében jelentős változás az előző szezonokhoz képest, hogy a megszokottól eltérően ezúttal nem 16, hanem csak 13 csapat vesz részt a sorozatban. Ők kétkörös alapszakaszt játszanak, majd a legjobb nyolc hagyományos, három győzelemig tartó párharcokat vív a playoffban. Tavalyhoz képest idén nem indul a legutóbb még a rájátszásba is bejutó cseh Nymburk, valamint az alsóházi csapatok közül a finn Bisons Loimaa, illetve az egyaránt pénzügyi gondokkal küzdő orosz Krasznoje Oktyabr és a grúz Vita Tbiliszi. Nemcsak távozói, hanem új csapata is lesz azonban a ligának, méghozzá a permi székhelyű orosz Parma személyében. Ahogy az lenni szokott, az európai kupákban ezúttal is számos csapat képviseli a VTB Ligát. Az Euroligában a két tavalyi döntős, a címvédő CSZKA Moszkva és az ezüstérmes UNICS Kazany indulhatnak. A Eurocupban a Himki Moszkva, Lokomotiv Kubany, Zenit Szentpétervár, Nyizsnyij Novgorod, négyes szerepel majd, a Bajnokok Ligájában az Avtodor már főtáblán van, ahova selejtezők után a Cmoki-Minszk is bejuthat. Ha ez nem sikerül nekik, akkor a Jenyiszej Krasznojarszk és a Kalev társaságában a FIBA Europe Cupban folytathatják.

Az idei sorozat toronymagas favoritja természetesen ezúttal is a sorozatban ötödször diadalmaskodó CSZKA Moszkva lesz, akik májusban végre elérték hőn áhított céljukat is, és 2008 után újra megnyerték az Euroligát. Mindezt ráadásul fantasztikus játékkal, meccset is csak alig-alig vesztve tették Dimitrisz Itudisz fiai, így nagy változásokat természetesen nem kellett eszközölniük a vezetőknek az oroszok kirakatcsapatánál. A kulcsjátékosok közül kivétel nélkül mindenki maradt Moszkvában (Milos Teodoszics, Nando De Colo, Kyle Hines, Cory Higgins, Andrej Voroncevics, Nikita Kurbanov, Viktor Hjapa), az aktív rotációból pedig csak Demetris Nichols távozott a Panathinaikoszhoz. Kurbanovék várhatóan gond nélkül megoldják majd az amerikai kiscsatár pótlását, a palánk alatt viszont még az eddigiekhez képest is erősödött a CSZKA. Hinesékhoz csatlakozott ugyanis a városi rivális Himkitől James Augustine, illetve a Nyizsnyij Novgorodtól a kintről is életveszélyes Szemjon Antonov.

Ha nem lenne elég a bombaerős, Európában is egyedülálló keret a CSZKA számára, akkor az is a címvédő malmára hajthatja a vizet, hogy a tavalyi két legkomolyabbnak tartott kihívó, a Himki Moszkva és a Lokomotiv Kubany is alaposan meggyengültek. A Loko az előző szezonban még Final Fourt játszott az Euroligában, a Himki pedig ugyanitt a Top16-ba jutott, idén viszont nem lesznek tagjai a legelitebb sorozatnak, ami nagyban magyarázza a jelentős átalakulást mindkettejük esetében. A Himkiben csak a tavaly hatalmas összegért szerződtetett Alexej Shved – illetve a csapatkapitány Szergej Monya – maradt a húzóemberek közül, a többiek mind euroligás csapathoz távoztak. A már említett Augustine mellett Tyrese Rice és Petteri Koponen Barcelonában landolt, Zoran Dragic Milano felé vette az irányt, Tyler Honeycutt az Efest erősíti majd, illetve Paul Davis sem marad. A hátvédsorban a korábbi MVP, E.J. Rowland (Hapoel Jeruzsálem), valamint Jacob Pullen (Cedevita), Justin Carter (Karsiyaka), Nobel Boungou-Colo (Limoges) és Viacheslav Zaitcev (Krasznoje Oktyabr) lesznek azok, akiknek pótolniuk kellene a távozott klasszisokat, centerben pedig az Oklahoma City Thunder korábbi játékosa, Perry Jones bizonyíthat majd.

Nem járt jobban a Himkinél a Lokomotiv sem, a vasutasoknak konkrétan az egész keretük kicserélődött, a vezetőedzői székben pedig Jorgosz Barcokasz (Barcelona) helyét honfitársa, a görög válogatott szövetségi kapitánya, Fotisz Kacikarisz vette át. A Loko a teljesség igénye nélkül elvesztette Malcolm Delaney-t (Atlanta Hawks), Anthony Randolphot (Real Madrid), Chris Singletont (Panathianikosz), Victor Clavert (Barvelona), Dontaye Drapert (Real Madrid) és Jevgenyij Voronovot (Kazany) is, egyedül Ryan Broekhoffot sikerült megtartani azok közül, akik tavaly is Krasznodarban kezdték a szezont. A lehetőségekhez képest azért nem igazolt rosszul a Kubany sem, hiszen Taylor Rochestie (Maccabi Tel-Aviv), Jan Vojukasz (Zalgiris), Kenny Gabriel (Karsiyaka), Mardy Collins (Strasbourg), Kevin Jones (Partizan) és Dmitrij Khvosztov (Nyizsnyij Novgorod) is kiváló játékosok, ám – ahogy a Himki esetében is – az érkezők azért más szintet képviselnek, mint a távozók, ráadásul mindkét helyen teljesen új csapatot kell építeni. Ennek a két csapatnak a célja ezúttal aligha a trónfosztás, hanem reálisan a legjobb négybe jutás lehet.

Tavaly az alapszakasz második helyét bravúros szerepléssel a Kazany szerezte meg, ezt a pozíciót pedig ki is használták a tatárok, és nevető sokadikként több papíron erősebb csapatot is megelőzve döntőbe jutottak, ahol megizzasztották a CSZKA Moszkvát és egyben kiharcolták az Euroliga-szereplés jogát. Ennek köszönhetően meg tudták tartani a Keith Langford, Quino Colom, Latavious Williams triót, amely az alfája és az omegája volt az előző évi sikercsapatnak. Kosztasz Kajmakoglu, Art Parakhoszki és Marko Banic szintén maradtak az alapemberek közül, akik mellé Coty Clarke (Puerto Rico), Jevgenyij Voronov (Lokomotiv) és Pavel Antipov (Zenit) érkeztek a rotációba. A többi riválisnál és a saját házuk táján történt változásokat is tekintve a Kazany idén is jó eséllyel pályázhat a döntőbe, vagy legalábbis az elődöntőbe jutásra.

Az említett négy nagycsapat mellett még érdemes kitérni a Kazany elleni elődöntőben épphogy elbukó, évek óta szintén nagyon masszív Zenitre is. A szentpéterváriak sikeresen tejesítették a legfontosabb nyári feladatukat, azaz a csapatnál tartották két kiválóságukat, Ryan Toolsont és Janis Timmát. Omar Thomas (Cremona), Zabian Dowdell (Cantu) és Pavel Antipov (Kazany) elmentek ugyan, ám az érkező Sztefan Markovics (Malaga) – Szergej Karaszev (Brooklyn Nets) hátvédpáros, illetve az ígéretes Aaron White (Bonn) akár garanciát is jelenthetnek arra, hogy ismét jó kis csapata lesz a Zenitnek, akik bárkire veszélyesek lesznek.

 

1. hét

Asztana (kazah, 1-0) – Avtodor Szaratov (orosz, 0-1) 83-78

Nagyon jó kis meccsel rajtolt el a VTB Liga új idénye, ahol elsősorban Ian Miller (32/9 pont, 5 gólpassz) kiváló játékával az Asztana kisebb meglepetésre le tudta győzni a szintén nagy átalakításon átesett Avtodort. Pedig a rendkívül szoros első félidő után az oroszok elhúztak 10 ponttal (52-62), ezt az előnyt azonban nem tudták megtartani, az Asztana egy 12-0-s rohammal fordított és behúzta a győzelmet. A kazahoknál Ousman Krubally (17 pont, 9 lepattanó) volt még kiemelkedő, a túloldalon pedig Nick Minnerath (23/6 pont, 7 lepattanó) volt a legjobb, de jól mutatkozott be a korábban Kaposváron is pattogtató Branden Frazier (13/6 pont, 9 gólpassz) is.

UNICS Kazany (orosz, 1-0) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 0-1) 104-81

Lenyűgöző magabiztossággal kezdte a tavalyi ezüstérmes Kazany az idei szezont is, a tatárok esélyt sem adtak a Nyizsnyij Novgorodnak. A házigazdák 15-3-as kezdéssel adták meg a meccs alaphangját, innentől kezdve pedig folyamatosan növelték előnyüket, a meccs egy pontján a 35 pontot is elérte a különbség (104-69), innen tudott valamelyest kozmetikázni a Nyizsnyij. A Kazany kulcsemberei bőven pihenhettek, Jevgenyij Voronov (18/3 pont) és Coty Clarke (13/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) debütálása pedig nagyon jól sikerült, de nagyon hatékonyan játszott Anton Ponkrashov (15 pont, 4 gólpassz, 6/6 mezőnyből) és Art Parakhoszki (15 pont, 5 lepattanó) is.

Asztana (kazah, 1-1) – UNICS Kazany (orosz, 2-0) 68-84

A nyitónap győztesei, az Asztana és a Kazany néhány nappal az első mérkőzéseik után összecsaptak egymással. Itt már nem tudtak meglepetést szolgáltatni a kazahok, a Kazany kihasználta – elsősorban a palánk alatti – fölényét és különösebb izgalmak nélkül diadalmaskodni tudott. A tavalyi pontkirály, Keith Langford (20/6 pont, 4 lepattanó) és Quino Colom (15/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) ezúttal már jóval többet és jobban játszott, mint az első meccsen, Art Parakhoszki (13 pont, 6 lepattanó) ismét nagyon stabil volt, ahogy Coty Clarke (13/6 pont, 13 lepattanó) is, aki a szezon első dupla-dupláját szállította. Az Asztana veresége a legkevésbé Roderick Odomon (21/6 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) múlt.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 0-1) – CSZKA Moszkva (orosz, 1-0) 84-97

Győzelemmel kezdett a címvédő CSZKA Moszkva is, habár a fővárosiak a vártnál sokkal jobban megszenvedtek a sikerért a Jenyiszej otthonában. A krasznojarszkiak ugyanis triplaesőt zúdítottak a tavalyi bajnokra, összesen 15 hárompontost dobtak, méghozzá elég jó százalékkal (33/15, 45%), amiből a hazaiak legjobbja, Tony Taylor (24/15 pont, 6/5 tripla) is alaposan kivette a részét. Ez a teljesítmény azonban csak a tisztes helytálláshoz és egy szoros első félidőhöz (43-46) volt elég, a fordulás után begyújtott a rakétákat a CSZKA. A moszkvaiak ugyanis 32-14-re nyerték meg a harmadik negyedet, amihez Nando De Colo (28/9 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó, 3 labdaszerzés) klasszis performanszára is szükség volt, a francia kiválóság ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta.

Avtodor Szaratov (orosz, 1-1) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 0-2) 95-92

Az egyaránt vereséggel rajtoló Avtodor és Nyizsnyij Novgorod egy igazi pisztolypárbajt vívott egymással, amiből végül a hazaiak kerültek ki győztesen. Az Avtodor többször is elhúzott, a negyedik negyed elején például 72-63 arányban, ám a Kenny Boynton (26/9 pont, 4 gólpassz) és DeAndre Kane (19/3 pont, 11 lepattanó) vezette vendégek nem adták fel ekkor sem, és egy 11-2-es sorozattal egalizáltak. A szaratoviak azonban nem pánikoltak, néhány triplával ismét előnybe kerültek, a Nyizsnyij pedig már túl sokat hibázott a folytatásban ahhoz, hogy újabb fordulat következhessen a mérkőzésen. Az Avtodorban több remek teljesítmény is akadt, Nick Minnerath (24 pont, 9 lepattanó) ismét fantasztikus volt, ahogy nagyon jól játszott Michael Carrera (15/3 pont, 11 lepattanó, 2 blokk), Tomislav Zubcic (16/9 pont) és a legendás John Stockton fia, Michael Stockton (15 pont, 7 gólpassz) is.

Asztana (kazah, 1-2) – CSZKA Moszkva (orosz, 2-0) 76-92

Nagyon hasonló forgatókönyv alapján intézte el az Asztanát a CSZKA Moszkva, mint ahogy tette azt a Jenyiszejjel néhány nappal korábban. Az Ousman Krubally (19 pont, 12 lepattanó) vezette házigazdák a második negyedben még csak egypontos hátrányban voltak (23-24), a félidőre azért már nőtt a különbség (32-42), de a döntő szakasz most is a harmadik negyed volt. Ezt a játékrészt 33-21-re nyerte meg a CSZKA, akiknél Nando De Colo (18 pont, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) most is remekelt. A meccs hőse azonban ezúttal nem ő, hanem a 100%-os dobóteljesítménnyel 26 pontig jutó mindenes, Nikita Kurbanov (26/12 pont, 8/8 mezőnyből, 4 lepattanó) volt.

Parma (orosz, 0-1) – Kalev/Cramo (észt, 1-0) 72-86

A fantasztikusan játszó Demonte Harper (29/9 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) vezérletével elrontotta a Kalev a mintegy 6000 néző előtt pályára lépő Parma bemutatkozását a VTB Ligában. Pedig az első félidő még egyértelműen az újonc szája íze szerint alakult, a második félidőben viszont nagyrészt Harpernek köszönhetően egyre inkább átvette a meccs irányítását a Kalev. 58-60 után aztán négy percen át dobott pont nélkül tartották a Parmát az észtek, ez idő alatt pedig ők 13 egységet termeltek és eldöntötték a mérkőzést. Az oroszok legjobbja egyébként Ivan Nelyubov (16 pont, 8 lepattanó) volt.

Himki Moszkva (orosz, 0-1) – VEF Riga (lett, 1-0) 73-76

Hatalmas meglepetést okozott a Himki Moszkva idegenbeli legyőzésével a Riga, még akkor is, ha tudjuk mennyire meggyengült a nyáron az orosz csapat, és Alexej Shved sem játszott. A lettek egész meccsen jól tartották magukat, sokáig vezettek is, és akkor sem pánikoltak be, mikor a Himki ellépett 57-47-re. Újra szorossá tette a meccset a Riga, az utolsó két percben a mezőny egyik legjobbja, Janis Blums (17/6 pont, 3 labdaszerzés) pedig két triplát is bevágott, ami eldöntötte a mérkőzést, mivel a Himki minden lehetőségét elpuskázta a hosszabbítás kiharcolására. A hazaiaktól csak Szergej Monya (17/9 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) játszott jól, a Rigában viszont Blums mellett Martins Meiers (19 pont, 6 lepattanó, 12/9 mezőnyből) is nagyszerű volt.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 0-1) – Zenit Szentpétervár (orosz, 1-0) 58-71

Ryan Toolson nélkül is simán vette az első akadályt a Zenit a VTB Ligában, a szentpéterváriak különösebb megerőltetés nélkül tudtak nyerni a Minszk vendégeként. Toolson hiányában Janis Timma (20/6 pont, 4 lepattanó) és Szergej Karaszev (18/6 pont) vették a kezükbe az irányítást, vezetésükkel már az első negyedben megléptek az oroszok (8-20), ezt az előnyüket pedig mindvégig tartani tudták, még úgy is, hogy a Cmoki 43-35 arányba megnyerte ellenük a lepattanócsatát, és Dru Joyce (23/9 pont) extrát nyújtott tőlük.

UNICS Kazany (orosz, 3-0) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 0-2) 100-56

A Kazany számára roppant zsúfolt volt az első hét, de a tatárok simán behúzták harmadik meccsüket is, lényegében tökéletesen kezdték tehát a szezont az Euroligába való hétközi visszatérésük előtt. A szenvedő fél ezúttal a Jenyiszej volt, akik egy percig sem tudtak méltó ellenfelek lenni, a Kazany már a meccs elején dűlőre vitte a dolgokat. Az első negyedet ugyanis 11-2-vel zárta, a másodikat pedig 7-0-lal nyitotta a házigazda, ezzel minden lényegi kérdés el is dőlt. Keith Langford (17/6 pont) és Coty Clarke (14/6 pont, 7 lepattanó) ezúttal is nagyon jól játszottak, pedig még egy félidőt sem töltöttek a pályán,

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Cmoki-Minszk – Avtodor Szaratov 
Lokomotiv Kubany – Jenyiszej Krasznojarszk
UNICS Kazany – Parma 
Zenit Szentpétervár – Kalev/Cramo

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus