VTB Liga, 1. hét: Start keleten is

Elrajtolt a VTB Liga 2014/15-ös szezonja, az első hét összefoglalója mellett szemügyre vesszük a bajnokságban történt változásokat, a csapatokat, és az uborkaszezon főbb eseményeit is. Jól kezdett a CSZKA, a Himki, a Kazany, a Lokomotiv és a Nyizsnyij Novgorod is. Öt nap alatt háromszor kapott ki a Nymburk, Teodoszics továbbra is VB-formában, Malcolm Delaney pedig MVP teljesítménnyel mutatkozott be a ligában.

A VTB Liga 2014/2015-ös szezonjának küzdelmeiben ezúttal hét nemzet 16 csapata képviselteti magát. A legnagyobb számban természetesen az orosz klubokat találjuk, tíz alakulattal. Mellettük 1-1 csapatot ad Finnország, Észtország, Lettország, Fehéroroszország, Csehország és Kazahsztán. Az előző szezonhoz képest nem szerepelnek litván, ukrán és lengyel csapatok sem, a legnagyobb hiányzó a Lietuvos Rytas együttese, akik tavaly az elődöntőig jutottak.

Ettől a szezontól megváltozik a lebonyolítás rendje is. Immár nem csoportokban és kiemeléses playoff szisztémában zajlanak a küzdelmek, hanem teljes oda-visszavágós alapszakaszt, a nyolc legjobb gárdának pedig hagyományos rájátszást rendeznek. A 

Az európai kosárlabdát kedvelő magyar kosárbarátok sok ismerős névvel találkozhatnak a bajnokságban, hiszen a címvédő CSZKA Moszkva mellett a Kazany és a Nyizsnyij Novgorod is az Euroligában szerepel ebben a szezonban. Az Eurocupban a Szolnoki Olaj három VTB Ligás vetélytársat is kapott a Himki Moszkva, a Zenit és a Riga személyében. Szintén ebben a sorozatban szerepel a Lokomotiv és az Oktabir is. A Körmend és a Paks az EuroChallenge-ben csoportellenfelet nem kapott a ligából, de továbbjutásuk esetén a későbbiekben összefuthatnak az Avtodor, az Astana, a Minszk és a Jenyiszej csapataival is a harmadik számú európai kupában. A 16 csapatból tehát 12-en az európai porondon is megmérettetik magukat, de az onnan ezúttal hiányzó Nymburk, Bisons, Kalev, Krilja négyesnek is bőven van nemzetközi tapasztalata. A csapatoknál történt változásokra, az új játékosokra az egyes mérkőzések összefoglalóinál térünk ki.

 

CEZ Nymburk (cseh, 0-1) – Lokomotiv Kubany (orosz, 1-0) 67-82

A Nymburk és a Kubany vívta egymással a bajnokság nyitómeccsét, ahol a 10 éve regnáló cseh bajnok nem tudta megnehezíteni az esélyesebb Loko dolgát. Pedig a nyáron amellett, hogy a Nymburk megtartotta a magyarok ellen az Eb-részvételt kivívó válogatottjait, megszerezte többek között a tavalyi török pontkirályt, Darius Washingtont és az Okapiból ismerős, ott remeklő Derek Raiviot is (a macedón irányító, Vlado Ilievszki és az osztrák-bosnyák center, Rasid Mahalbasic távozott a meghatározó játékosok közül). Az eddig is kiváló Lokomotiv orosz riválisaitól csábított át kulcsjátékosokat, így például a kezdőben helyet kapó Nikita Kurbanovot (Kazany) és Eugeny Voronovot (Zenit), valamint a gólpasszgyáros Aaron Milest (Krilja). A szamaraiak megtartották legjobbjaikat, közülük elsősorban Richard Hendrix (16 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 8/7 mezőnyből), Derrick Brown (13 pont, 5 lepattanó) és Krunoslav Simon (13/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) remekelt ezúttal. A show-t azonban a legnagyobb nyári fogás, a Marcus Williams helyére a Bayern Münchentől érkezett irányító, Malcolm Delaney (16/6 pont, 10 gólpassz, 5 lepattanó, jobbra a képen) vitte, vezérletével hatalmas tempót diktált a hazaiak veteránjai ellen a Bazarevics-legénység. Ezzel nem tudtak mit kezdeni a csehek, a harmadik negyed közepén Hendrix és Delaney főszereplésével a Loko néhány remek védekezésből vezetett támadással megtörte a vendéglátókat és eldöntötte a meccset. Delaney teljesítményével kiérdemelte a hét MVP-je címet is.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 1-0) – CEZ Nymburk (cseh, 0-2) 95-91 h.u.

A Nymburk a szezonnyitó után három nappal ismét pályára lépett, ezúttal a Triumf Ljuberciből Zanit Szentpétervárrá avanzsáló gárda volt a csehek ellenfele. A Zenitben jó néhány név ismerősen csenghet, hiszen többek között a most is jól játszó Dimitrij Kulagin (14 pont) és Kyle Landry (11/6 pont, 11 lepattanó) is okozott kellemetlen perceket tavaly a Szolnoknak és a Körmendnek az EuroChallengeben (Cory Higgins és Jeremy Chapell távozott). A több mint 5000 új szurkolójának bemutatkozó gárdában nemcsak a régi, de az új szerzemények is remekeltek. A tavaly még a Laboralban Hanga Ádám csapattársaként irányító Walter Hodge (20/6 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés), a török Gaziantep korábbi kiváló centere, Dejan Borovnjak (23 pont, 10 lepattanó) és a D-Ligából igazolt Cameron Jones (17 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) is nagyszerűen mutatkozott be ezen a statisztikagyártásnak meglehetősen kedvező mérkőzésen. A Zenit jól kezdett, majd könnyelműsködni kezdett, egy 9-0-s rohammal pedig egalizálta a meccset a Nymburk. Innentől nemcsak az eredmény, de a játék képe is kiegyenlített küzdelmet mutatott. A végjátékban 2 ponttal vezetett a Nymburk, Landry faulttal együtt tett vissza egy támadólepattanót, a büntetője azonban kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás. Az extra játékrészre azonban már nem maradt erő a csehekben, a Zenit biztosan zárta le a mérkőzést. A Nymburk legjobbjai Radoslav Rancik (19/9 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Darius Washington (17/6 pont, 9 lepattanó) voltak.

 

Himki Moszkva (orosz, 1-0) – Avtodor Szaratov (orosz, 0-1) 89-63

Tavaly történelmet írt a Himki, hiszen veretlen maradt a VTB Liga alapszakaszában. A negyeddöntőben aztán kínosan elvérzett ugyan a végére összeálló Nyizsnyij Novgoroddal szemben, ám nagy személyi változtatásokat nem kellett eszközölniük a fővárosiaknak a nyáron. Ennek ellenére is sikerült erősíteniük, két igazán minőségi játékos is érkezett. Az egyik a kiváló VB-bronzérmes francia magasember, a Partizantól elcsábított Joeffrey Lauvergne, a másik pedig a Maccabi Euroliga-győztes irányítója, Tyrese Rice, aki a milánói Final Four MVP-je is volt egyben. A mérkőzés elején még 8 ponttal vezetett is az Avtodor, a második negyedtől azonban érvényesült a papírforma és felőrölte egyébként jól helytálló ellenfelét a Himki. Lauvergne (24 pont, 4 lepattanó, 11/8 dupla) egészen fantasztikusan mutatkozott be, Petteri Koponen (19/15 pont, 7/5 tripla) és Marko Popovic (16/12 pont, 4 lepattanó) pedig „szokás szerint” szétdobták kintről ellenfelüket.

 

Krasznye Krilja (orosz, 1-0) – CEZ Nymburk (cseh, 0-3) 95-84

A Nymburk ezúttal két napot pihenhetett mindössze, 5 napon belül harmadik orosz ellenfele ellen készülhetett, de ezúttal sem koronázta siker a keleti kirándulást. Pedig a Krasznye Krilja kerete alaposan kicserélődött és meg is gyengült a holtszezonban, hiszen távozott a csapat játékát meghatározó amerikai kontingens (Aaron Miles, Julius Wright, Bracey Wright, Demetris Nichols), illetve Anton Ponkrasov is. Őket nem sikerült nagy nevekkel pótolni, javarészt orosz fiatalok érkeztek, de a két új külföldi, a korábbi Hapoel Holon játékos Scottie Reynolds (24/12 pont, 6 gólpassz) és a Rio Natura Monbust elhagyó Kaspars Berzins (20/6 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) egyaránt szenzációsan mutatkoztak be új csapatukban. Az igazi hősök azonban nem ők voltak, hanem a helyi, szamarai kötődésű Dimitri Artesin (11/9 pont), aki mindhárom tripláját a legjobbkor, a negyedik negyedben süllyesztette el. A Nymburk szívós, motivált játékkal rukkolt elő, ám a mérkőzésen egyszer sem tudtak vezetni. Darius Washington (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) ezúttal is remekelt, mindhiába.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 1-0) – Bisons Loimaa (finn, 0-1) 99-70

Pályára lépett a címvédő is az első héten, és nem is okozott nekik gondot a finn Bisons legyőzése. A CSZKA csak kisebb átalakuláson ment át a nyáron, igaz egy rendszeresen Euroliga Final Four résztvevő csapatnál nincs is szükség nagy változásokra. A külföldi (Milos Teodoszics, Kyle Hines, Sonny Weems, Aaron Jackson) és a hazai (Vitalij Fridzon, Szasa Kaun, Viktor Hjapa, Andrej Voroncevics) kulcsjátékosok nagy része továbbra is a moszkvaiakat erősíti. A nagy nevek közül csak Nenad Krisztics (Anadolu Efes) és Jeremy Pargo (Maccabi) távozott, érkezett viszont az NBA-ből visszatérő francia irányító, Nando De Colo, illetve a Kriljától átcsábított Demetris Nichols. A Galatasaray-jal ha úgy tetszik cserélt egyet a CSZKA, Vladimir Micov ment, Manuchar Markoishvili pedig érkezett az isztambuliaktól. Ha nem is erősödött, de azért továbbra is kiváló állománnyal bír az oroszok kirakatcsapata, személyükben a lehető legnehezebb ellenfelet kapta a VTB Ligában való debütálása alkalmával a Bisons. Nem is történt csoda, a címvédő magabiztosan, végig vezetve, előnyét folyamatosan növelve aratott magabiztos sikert. A szerb válogatottat világbajnoki döntőig vezető Milos Teodoszics (14/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, balra a képen) pazar formája továbbra is tart, ismételten igazi vezére volt csapatának. A másik irányító, Aaron Jackson (13/3 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) szintén kitűnő volt, a legponterősebb moszkvai pedig Sonny Weems (15 pont, 4 gólpassz) lett.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-0) – Krasznoje Oktabir (orosz, 0-1) 92-85

Tavaly bravúros tavaszt mutatott be a Nyizsnyij, hiszen az elődöntőig tartó Eurocup-menetelés után a Himki Moszkvát és a Lietuvos Rytast is búcsúztatta a novgorodi gárda a VTB Ligában. A döntőben aztán a CSZKA már túl nagy falatnak bizonyult, ám így is vonzó célpont volt a nyáron a Nyizsnyij, hiszen többek között a Partizan kiváló irányítója, Tarence Kinsey, illetve a Hapoel Jeruzsálemben tavaly remek szezont futó fehérorosz center, Art Parahuszki is csatlakozott a tavalyi finalistához. Az újonnan érkezőknek Dijon Thompson, Primoz Brezec és Vadim Panyin pótlása lesz a legnagyobb feladatuk. Ami a vendégeket illeti ők a válogatott csapatkapitánya, Anton Ponkrasov megszerzése mellett szinte teljesen kicserélték légiós kontingensüket, négy új amerikai játékost is igazoltak. Közülük talán Romeo Travis neve cseng legjobban és legismerősebben, ő tavaly a Himik Juzsnyij ászaként pálya lépett az Alba Fehérvár elleni Eurocup meccseken is. A két gárda mérkőzése a vártnál sokkal szorosabb lett, a vendégek az utolsó percig szorosan tudták tartani az eredményt, köszönhetően elsősorban David Kennedy (22 pont, 7 lepattanó) és Victor King (22/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) ponterős játékának. A végén aztán 4 pontos hazai vezetésnél egy sportszerűtlen hiba pecsételte meg a volgográdiak sorsát, hiszen a büntetők utáni labdabirtoklásból még egy tripla is született. Szemen Antonov (16/9 pont, 5 lepattanó) és Taylor Rochestie (15/3 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó) léptek elő a kulcsszituációkban, de Trey Thompkins (19/3 pont, 7 lepattanó) is maximálisan dicsérhető a mérkőzés egészét tekintve.

 

UNICS Kazany (orosz, 1-0) – Avtodor Szaratov (orosz, 0-2) 81-78

Alapos vérátömlesztésen esett át a tavalyi évad egyik legerősebb orosz csapata, az UNICS Kazany. A kulcsemberek közül csak a két görög, Nikosz Ziszisz és Kosztasz Kajmakoglu maradt hírmondónak. A távozók listáján van a teljesség igénye nélkül a tavalyi Eurocup sorozat MVP-je, Andrew Goudelock (Fenerbahce), az évekig első számú vezérnek számító Chuck Eidson, valamint Luke Harangody (Valencia), Jan Vojukasz (Galatasaray), Vladimir Veremejenko (Banvit), illetve a tréner, Andrea Trinchieri is. Igyekeztek gondoskodni a minőségi pótlásról tatárföldön, hiszen érkezett Milánóból az Euroliga tavalyi pontkirálya, Keith Langford, de vele tartott csapattársa, Curtis Jerrells is, valamint szintén Itáliából a Reggio Emiliát elképesztően jó játékkal EuroChallenge győzelemre vezető James White. A palánk alatti sort D’or Fischer (Bamberg) és Viktor Sanikidze (Zaragoza) tehetik stabilabbá. Az új edző, Argiriosz Pedulakisz irányítása alatt a Kazany már sikerrel vett egy akadályt, az Euroliga selejtezőtornáját ugyanis megnyerték, így idén ott lehetnek a kontinens elitjében. A VTB Ligában a debütálás is jól sikerült végül, ám csak hatalmas nehézségek árán bizonyultak jobbnak az Avtodornál. Két és fél perccel a vége előtt még hét ponttal, 75-68-ra vezettek a vendégek, úgy tűnt kezükben van a mérkőzés. A Kazany azonban nem adta fel, és egy villámgyors, 10-0-s szériával végül megfordították a mérkőzést. Köszönhetően leginkább a tripla-dupla közeli számokat hozó Kajmakoglunak (11/9 pont, 9 gólpassz, 8 lepattanó) és Jerrellsnek (15/6 pont), hiszen mindketten kulcsfontosságú triplát vágtak be a végjátékban.

 

VEF Riga (lett, 1-0) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 0-1) 77-75

Ahogy az lenni szokott az európai mércével kiscsapatnak számító kluboknál, a keretek meglehetősen átalakultak a holtszezonban, és nem igazán lehet még tudni, hogy teljesítenek az új idényben. A Jenyiszej igazolásai között mindenesetre szerepelnek jól csengő nevek, így például a Radnicski korábbi húzóembere, Szava Lesics és a PAOK-tól érkező D.J. Cooper, illetve a maradó Koszta Perovics is az oroszokat erősíti. A mindössze három légióssal felálló Rigának ettől függetlenül nyernie kellett otthonában, és ezt meg is tették a lettek. A szerencse is a hazaiak pártján állt, de a kulcs Kevin Dillard (10/3 pont, 6 gólpassz) volt, aki előlépett az utolsó percekre, mezőnykosaraival otthon tartotta a győzelmet csapatának.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 2-0) – Kalev/Cramo (észt, 0-1) 114-51

Második meccsét is magabiztosan húzta be a Kubany a Kalev ellen, nem volt egy súlycsoportban a két csapat. A vége ligarekordot jelentő KO lett, 63 ponttal még egy csapat sem nyert a VTB történetében, a 114 dobott pont pedig klubrekord a Loko számára, és összességében a második legtöbb a bajnokságban is. A mérkőzés sok szót nem érdemel, viszont a több NBA csapatot is megjárt, Európában újoncnak számító Anthony Randolph (18 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) nagyszerű meccsen van túl, ő a jövőben is nagy érték lehet a kispadról beszállva a Loko számára. Egyébként a mérkőzésen mind a 22 pályára lépő játékos szerzett pontot, alátámasztva az igazi edzőmeccs jelleget.

 

A második hét programja:

Cmoki-Minszk – Himki Moszkva 82-108
CEZ Nymburk – Astana 86-67
Zenit Szentpétervár – Jenyiszej Krasznojarszk 89-73
VEF Riga – Krasznoje Oktabir 75-76
Nyizsnyij Novgorod – Kalev/Cramo 82-71
Lokomotiv Kubany – CSZKA Moszkva 81-73
UNICS Kazany – Bisons Loimaa 85-80
Krasznye Krilja – Cmoki-Minszk (okt. 14.)
Jenyiszej Krasznojarszk – Bisons Loimaa (okt. 15.)

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus