VTB Liga, 10. hét: A Kazanyt is simán verte a CSZKA

A VTB Liga tizedik hetének rangadóján tovább robogott a CSZKA Moszkva, Jevgenyij Pasutyinnal az első vereségét szenvedte el a Kazany.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

 

CSZKA Moszkva (orosz, 9-1) – UNICS Kazany (orosz, 6-3) 75-51

Öt győztesen megvívott csata után elszenvedte első vereségét Jevgenyij Pasutyinnal a kispadon a Kazany a CSZKA Moszkva elleni rangadón. A fővárosiak is nagy szériában vannak, emberemlékezet óta nem kaptak ki, ez már zsinórban a 16. CSZKA győzelem volt, az Euroligát is beleszámítva. Ráadásul továbbra is Viktor Hjapa és Milos Teodoszics nélkül éri el ezeket a hangos sikereket a „hadsereg csapata”. A szerb karmester visszatérésével kellemes gondjai lesznek majd Dimitrisz Itudisz mesternek, hiszen a jelenlegi két irányító, Nando De Colo (9 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Aaron Jackson (15/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) remekül fogja össze a Moszkvát. Főleg Jackson volt nagyon jó, az amerikai meccsről meccsre meghatározóbb láncszeme csapatának. Főszerepet vállalt a harmadik negyedbeli nagy rohanásból is, mikor a játékrészt 26-6-ra megnyerve mosta le a pályáról a Kazanyt a CSZKA, ezzel el is döntve a találkozót.

Egészen félelmetes, ahogy a moszkvaiak dominálnak a mérkőzéseik egyes szakaszaiban, nemhogy a VTB Ligában, de egész Európában sincs sok csapat, aki felvehetné velük e tekintetben a versenyt, talán csak a Barcelona van hasonló formában jelenleg. Keith Langfordot négy ponton tartották a hazaiak ezen a meccsen, ezzel kihúzták a tatárok méregfogát, csak a hetekben a második fénykorát élő D’or Fischer (11 pont, 4 lepattanó) jutott kétszámjegyű pont és indexmutató fölé. A CSZKA-ban De Colo és Jackson mellett Sonny Weems (19/15 pont) és a mindenes Andrej Voroncevics (8/3 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 2 blokk) hozott még szép számokat.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 9-0) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 1-9) 70-65

Taylor Rochestie hiányában ha nem is könnyen, de azért behúzta a Nyizsnyij Novgorod a kötelezőt a Minszk ellen. Rochestie mellett a Nyizsnyij másik két legfontosabb láncszeme, Art Parahuszki (17 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) és Tarance Kinsey (22/3 pont) nagyon kitettek magukért, az ő vezérletükkel nyert és maradt veretlen a listavezető. Rezgett a léc az oroszok számára, hiszen egy perccel a vége előtt, 64-65-nél még a Minszk vezetett. Az utolsó percben azonban kosarakat szerzett és jól is védekezett a Novgorod, így nem bosszulta meg magát részükről a megszokottnál sokkal langyosabb hozzáállás.

 

Himki Moszkva (orosz, 8-1) – Kalev/Cramo (észt, 4-6) 96-60

Minden negyedet megnyerve, magabiztosan intézte el a Himki Moszkva a legjobbját, Frank Elegart nélkülöző Kalevet. A moszkvaiak egyszerű, ám hatékony kosárlabdát játszottak, főleg a második félidőben rendre megtalálták az üres dobóhelyzeteket. A francia center, Joeffrey Lauvergne (14 pont, 7 lepattanó, 6/5 mezőnyből) jeleskedett ebben leginkább, aki mindössze 13 perc játékidő alatt hozott össze 19 index pontot. Egor Vjalcev (17/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 8/6 mezőnyből), Marko Popovic (18/12 pont) és Petteri Koponen (15/9 pont) szintén nagyon jók voltak limitált játékidejük ellenére is.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 3-7) – Lokomotiv Kubany (orosz, 6-4) 92-88

A meccs előtti 2-7-es mérlege ellenére is köztudott volt az Avtodorról, hogy egyáltalán nem olyan gyenge csapat, mint ahogy a bajnokságban áll, és ezt a Lokomotiv Kubany legyőzése után bizonyította is. Elsősorban az első félidőben volt ellenállhatatlan a házigazda, így Derrick Brown (33/15 pont, 4 lepattanó) és Malcolm Delaney (17/6 pont, 6 gólpassz) nagyszerű játéka ellenére is kikapott a Loko. Pedig nem játszott rosszul a Kubany sem, szép labdajáratás után rendre megtalálták az üres embereket, a befejezésekbe viszont sok hiba csúszott, nem sültek a dobások. Az első negyedben már 14 pontig jutó Courtney Fortson (22/3 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) villámgyors betörésekkel zilálta szét a vendégek védelmét, csapata pedig 58 pontig jutott egy félidő alatt. Ez túl soknak bizonyult, igaz a negyedik negyed elején még 15 pontos hátrányban lévő Loko (81-66) 88 pontnál kiegyenlített, nyernie mégsem sikerült. A szintén remek Micah Downs (14/3 pont, 12 lepattanó) bedobta mindkét büntetőjét, Brown pedig hiába szerzett labdát, hiszen el is adta azt, illetve a győzelemért dobott triplája is leperdült a gyűrűről, így két újabb jó büntető után nyert az Avtodor.

 

Bisons Loimaa (finn, 1-9) – Zenit Szentpétervár (orosz, 5-4) 63-76

A Bisons gyengélkedése ellenére is 9000 néző látogatott ki a Zenit elleni mérkőzésre, az eddigi idei nézőcsúcs a Bisons új marketing tervének eredménye, mely szintén a feltörekvő finn kosárlabdát minősíti. Csodát azonban nem láthatott a szépszámú közönség, hiszen a Zenit Dimitrij Kulagin nélkül is kontrollálta a mérkőzést és elhozta a két pontot Turkuból. A második negyedben billentette a maga oldalára a meccset a Zenit, elsőosztályú védekezéssel, támadásban pedig az eladott labdák minimalizálásával, a lepattanók begyűjtésével és a festék agresszív támadásával. 38-27-re vezetett félidőben a Zenit, előnyük pedig a meccs végéig kitartott. Cameron Jones (16/3 pont) és Kyle Landry (12 pont, 10 lepattanó, 7/6 dupla) voltak a szentpéterváriak legjobbjai.

 

VEF Riga (lett, 4-6) – CEZ Nymburk (cseh, 4-7) 86-78

A lett és a cseh bajnok összecsapásán három veresége után ismét nyert a Riga és visszatért a playoffért vívott csatába. A CSZKA, a Kazany és a Loko elleni meccseken nem tudott bravúrt elérni a Riga, most a jóval gyengébb, ráadásul Radoslav Rancik és Darius Washington nélkül felálló Riga ellen viszont már ment a baltiaknak. Már az elején előnybe kerültek a hazaiak, amit a meccs végéig meg is tartottak, nem volt fordulat ebben az összecsapásban. Arturs Berzins (19/15 pont, 7/7 mezőnyből) hiba nélkül dobta szét a Nymburkot, Gerald Robinson (18/6 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) pedig a végén igazi karmestere volt csapatának, 10 pontot szerzett az utolsó negyedben.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 3-6) – Astana (kazah, 5-4) 81-83

Jerry Johnson (11/6 pont, 9 gólpassz) remek játékával, és az addig 4 hármast is elhibázó Ivan Paunic (4/3 pont) utolsó perces triplájával nyert az Astana a Jenyiszej vendégeként. Hatalmas győzelem volt ez a kazahok számára, akik végig hátrányban voltak a meccsen, lényegében csak az utolsó másodpercekben vezettek, ám mégis győzelemmel távoztak Szibériából. A végén még egyenlíthetett volna a Jenyiszej, ám egy szándékosan kihagyott büntető után a remeklő Elmedin Kikanovics (24 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) visszapöcizett labdája lecsorgott a gyűrűről.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 5-4) – Krasznye Krilja (orosz, 4-6) 78-75

Randy Culpepper (16/9 pont, 5 labdaszerzés) buzzer-beaterével egy nagyon szoros meccsen legyőzte az Oktabir a Krilját. Hiába szenvedett egész meccsen a dobásokkal az amerikai kisember (18/6 mezőnyből, 13/3 dupla), mikor nagyon kellett betalált, így visszatérése után újabb meccset hozott csapatának. A hazaiak vezettek többnyire a találkozón, melyben a szintén gyengén célzó (13/3 mezőnyből), ám mezőnyben nagyot melózó Cuthbert Victornak (9/3 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) voltak elévülhetetlen érdemei. A Krilját Scott Reynolds (23/6 pont) hozta vissza többször is a meccsbe.

 

A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Astana – Himki Moszkva (dec. 13.)
Krasznoje Oktabir – Avtodor Szaratov (dec. 13.)
UNICS Kazany – Jenyiszej Krasznojarszk (dec. 14.)
Zentit Szentpétervár – Lokomotiv Kubany (dec. 14.)
CEZ Nymburk – CSZKA Moszkva (dec. 14.)
Krasznye Krilja – Bisons Loimaa (dec. 15.)
VEF Riga – Nyizsnyij Novgorod (dec. 15.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus