VTB Liga, 10. hét: Helyre tette a CSZKA a Zenitet

A címvédő CSZKA Moszkva és a forduló előtt még veretlenül listavezető Zenit Szentpétervár csatáját fölényesen nyerték a fővárosiak.

CSZKA Moszkva (orosz, 8-1) – Zenit Szentpétervár (orosz, 7-1) 113-77

A CSZKA Moszkva üzenetet küldött nemcsak a Zenit Szentpétervár, hanem a VTB Liga komplett mezőnye felé. A címvédő ugyanis lenyűgöző játékkal oktatta az eddig a tabellát veretlenül vezető vendégeiket, és ezzel egyben át is vette tőlük az első helyet. Klasszis védekezéssel és extra motivációtól fűtve lepték meg a moszkvaiak a Zenitet, így már az első negyedben kinyílt az olló a csapatok között, 30-12-re vezettek a fővárosiak. Hiába tért vissza Ryan Toolson a szentpéterváriakhoz, ezen a meccsen ő sem tudott segíteni, így végül nagy pofonba szaladt bele a Zenit. Vitalij Fridzon (19/9 pont, 5/5 mezőnyből), Nando De Colo (20 pont, 11/8 mezőnyből) és Cory Higgins (19/9 pont, 11/7 mezőnyből) alig hibáztak dobást, de rajtuk kívül is mind a 9 játékos szerzett kosarat a CSZKA-ban.
 

Himki Moszkva (orosz, 6-3) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 3-5) 108-92

A félidőben már 65 pontnál tartó Himki Moszkva egyszerűen túldobta a Jenyiszejt, így igazolva a papírformát. A vendégek 92 pontos teljesítménye a liga egyik legjobb csapatának otthonában megsüvegelendő, ám ezzel sem jártak még csak a közelében sem egy esetleges sikernek. Alexej Shved (17/6 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) az egyik legjobb meccsét játszotta a Himkibe igazolása óta, de rajta kívül Tyrese Rice (14/6 pont, 9 gólpassz) is hasonlóan eredményesen és kreatívan játszott, mindketten 9-9 gólpasszt osztottak ki egymásnak és a társaknak. A Jenyiszejben Delroy James (25/3 pont, 7 lepattanó, 11/9 dupla) hívta fel magára a figyelmet eredményességével, mely hatékonysággal is párosult.
 

Kalev/Cramo (észt, 3-5) – Lokomotiv Kubany (orosz, 5-3) 71-89

A két csatár, Victor Claver (21/6 pont, 10 lepattanó) és Anthony Randolph (15 pont, 3 labdaszerzés) egy negyed alatt lerendezték a Lokomotivnak a Kalev elleni meccset Tallinban. Erre egészen a harmadik játékrészig kellett várni, hiszen az észtek alaposan meglepték az időközben már az Euroligában is továbbjutott csapatot. Elsősorban a spanyol egy negyed alatt dobott 11 pontjával a 6 pontos hátrányból azonban 12 egységnyi előnyt kovácsolt a Loko, így elmaradt a bravúr és a krasznodariak is hozták a várt győzelmet.
 

UNICS Kazany (orosz, 7-2) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5-4) 102-68

Rangadónak indult a két Eurocup-csapat, a Kazany és a Nyizsnyij Novgorod összecsapása, ám végül a tatárok feltörölték a padlót riválisukkal. A viszonylag kiegyenlített első félidő (45-38) után a másodikban érthetetlenül összeesett a Nyizsnyij, a Kazany mindössze 30 ponton tartotta őket, miközben ők kis híján kétszer annyit termeltek. A szenzációsan játszó Quino Colom (19/3 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó) nemcsak a mezőny legjobb pontszerzője, gólpasszadója és kis híján lepattanózója is lett, de a labdára is nagyon vigyázott, hiszen a tíz asszisztjára mindössze egyetlen eladott labda jutott. Kosztasz Kajmakoglu (18/6 pont, 4 lepattanó) és a második félidőre feléledő Keith Langford (17 pont) szintén fontos szerepet játszottak a Nyizsnyij legyőzésében, akiknek ez volt zsinórban a harmadik vereségük.
 

Avtodor Szaratov (orosz, 5-4) – CEZ Nymburk (cseh, 6-4) 92-84

A Nyizsnyij Novgorodhoz hasonlóan jól kezdő Nymburk is kezd kipukkadni, hiszen a csehek is sorozatban a harmadik vereségüket szenvedték el. A Szolnokkal egy csoportban szereplő Avtodor viszont igen masszív csapattá érik időközben, akik az ehhez hasonló nyerhető meccseket szépen behúzzák céljuk, a rájátszás elérése érdekében. Hullámzó meccs volt ez, hiszen az oroszok kezdtek jobban, majd a remeklő Chasson Randle (28/9 pont) révén a Nymburk irányított. Az amerikai egyedül azonban kevés volt, így a jól lepattanózó (48-35) Avtodor Jeremy Chappell (19/15 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) és Travis Peterson (17/9 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) vezérletével megfordította a meccset.
 

Bisons Loimaa (finn, 3-7) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 4-4) 76-73

Érdekes statisztikával a háta mögött érkezett meg ebbe a meccsbe a Minszk, hiszen a Zenit vereségével meglepő módon a beloruszok voltak az egyetlen csapat a mezőnyben, akik idegenben még veretlenek voltak. Ez azonban már nem így van, hiszen a Bisons egy nem túl nagy tempójú, ám roppant izgalmas és kiegyenlített meccsen legyőzte őket. A végén nagyon nagyot védekeztek a finnek, hiszen lett volna esélye a Minszknek megnyerni vagy kiegyenlíteni a meccset, ám ezt még a legjobbjuk, Ivan Maras (23 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) sem tudta megtenni szorongatott helyzetében. A finnek legjobbjai Paul Hill (18/12 pont, 6 lepattanó) és Martin Zeno (13 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) voltak.
 

Asztana (kazah, 2-5) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 4-6) 81-74

A hét közben az összes légiósát elküldő, így kizárólag orosz játékosokkal felálló Oktyabr nem tudott nyerni Kazahsztánban, még úgy sem, hogy az Asztana a második negyedben például mindössze 6 pontra volt képes. A folytatásban azonban két extra is akadt a házigazdáknál, hiszen Nik Caner-Medley (29/3 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 14/12 dupla) és Kenneth Hayes (21/3 pont, 5 gólpassz) is alaposan belelendültek, ketten együtt kereken 50 pontot szereztek az Asztana 81 egységéből.
 

Vita Tbiliszi (grúz, 0-10) – VEF Riga (lett, 3-7) 69-99

A Tbiliszi az első győzelmének megszerzése érdekében fogadta a szintén nem éppen világverő Rigát, és a 21-11-es kezdésük után kifejezetten bizakodóak is lehettek a grúzok. A vendégek azonban rendezték a sorokat, a kispadról érkező Janis Berzins (15/12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 5/4 tripla) új energiákat hozott, így a folytatásban nem volt kérdés, hogy ki nyeri a találkozót.
 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Cmoki-Minszk – Vita Tbiliszi 
Asztana – Avtodor Szaratov 
CEZ Nymburk – Bisons Loimaa
UNICS Kazany – Kalev/Cramo 
Jenyiszej Krasznojarszk – Nyizsnyij Novgorod 
VEF Riga – CSZKA Moszkva 
Himki Moszkva – Lokomotiv Kubany

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus