VTB Liga, 12. hét: Megszenvedett az első az utolsó ellen

Az idei év utolsó meccseit rendezték karácsony tájékán a keleti topligában, amikor is a holtversenyben élen álló Kazany hosszabbításra kényszerült a nyeretlen ligautolsó ellen. A másik éllovas CSZKA-ba hosszú kihagyás után visszatért De Colo, nem is akadt gondjuk az újabb győzelem begyűjtésével, ahogy a Himkinek és a Zenitnek sem.

Zenit Szentpétervár (orosz, 7-3) – Asztana (kazah, 5-5) 99-72

Az első félidőben még remekül tartotta magát a Rod Odom (18/3 pont, 8 lepattanó) és Rob Lowery (16 pont, 6 gólpassz) által húzott Asztana a Zenit vendégeként, végül azonban a szentpéterváriak magabiztosan gyűjtötték be a győzelmet, ami nagyon fontos volt számukra a Kazany és Loko elleni hazai vereségek után. A meccs kulcsa a 36-17-re végződő harmadik negyed volt, mikor egy 15-2-es futással a hárompontos hátrányukból 52-42-es vezetést varázsoltak az oroszok, majd egy 12-3-as szakasszal még tovább növelték előnyüket. A Zenitben a három húzóembernek, Toolsonnak, Timmának és a Karaszevnek is csendes estéje volt, így a szezoncsúcsot dobó Artem Vikhrov (22/12 pont) lépett elő pontszerzésben, Aaron White (19/9 pont, 9 lepattanó) és Kyle Landry (18/3 pont) mellett. 

Kalev/Cramo (észt, 2-8) – Himki Moszkva (orosz, 8-2) 77-84

Alaposan megnehezítette a Kalev a Himki Moszkva dolgát, az oroszok azonban legfőképpen Jacob Pullen (24/12 pont) és Szergej Monya (16/9 pont) jóvoltából elkerülték a negatív szenzációt. Az észtek a harmadik negyed derekán még 13 pontos hátrányban voltak, a következő 13 percet viszont 28-16-ra nyerték meg, köszönhetően elsősorban a kiválóan játszó és egyaránt dupla-duplázó Cedric Simmons (15 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) – Demonte Harper (15/9 pont, 11 gólpassz, 9 lepattanó) tandemnek. Ekkor azonban Monya dobott be egy igen fontos hármast, majd Pullen is szépen megterhelte a hazai gyűrűt, így behúzta a kötelezőt a Himki.

Parma (orosz, 0-11) – UNICS Kazany (orosz, 10-1) 98-105 h.u.

A minden bizonnyal élete meccsét játszó Danilo Andjusics (40/18 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 7/6 tripla) 40 pontos estéje ellenére sem sikerült a még nyeretlen Parma számára a nagy bravúr, nem tudták elkapni az éllovas Kazanyt. A tatárok két remek győzelmet ünnepeltek a héten az Euroligában, így a csapat pontzsákja, Keith Langford pihenőt kapott erre a találkozóra. Erre kis híján ráfázott aztán Pasutyin mester és csapata, a Langford helyett a kezdőbe nevezett Orlando Johnson (34/12 pont, 6 lepattanó) azonban nem sokkal maradt el Andjusicstól és végül nyerőembernek bizonyult. A meccs már könnyen eldőlhetett volna a rendes játékidő végén is, hiszen 91-92-nél előbb Andjusics csak az egyik büntetőjét dobta be, míg a túloldalon az egyébként pazarul játszó Quino Colom (20/3 pont, 12 gólpassz, 8 lepattanó) mindkét kísérletét kihagyta. És milyen igazságtalan az élettől, de a hosszabbításban is Andjusics volt a kulcs, 96-97-nél ugyanis a szerb hátvéd elkövette az egyetlen rontott triplakísérletét, az ellentámadásból pedig Kosztasz Kajmakoglu (19/12 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) kíméletlenül büntetett szintén a hármasvonalon túlról, ami döntőnek bizonyult.

CSZKA Moszkva (orosz, 10-1) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-6) 85-63

A győzelmen túl a legörömtelibb hír a CSZKA Moszkva számára az volt a Jenyiszej elleni mérkőzésen, hogy bő másfél hónapos kihagyás után végre visszatért a fővárosiaknál Nando De Colo (19/3 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés), aki rögtön a mezőny legeredményesebbje lett. A Jenyiszej az első félidőben még jól tartotta magát (40-36), a folytatásban aztán ahogy a CSZKA oly sok meccsén, úgy most is a keretek mélysége közti különbség döntött, erőfölényét kihasználva felőrülte ellenfelét a moszkvai sztárcsapat.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
VEF Riga – Kalev/Cramo 
Parma – Avtodor Szaratov
VEF Riga – Jenyiszej Krasznojarszk
Asztana – Nyizsnyij Novgorod
Lokomotiv Kubany – UNICS Kazany
Cmoki-Minszk – CSZKA Moszkva
Zenit Szentpétervár – Himki Moszkva 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus