VTB Liga, 12. hét: Moszkvai erődemonstráció

A CSZKA Moszkva és a Himki Moszokva is simán nyertek a hétvégi rangadóikon.

A VTB Ligában a hétvégén a CSZKA Moszkva idegenben leckéztette meg Nyizsnyij Novgorodot, és átvette ellenfelétől a tabellán a vezető pozíciót. A városi rivális Himki is brillírozott, Tyrese Rice-ék könnyedén léptek át a Kazanyon. A Lokomotiv Kubany meglepő vereségbe szaladt bele, miközben több rájátszásért harcoló csapat is farkasszemet nézett egymással.

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 10-1) – CSZKA Moszkva (orosz, 11-1) 59-84

A listavezető és a címvédő találkozóján üzenetet küldött a CSZKA Moszkva, idegenben arattak kiütéses sikert a vendégek, amivel jelezték, hogy melyik a legjobb csapat a ligában. Ez volt tíz győzelem után az első veresége a Nyizsnyij Novgorodnak, így nincs már veretlen csapat, a CSZKA pedig átvette a vezetést a tabellán. Az első félidő még viszonylag kiegyenlített volt, hiszen a 13-13-as első negyed után a nagyszünetben még „csak” 42-35-re vezettek a vendégek. Fordulás után aztán beindult a moszkvai henger, a sokkal bővebb kerettel rendelkező CSZKA átrobogott ellenfelén, akik alaposan megérezték Taylor Rochestie hiányát és teljesen szétestek a második félidőre. A Nyizsnyij játékosai fáradtak is voltak, hiszen pénteken még egy nagyon kemény, sorsdöntő meccset vívtak meg sikerrel a Kazany ellen, két nap múlva pedig már Európa egyik legjobb csapata következett. A CSZKA nagyon kiegyensúlyozott volt védekezésben és támadásban egyaránt, tízen is pontot szereztek a fővárosiak közül. Nehéz kiemelni bárkit is, de Aaron Jackson (10/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) volt az, aki kulcsszerepet vállalt a második negyedben, mikor átvette a Moszkva az irányítást.

 

Himki Moszkva (orosz, 10-1) – UNICS Kazany (orosz, 7-4) 80-56

Pocsék hetet zárt a Kazany, hiszen a Nyizsnyij Novgorod elleni Euroliga búcsú után ezúttal simán kikaptak Langfordék a Himki Moszkvától. Apropó Keith Langford (19 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), csak ő érte el ennek a rangadónak a megnyeréséhez szükséges szintet a tatároktól, így nem csoda, ha sima vereséget szenvedett csapata, ahol Curtis Jerrells nem játszhatott. A Himkinek nem volt gondja a hátvédposztokon, Tyrese Rice (16 pont, 7 gólpassz) és Peteri Koponen (15/9 pont, 4 gólpassz) is nagyon jól játszott a CSZKA Moszkvára és a Nyizsnyij Novgorodra szépen csendben tapadó fővárosiaknál. De nemcsak a kisemberek dicsérhetők a Himkiben, hiszen a hazaiak kétszer annyi pontot szereztek a festékből, mint ellenfelük (40-20).

 

Bisons Loimaa (finn, 3-9) – Lokomotiv Kubany (orosz, 7-5) 82-77 h.u.

Anthony Hillard (25/12 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezetésével nagy bravúrt ért el a Bisons a Lokomotiv hosszabbításban történő legyőzésével. Pedig az első félidőben még minden rendben ment az oroszok számára, a nagyszünetben 42-29-re vezettek. A folytatásban azonban egy teljesen más finn csapat jött ki a pályára, nagyon erősen kezdték a harmadik játékrészt, és 48-47-re már ők vezettek. A folytatás aztán már szorosan alakult, végül pedig a Bisons jött ki jól a végjátékból. Hillard volt a hosszabbítás hőse, így jóvátette a rendes játékidőben elkövetett több hibáját is, többek között egy meccs végi labdaeladást, amivel a hazaiak nem tudták megnyerni már akkor a meccset. A Lokoban Derrick Brown (18 pont, 6 lepattanó) és Richard Hendrix (13 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) okolhatók legkevésbé a vereségért.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 6-5) – Krasznoje Oktabir (orosz, 5-6) 89-85

Továbbra is Kulagin nélkül állt fel, de ezúttal már így is nyerni tudott a Zenit Szentpétervár az Oktabir ellen. A meccsnek a második negyed volt a kulcsfontosságú szakasza, mikor a Zenit dupla annyi pontot szerezve, 30-15-re verte a vendégeket. A két irányító, Walter Hodge (22/3 pont, 10 gólpassz) és Randy Culpepper (28/12 pont) csatája a várakozásoknak megfelelően nagyszerű összecsapást hozott, amit a meccshez hasonlóan a hazaiak ásza nyert meg. Hodge rendre nagyszerű döntéseket hozott, jól osztotta el a labdákat társai között, illetve ha kellett ő maga fejezte be az akciókat.

 

Astana (kazah, 5-6) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 2-9) 84-85

Nem várt pofonba szaladt bele hazai pályán az Astana a ligautolsó Minszk ellen, könnyen lehet, hogy a rájátszásba igyekvő gárdának ez az elhullajtott pont még nagyon fog hiányozni a végén. A jól játszó Branko Mirkovics (15/6 pont) faultot harcolt ki, két büntetőjét pedig higgadtan értékesítette, ami meghozta a második győzelmét a Minszknek. Jerry Johnson (19 pont, 8 gólpassz) még próbálkozhatott ugyan, de ez a dobás lepattant a gyűrűről, így kikaptak a kazahok. Az Astanában Rasid Mahalbasic (14 pont, 12 lepattanó), a Minszkban pedig Ivan Maras (18 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) nyújtott még kiemelkedőt az említetteken kívül.

 

Kalev/Cramo (észt, 5-6) – VEF Riga (lett, 4-8) 88-85

Hatalmas egyéni teljesítmények születtek a Kalev és a Riga meccsén, ezekből a hazaiaknál volt több, így a győzelem is Észtországban maradt. Rolands Freimanis (32/12 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt az este sztárja, a lett erőcsatár hatalmas dupla-duplával, és 40-es indexmutatóval vezette csapatát. Freimanis nagy segítséget kapott Scott Machadótól (15/3 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) és E.J. Singlertől (22/6 pont), így összejött a győzelem a hazaiaknak. A Rigában Gerald Robinson (30/18 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) és Bamba Fall (18 pont, 11 lepattanó) voltak kiemelkedők, ám az amerikai irányító több hibát is vétett a hajrában, ami miatt nem tudtak nyerni a lettek.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 5-7) – Krasznye Krilja (orosz, 4-8) 105-99

Kiemelkedően pontgazdag meccset nyert meg az Avtodor a Krasznye Krilja ellen, így a meccs előtt egyaránt 4-7-es mérleggel álló csapatok közül a szaratoviak tudtak feljebb kapaszkodni a tabellán. Sokáig sima meccs volt ez az Avtodornak, a legnagyobb 65-46-nál volt a különbség a meccsen. A vége aztán sokkal szorosabb volt már, ám fordítani nem tudott a Krilja. Az Avtodorban Courtney Fortson (24/15 pont, 7 gólpassz) és Jeremy Chappell (18 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) megoldhatatlan feladat elé állították a vendégeket, akiknél Kaspars Berzins (25/9 pont, 12 lepattanó) és David Jelinek (27/9 pont) tartoztak ugyanebbe a kategóriába.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 4-7) – CEZ Nymburk (cseh, 4-9) 81-77

Szava Lesics clutch büntetőivel megnyerte a Jenyiszej a Nymburk elleni meccset. Jobbára a hazaiak vezettek a mérkőzésen, de a csehek nagyon jól tapadtak ellenfelükre, így nem volt egyértelmű a meccs a végjáték előtt, Lesics azonban megoldotta a rábízott dobásokat. Két hazai játékos, Artem Jakovenko (14/6 pont, 9 lepattanó) és Donell Cooper (9/3 pont, 13 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) is egy egységgel maradt el a dupla-duplától, mindketten nagyszerűen játszottak. A Nymburkban Chester Simmons (23/9 pont) volt a legeredményesebb.

 

A bajnokság állása:

A következő hét programja:
CSZKA Moszkva – Cmoki-Minszk (dec. 23.)
Zenit Szentpétervár – Nyizsnyij Novgorod (dec. 25.)
Krasznoje Oktabir – UNICS Kazany (dec. 26.)
Bisons Loimaa – VEF Riga (dec. 28.)
Kalev/Cramo – Avtodor Szaratov (dec. 28.)
Jenyiszej Krasznojarszk – Himki Moszkva (dec. 28.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus