VTB Liga, 13. hét: Nyertek a nagyok a csonka fordulóban

A CSZKA, a Himki és a Kazany is nyert, nagy formában van az Avtodor, Natyazhko pedig dupla-dupláig jutott csapata kiütéses győzelme során.

CEZ Nymburk (cseh, 8-5) – CSZKA Moszkva (orosz, 11-1) 63-84

Nando De Colo (22/6 pont) és Cory Higgins (17/3 pont, 5 lepattanó, 6/5 mezőnyből) vezérletével már az első félidőben elintézte a Nymburk elleni mérkőzést a CSZKA Moszkva. A két csapat egy hónapon belül már másodszor találkozott egymással, és az első, hatalmas kiütés (119-68) után most is könnyedén nyert a címvédő. A nagyszünetre kétszer annyi pontot szerzett a CSZKA, mint a Nymburk, hiszen már 52-26-ra vezettek 20 percnyi játék után. A lepattanócsatát (35-48) nagy fölénnyel megnyerő oroszok így a meccs második felében már csak annyit adott ki magából, amennyi szükséges volt a különbség megtartásához. A Nymburkban egyedül csak Howard Sant-Ross (18/3 pont, 2 blokk) játszott igazán jól, ez pedig kevés a CSZKA ellen.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 5-7) – Himki Moszkva (orosz, 9-3) 88-94 h.u.

Justin Gray (22/12 pont, 4 lepattanó) és Anthony Hillard (18/6 pont, 6 lepattanó) főszereplésével kis híján megtréfálta a Minszk a Himki Moszkvát, a hosszabbításban azonban megmenekültek az oroszok. A Himki szinte végig vezetett a mérkőzésen, az utolsó negyedben azonban mindössze 10 pontra voltak képesek, a beloruszok pedig kihasználták ezt és kiegyenlítettek. 80-80-nál mindkét csapat megnyerhette volna még a találkozót, a lehetőségeket azonban elszalasztották, így jöhetett a hosszabbítás. A túlórában aztán ismét összekapta magát a Moszkva, ebben az 5 percben már nem volt esélye a Minszknek. A Himkiben egyedül az idei második dupla-dupláját jegyző Tyrese Rice (18/6 pont, 10 gólpassz) volt kiemelkedő, ez is elég volt azonban a vendéggyőzelemhez.

UNICS Kazany (orosz, 10-2) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 4-8) 97-76

Nagyon simán verte meg a zsinórban ötödik győzelménél tartó Kazany a meggyengült Oktyabrt, akik a Himkihez távozó Dmitri Szokolovot is elvesztették a héten. Hiányzott is a center stabilitása a palánkok alatt, hiszen félidőben már 60-42-re vezetett a Kazany, és a tatárok a pontjaik pontosan felét a festékből szerezték. 65%-kal céloztak ekkor a mezőnyből a hazaiak, Quino Colom (20 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 11/9 mezőnyből) például mind a hét kísérletét bedobta. Colom mellett még Latavius Williams (18 pont, 7 lepattanó) játszott nagyon jól, illetve a Kazany minden játékosa szerzett pontot a találkozón.

Avtodor Szaratov (orosz, 8-4) – Bisons Loimaa (finn, 4-9) 85-75

Nemcsak a Kazany, hanem a Szolnok alapszakaszbeli Eurocup ellenfele, az Avtodor is ötös győzelmi sorozatnál tart már, hiszen az oroszok a Bisonst is megverték. Pazarul kezdték a meccset a szaratoviak, akik 21-4-es vezetést szereztek az első negyedben. A folytatásban aztán a fantasztikus Justin Jackson (23 pont, 13 lepattanó, 6 labdaszerzés, 4 gólpassz, 14/11 mezőnyből) vezetésével zárkóztak a finnek, de nem tudták átvenni a vezetést. Erről Jeremy Chappell (16/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) mellett a kulcsfontosságú lepattanókat és kosarakat szerző Travis Peterson (18/12 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés) gondoskodott, így otthon tartotta a két pontot az Avtodor.

Asztana (kazah, 4-7) – Vita Tbiliszi (grúz, 0-13) 118-61

Az Asztana ellen sem úszta meg a kiütéses verést az immár amerikai játékosai nélkül felálló Tbiliszi, így a grúzok ellen az alsóházi csapatok is javítgathatják pontarányukat. Nemcsak bentről (duplák: 60/36, 60%), hanem kintről is (triplák: 20/12, 60%) szétszedték a kazahok a vendégeiket. Hét hazai játékos szerzett kétszámjegyű pontot, akik közül a nemrég még Szolnokon játszó Kyrylo Natyazhko (16 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) mellet Pat Calathes (23/9 pont, 10 lepattanó, 7 labdaszerzés, 5 gólpassz) és Jerry Johnson (13/6 pont, 14 gólpassz, 4 lepattanó) is dupla-duplát ért el, elsősorban Calathes játszott egészen szenzációsan.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
CSZKA Moszkva – Bisons Loimaa 
Jenyiszej Krasznojarszk – Lokomotiv Kubany
Nyizsnyij Novgorod – Asztana 
Kalev/Cramo – Himki Moszkva 
Lokomotiv Kubany – Cmoki-Minszk
CSZKA Moszkva – Jenyiszej Krasznojarszk

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus