VTB Liga, 15. hét: A Loko nyerte a Zenit elleni rangadót

Négy csapat is 100 pont fölé jutott a hétvégén, gáláztak a moszkvaiak, a Lokomotiv pedig Randolph vezérletével megállította a Zenitet.

CSZKA Moszkva (orosz, 14-1) – Asztana (kazah, 4-9) 102-67

Tavaly a negyeddöntőben találkozott egymással a CSZKA Moszkva és az Asztana, de idén úgy tűnik, hogy nem fog megismétlődni ez a párosítás. Ez nem a címvédőn múlik, akik ezúttal is menetelnek az alapszakaszgyőzelem felé, a kazahok viszont egyelőre nagyon messze állnak a nyolcadik helytől. Ez a mérkőzés is végtelenül sima volt, a CSZKA egyértelműen érvényesítette erőfölényét, végig kontrollálta a mérkőzést és egyre csak növelte előnyét. Vitalij Fridzon (19/15 pont, 3 labdaszerzés) kapta el nagyon a fonalat ezúttal támadásban, de Nando De Colo (17/9 pont, 7 lepattanó, 3/3 tripla) és Dmitrij Kulagin (16/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) sem sokkal maradt el tőle, utóbbi pedig az eddigi legjobb meccsét játszotta a CSZKA színeiben.

Himki Moszkva (orosz, 11-3) – CEZ Nymburk (cseh, 8-6) 123-71

A Himki a városi rivális CSZKA ellen nagyszerű meccset játszott az Euroligában, amit Shved győztes dobásával a Himki nyert meg. Nagy győzelem volt az a Kurtinaitis-tanítványoknak, akik most szinte lemásolták a CSZKA hétvégi teljesítményét és fölényes győzelmet arattak a Nymburk ellen. Az első félidőben egy 19-0-s rohammal törték meg az oroszok a cseheket, és a későbbiekben sem volt megállás, aminek eredményeképp a Himki 123 pontot termelt, ami a második legtöbb a liga történetében. A Himki legjobbja ezúttal Zoran Dragic (19/9 pont, 5 labdaszerzés, 3 gólpassz, 3 lepattanó, 3/3 tripla) volt, illetve az eddig nem túl jó szezont futó Petteri Koponen (24/12 pont, 6 gólpassz) is megszórta magát, Dmitri Szokolov (17 pont, 7 lepattanó, 4 blokk, 8/7 mezőnyből) pedig a palánk alatt volt ismét szilárd bástya.

Lokomotiv Kubany (orosz, 8-5) – Zenit Szentpétervár (orosz, 8-2) 78-70

Egyre inkább kezdi elkapni a fonalat a VTB Ligában is az Euroligában már eddig is remeklő Lokomotiv, hiszen most az egyik élcsapatot, az eddig mindössze egy vereséget elszenvedő Zenitet tudta megverni a Loko a forduló rangadóján. A pazarul játszó Anthony Randolph (22/3 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) főszereplésével a félidőben még csak 40-39-re vezető hazaiak a harmadik negyedben mindössze 10 pontot kaptak és 7 eladott labdára kényszerítették a Zenitet, így nem sokkal később már 15 ponttal vezettek. A szentpéterváriak egy 9-0-s rohammal még zárkóztak ugyan, de nem tudtak fordítani. Randolph mellett Malcolm Delaney (19/6 pont, 4 lepattanó) is nagyon jól játszott, a Zenitben pedig Ryan Toolson (16/3 pont, 4 gólpassz) volt a legjobb.

UNICS Kazany (orosz, 11-2) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-9) 94-75

Az esélyeknek megfelelően nagyon simán verte a Kazany a Jenyiszejt, akik így továbbra is nyeretlenek maradtak Tatárföldön. A meccset már az első negyedben eldöntötte a Kazany, hiszen a játékrészt 30-13-ra nyerték a házigazdák. Elsősorban az izmos dupla-duplát összehozó Latavius Williams (17 pont, 14 lepattanó) révén jól használta ki a Kazany a Jenyiszej palánk alatti hiányosságait, Quino Colom (15/3 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó) pedig ezúttal is nagyon jól irányított.

Vita Tbiliszi (grúz, 0-14) – Avtodor Szaratov (orosz, 9-4) 59-111

A Tbiliszi két amerikait is igazolt az ünnepek alatt, ez mindenképpen pozitívum az eddig a pofozógép szerepét betöltő Vita számára. Ők azonban még nem játszhattak az Avtodor ellen, akik egyébként is remek formában vannak, már zsinórban hat győzelemnél tartanak, és ezúttal is nagyon simán nyertek. Az elmúlt négy meccsén harmadszor jutott 100 pont fölé az orosz csapat, így nem meglepő, hogy ez most is megtörtént. Jeremy Cappell (17/9 pont, 6/6 mezőnyből) az elején egymás után szórta a triplákat, ezzel húzott el az Avtodor, ami után már sima lett a mérkőzés.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 7-6) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 5-9) 100-85

Fontos győzelmet aratott a Nyizsnyij Novgorod a Minszk ellen, hiszen a hét csapat egymás mellett foglal helyet a tabellán és az utolsó rájátszáshelyért küzd, és ezzel most az oroszok kerültek sokkal jobb helyzetbe. Már a meccs elején magához ragadta az irányítást a Nyizsnyij, a második félidőben pedig egy 21-2-es hazai rohanás után már szakadéknyi volt a különbség a felek között. A meccs embere a hazaiak centere, Rasid Mahalbasic (20 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) volt, aki a társak helyzetbe hozásából is alaposan kivette a részét.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 4-9) – Bisons Loimaa (finn, 5-10) 78-83

Az Oktyabr és a Bisons vívta az újév első mérkőzését a VTB Ligában, melyet a finnek a mérkőzés nagy részében előnyben játszva, megérdemelten nyertek meg. Az év végén meggyengült volgográdiak Jefferson és Ibekwe személyében igazoltak ugyan magasembereket, de velük sem tudtak nyerni a jól játszó Bisons ellen. A vendégek már 17 ponttal is vezettek a harmadik negyedben, többen pedig egészen kiválóan játszottak közülük, így például Martin Zeno (17 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), Tuukka Kotti (18 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 10/8 mezőnyből) és Ike Udanoh (13 pont, 14 lepattanó).

Kalev/Cramo (észt, 4-9) – VEF Riga (lett, 4-9) 78-86

A forduló másik alsóházi derbijét a Kalev és a Riga vívta, amit a jobban játszó Riga nyert meg. A lettek már 21 ponttal is vezettek a harmadik negyedben, ám innen nagyszerű küzdőszellemmel 2 egységre zárkózott a Kalev. A Riga azonban válaszolni tudott, így elmaradt a nagy fordítás. Az észteknél Josh Boone (17 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) a szokásos dupla-dupláját hozta, de őt a túloldalon Martins Meiers (23 pont, 9 lepattanó, 12/11 mezőnyből) elképesztő hatékonysággal meccselni tudta a palánk alatt, illetve Mareks Mejeris (16 pont, 10 lepattanó, 9/7 dupla) is remek volt, ketten együtt 39 pontot dobtak 82%-os mezőnyözéssel.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Cmoki-Minszk – Kalev/Cramo 
CEZ Nymburk – Nyizsnyij Novgorod 
Avtodor Szaratov – CSZKA Moszkva 
UNICS Kazany – Zenit Szentpétervár 
Jenyiszej Krasznojarszk – Krasznoje Oktyabr 
Bisons Loimaa – Vita Tbiliszi
VEF Riga – Lokomotiv Kubany
Asztana – Himki Moszkva 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus