VTB Liga, 16. hét: Kiütés a forduló rangadóján

A Kazany újabb nagyszerű teljesítménnyel a Zenitet is legyőzte és tartja második helyét, a CSZKA megállította az Avtodort.

A Kazany újabb nagyszerű teljesítménnyel a Zenitet is legyőzte és tartja második helyét. A CSZKA megállította az Avtodort, a Himki könnyedén, a Loko nyögvenyelősen hozta a kötelezőt.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 9-5) – CSZKA Moszkva (orosz, 15-1) 72-91

A CSZKA elleni meccsre hatos győzelmi szériával érkező Avtodor november elején kapott ki legutóbb a VTB Ligában, ez a szép sorozat azonban ezzel a mérkőzéssel megszakadt. A CSZKA ugyanis már más kávéház, és ezzel Szaratovban is tisztában voltak, az eddig 88 pont felett átlagoló házigazdák ezúttal mindössze 72 pontra voltak képesek. Amennyire az erejéből telt tartotta magát az Avtodor, a félidőben még „csak” nyolcpontos hátrányban voltak, ám a folytatásban a bokasérülést szenvedett Nando De Colo nélkül is bedarálták ellenfelüket a fővárosiak. Milos Teodoszics (22/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) ragyogóan játszott, de nagyon jó volt Andrej Voroncevics (17/15 pont, 4 gólpassz, 7/5 tripla) és Cory Higgins (16/3 pont) is. Az Avtodor legjobbjai Paul Stoll (21/12 pont) és Travis Peterson (13/3 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) voltak.

Asztana (kazah, 4-10) – Himki Moszkva (orosz, 12-3) 74-108

A parádézó Tyrese Rice (27/6 pont, 12 gólpassz, 5 lepattanó, 14/10 mezőnyből) – Alexej Shved (29/18 pont, 7/6 tripla) hátvédpáros vezérletével a Himki Moszkva elsöprő győzelmet aratott az Asztana otthonában. Rice az első félidőben a gólpasszaival vétette magát észre, melyből például Shved is jócskán profitált, aki egymaga több triplát dobott, mint a komplett kazah gárda. A kis amerikai a fordulás után aztán a pontszerzés terén is beerősített, így ritkán látható statisztikát hozott össze az izmos dupla-duplájával.

UNICS Kazany (orosz, 12-2) – Zenit Szentpétervár (orosz, 8-3) 101-66

A forduló rangadójának indult a két négybe vágyó csapat, a Kazany és a Zenit mérkőzése, ám a találkozó valószínűtlenül sima véget ért, hiszen a tatárok egy 35-ös zakóval küldték haza a szentpéterváriakat. A Kazany játékosai az első perctől kezdve teljes kontrolljuk alatt tartották a meccset, amit már a 20-3-as kezdésükkel dűlőre vittek. Ebből a meccs legjobbja, Art Parakhoszki (20 pont, 5 lepattanó, 11/9 mezőnyből) alaposan kivette a részét, illetve Keith Langford (19 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Anton Ponkrashov (14/3 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) is nagyszerűen teljesítettek a Kazanyban.

VEF Riga (lett, 4-10) – Lokomotiv Kubany (orosz, 9-5) 84-89

Nagyon meg kellett szenvednie a győzelemért a Lokomotivnak Rigában, ám végül sikerrel vették a lett túrájukat a krasznodariak. Ki más, mint az egész szezonban megállíthatatlan Malcolm Delaney (20/9 pont, 5 gólpassz) lett a nyerőember, aki az utolsó percekben 7 ponttal és 2 gólpasszal vette ki a részét csapata 13-5-ös szériájából, amellyel lezárta és megnyerte a meccset a Loko. Francisco Cruz (23/9 pont, 5 gólpassz) vezérletével tartotta sokáig nagyon jól magát a Riga, ám a végjáték már nem nekik kedvezett.

CEZ Nymburk (cseh, 9-6) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 7-7) 76-70

A padról érkező Michael Dixon (35/12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) fantasztikus teljesítményével a főszerepben sikerrel vette a Nymburk a Nyizsnyij Novgorod elleni meccset. A csehek ezzel az egyik közvetlen riválisukat győzték le, megszilárdították pozíciójukat az első nyolcban, illetve a bajnokság felénél már annyi meccset nyertek, mint tavaly az egész szezonban. Nagyon szoros találkozót játszott a két remek középcsapat, amit 64-67 után Dixon zsinórban szerzett 9 pontja döntött el. A kis amerikai nagy segítséget kapott az elképesztő mezőnymunkát végző Howard Sant-Rosstól (12 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés), a Nyizsnyijben pedig Victor Rudd (30/12 pont, 4 lepattanó, 3 blokk) játszott kiemelkedően.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 6-9) – Kalev/Cramo (észt, 4-10) 100-77

A vártnál sokkal magabiztosabban győzött a Minszk a Kalev ellen, hiszen a beloruszok az összes negyedet megnyerve diadalmaskodtak nagy arányban az észtek ellen. Elsősorban a harmadik negyedet nyomták meg nagyon a hazaiak, hiszen a Kalev egyetlen pontra zárkózott fel (53-52), ekkor azonban a Minszk rálépett a gázpedálra és egy 26-7-es rohammal kereken 20 pontra hizlalta a csapatok közti differenciát. A fehéroroszok vezérei Branko Mirkovics (19/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Garrett Stutz (18 pont, 4 lepattanó, 11/8 mezőnyből) voltak.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-10) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 5-9) 86-94

A nemrég igazolt Ekene Ibakwe (18 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) és Jerry Jefferson (16 pont, 5 lepattanó) vezérletével visszatért a győzelem útjára a meccset sorozatban elszenvedett öt vereséggel váró Oktyabr. Nem is akárhogy tették ezt a volgográdiak, hiszen a félidőben még 19 pontos hátrányban voltak, semmi jel nem utalt ekkor még a nagy fordulatra. Ahogy csapata, úgy Vaszilij Zavorujev (13/9 pont) is poraiból támadt fel, hiszen a félidőben még pont nélkül álló orosz hátvéd egymás után szerzett nagy kosaraival fordított az Oktyabr.

Bisons Loimaa (finn, 6-10) – Vita Tbiliszi (grúz, 0-15) 89-73

A Tbilisziben végre bemutatkozhatott a két újonnan szerződtetett amerikai, Omar Thomas (22 pont, 13 lepattanó) és Andre Jones (15 pont, 8 lepattanó), akik ráadásul nagyon jól is tették mindezt. Az első győzelmet azonban nem tudta megszerezni a Vita, de ezúttal legalább 25 percen át abszolút egyenrangú partner volt az eddig sokszor 50 pontos verésekbe is belefutó grúz gárda. Martin Zeno (26/6 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 15/11 mezőnyből) vezérletével jól hajrázott és megszerezte hatodik sikerét a Bisons.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Krasznoje Oktyabr – Vita Tbiliszi 
UNICS Kazany – VEF Riga 
Asztana – Nyizsnyij Novgorod 
Bisons Loimaa – CSZKA Moszkva 
Kalev/Cramo – CEZ Nymburk
Zenit Szentpétervár – Jenyiszej Krasznojarszk

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus