VTB Liga, 16. hét: Zsinórban tíz győzelemnél a Himki

Sorozatban nyeri meccseit a Himki Moszkva, amivel szorosan tapad a városi rivális CSZKA-ra, de a Nyizsnyij Novgorod sem hibázik mögöttük.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

 

Bisons Loimaa (finn, 4-12) – CSZKA Moszkva (orosz, 15-1) 63-78

Nagyon simán húzta be újabb győzelmét a CSZKA Moszkva, a Bisons nem tudta megnehezíteni az oroszok kirakatcsapatának dolgát. Odafigyeltek a kezdésre a moszkvaiak, kemény védekezést mutattak be, aminek köszönhetően félidőben már 45-26-ra vezettek. 33 ponttal is vezetett már a vendégcsapat, a Bisons innen mutatott be egy derék 21-2-es rohamot, amivel a végére szépségtapaszként megfelezték ezt a nagy különbséget. Andrej Voroncevicsnek (11/6 pont, 10 lepattanó) 18 percnyi játék is elég volt a dupla-duplához, illetve az is bőven belefért a CSZKA-nak, hogy Milos Teodoszics még pontot sem szerzett, 8 gólpasszával inkább megdobatta társait. Nando De Colo (10 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) ismét nagyon komplett meccset játszott, a francia kiválóság egyre inkább belakja Moszkvát, és a CSZKA egyik sarokkövévé válik.

 

Himki Moszkva (orosz, 13-1) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 2-12) 98-77

Zsinórban tízedik győzelmét aratta a Himki, szépen csendben ők is ott vannak a városi rivális CSZKA mögött, akiktől az egyetlen vereségüket szenvedték el még a negyedik héten. Remekül dobott kintről a Himki (27/13, 48%), ám nem ez döntött a meccsen, hiszen a Minszk is értékesített 12 hármast, hasonló százalékkal. A gólpasszok (28-16) és a lepattanók (39-27) tekintetében már sokkal nagyobb volt a különbség, főleg a 15 támadópattanó volt jelentős a moszkvaiaktól, amivel sok újabb lehetőséghez jutottak. Nem nagyon lehet senkit kiemelni a Himkiből, de Petteri Koponen (14/12 pont, 6 gólpassz, 4/4 tripla) volt az, aki a döntő szakaszban, a harmadik negyed végén és a negyedik elején megszórta távolról a Minszket, illetve ő érte el a legtöbb indexpontot is csapatában. A meccs a második félidőben dőlt el, a nagyszünetben még csak 45-41-re vezetett a Himki, a későbbiekben viszont kijött a csapatok ereje és mélysége közti különbség. Ivan Maras (21/12 pont, 9 lepattanó) ragyogó játékkal tartotta sokáig meccsben csapatát.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 5-9) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 13-2) 74-96

A harmadik negyedben lejátszotta a pályáról a Nyizsnyij Novgorod az Oktabir csapatát, ezzel eldöntve az addig szoros, jó meccsnek induló derbit. 25-15-nél már kerek 10 pont volt a csapatok közti különbség, de a vendégek gyorsan felzárkóztak, félidőben már minimális volt a csapatok közti differencia (43-42). Fordulás után aztán már csak egy csapat volt a pályán, a Nyizsnyij 25-7 arányban múlta felül a harmadik játékrészben riválisát, amivel olyan tetemes előnyt szerzett, amivel már nem tudott mit kezdeni az addig jól teljesítő Oktabir. Szemen Antonov (15/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) volt ennek a nagy rohamnak a főszereplője, három triplát is elsüllyesztett ekkor a novgorodi csapatkapitány. Antonovon kívül a nagy kvartettből mindenki kétszámjegyű pontot szerzett a vendégeknél, Tarence Kinsey (22/6 pont, 5 lepattanó), Art Parahuszki (18 pont, 4 lepattanó, 10/8 mezőnyből), Taylor Rochestie (13/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Trey Thompkins (17/9 pont, 9 lepattanó) is nagyszerűen játszott. A vendégek öt jó teljesítményével szemben a hazaiaknál csak két ilyen akadt, Lamont Hamilton (21/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) és Randy Culpepper (20/6 pont, 4 gólpassz, 12 kiharcolt fault) voltak átlag felettiek.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 8-8) – UNICS Kazany (orosz, 9-5) 87-69

A CSZKA elleni szoros vereség után ismét visszatalált a győzelem útjára az Avtodor, így az utolsó hét meccsükön már a hatodik sikernél tartanak. Ráadásul ezúttal egy igazán nagy skalpot gyűjtöttek be roppant magabiztosan a szaratoviak, akikről csak a legnagyobb elismeréssel szólhatunk. Courtney Fortson (22/9 pont, 12 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Kirilo Feszenko (23 pont, 16 lepattanó) is hatalmas dupla-duplát ért el, a két kiválóság vezette győzelemre az Avtodort. Feszenko oroszlánrészt vállalt a rengeteg, egészen pontosan 54 hazai lepattanó megszerzésében, ami éppen a duplája annak a 27 lecsorgónak, amit a Kazany D’or Fischer hiányában be tudott gyűjteni. Ekkora palánk alatti fölénnyel nem csoda, hogy simán nyert az Avtodor, akik a meccsen folyamatosan egyre nagyobb fórt építettek fel maguknak.

 

Kalev/Cramo (észt, 5-10) – Lokomotiv Kubany (orosz, 10-5) 83-99

Magabiztosan gyűjtötte be tízedik sikerét a Lokomotiv a Kalev otthonában, néhány rövid periódustól eltekintve uralta a meccset a krasznodari gárda. Már a meccs elején előnybe került a Loko, a kritikus szakasz pedig a harmadik negyedben jött el számukra, mikor egyetlen pontra zárkózott fel a Kalev. Ám ekkor a kiváló hatékonysággal dolgozó Derrick Brown (24/3 pont, 2 blokk, 12/9 mezőnyből) egy 2+1-es játékkal, majd pedig egy triplával lőtte újra megnyugtató előnybe csapatát, amit a meccs végéig könnyedén tartottak az oroszok. Brown mellett Krunoslav Simon (17/9 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) és Richard Hendrix (14 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés, 2 blokk, 7/7 mezőnyből) voltak a Loko húzóemberei.

 

Astana (kazah, 6-8) – Zenit Szentpétervár (orosz, 8-5) 76-92

Meglepő vereséget szenvedett az Astana hazai pályán a Zenittől, a nagy különbség legalábbis mindenképpen váratlannak tekinthető. Igaz csak a végére lett nagy a távolság a csapatok között, de a meccset így is az oroszok irányították az elejétől kezdve. Walter Hodge (23/6 pont, 8 gólpassz) volt az, aki megadta a szükséges pluszt a szentpéterváriaknak, a kis irányító hatalmas energiát vitt csapata játékába, leindításokat vezényelt, illetve a negyedik negyedben zsinórban szerzett hat pontjával leszakította az Astanát. Ezúttal jól dobta a triplákat a Zenit (20/11, 55%), ami azért érdekes, mert a bajnokság első felében ők voltak ebben a legrosszabbak az egész mezőnyt figyelembe véve. Kyle Landry (20/12 pont, 8 lepattanó, 5/4 tripla) center posztja ellenére ebben a műfajban is nagyon jól teljesített ezúttal is.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 4-11) – VEF Riga (lett, 6-9) 81-88

A Riga nyerte meg a Jenyiszej elleni alsóházi derbit, ezzel ők kerültek közelebb a középmezőnyhöz. Pedig sokáig semmi jel nem utalt a meccs ilyetén végkimenetelére, három negyeden keresztül egyértelműen kontrollálta a meccset a házigazda, 39-28-nál már tíz pont feletti előnyük is volt. A Riga azonban felzárkózott, a hajrában pedig ellenfele fölé nőtt, így ellopta a győzelmet a hazaiaktól. A Jenyiszej katasztrofálisan dobta a triplákat a végjátékban, az utolsó kilenc távoli kísérletük célt tévesztett. A lettek ígéretes tehetsége, Janis Timma (14/6 pont, 11 gólpassz, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) két lepattanóval maradt el a tripla-duplától, ami mindössze a harmadik lehetett volna a liga történetében.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Astana – Jenyiszej Krasznojarszk (jan. 24.)
CEZ Nymburk – VEF Riga (jan. 25.)
Kalev/Cramo – Himki Moszkva (jan. 25.)
Lokomotiv Kubany – Avtodor Szaratov (jan. 25.)
Zenit Szentpétervár – Bisons Loimaa (jan. 25.)
Krasznye Krilja – Krasznoje Oktabir (jan. 25.)
UNICS Kazany – CSZKA Moszkva (jan. 25.)
Cmoki-Minszk – Nyizsnyij Novgorod (jan. 26.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus