VTB Liga, 17. hét: Életben maradt a CSZKA nagy sorozata

Hosszú idő után rendeztek teljes fordulót keleten, a CSZKA Moszkva zsinórban 29 győzelemnél, 23 assziszttal megdőlt a gólpasszrekord.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

UNICS Kazany (orosz, 9-6) – CSZKA Moszkva (orosz, 16-1) 73-75

Megmenekült a CSZKA Moszkva Tatárföldön, így a fővárosiak ha nehezen is, de életben tartották az Euroligát is beleszámítva immár 29 (!!) meccse tartó győzelmi sorozatukat. Jól kezdett a Kazany, inkább az ő akaratuk érvényesült az első félidőben, a jó napot kifogó Kosztasz Kajmakoglu (22/12 pont, 8 lepattanó) és Keith Langford (19/9 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 11 kiharcolt fault) vezetésével 37-33-ra ők vezettek a nagyszünetben. Fordulás után aztán változott a játék képe, sebességet váltott a CSZKA, átvette a vezetést, ám a Kazany is meccsben tartotta magát, így jöhetett a szoros végjáték. Az utolsó percben Langford négyből csak két büntetőjét dobta be, ám 73-75-nél eladta a labdát a CSZKA a bedobásból, így támadhatott a hazai csapat. Curtis Jerrells azonban kihagyta a betörés utáni ziccert, majd a dudaszó pillanatában Kajmakoglu sem tudta visszapofozni a labdát a gyűrűbe, így nagyon kicentizve, de nyert a CSZKA. Nando De Colo (28/12 pont, 7 lepattanó) ismét parádésan játszott, az utóbbi hetekben megállíthatatlan a francia irányító, 28 pontjából 12-t az utolsó negyedben szerzett, az ő extrája nélkül szinte biztos, hogy nem nyert volna ezúttal a Moszkva.

 

Kalev/Cramo (észt, 5-11) – Himki Moszkva (orosz, 14-1) 70-94

A Kalev ásza, Rolands Freimanis Kazanyba igazolt a héten, legjobbja nélkül pedig egy negyedet bírt csupán a Kalev a Himki Moszkva ellenében. A 23-21-re végződött első játékrész után a másodikat már 31-14-re megnyerte az orosz gárda, ezzel kvázi eldöntve a meccset félidőre. Nagyon belelendültek a triplázásba a vendégek, 11 sikeres távoli dobást küldtek a helyére 50%-os pontossággal. Tyrese Rice (17/9 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) nagyon stabilan irányította csapatát, és nem mellesleg megnyerte az észtek remek karmestere, Scott Machado ellen a maga párharcát. Rice mellett Petteri Koponen (17/9 pont, 5 gólpassz) és Paul Davis (15 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) voltak kiemelkedőek.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 2-13) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 14-2) 79-93

Art Parahuszki és Tarence Kinsey gyengébb meccsét is elbírta a Nyizsnyij Novgorod a Minszk vendégeként és behúzta a kötelező győzelmet a sereghajtó ellen. A két remek kosaras együtt csak 8 pontot tett be a közösbe, de Trey Thompkins (24/3 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) és Taylor Rochestie (16/6 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) szépen hozták magukat, valamint Szemen Antonov (17/9 pont, 5 lepattanó) X-faktorként előlépett, így nem volt izgulnivalója az orosz gárdának. Pedig négyen is egészen kiválóan teljesítettek a Minszkben, ketten 15-15, illetve szintén ketten 18-18 pontot szereztek, ám a többiektől szinte semmilyen segítség nem jött, így nem tudott versenyben lenni harmadik győzelméért a belorusz alakulat. Ivan Maras (15 pont, 16 lepattanó) remek dupla-duplával volt a hazaiak legjobbja.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 11-5) – Avtodor Szaratov (orosz, 8-9) 89-85

A parádésan játszó Anthony Randolph (28/6 pont, 7 lepattanó, 6 blokk), Derrick Brown (20 pont, 9 lepattanó, 2 blokk), Krunoslav Simon (21/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) trió vezérletével legyőzte a Lokomotiv Kubany az Avtodort. Ez a hármas egészen rendkívüli teljesítményt nyújtott, együtt 69 pontot szereztek, amire nem volt ellenszere a vendégeknek. A meccs csak az utolsó percekben lett ilyen szoros, ezt a periódust leszámítva végig a Loko akarata érvényesült. Az Avtodor azonban idei sikereit éppen a kiemelkedő küzdeni tudásának köszönheti, ezúttal sem adták fel, pedig bő három perccel a vége előtt még 17 pontos hátrányban voltak (87-70). Néhány tripla és lerohanás után azonban egy 15-0-s rohammal szempillantás alatt két egységnyire zárkóztak, ám fordítani nem tudtak, hiszen Randolph két jó büntetővel lezárta a mérkőzést. Az egyaránt dupla-duplát elérő Micah Downs (19 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) és Kirilo Feszenko (20 pont, 10 lepattanó) voltak az Avtodor legjobbjai.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 9-5) – Bisons Loimaa (finn, 4-13) 100-85

Mióta a Triumf Ljuberci Zenit Szentpétervárrá avanzsált először érte el a 100 pontot az arculat- és székhelyváltáson átesett klub. Ennek megfelelően a győzelem is meglett a sok pont mellé, az oroszok biztosan húzták be az elvárható győzelmüket a Bisonst fogadva. A hazaiaknak kellett 10 perc mire igazán bemelegedtek, ezután a maguk javára fordították a meccset, a nagyszünet után pedig a különbség is elkezdett nőni. Ennek leginkább a mindig jókor betaláló Cameron Jones (20/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), illetve Walter Hodge (20/12 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Kyle Landry (14 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt az „oka”. A Bisons Anthony Hillard (23/15 pont, 6/5 tripla) és Ian Hummer (22 pont, 7 lepattanó) jó játéka ellenére sem tudott versenyképes maradni.

 

Astana (kazah, 6-9) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-11) 86-95

A liga eddigi legjobb gólpasszadója, Donell Cooper (13/9 pont, 23 gólpassz) szenzációs teljesítménnyel tette le a névjegyét a hétvégén, hiszen a Jenyiszej irányítója 23 asszisztjával megdöntötte a VTB Liga rekordját. Egészen elképesztő szám ez, amivel nem mellesleg csapata legyőzte idegenben a masszív Astanát. A harmadik negyedet nyomta meg nagyon a Jenyiszej, 31-15-re nyerték az oroszok ezt a játékrészt. Remekül játszották a kettő-kettőket a vendégek, a játékokból Cooper rendre megtalálta az üresen maradt csapattársakat kint és bent egyaránt. Terrico White (33/15 pont, 8 lepattanó) is egészen fantasztikus volt a krasznojarszkiak közül, de Szava Lesics (19/6 pont, 10/8 mezőnyből) és Artem Jakovenko (17/3 pont, 4 lepattanó) is jól teljesített. Az Astanának is volt egy remek duója, de a szintén fantasztikus számokat hozó Jerry Johnson (15 pont, 16 gólpassz) és Nik Caner-Medley (31/3 pont, 11 lepattanó) nem tudták ellensúlyozni a Cooper-White párost.

 

Krasznye Krilja (orosz, 6-8) – Krasznoje Oktabir (orosz, 5-10) 73-66

A meccs nagy részében jobban játszott a Krasznye Krilja a Volga-menti derbin riválisánál, a Krasznoje Oktabirnél, így megérdemelt győzelmet aratott és feljebb kapaszkodott a tabellán. A vendégek 10-2-vel kezdték a záró játékrészt, amivel 60-58-as előnyt szereztek, hosszú idő után fordítottak. Ez a fellángolás azonban tiszavirág életűnek bizonyult, hiszen a Krilja rendezte a sorokat, majd biztos kézzel húzta be a győzelmet. Scott Reynolds hiányában a lett kiválóság, Kaspars Berzins (20/9 pont, 15 lepattanó) állt csapata élére és vezette győzelemre övéit, miközben a hétvége sokadik izmos dupla-dupláját érte el. Az Oktabirben Lamont Hamiltonon (20/3 pont, 7 lepattanó) és Randy Culpepperen (21/9 pont, 6 lepattanó) kívül senki nem tudott felnőni a feladathoz.

 

CEZ Nymburk (cseh, 4-12) – VEF Riga (lett, 7-9) 84-90

A vártnál jóval könnyebben adta meg magát a Nymburk a Riga elleni meccsen, érdekesség, hogy a csehek még a nem éppen az elitbe tartozó VEF ellen sem tudtak sok mindent kezdeni. A második negyedben ment el a meccs a hazaiaknak, ekkor a lettek 30-15-re múlták felül ellenfelüket, rájuk duplázva a tízperc során. Gerald Robinson (30/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Janis Timma (26/15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) fantasztikusan játszottak a Rigában, ők voltak a vendéggyőzelem fő letéteményesei.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Avtodor Szaratov – Himki Moszkva (jan. 31.)
Cmoki-Minszk – Krasznye Krilja (jan. 31.)
Jenyiszej Krasznojarszk – Zenit Szentpétervár (jan. 31.)
Astana – CEZ Nymburk (febr. 1.)
Bisons Loimaa – UNICS Kazany (febr. 1.)
Krasznoje Oktabir – VEF Riga (febr. 1.)
Kalev/Cramo – Nyizsnyij Novgorod (febr. 1.)
CSZKA Moszkva – Lokomotiv Kubany (febr. 1.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus