VTB Liga, 17. hét: Teodoszicsék nélkül is nyert a CSZKA

A Nando De Colót és Milos Teodoszicsot is nélkülöző címvédő a negyedik negyedben darálta be finn ellenfelét.

A Nando De Colót és Milos Teodoszicsot is nélkülöző címvédő a negyedik negyedben darálta be finn ellenfelét. A Kazany és a Zenit is a feljavuló védekezésével és a kiváló második félidejével hozta a kötelezőt, a Nymburk pedig már most többet nyert, mint a teljes tavalyi szezonban és tapad a nagycsapatokra.

 

Bisons Loimaa (finn, 6-11) – CSZKA Moszkva (orosz, 16-1) 82-98

A múlt héten bokasérülést szenvedett Nando De Colo mellett ezúttal Milos Teodoszics sem játszott a CSZKA Moszkvában, a címvédő mégis simán hozta a Bisons elleni idegenbeli meccsét. Nemcsak hiányzója, hanem nagy visszatérője is volt azonban a moszkvaiaknak, hiszen az arctörése után ismét pályára léphetett Aaron Jackson (11/6 pont, 11 gólpassz), aki a két kiváló hátvéd távollétében megkapta a karmesteri pálcát. Vitalij Fridzon (26/9 pont) nagyszerű dobóformát fogott ki, Kyle Hines (18 pont, 8 lepattanó, 7/6 mezőnyből) pedig a tőle megszokott hatékony játékát hozta, ők voltak a CSZKA vezérei ezúttal. A negyedik negyed még 66-68-as állásról kezdték a csapatot, mikor Fridzon 5 perc alatt dobott 14 pontot, amivel elhúzott a Moszkva.

UNICS Kazany (orosz, 13-2) – VEF Riga (lett, 4-11) 82-72

Egy félidőn keresztül tudta tartani a lépést a Riga a Kazannyal, a nagyszünet után aztán sokkal intenzívebbé tették a védekezésüket a tatárok. A lettek mindössze 29 pontot tudtak szerezni a meccs második felében, ráadásul Keith Langford (27/9 pont, 7 lepattanó) is begyújtotta a rakétákat, pontjai nagy részét a második félidőben szerezte. Langford mellett a Eurocup elmúlt két hetének MVP-je, Quino Colom (18/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Art Parakhoszki (16 pont, 5 lepattanó) is nagyon jók voltak a Kazanyban, a Riga pedig Francisco Cruz (21/9 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó) remeklésével igyekezett megnehezíteni a hazaiak dolgát.

Zenit Szentpétervár (orosz, 9-3) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-11) 81-64

Nagyon hasonlított a Zenit-Jenyiszej mérkőzés a Kazany találkozójához, hiszen a favoritnak számító hazaiak itt is a remek védekezésüknek és második félidei játékuknak köszönhetik a sikert. Félidőben még csak 4 ponttal vezetett a Zenit, a harmadik negyedet azonban 27-13 nyerték meg a szentpéterváriak, ezzel eldöntve a meccset. Ryan Toolson (21/3 pont) mellett a győzelem kulcsa az első félidőben faultproblémái miatt szinte végig padozó Janis Timma (15/3 pont) volt, aki 15 percnyi játék során ugyanennyi pontot szerzett, javarészt a meccset eldöntő időszakban.

Asztana (kazah, 5-10) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 7-8) 101-79

Nagyszerű győzelmet aratott a 100 pont felé jutó Asztana a nyolcadik helyen álló Nyizsnyij Novgorod ellen, ami után újra elkezdhetnek kacérkodni a rájátszás gondolatával a kazahok. A házigazdák remek napot fogtak ki, játékosaik egymást múlták felül. Szinte egyedülálló módon hatan dobtak 13 és 21 pont között az Asztanában. Közülük hatalmas dupla-duplájával Jerry Johnson (17/9 pont, 15 gólpassz) emelkedett ki, ő nagyban meghatározta a kazahok játékát, már a félidőre elérte a kétszámjegyű mutatókat.

Kalev/Cramo (észt, 4-11) – CEZ Nymburk (cseh, 10-6) 70-99

A Nymburk végtelenül könnyedén, minden negyedet megnyerve intézte el idegenben a Kalev csapatát, így már 14 meccsel az alapszakasz vége előtt több győzelmet gyűjtöttek a csehek, mint a teljes tavalyi szezonban. Az észteknek akad problémájuk bőven, a legnagyobb mind közül, hogy a csapat eddigi legjobbját, a dupla-dupla gép Josh Boone-t elcsábította a Himki. A helyére a Cedevita Zagrebtől igazolt Mario Delas (17 pont, 6 lepattanó) nem mutatkozott be ugyan rosszul, ám egyelőre korántsem volt még vele gördülékeny a Kalev játéka. A Nymburk egyébként a harmadik negyedben volt egészen elképesztő, ekkor tízpercnyi játék során 37 pontot termeltek. Egyénileg nem érdemes senkit kiemelni a csehektől, Jiri Welsch (14/3 pont, 5 lepattanó, 6/6 mezőnyből) viszont annyiban szót érdemel, hogy a kapitány az idei legjobb meccsét játszotta.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 6-9) – Vita Tbiliszi (grúz, 0-16) 85-82

Ilyen közel talán még sosem járt az első győzelme megszerzéséhez a Tbiliszi, ám ezúttal sem koronázta siker a grúzok próbálkozását. Igaz a remények életben maradásához azért kellett az Oktyabr is, hiszen az oroszok bő 5 perccel a vége előtt még 80-62-re vezettek. Ekkor azonban érthetetlen módon teljesen összeomlottak a házigazdák, a szenzációs Omar Thomas (33 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés, 18/14 dupla) és társai pedig sorra szórták a kosarakat. Az idő azonban szorította őket, ha van még 1-2 perc a meccsből, akkor lehet, hogy nyernek, így viszont megmenekült az Oktyabr. Az oroszoknál szintén egy nemrég igazolt játékos, Jerry Jefferson (18 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Krasznoje Oktyabr – Zenit Szentpétervár 
Cmoki-Minszk – UNICS Kazany 
Kalev/Cramo – Asztana 
CSZKA Moszkva – Vita Tbiliszi
Nyizsnyij Novgorod – Avtodor Szaratov 
Jenyiszej Krasznojarszk – VEF Riga
Himki Moszkva – Bisons Loimaa
Lokomotiv Kubany – CEZ Nymburk

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus